Şimşek’ten Fon Listesi Açıklaması: "Şahsen Açıklanmasını Tercih Ederim"
Bakan Mehmet Şimşek, fon soruşturmasında taviz verilmeyeceğini ve şahsen şeffaflıktan yana olduğunu belirterek fon listesinin açıklanmasını tercih edeceğini söyledi. Ayrıca 401 milyar liralık hareketliliğin 4'te 3'ünün yatırımcı çıkışı değil grup içi transfer olduğunu açıklarken, bütçeden esnafa 33 milyar liralık ilave kaynak aktarıldı.
7 Kasım 2026

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Bütçe Görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtlayarak piyasaları ve kamuoyunu meşgul eden fon tartışmalarına ve soruşturma süreçlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Süreçte ihmali veya suiistimali bulunanların hesap vermeye başladığını belirten Bakan Şimşek, konunun adli mercilerce tüm boyutlarıyla incelendiğini vurguladı. Şimşek, "Daha önceki SPK daire başkanlarıyla ilgili soruşturma başlatıldı, eski başkan için de soruşturma izni verildi. Yürütülen fon soruşturmasında, her kim olursa olsun kesinlikle taviz verilmeyecektir" ifadelerini kullandı.
"401 Milyar Liranın 306 Milyarı Grup İçi Hareketlilik"
Eylül ayının ilk yarısında gerçekleştiği iddia edilen büyük hacimli para çıkışlarına da açıklık getiren Şimşek,MKK ve MASAK verilerini paylaştı. 1-16 Eylül tarihleri arasında 440 kişinin 401 milyar lira çektiğine yönelik soruları yanıtlayan Bakan, bu tutarın 306 milyar liralık kısmının fonların kendi aralarında ve grup şirketleriyle yaptığı işlemlerden kaynaklandığını belirterek, "Söz konusu tutarın 4’te 3’ü bir yatırımcı çıkışı değil, fon içi hareketlilikten ibarettir" dedi.
"Listelerin Açıklanmasına Bir Engelim Yok"
Muhalefet milletvekillerinden gelen "Fon listesi neden açıklanmıyor?" sorularını da yanıtlayan Şimşek, şeffaflık mesajı verdi. Listelerin kamuoyuyla paylaşılmasına karşı bir engeli olmadığını ifade eden Şimşek, "Ben şahsen mümkünse bu listelerin açıklanmasını tercih ederim" diye konuştu.
Esnaf ve Sanatkara 33 Milyar Liralık Ek Destek
Öte yandan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen önerge doğrultusunda; Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine, Türkiye Halk Bankası aracılığıyla esnaf ve sanatkarların finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amacıyla 33 milyar liralık ilave ödenek eklendi.
Piyasalarda yalnız değilsiniz
Bu haberle ilgili detaylı rapor ve analizlere, uzman desteğiyle Akanak Insights'a ulaşın.




