Dolar/TL47,90
0.08%
Euro/TL55,55
0.31%
Gram Altın6.860,77
0.48%
BIST 10014.082,10
0.64%
Brent Petrol$88,62
0.11%
Gümüş/Ons$65,86
1.16%
Gedik Yatırım
Dünya Ekonomisi

Rusya ve Çin’den kaçan yatırımcıya Türkiye ev sahipliği yapabilir mi?

Türkiye, olumlu görüşlerin hakim olduğu bir dönemden geçse de, kimi analizlere göre yabancı yatırımcılar henüz hisse senedi ve tahvil yatırımlarında büyük pozisyonlar almaktan kaçınıyor.

11 Şubat 2024

Rusya ve Çin’den kaçan yatırımcıya Türkiye ev sahipliği yapabilir mi?

Türkiye, olumlu görüşlerin hakim olduğu bir dönemden geçse de, kimi analizlere göre yabancı yatırımcılar henüz hisse senedi ve tahvil yatırımlarında büyük pozisyonlar almaktan kaçınıyor.

Çin'deki ekonomik yavaşlama sinyalleri ve hükümetin teknoloji platformlarına yönelik olumsuz düzenlemeleri, Çin Borsa endekslerinde baskı yaratmaya devam etmektedir. Bu durum, bazı fonların Çin'den çıkmasına neden olmuş, ancak bu sermayenin Türkiye'ye yönlendirilip yönlendirilmeyeceği belirsizliğini koruyor.

Bloomberg HT’nin haberine göre, fon yöneticisi Özgür Hatipoğlu, Çin'den kaçan sermayenin genellikle Avrupa, ABD ve Hindistan gibi ülkelerin varlıklarına yatırım yaptığını belirtiyor. Türkiye'nin önemli bir nakit akışı elde etmesi için swap hatlarının açılması gerektiğini ifade ediyor. Şu anda BIST 100 endeksinin fiyat/kazanç oranının oldukça düşük olduğunu belirten Hatipoğlu, ancak yabancı yatırımcının önemli olanın ucuzluktan ziyade, fonları rahatça alternatif kanallara yönlendirebilme serbestisi olduğunu vurguluyor.

Hatipoğlu'na göre, Türkiye'nin asıl nakit akışını görmesi için swap hatlarının açılması önemli bir adım olacak. Ancak, bu süreçte ekonomik politikaların, düzenlemelerin ve diğer faktörlerin de dikkate alınması gerekiyor.

Piyasalarda yalnız değilsiniz

Bu haberle ilgili detaylı rapor ve analizlere, uzman desteğiyle Akanak Insights'a ulaşın.

Uzman Desteğine Göz Atın
Paylaş

İlgili Haberler

Pezeşkiyan savaş ekonomisini yönetmek için yeni kabine oluşturdu
Dünya Ekonomisi

Pezeşkiyan savaş ekonomisini yönetmek için yeni kabine oluşturdu

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, hükümetinin ülkenin içinden geçtiği "özel koşulları yönetmek için yeni bir kadro oluşturduğunu" açıkladı. X platformunda yaptığı paylaşımda "düşmanın planlarının ülkenin can damarlarını kesmeyi hedeflediğini" vurgulayan Pezeşkiyan, hükümetin sözünü ettiği "ekonomik savaşla" mücadele edecek bu yeni yapılanmanın görevine ve sürecin kilit isimlerine dair soruları gündeme getirdi.

6 Ekim 2026
Fransa'da Borç Krizi: Paris Avrupa’nın Yeni "Hasta Adamı" mı Oldu?
Dünya Ekonomisi

Fransa'da Borç Krizi: Paris Avrupa’nın Yeni "Hasta Adamı" mı Oldu?

Fransa’da borç krizi, yatırımcıların devlet tahvillerini geniş çapta elden çıkarmasıyla daha da derinleşti. Paris hükümetinin devasa kamu borcunu kontrol altına alma ve bütçe açığını düşürme kapasitesine olan güvenin azalması, yüksek enflasyon ve ülkedeki keskin siyasi bölünmelerle birleşince tahvil getirilerini 2002'den bu yana en yüksek seviyeye çıkardı.

5 Ekim 2026
BAE İngiltere’yi, milyarlarca sterlinlik yatırımı geri çekmekle tehdit etti
Dünya Ekonomisi

BAE İngiltere’yi, milyarlarca sterlinlik yatırımı geri çekmekle tehdit etti

İngiltere gündemini, Manchester City kararına misilleme olarak BAE'nin ülkedeki milyarlarca sterlinlik yatırımlarını çekme tehdidi ve ekonomik krizlere karşı AB'ye geri dönme çağrıları sarsıyor. Öte yandan ABD basınında, kontrolden çıkan yapay zeka sistemlerinin yol açtığı zararlarda teknoloji şirketlerinin hukuki sorumluluktan kaçmaması gerektiği tartışılıyor.

5 Ekim 2026