Sosyal Medya

Borsa

Borsada sadece beş hisse reel getiri sağladı!

Herkesin gündemi enflasyon ve enflasyonun götürdükleri. Merkez Bankası’nın beklenmedik faiz indirimi kararından bu yana artık bütün hesaplar parayı enflasyona ezdirmemek üzerine...

Borsada sadece beş hisse reel getiri sağladı!

Son beş yılda yıllık bazda getirisi enflasyonun üzerinde olan hisse sayısı 13. 2021 yılında sadece beş hissenin reel getirisi pozitif…

Reel getiri arayan Türkiye’deki birikim sahipleri bir süredir yatırımlarını yönlendirecek güvenli alan arayışında. Merkez Bankası’nın, piyasa uzmanlarınca ‘erken’ görülen geçen haftaki indirimiyle politika faizi enflasyonun altına inerek, mevduatta getiriyi negatif bölgeye taşıdı. Bu anlamda vadeli mevduat yatırımı birikim sahiplerinin ilgi alanında çıkmaya başlarken, bilgi sahibi işlemciler için borsa alternatifler arasında kalmaya devam ediyor.

Ancak Dünya’dan Barış Erkaya’nın haberine göre Borsa İstanbul’daki hisse senetleri de bu sene reel getiri anlamında iyi bir performans sergileyemedi.

Buna göre, 2016-2020 arasında yıllık bazda getirisi enflasyonun üzerinde olan hisse senedi sayısı sadece 13. Bu yıl ise reel getirisi pozitif olan hisse sayısı beş.

Tablo: Dünya Gazetesi

Hep kazandıranlarda son çeyrek muamması

Bu yıl ilk çeyrek hariç borsada büyük bir rüzgar yakalanabilmiş değil. Öte yandan değerleme bazında bakıldığında fiyatların ucuz olmadığını iddia eden tek bir uzman bile yok. Kazandırma geleneği olan hisse senetleri yılın son çeyreğinde ya farkı kapatıp yeniden enflasyon üstü bir getiriye ulaşacak ya da 5 yıllık gelenek bozulacak ve hem enflasyon hem de dolar bazında zarar ettirmemiş tek bir hisse senedi daha kalmayacak.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler