Sosyal Medya

Borsa

Barclays: Hisse rallisini ne FED ne de Omicron durdurabilir

Türk mali piyasalarında dalga boyu son günlerde bir miktar da olsa azaldığına şahit oluyoruz. Dün sabah saatlerinde, güne TCMB’nin huzursuz…

Barclays: Hisse rallisini ne FED ne de Omicron durdurabilir

Türk mali piyasalarında dalga boyu son günlerde bir miktar da olsa azaldığına şahit oluyoruz. Dün sabah saatlerinde, güne TCMB’nin huzursuz olduğu 13,80 seviyelerinden başlayan USDTRY kuru, gün içerisinde 13,50 seviyelerine kadar gevşese de, Bloomberg haberine göre,TCMB’nin Kasım ayında BOTAŞ’a rekor seviyede döviz satması, kurun üzerinde bir miktar da olsa gün içi baskı yarattı.

USDTRY kurunun 13,50-13,84 arasında dalgalandığı dünkü günde, yurtdışı piyasaların iyimser görünümü içeriye de sirayet etti. Hatırlanacağı üzere, Omicron varyantının göreceli olarak daha hafif semptomlara yol açtığının otoriteler tarafından açıklanmasının yanı sıra, Çin Merkez Bankası’nın da munzam karşılık (RRR) oranını indirmesi ile para politikasından gevşeme yönünde adım atması, piyasaların görünümünü topyekun değiştirdi.

İçerde şiddetli fırtınaya yakalanan geminin son günlerde daha küçük dalga boyları ile adeta nefes aldığını görürken, hisse senedi piyasasında, düşen faiz oranlarına karşı yatırımcı ilgisi, dolar bazında adeta inanılmayacak seviyelere gelen şirket değerlemelerinin de pozitif yardımı ile BİST100 endeksi günü %3’e yakın bir yükselişle etkileyici bir oranda artışla tamamladı. BIST100 ana endeksinde son 3 ayda yükseliş %45 oldu.

Hazır hisse senetlerinden söz etmişken, dün Barclays Bank stratejisti Matthew Joyce, FED’den gelen faiz artırımı mesajlarının halihazırda fiyatlanmamış olma ihtimalinin çok düşük olduğunu söyleyerek, “Küresel ekonomi her yeni Kovid dalgasıyla beraber koşullara uyum sağlamayı başardı ve bu döngünün Omikron varyantında da sürmesini bekliyoruz” diyerek “FED’in açıklamalarının şahinleşmesinin de Omikron varyantının da hisselerdeki ralliyi durduramayacağını” söyledi.

Dünyada Omicron kaygılarının hafiflemesi, Çin Merkez Bankası’nın para politikası duruşunu gevşetmesi derken, borsaların yükselişi için arzulanan ortam da hazırlanmış oldu. Gün içinde Avrupa borsalarının genele yayılan yükselişini akşam ABD borsaları da takip ettiğini gözlemledik. Piyasalar her ne kadar Omicron’dan kaçarken FED’e yakalanacaklarını (bir noktada) bilseler de, halen daha para politikası duruşu destekleyici olmayı sürdürdüğü bir ortamda ‘miyop’ davranmaya devam etmeyi tercih ediyorlar.

Bloomberg haberine göre, Financial Times’ın düzenlediği bir sanal konferansta konuşan ABD Hazine Bakanı Yellen “insanların korumacılık olarak tanımladığı politikalar, yurt içinde uygun teşviklerle üretim yapmak için gerekli olacak. Elbette tedarik zinciri sıkıntılarını gidermek için müttefiklerimiz ve ortaklarımızla çalışmak istiyoruz. Herşeyin ABD’de üretilmesi değil ancak bazı durumlarda çözüm bu olabilir” değerlendirmesini yaparak ABD’nin tedarik krizini aşmak adına ‘korumacılık’ politikalarına yönelebileceğini ima etti. Bu açıklamayı oldukça önemli bulduğumuzu itiraf etmek gerekiyor.

Dün merakla beklenen Biden-Putin görüşmesi sonrası Başkan Biden, Rusya Devlet Başkanı Putin’i, Batı’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde Rusya’ya “güçlü ekonomik ve diğer önlemler” uygulayacağı konusunda uyarırken, Putin ise NATO’nun doğuya doğru daha fazla genişlemeyeceğine dair garanti talep ettiğini görüyoruz.

China Evergrande Group’un hisseleri, yine kupon ödemesini gerçekleştirememesinin gölgesinde tüm zamanların en düşük seviyesini test ederken, borç yeniden yapılandırması umutları dağınık bir çöküş korkularını şimdilik yatıştırıyor. Yeni gün başlangıcında, Asya piyasaları Evergrande riskini bir kenara bırakarak, Barclays raporunun rüzgarını ve beraberinde Omicron varyatına dair hafifleyen endişelerin de yardımı ile günü genele yayılan yükselişle tamamlamaya hazırlandığını görüyoruz. Gösterge endeks Tokyo borsası %1,5 yukarı işlem görürken, benzer bir şekilde ABD borsalarının da vadeli işlemlerinde kazanımların bu sabah da devam ettiğini not edelim.

Havanın yumuşaması ve güvenli liman ihtiyacının azalması ile ABD tahvil faizleri geçen hafta test ettiği %1,33 ve son 2,5 ayın en düşük seviyesinden toparlanarak bu sabah yeniden %1,46 seviyesine yükseldi (%1,69 seviyesinin üzeri bir yükselişte tehlike çanları çalacaktır). Dolar endeksi DXY’nin ise 96 bölgelerinde yüksek ama sakin seyrini koruduğunu görüyoruz. ABD tahvil faizlerinde hareketliliğe rağmen altın ve gümüşün keyifsiz seviyelerde salınmaya devam ettiğini yine bu sabah not etmek gerekiyor. Bitcoin sert düşüş sonrası kayıplarını telafi etmeye çalışırken, güçlü bir direnç olarak gördüğümüz 52bin dolar seviyesine şimdilik dikkat edeceğiz.

Küresel mali piyasaların modu bu sabah da iyimser tarafta. İçeride ise, dolar bazında oldukça ucuzlayan hisselere yönelik alım iştahının yarattığı iyimserlik kur üzerindeki baskıyı bir nebze de olsun alırken, küresel risk iştahındaki iyileşmenin sınırlı etkilerinin yanı sıra, Credit Suisse raporunda öne çıkan TCMB’nin haftaya ‘pas geçme ihtimali’ ve teyide muhtaç da olsa kamu kaynaklı döviz satış söylentilerinin de yardımı ile sabah erken saatlerde elektronik işlemlerde USDTRY kurunun günü 13,50 seviyelerinden kucakladığını görüyoruz.

Her ne kadar TCMB’nin haftaya olağan PPK toplantısına faiz oranlarını sabit tutması bir nefes aldıracak olsa da, asıl konunun, enflasyonun doludizgin yukarıya gittiği ve %21’i aştığı bir ortamda, TL’nin koruma kalkanının %14 veya %15 seviyesinde olmasının da çok bir mana ifade etmediğini düşünüyoruz.

Veri akışının zayıf olduğu günde, bugün içeride gözler Kabine toplantısında olacaktı. Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın piyasaların tasvip etmediği faiz-enflasyon konusunda ‘yumurta tavuk’ minvalinde yorumunu tekrarlayıp tekrarlamayacağı, kur üzerinde volatilite yaratabilir. Son dönemlerde, enflasyonun sebebinin faiz olduğu ve faizin daha da ineceği yönündeki çıkışların TL’ye yardımcı olmadığının altını bir kez daha çizmek gerekiyor.

Almanya’da yeni hükümet yemin ederek bugün göreve başlıyor. Sosyal Demokrat Parti (SPD), yeni koalisyon hükümetini kurma konusunda Yeşiller ve liberal Hür Demokrat Parti (FDP) ile anlaşmaya vardı. Yeni hükümetin yol haritası olarak nitelendirilen belgede, Almanya’da dijital dönüşümün sağlanması, sosyal adaletin, demokrasi ve özgürlüklerin güçlendirilmesi, iklim değişikliğiyle daha etkin mücadele için yeni iddialı hedefler ortaya konuldu. Hükümetin AB’yi güçlendirecek, daha aktif bir dış politika izleyeceğinin altı çizildi. Türk kökenli Cem Özdemir’in Gıda ve Tarım Bakanı olduğunu not düşelim.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler