Dolar/TL47,90
0.08%
Euro/TL55,55
0.31%
Gram Altın6.860,77
0.48%
BIST 10014.082,10
0.64%
Brent Petrol$88,62
0.11%
Gümüş/Ons$65,86
1.16%
Dünya Ekonomisi

Küresel Tahvil Getirileri Enflasyon Endişeleriyle 2008'den Bu Yana En Yüksek Seviyede

İran savaşı nedeniyle tırmanan enerji maliyetleri (Brent petrolün 92,38 dolara çıkması) ve enflasyon endişeleri, küresel hükümet tahvili getirilerini 2008'den bu yana en yüksek seviyelere taşıdı. Fed Başkanı Kevin Warsh'ın %2 enflasyon hedefine vurgu yapması ve ABD'nin İran'ı hedef alan yeni saldırıları, Fed ve ECB'nin Eylül ayında faiz artıracağına yönelik beklentileri %70'e çıkardı.

1 Eylül 2026

Küresel Tahvil Getirileri Enflasyon Endişeleriyle 2008'den Bu Yana En Yüksek Seviyede

Küresel finans piyasalarında hükümet tahvili getirileri, devam eden İran savaşı nedeniyle enerji maliyetlerinin artması ve bunun enflasyonu tetikleyeceği endişeleriyle Salı günü 2008'den bu yana en yüksek seviyelerine tırmandı. Bu durum, faiz artırımı beklentilerini de güçlendirdi.

Financial Times’ın haberine göre, İngiliz 10 yıllık hükümet tahvili getirisi %5,25’e yükselerek 2008 küresel finans krizinden bu yana en yüksek seviyesini gördü. 30 yıllık tahvil getirisi ise %5,9’a ulaşarak 1990’ların sonundan bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. Aynı zamanda ABD 10 yıllık hazine tahvili getirisi %4,79’a, Japon 10 yıllık tahvil getirisi ise %3’e yükselerek 1996’dan bu yana en yüksek seviyesini kaydetti.

Piyasalardaki bu huzursuzluk, petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artıştan kaynaklanıyor. Brent petrolünün varil fiyatı Salı günü 92,38 dolara çıkarken, Avrupa doğalgaz fiyatları da son üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyelerinden işlem gördü.

Faiz Artırımı Beklentileri Yükseliyor

Bloomberg’e göre, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Kevin Warsh'ın Cuma günü yaptığı ve enflasyonu %2 hedefine düşürene kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladığı konuşma getiri artışlarını tetikledi. ABD'nin İran'daki hedeflere yönelik yeni saldırılarının ardından petrol fiyatlarının yükselmesi de bu durumu destekledi.

Piyasalardaki tüccarların Fed'in Eylül ayında 25 baz puanlık bir faiz artırımına gitme ihtimaline dair beklentileri %70'e yükselirken, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) da önümüzdeki hafta faiz artırabileceği speküle ediliyor. Finans piyasalarında tahvil fiyatı ile getirisi arasında ters orantı bulunur; tahvil fiyatı düştükçe getirisi yükselir, bu da borçlanmasını tahvil ihracıyla finanse eden hükümetlerin borçlanma maliyetini artırır.

Tahvil Piyasasında Baskı Artıyor

Tahvil piyasalarındaki baskı; ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya gibi büyük ekonomilerde artan kamu harcamaları nedeniyle aylardır devam ediyor. Yatırımcılar, uzun vadeli tahvilleri elde tutmak için daha yüksek getiri talep ediyor. Ayrıca ABD’li teknoloji şirketlerinin yapay zeka yatırımlarını finanse etmek amacıyla tahvil piyasasına yönelmesi de bu baskıyı artıran bir diğer unsur oldu.

Getirilerin yükselmesi, kamu borcu 40 trilyon doları aşan ABD başta olmak üzere devasa borç yükü altındaki ekonomilerde maliyetleri artırıyor. Bu durum, Kasım ayındaki ara seçimler öncesinde ABD Başkanı Donald Trump üzerinde; Ekim ayında açıklanacak bütçe öncesinde İngiltere Başbakanı Andy Burnham üzerinde ve Yen’in son 40 yılın en düşük seviyesine gerilemesiyle artan enerji maliyetleriyle mücadele eden Japonya Başbakanı Sanae Takaichi üzerinde büyük bir siyasi baskı oluşturuyor.

Kaynak: Bloomberg + Financial Times

Piyasalarda yalnız değilsiniz

Bu haberle ilgili detaylı rapor ve analizlere, uzman desteğiyle Akanak Insights'a ulaşın.

Uzman Desteğine Göz Atın
Paylaş