Sosyal Medya

Borsa

Cathie Wood: Borsalara teknolojiyle gelen tehlike devam ediyor

Yatırımcıların ve küresel ekonominin karşı karşıya olduğu riskler artmaya devam ediyor. Gün geçtikçe çeşitlenen risklerin farkında olmaksa yatırımcılar için ciddi…

Cathie Wood: Borsalara teknolojiyle gelen tehlike devam ediyor

Yatırımcıların ve küresel ekonominin karşı karşıya olduğu riskler artmaya devam ediyor. Gün geçtikçe çeşitlenen risklerin farkında olmaksa yatırımcılar için ciddi bir önem arz ediyor.

Ünlü teknoloji yatırımcısı Cathie Wood, Bloomberg International’ın haberinde finans sektörünün 5 ila 10 yıllık geleceğinde karşı karşıya kalabilecekleri risklere ilişkin öngörülerini açıkladı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Wood hızla gelişen teknoloji nedeniyle mal ve hizmetlerin sürekli ucuzlaması ama aynı zamanda alım talebinse de aynı şekilde düşmesi anlamına gelen deflasyonun hakim olacağı bir geleceği öngörüyor.

Ünlü teknoloji fonu şirketi Ark Investment Mangement’ın milyarlarca dolarlık yatırımı çeken 2020 yılındaki teknoloji hisselerindeki hamleleriyle dikkatleri üzerinde toplayan başarılı fon yöneticisi Cathie Wood geçtiğimiz sene fon yatırımlarının en çok konuşulan ismiydi. Piyasaların tedarik zinciri kriziyle desteklenen yüksek enflasyonlu bir dönemde olduğuna dikkat çeken Wood, borsaların ileriki süreçte ise deflasyon dalgasıyla baş etmek zorunda olabileceğini söyledi. Wood açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Mesleğe 70’lerde başladım ve birçok pazar gördüm. Enflasyon şiddetlenirken üniversitedeydim. Yani neler olduğunu biliyorum. Ve gerçekten inanıyorum ki enflasyonda o noktaya geri dönmeyeceğiz ve bunu planlayan herkes muhtemelen bazı hatalar yapacaktır.

Bunun yerine, üç büyük deflasyonel kuvvetin gelişmekte olduğunu görüyoruz.

Yapay zekada geliştirmelerin maliyetleri yılda %68 düşüyor. Bu ne demek? Yapay zeka kullanan ve bu nedenle daha iyi, daha ucuz, daha hızlı ve daha yaratıcı olan birçok üründe bir patlama göreceğiz.

Bu gelişmeler, sağlık sektörünün hangi alanlarında dolarları boşa harcadığımızı fark etmemize yardımcı olacak şekilde sağlık hizmetlerini dönüştürecek. Ve bugün tüm sağlık hizmetlerindeki kaynağın yarısından fazlasının boşa harcandıklarını düşünüyoruz.

Elektrikli araçlarda maliyetler düşüyor

Daha sonra elektrikli araçlarımız ve akü paketleme sistemi teknolojimiz var. Satılan elektrikli araçlardaki her kümülatif iki katlık artış için, maliyetler piller açısından %28 düştü. Bu da satışlarda iki katlık artışı her gördüğümüzde maliyetlerin %15 oranında düşeceği anlamına geliyor ve şu anda elektrikli araç satışlarında bebeklik döneminde. Bir diğeri gelişme endüstriyel robotlar alanında. Her kümülatif iki katlık artışta maliyetler de %20’den fazla düşüyor.

Bunun zıt yönlüsü kötü deflasyondur. Teknoloji ve telekom balonu ve 2008-2009 finansal çöküşünden bu yana piyasada riskten kaçınma konusunda önemli bir artış oldu. Birçok yatırımcı ve analist genel kriterlere çok yakın yatırım yapar hale geldi. Abartıya kaçmak istemiyorlar.

Geleneksel dünya düzeni bozulacak

Sorun şu ki, bu yenilikler geleneksel dünya düzenini aşırı derecede bozacak. Yani bugünkü genel kriterler şirketlerin geçmiş başarılarına göre oluşturulmuş durumda. Ama yıkıcı yenilik bu kadar hızlı gelişiyorsa, caydırıcılık ve bozulmalar oluşacaktır. Yatırımlarının karşılığında kâr isteyen ve bu kârı hemen isteyen kısa vadeli hissedarları tatmin etmeyi öğrenen şirketler hisseleri geri almak ve temettü ödemekten yararlanıyor.

Şirketler inovasyona yeterince yatırım yapmıyorlar ve önümüzdeki 5 ila 10 yıl boyunca giderek daha fazla şirketin yok oluşunu göreceğiz. S&P 500 endekslerinin başlatılmasının ilk yıllarında, bir şirketin ortalama ömrü 100 yıldı. Şu anda 20 yıldan daha uzun bir süreye inan bu rakamın ileriye doğru daha da azalacağını düşünüyoruz.

Wood emtia fiyatlarında düşüş bekliyor

Ekonomik döngü açısından hassas şirketlerde de ilginç sinyaller görüyoruz.

Geçen yıl banliyölerdeki tüm tadilat ve yeni ev inşaatlarına olan talep nedeniyle kereste fiyatları hızla arttı. Fiyatlar 1.700 dolara kadar çıktı ve şimdi 600 dolara düştü. Bununla birlikte birçok insan bu düşüşe inanmakta zorlanıyor çünkü konut piyasası hala çok sıcak görünüyor. Bu göstergelerin fiyatların biraz aşırı ve hızlı gittiğinin öncü bir göstergesi olduğunu düşünüyorum.

 

borsagundem.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler