Dolar/TL47,90
0.08%
Euro/TL55,55
0.31%
Gram Altın6.860,77
0.48%
BIST 10014.082,10
0.64%
Brent Petrol$88,62
0.11%
Gümüş/Ons$65,86
1.16%
Piyasa

Fed Wall Street’i sarstı: Dow 631 puan düştü, ABD 10 yıllık faizi yeniden yüzde 5’i aştı

Fed’in faiz artırımı ve Warsh’ın şahin mesajları Wall Street’i vurdu. Dow 631 puan düşerken ABD 10 yıllık tahvil faizi yeniden %5’i aştı.

16 Eylül 2026

Fed Wall Street’i sarstı: Dow 631 puan düştü, ABD 10 yıllık faizi yeniden yüzde 5’i aştı

Fed’in üç yıldan uzun süredir ilk kez faiz artırmasının ardından Wall Street günü satışlarla tamamladı. Dow Jones 631 puan gerilerken, Fed Başkanı Kevin Warsh’ın enflasyona ilişkin şahin mesajları ABD 10 yıllık tahvil faizini yeniden yüzde 5’in üzerine taşıdı. Fed’in yıl içinde bir artış daha öngörmesi, piyasalarda “daha uzun süre yüksek faiz” endişesini güçlendirdi.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 25 baz puanlık faiz artışı ve Başkan Kevin Warsh’ın enflasyonla mücadele konusunda verdiği sert mesajlar Wall Street’te satışları hızlandırdı.

Dow Jones Sanayi Endeksi çarşamba gününü 631,21 puan, yani yüzde 1,21 düşüşle 51.461,90 puandan tamamladı.

S&P 500 yüzde 0,45 gerileyerek 7.551,81’e inerken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite yüzde 0,01’lik sınırlı kayıpla 25.978,42 puandan kapandı.

Üç büyük endeks de günün bir bölümünde artıda seyrediyordu. Ancak Fed kararı ve özellikle Warsh’ın basın toplantısındaki açıklamaları sonrasında tablo tersine döndü.

Fed üç yıldan uzun süre sonra faiz artırdı

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), oybirliğiyle politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 3,75-4,00 aralığına yükseltti.

Bu, Fed’in Temmuz 2023’ten bu yana gerçekleştirdiği ilk faiz artışı oldu.

Faiz artırımı piyasalar tarafından büyük ölçüde fiyatlandığı için kararın ilk dakikalarında hisse senetlerinde ciddi bir tepki görülmedi. Ancak Fed’in yeni faiz projeksiyonlarının yıl içinde bir artış daha öngörmesi ve Warsh’ın enflasyon konusundaki şahin tonu yatırımcıların risk iştahını azalttı.

Warsh, para politikasındaki son hamleyi, ekonomiye sağlanan desteğin bir bölümünün geri çekilmesi olarak tanımladı.

Fed Başkanı, “Gerçek şu ki enflasyon çok yüksek ve çok uzun süredir yüksek seyrediyor” dedi.

Warsh ayrıca yaz aylarında açıklanan enflasyon verilerinin altta yatan fiyat eğilimlerinde anlamlı bir iyileşme olduğuna kendisini ikna etmediğini söyledi.

ABD 10 yıllık tahvil faizi yeniden yüzde 5’in üzerinde

Piyasaların Fed kararına verdiği en önemli tepkilerden biri tahvil cephesinde görüldü.

ABD 10 yıllık tahvil faizi Warsh’ın açıklamalarının ardından yeniden yüzde 5’in üzerine çıktı.

Faiz beklentilerine daha hassas olan iki yıllık ABD tahvil getirisi ise 2024’ten bu yana en yüksek seviyesine yükseldi.

B. Riley Wealth Baş Piyasa Stratejisti Art Hogan, Fed’in faiz kararının beklentiler dahilinde olduğunu ancak Warsh’ın açıklamalarının daha şahin bir görünüm ortaya koyduğunu söyledi.

Hogan’a göre ABD 10 yıllık tahvil faizinin yeniden yüzde 5’in üzerine çıkması piyasalar açısından önemli bir psikolojik eşik.

Yüksek tahvil faizlerinin kalıcı hale gelmesi ve enflasyonun daha uzun süre yüksek seyretmesi beklentisi, kısa vadede hisse senetleri için iki önemli baskı unsuru oluşturabilir.

Banka hisselerinde sert satış

Yüksek faizlerin kredi büyümesini ve ekonomik aktiviteyi yavaşlatabileceği endişesi özellikle büyük ABD bankalarını vurdu.

Bank of America ve Wells Fargo hisseleri yaklaşık yüzde 3 gerilerken, American Express ve Goldman Sachs’taki kayıplar yüzde 4’e yaklaştı.

Nasdaq’taki kayıpların sınırlı kalmasında ise Intel etkili oldu.

Intel hisseleri, şirketin Güney Koreli bellek üreticisi SK Hynix ile ABD’de yarı iletken üretimi konusunda görüşmeler yürüttüğüne ilişkin haberlerin ardından yüzde 4 yükseldi.

Piyasalar ekimde yeni faiz artışını fiyatlıyor

Fed’in yayımladığı yeni noktasal grafik de para politikasında sıkılaşmanın devam edebileceğine işaret etti.

Fed üyelerinin medyan tahmini yıl sonuna kadar bir faiz artışı daha yapılmasını öngörüyor.

Para piyasalarında Fed’in ekim toplantısında yeniden faiz artırması ihtimali yaklaşık yüzde 50 seviyesinde fiyatlanmaya başladı.

Janus Henderson Investors Portföy Yöneticisi Daniel Siluk, Fed karar metninde enflasyonun arz şoklarından kaynaklandığına yönelik ifadelerin çıkarılmasına dikkat çekti.

Siluk’a göre bu değişiklik, Fed yetkililerinin son fiyat artışlarını yalnızca geçici veya dış kaynaklı şokların sonucu olarak görmek yerine, daha geniş ve kalıcı enflasyon baskılarına odaklanmaya başladığını gösteriyor.

Warsh da çok sayıda mal ve hizmet grubunda fiyat artışlarının altı ve 12 aylık dönemlerde yıllıklandırılmış olarak yüzde 3’ün üzerinde seyretmesine dikkat çekti.

Trump: Faizleri hızla düşürün

Fed’in faiz artırımı, Başkan Donald Trump’ın düşük faiz talepleriyle açık biçimde ters düştü.

Trump karar sonrasında sosyal medyada yaptığı açıklamada ABD faizlerinin yüzde 1 veya altında olması gerektiğini savundu.

Trump doğrudan Warsh’ı hedef almadı ancak Fed’e sert bir çağrıda bulundu:

“Amerika Birleşik Devletleri için faizleri düşürün, hem de hızla!”

Fed ise şimdilik tam ters yönde ilerliyor.

Northlight Asset Management CIO’su Chris Zaccarelli, tarihsel olarak Fed faiz artırmaya başladığında bunun genellikle tek bir hamleyle sınırlı kalmadığına dikkat çekti.

Bununla birlikte artışların birbirini izleyen toplantılarda mı yapılacağı, yoksa Fed’in bazı toplantıları pas geçerek mi ilerleyeceği henüz net değil.

6 dolarlık motorin ve 100 dolar üzerindeki petrol enflasyon baskısını artırıyor

Fed’in karşı karşıya olduğu sorunlardan biri enerji fiyatları.

ABD’de motorin fiyatları devam eden arz sorunlarının etkisiyle cuma günü ilk kez galon başına 6 dolara ulaştı.

Ham petrol fiyatları da 100 doların üzerinde kalmaya devam ediyor.

Rusya-Ukrayna savaşının sürmesi ve ABD-İran savaşının enerji arzında yarattığı sorunlar, küresel petrol ve yakıt fiyatlarında sert yükselişe yol açtı.

Petrol fiyatları yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 80 yükseldi.

Enerji maliyetlerindeki artış, Fed’in enflasyonu yüzde 2 hedefine geri döndürme mücadelesini daha da zorlaştırıyor.

Brent 106 dolara geriledi ama riskler sürüyor

Fed kararı sonrasında petrol fiyatlarında ise bir miktar geri çekilme yaşandı.

Brent petrol yaklaşık 106 dolar seviyesinde dengelendi.

Düşüşte, Suudi Arabistan’ın geçen hafta drone saldırıları nedeniyle kapanan Doğu-Batı petrol boru hattının kapasitesinin yaklaşık yarısını birkaç gün içinde yeniden devreye sokabileceğine ilişkin beklentiler etkili oldu.

Saxo Markets Baş Yatırım Stratejisti Charu Chanana ise petrol fiyatlarındaki gerilemenin henüz kalıcı bir trend değişimi olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

Chanana’ya göre Orta Doğu’daki yeni bir askeri tırmanma veya enerji altyapısındaki kesintilerin uzaması fiyatları hızla yeniden yukarı taşıyabilir.

Fed sonrası dolar güçlendi, altın geriledi

Fed’in şahin mesajlarının etkisi diğer piyasalara da yayıldı.

ABD doları üçüncü gün üst üste yükselirken, tahvil faizlerindeki artış doları destekledi.

Altın fiyatları ise yüksek faizlerin faiz getirisi olmayan değerli metalleri daha az cazip hale getirmesiyle geriledi.

Petrol de son haftalardaki çok sert rallinin ardından kâr satışlarıyla karşılaştı.

Asya borsaları Wall Street’i takip ediyor

Fed’in faiz artışı ve Wall Street’teki satışların ardından Asya piyasalarında da negatif bir açılış bekleniyor.

Avustralya, Hong Kong ve Güney Kore endeks vadeli kontratları düşüşe işaret ederken, Japonya vadeli kontratlarında sınırlı yükseliş görüldü.

ABD hisse vadeli kontratları ise Wall Street kapanışının ardından büyük ölçüde yatay seyretti.

Yatırımcıların odağı artık Fed’in ekim toplantısına ve öncesinde açıklanacak enflasyon ile istihdam verilerine çevriliyor.

Piyasalar açısından temel soru da giderek netleşiyor:

Fed’in üç yıldan uzun süre sonra gerçekleştirdiği ilk faiz artışı tek seferlik bir hamle mi, yoksa yeni bir parasal sıkılaşma döngüsünün başlangıcı mı?

Warsh’ın enflasyona ilişkin mesajları, Fed’in yeni noktasal grafiği ve ABD 10 yıllık tahvil faizinin yeniden yüzde 5’in üzerine çıkması, yatırımcıların ikinci ihtimali artık daha ciddi biçimde değerlendirdiğini gösteriyor.

CNBC, Bloomberg

Piyasalarda yalnız değilsiniz

Bu haberle ilgili detaylı rapor ve analizlere, uzman desteğiyle Akanak Insights'a ulaşın.

Uzman Desteğine Göz Atın
Paylaş