Dolar/TL47,90
0.08%
Euro/TL55,55
0.31%
Gram Altın6.860,77
0.48%
BIST 10014.082,10
0.64%
Brent Petrol$88,62
0.11%
Gümüş/Ons$65,86
1.16%
Gedik Yatırım
Para-banka-finans

Erol Taşdelen: ESNAFA KREDİ ŞOKU!

Türkiye ekonomisinde kredi kanalları daralırken, şimdi de esnaf kredileri kısıtlama kapsamına alındı. Son gelişmeler, özellikle küçük işletmelerin finansmana erişimini ciddi şekilde zorlaştırıyor.

31 Mart 2026

Erol Taşdelen: ESNAFA KREDİ ŞOKU!

Kredi musluğu iyice kısıldı, reel sektörün en kırılgan halkası sıkıştı Türkiye ekonomisinde kredi kanalları daralırken, şimdi de esnaf kredileri kısıtlama kapsamına alındı. Son gelişmeler, özellikle küçük işletmelerin finansmana erişimini ciddi şekilde zorlaştırıyor.

Daha düne kadar kamu bankaları üzerinden sağlanan ve özellikle Ziraat Bankası aracılığıyla kullandırılan 3 milyon TL’ye kadar 24 ay vadeli esnaf kredileri, artık fiilen sınırlandırılmış durumda.

Bu gelişme, sahada tek cümleyle özetleniyor: “İşler kesat, kredi yok.”

Sahada ne oluyor?

Esnaf cephesinden gelen geri bildirimler oldukça net: Kredi başvuruları geri çevriliyor Limitler aşağı çekiliyor Bankalar risk almak istemiyor Yeni kredi yerine mevcut kredi yapılandırması bile zorlaşıyor Bu tablo, özellikle nakit akışıyla yaşayan küçük işletmeler için alarm veriyor.

Bu kararın arkasında ne var?

Sürecin merkezinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın uyguladığı sıkı para politikası yer alıyor. Esnaf Kredileri kredi kısıtlaması düzenlemelerinde kapsam dışında yer alıyordu, bu krediler astık kapsam içine alındı bu da bu tarz kredilerin durması anlamına geliyor.

Temel hedefler: Enflasyonu düşürmek İç talebi soğutmak Kredi büyümesini kontrol altına almak Ancak burada kritik bir kırılma var: 📌 Büyük şirketler alternatif finansmana ulaşabilir 📌 Esnaf için kredi = hayatta kalma aracı Kredi kesilirse ne olur?

Ekonomik teoriye göre kredi daralması enflasyonu düşürür.

Ama sahada etkisi çok daha serttir: Ticaret yavaşlar: Esnaf mal alamazsa satış da yapamaz.

Stok döngüsü kırılır: Tedarik zinciri aksar, piyasada daralma başlar.

Tahsilat zinciri bozulur: Biri ödeyemezse, domino etkisi başlar.

İstihdam daralır: İlk refleks: personel azaltma.

En kritik risk: Likidite krizi Bugün yaşananlar klasik bir kriz değil.

Bu bir “sessiz ilerleyen likidite krizi” Bugün kredi yok Yarın ödeme zor Sonra konkordato Ardından iflas Bu süreç genellikle ani değil, yavaş ve görünmeden ilerler.

Politika mı, ekonomik darbe mi?

Bu noktada tartışma kaçınılmaz: Ekonomik bakış açısıyla: ✔ Para politikası normalleşmesi Saha gerçekliğiyle: ❗ Esnaf için finansal darbe Çünkü esnafın bilançosu şu gerçek üzerine kurulu: “Kredi varsa hayat var” Türkiye ekonomisine etkisi Bu karar sadece esnafı değil, geniş bir alanı etkiler: Perakende sektörü daralır Hizmet sektörü küçülür Vergi tahsilatı düşer Bankaların tahsilat riski artar Sonuçta bu bir mikro karar değil, makro sonuç doğuran bir gelişmedir.

SONUÇ: “Kredi yoksa ticaret de yok” Bugün gelinen noktada tablo net: Kredi genişlemesi durdu Esnaf finansmana erişemiyor Ekonomide alt segment sıkışıyor Ve sahadaki en gerçekçi yorum: “İşler kesat, kredi stop: Kapa Git!”

Erol Taşdelen makalelerini okumak için tıklayın

Piyasalarda yalnız değilsiniz

Bu haberle ilgili detaylı rapor ve analizlere, uzman desteğiyle Akanak Insights'a ulaşın.

Uzman Desteğine Göz Atın
Paylaş

İlgili Haberler

Goldman Sachs’tan Türkiye Raporu: Para Piyasası Fonlarından Çıkan Para Nereye Gitti?
Para-banka-finans

Goldman Sachs’tan Türkiye Raporu: Para Piyasası Fonlarından Çıkan Para Nereye Gitti?

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, 2 Ekim tarihli Türkiye değerlendirme raporunda; TCMB rezervlerindeki değişimleri, mevduat hareketlerini, yabancı yatırımcı akımlarını ve piyasalardaki son faiz gelişmelerini inceledi.

2 Ekim 2026
BDDK Kararıyla 3 Yatırım Bankasının Ortaklık Hakları TMSF’ye Devredildi
Para-banka-finans

BDDK Kararıyla 3 Yatırım Bankasının Ortaklık Hakları TMSF’ye Devredildi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kamuoyunda "fon soruşturması" olarak anılan adli ve idari süreçler kapsamında finans sektörünü sarsan kritik kararlara imza attı. Kurul’un 30 Eylül 2026 tarihli toplantısında alınan 11576, 11577, 11578, 11579 ve 11580 sayılı kararlar doğrultusunda, üç yatırım bankasının hâkim ortaklarının oy hakları Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilirken, iki faktoring şirketinin pay devri için altı aylık süre başlatıldı.

30 Eylül 2026
Bankacılık Sektöründen Ağustos Ayında 676 Milyar Liralık Net Kar
Para-banka-finans

Bankacılık Sektöründen Ağustos Ayında 676 Milyar Liralık Net Kar

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ağustos dönemine ait "Türk Bankacılık Sektörünün Konsolide Olmayan Ana Göstergeleri" raporunu paylaştı. Açıklanan verilere göre, Türk bankacılık sektörünün toplam aktif büyüklüğü ağustos sonu itibarıyla 55 trilyon 743 milyar 429 milyon liraya ulaştı. Sektörün aktif toplamında 2025 yıl sonuna kıyasla 8 trilyon 796 milyar 631 milyon liralık artış gerçekleşti.

29 Eylül 2026