Sosyal Medya

Borsa

Ak Yatırım’dan Model Portföy Hisse Önerileri…

Temkinli hisse tercihlerimizi koruyoruz. Son iki aydır artan küresel enflasyon endişelerine, Haziran sonlarında turizmdeki toparlanmanın gecikebileceği riski de eklenince borsanın önümüzdeki ay güçlü alım yönünde hareket etmesi oldukça güç görünüyor. Buna karşılık BIST-100 endeksinin son dönemde 1.400 puanın altına yerleşmesi ABD’den başlayacak olası bir satış dalgasında aşağı yönlü risklerin güçlü olabileceğine işaret ediyor...

Ak Yatırım’dan Model Portföy Hisse Önerileri…

Temkinli hisse tercihlerimizi koruyoruz. Son iki aydır artan küresel enflasyon endişelerine, Haziran sonlarında turizmdeki toparlanmanın gecikebileceği riski de eklenince borsanın önümüzdeki ay güçlü alım yönünde hareket etmesi oldukça güç görünüyor. Buna karşılık BIST-100 endeksinin son dönemde 1.400 puanın altına yerleşmesi ABD’den başlayacak olası bir satış dalgasında aşağı yönlü risklerin güçlü olabileceğine işaret ediyor. Geride bıraktığımız ay kimya, gübre, demir-çelik hisseleri başta olmak üzere genel bir satış baskısı hissedilirken, banka ve telekom hisseleri nispeten güçlü kaldı. BIST-100’de sadece 16 hissenin değeri aylık bazda arttı. Özellikle yurtdışı kaynaklı risklerin güçlendiğini düşünüyor ve Temmuz ayında temkinli bir hisse stratejisi izlenmesini öneriyoruz. Düzeltme sonrası demir/çelik ve emtia ağırlıklı hisseler daha kuvvetli görünüyor. Bankalar uzun süredir iskontolu işlem gördüklerinden nispeten dirençli kalma şansına sahipler. Primli hisselerde ise habere dayalı kâr satışlarının sürebileceğini düşünüyoruz.

Portföyümüze Ford Otosan’ı yılın ikinci yarısında yakalayacağını düşündüğümüz güçlü ihracat performansı, Pegasus’u seyahat kısıtlamalarındaki gevşemelerle yolcu rakamlarında beklediğimiz toparlamayı ve Yapı Kredi Bankası’nı ise iskontolu fiyatının kâr beklentilerini yansıtmadığı düşüncesiyle ekliyoruz.

Geriye dönük zayıf hisse performansı portföyden çıkarma kriterlerini tetiklediği için Petkim’i çıkarıyoruz.

Haziran ayı portföy kaybımız BIST-100’den az. En son güncelleme yaptığımız 1 Haziran ile 30 Haziran arasında portföy zararımız %2,9 oldu, ancak aynı dönemde BIST-100 %5,3 gerilediğinden, endekse göre daha iyi performans sağladık. Portföye ARD Yazılım, Garanti Bankası en çok katkıyı sağlarken Petkim getiriyi en çok aşağı çeken hisse oldu.

Bu sonucun ardından model portföyümüzün (yayınlanmaya başlandığı 204 başından bu yana) toplam getirisi %437 oldu. Aynı dönemde BIST toplam getiri endeki ise %150 kazanç sağladı. Buna göre portföyümüzün gösterge endeksin %115 üzerinde getirisi olduğu görülüyor. BIST100 toplam getiri endeksi hisse fiyatları temettü ödemeleri için düzeltilerek hesaplanıyor.

* Borsa’da ivme kaybı belirginleşti. Haziran ayı hisse senedi getirileri, önceki aya kıyasla tüm dünyada zayıf kaldı. SP500, Eurostoxx ve MSCI-GOÜ endeksleri %2, %0 ve -%1 değişim gösterirken, BIST-100 dolar bazında Mayıs’taki %16’lık kaybın ardından, Haziran’da da %7 düştü. Güçlenen enflasyon endişeleri GOÜ’ler arasında petrol ihracatçısı Rusya ve Brezilya’yı öne çıkardı. Türkiye ise yıl başından bu yana en yüksek değer kaybı yaşayan GOÜ olmaya devam etti.

* Turizmde ve enflasyonda toparlanma teması güç kaybediyor. Haziran başındaki strateji raporumuzda küresel enflasyon baskısının TL varlıklar için zorlukları artırdığına dikkat çekmiş, ancak baz senaryomuzu ihracat ve turizm gelirlerindeki ivmelenmenin ekonomiyi rahatlatacağı ve enflasyonu son çeyrekten itibaren gerileteceği varsayımına dayandırmıştık. Hızlı aşılama temposu ve düşen Covid-19 vakaları bu beklentiyi desteklese de Haziran’ın ikinci yarısında yeni Covid-19 varyantının endişe verici şekilde yayılması ve petrol fiyat artışı iyimserliğin güçlenmesini engelledi.

* Yerli yatırımcı ilgisi azaldı, halka arzlar yavaşladı. Nisan’da 2020 başına göre iki katın üzerinde artarak 2,7 milyona ulaşan yerli hisse senedi yatırımcısı uzunca bir sürenin ardından ilk kez Mayıs’ta geriledi. Ancak ortalama portföy büyüklük değişimine baktığımızda kapanan hesapların daha çok halka arz başvurusuna dönük olduğu görülüyor. İlgi azalınca, Haziran’ın ikinci yarısından itibaren halka arzlar da belirgin şekilde yavaşladı. Bununla birlikte yılbaşından bu yana 11,5 milyar TL’ye ulaşan halka arz hacmi borsa tarihinde bir rekor.

* Yatay seyir işlem hacminde düşüşü getirdi. Beklentilerin zayıf kalması BIST-100’ün Mart’tan sonra 1.450’nin altında yatay bant hareketine girmesine yol açtı. Buna bağlı olarak Ocak’ta 46 milyar TL’ye yaklaşan günlük ortalama işlem hacmi de Haziran’da 19 milyar TL’ye kadar düştü (2020 Nisan’ından sonraki en düşük seviye).

* 10 yıllık tahvil faizindeki düşüş kalıcı olacak mı? Mayıs ayı itibarıyla %38’e ulaşan üretici fiyat enflasyonu yaz boyunca TÜFE’nin %17’nin altına gelmesini güçleştiriyor. Haziran başında %19’a kadar yükselen 10 yıllık tahvil faizi ayın sonlarında %17,0 – %17,5 aralığına gerilemiş olsa da, enflasyon riski faizde kalıcı düzelmeye şimdilik izin vermeyecek gibi görünüyor. Özellikle kurda yeni bir hareketlenme artan risk primi ve enflasyon görünümü kanalından hisse senedi fiyatlarını yeniden baskılayabilir.

* İhracatçı şirketler yeniden öne çıkıyor. Haziran’da emtia rallisinin hız kesmesiyle demir/çelik ve petrokimya sektörü hisselerinde sert kâr satışları oldu. Buna karşın banka ve telekom hisseleri aylık bazda bir nebze dirençli kaldı. Ayın ilk yarısında değerlenen havayolu şirketleri ise kazançlarını Haziran’ın ikinci yarısında geri verdi. Yılbaşına göre performansta mali sektör, perakende ve enerji sektörü hisseleri zayıf kalmayı sürdürüyor. Havacılık hisselerinde baskı Covid-19’un seyrine bağlı olarak Temmuz’da da sürebilir. Özellikle kur ve enflasyon risklerinin devam ettiği dikkate alınırsa ihracatçı şirketlerin yatırım açısından daha güvenli buluyoruz. Bu kapsamda demir/çelik hisselerinde de bir toparlanma olabilir. Dipten toparlanma sinyali veren bankalarda da bu eğilim sürebilir.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Ak Yatırım

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler