Dolar/TL47,90
0.08%
Euro/TL55,55
0.31%
Gram Altın6.860,77
0.48%
BIST 10014.082,10
0.64%
Brent Petrol$88,62
0.11%
Gümüş/Ons$65,86
1.16%
Altın, Petrol ve Emtia

Küresel Piyasalarda Risk İştahı Düştü: Bakır ve Temel Metallerde Fed Baskısı

ABD’den gelen güçlü enflasyon verilerinin ardından Fed'in faiz artırımına gideceğine yönelik beklentilerin sıkılaşması, emtia piyasalarını vurdu. Londra Metal Borsası'nda (LME) Haziran ayından bu yana en kötü haftalık performansını sergileyen bakır fiyatları, haftanın ilk işlem gününde de düşüşünü sürdürdü.

14 Eylül 2026

Küresel Piyasalarda Risk İştahı Düştü: Bakır ve Temel Metallerde Fed Baskısı

ABD’den gelen güçlü enflasyon verilerinin ardından Fed'in faiz artırımına gideceğine yönelik beklentilerin sıkılaşması, emtia piyasalarını vurdu. Londra Metal Borsası'nda (LME) Haziran ayından bu yana en kötü haftalık performansını sergileyen bakır fiyatları, haftanın ilk işlem gününde de düşüşünü sürdürdü.

Doların Güçlenmesi Varlıkları Baskılıyor

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) açıklanan son enflasyon rakamları sonrası faiz artış ihtimalini daha güçlü şekilde masaya koyması, küresel piyasalarda risk iştahını törpüledi. Güçlenen doların etkisiyle LME'de vadeli bakır kontratları yüzde 0,7’ye varan kayıplar yaşadı. İşlem seansının devamında yüzde 0,5 oranında geri çekilen bakır, ton başına 14 bin 173 dolar seviyesine kadar geriledi.

Piyasadaki değer kaybı sadece bakırla sınırlı kalmadı:

  • Çinko: Yüzde 1,3 değer kaybederek satıcılı bir seyir izledi.

  • Demir Cevheri: Üst üste 4. seansta da gerilemesini sürdürerek ton başına yüzde 0,5 kayıpla 96,90 dolardan işlem gördü.

  • Alüminyum: Diğer metallerdeki satıcılı seyre kıyasla yatay konumunu korudu.

Kısa Vadeli Arz Sıkışıklığı Rahatlıyor

Önceki haftalarda spot bakır için ödenen yüksek primlerin daralmasıyla birlikte, 3 aylık vadeli kontratlar arasındaki fark ton başına 1 dolar seviyelerine kadar indi. Analistler, bu tablonun pazarda daha önce gözlemlenen kısa vadeli arz sıkışıklığının hafiflediğine işaret ettiğini belirtiyor.

Sucden Financial piyasa uzmanları, spekülatif uzun pozisyonların çözülmesi ve fiziki taraftaki arz baskısının azalması sebebiyle, yeni bir makroekonomik gelişme veya dip alımları gelmediği sürece fiyatların bir süre yatay-dalgalı seyretmesini bekliyor.

Rekor Zirvenin Ardından Düzeltme

Geçtiğimiz hafta ABD'nin rafine bakır ithalatına gümrük vergisi getireceği yönündeki söylentiler, madenlerdeki üretim aksaklıkları ve veri merkezleri ile yeşil enerji dönüşümünden gelen yoğun talep beklentisiyle bakır fiyatları tarihi zirvelerini test etmişti. Ancak Fed beklentileri ve dolardaki güçlenme, rekor seviyelerdeki emtiada kar satışlarını ve düzeltmeyi beraberinde getirdi.

Piyasalarda yalnız değilsiniz

Bu haberle ilgili detaylı rapor ve analizlere, uzman desteğiyle Akanak Insights'a ulaşın.

Uzman Desteğine Göz Atın
Paylaş