Dolar/TL47,90
0.08%
Euro/TL55,55
0.31%
Gram Altın6.860,77
0.48%
BIST 10014.082,10
0.64%
Brent Petrol$88,62
0.11%
Gümüş/Ons$65,86
1.16%
Gedik Yatırım
Dünya Ekonomisi

YKB Yatırım Strateji Notu: Buradan iniş yok?

Ekonomiler ve özellikle de ABD için sert iniş mi yoksa yumuşak iniş mi senaryoları tartışılırken; bizce kısa vadede “no landing” (iniş yok) senaryosunun ihtimali artıyor. Orta - uzun vadede hala resesyon beklentimizin arkasında olsak da, tarım dışı istihdam dahil son gelen veriler “no landing” senaryosunu destekledi. Bu da trend karşıtı dolar ve faizlerde yukarı yönlü baskı görüşümüzle uyumluydu.

7 Şubat 2024

YKB Yatırım Strateji Notu: Buradan iniş yok?

Ekonomiler ve özellikle de ABD için sert iniş mi yoksa yumuşak iniş mi senaryoları tartışılırken; bizce kısa vadede “no landing” (iniş yok) senaryosunun ihtimali artıyor. Orta - uzun vadede hala resesyon beklentimizin arkasında olsak da, tarım dışı istihdam dahil son gelen veriler “no landing” senaryosunu destekledi. Bu da trend karşıtı dolar ve faizlerde yukarı yönlü baskı görüşümüzle uyumluydu.

Son dönem tarım dışı istihdam dahil açıklanan verilere ve gelişmelere biraz daha yakından bakalım: FED Başkanı Jerome Powell, geçtiğimiz Pazar günü çıktığı “60 Minutes” programında FED'in Mart ayında faiz indirimine başlaması için çok erken olduğuna dair işaretler verdi.

Powell ayrıca FED'in seçimleri karar alma süreçlerine dahil etmeyeceğini doğruladı. Bu da FED'in, seçimler nedeniyle politika faizi indirimine geç başlamasının pek mümkün olmadığı anlamına geliyor. Bu önemli çünkü FED’in politikası, muhtemelen bu yaz ve sonbahardaki seçim kampanyasında önemli bir konu olacak gibi duruyor.

ABD’de son üretim ISM yeni siparişler 52.5 ile Haziran 2022’den beri en yüksek seviyesine geldi. Hizmet ISM ise 53.4 ile Eylül 2023’ten beri en yüksek seviyesini gördü. Bileşik (hizmet ve üretim) ISM yeni siparişler ise 53.75 ile Mart 2023’ten beri en yüksek seviyesine geldi.

ABD öncü göstergeler hala eksi olsa da Nisan 2022’den beri en yüksek noktada. Bloomberg’in ABD ekonomik sürprizler endeksi 0.23 ile 20 Aralık’tan beri en yüksek seviyesinde.

Sadece ABD değil başka birçok ülkede de ekonomilerde kısa vadede ivmenin arttığına dair işaretler bileşik PMI verilerinin ilk partisinde görüldü. Bu da “küresel iniş yok” temamızı destekliyordu. Aylık bazda hızlananlar ise 4 ayın en yüksek seviyesi ile Avustralya ve Japonya, 6 ayın en yüksek seviyesi ile Hindistan, İspanya ve Euro Bölgesi, 8 ayın en yüksek seviyesi ile İtalya ve Birleşik Krallık oldu.

Peki “iniş yok” senaryosunun gelişimi nasıl olur? Trend veya trend üzerinde büyümeyi içeren bir senaryo bu. Bu senaryoda, arz yönlü olumsuz şokların tersine dönmesinin de etkisiyle enflasyonun yüzde 2'ye doğru düşüşü duracak ve politika sıkılaştırmasına veya en azından piyasa öncülüğünde finansal koşulların sıkılaştırılmasına ihtiyaç duyulacak.

Bu ilk aşama ve “iniş yok” senaryosu aslında kalıcı bir denge değil.

Bu tür bir inişin olmaması, daha kapsamlı ve genişletilmiş faiz sıkılaştırmasına ve sonunda sert inişe yol açar. Bu nedenle kısa vadede iniş yapılmaması, orta uzun vadede resesyona sebep olabilir. Bizim beklentimiz de bu yönde olmaya devam ediyor.

Yazar: Baş Stratejist Murat Berk

Piyasalarda yalnız değilsiniz

Bu haberle ilgili detaylı rapor ve analizlere, uzman desteğiyle Akanak Insights'a ulaşın.

Uzman Desteğine Göz Atın
Paylaş

İlgili Haberler

Pezeşkiyan savaş ekonomisini yönetmek için yeni kabine oluşturdu
Dünya Ekonomisi

Pezeşkiyan savaş ekonomisini yönetmek için yeni kabine oluşturdu

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, hükümetinin ülkenin içinden geçtiği "özel koşulları yönetmek için yeni bir kadro oluşturduğunu" açıkladı. X platformunda yaptığı paylaşımda "düşmanın planlarının ülkenin can damarlarını kesmeyi hedeflediğini" vurgulayan Pezeşkiyan, hükümetin sözünü ettiği "ekonomik savaşla" mücadele edecek bu yeni yapılanmanın görevine ve sürecin kilit isimlerine dair soruları gündeme getirdi.

6 Ekim 2026
Fransa'da Borç Krizi: Paris Avrupa’nın Yeni "Hasta Adamı" mı Oldu?
Dünya Ekonomisi

Fransa'da Borç Krizi: Paris Avrupa’nın Yeni "Hasta Adamı" mı Oldu?

Fransa’da borç krizi, yatırımcıların devlet tahvillerini geniş çapta elden çıkarmasıyla daha da derinleşti. Paris hükümetinin devasa kamu borcunu kontrol altına alma ve bütçe açığını düşürme kapasitesine olan güvenin azalması, yüksek enflasyon ve ülkedeki keskin siyasi bölünmelerle birleşince tahvil getirilerini 2002'den bu yana en yüksek seviyeye çıkardı.

5 Ekim 2026
BAE İngiltere’yi, milyarlarca sterlinlik yatırımı geri çekmekle tehdit etti
Dünya Ekonomisi

BAE İngiltere’yi, milyarlarca sterlinlik yatırımı geri çekmekle tehdit etti

İngiltere gündemini, Manchester City kararına misilleme olarak BAE'nin ülkedeki milyarlarca sterlinlik yatırımlarını çekme tehdidi ve ekonomik krizlere karşı AB'ye geri dönme çağrıları sarsıyor. Öte yandan ABD basınında, kontrolden çıkan yapay zeka sistemlerinin yol açtığı zararlarda teknoloji şirketlerinin hukuki sorumluluktan kaçmaması gerektiği tartışılıyor.

5 Ekim 2026