Dolar/TL47,90
0.08%
Euro/TL55,55
0.31%
Gram Altın6.860,77
0.48%
BIST 10014.082,10
0.64%
Brent Petrol$88,62
0.11%
Gümüş/Ons$65,86
1.16%
Gedik Yatırım
Dünya Ekonomisi

Çin merkez bankasından sürpriz: Politika faizi sabit, likidite desteği artışta

Çin Merkez Bankası Pazartesi günü temel faiz oranını sabit tutarken, ekonomiyi desteklemek için borçlanma maliyetlerini düşüreceği yönündeki beklentileri boşa çıkararak finansal sisteme daha fazla nakit pompalamaya devam etti.

15 Ocak 2024

Çin merkez bankasından sürpriz: Politika faizi sabit, likidite desteği artışta

Çin Merkez Bankası Pazartesi günü temel faiz oranını sabit tutarken, ekonomiyi desteklemek için borçlanma maliyetlerini düşüreceği yönündeki beklentileri boşa çıkararak finansal sisteme daha fazla nakit pompalamaya devam etti.

Çin Halk Bankası, ekonomistler arasında Ağustos ayından bu yana ilk kez faiz oranını düşüreceği yönündeki yaygın beklentilerin aksine, orta vadeli borç verme kolaylığı olarak adlandırılan bir yıllık politika kredisi faiz oranını %2,5'te tuttu.

Ayrıca MLF aracılığıyla 995 milyar yuan (139 milyar $) teklif ederek likiditeyi artıracak ve fonlama talebini karşılamaya yardımcı olacak 216 milyar yuan net enjeksiyon sağladı.

Piyasalar, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde büyüme ivmesinin düştüğüne işaret eden son veriler karşısında politika yapıcıların harekete geçmesini bekliyordu.

Cuma günü açıklanan veriler, ülkenin Aralık ayında 2009'dan bu yana en uzun deflasyon serisine imza atmasıyla endişeleri artırdı. Zayıf küresel talep nedeniyle ihracat geçen yıl 2016'dan bu yana ilk kez yıllık bazda düştü. Geçen ay finansman ve kredi büyümesi beklentileri karşılayamadı. Zayıf iç talep, uzun süreli emlak krizi ve durgun istihdam piyasası bu yıl da önemli sorunlar olmaya devam ediyor.

Merkez Bankası Aralık ayında ekonomiyi desteklemek için faiz indirimi dışında oldukça agresif adımlar attı. MLF aracılığıyla kredi verenlere 800 milyar yuanlık rekor bir kaynak aktardı ve bankacılık sistemine daha fazla nakit enjekte etti. PBOC ayrıca ay içinde konut ve altyapı projelerini finanse etmek için politika odaklı bankalara yaklaşık 350 milyar yuan değerinde düşük maliyetli fon sağladı.

Muhtemelen daha fazlasına ihtiyaç duyulacak. Yatırımcılar ve ekonomistler arasında PBOC'nin zorunlu karşılık oranını ya da bankaların rezervde tutması gereken nakit miktarını düşüreceği beklentisi artıyor - özellikle de üst düzey bir merkez bankası yetkilisinin geçen hafta devlet medyasına verdiği bir röportajda bu orandan bahsetmesinin ardından.

RRR'nin düşürülmesi finansal sisteme daha fazla para girmesini sağlayacak ve böylece bankaların altyapı harcamalarını finanse etmek için ihraç edilecek devlet tahvillerini satın almalarına yardımcı olacak.

Piyasalarda yalnız değilsiniz

Bu haberle ilgili detaylı rapor ve analizlere, uzman desteğiyle Akanak Insights'a ulaşın.

Uzman Desteğine Göz Atın
Paylaş

İlgili Haberler

İngiltere Ekonomisinde Çifte Sinyal: Tahvil Getirileri Geri Çekildi, İnşaatta Daralma Sürüyor
Dünya Ekonomisi

İngiltere Ekonomisinde Çifte Sinyal: Tahvil Getirileri Geri Çekildi, İnşaatta Daralma Sürüyor

İngiltere’de 10 yıllık tahvil getirileri, Temmuz 2007 sonrası en yüksek seviyeyi test etmesinin ardından geri çekilmeye başladı. Sert satış dalgasının duraklaması ve petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle getiri oranı %5,35 seviyesine geriledi. Ancak geri çekilmeye rağmen getirilerin yüksek seyretmesi, piyasalardaki sıkı para politikası endişelerinin sürdüğünü gösteriyor.

6 Ekim 2026
Çin Gemileri ve ABD Doları: Ticaretin Anahtarları Kimin Elinde?
Dünya Ekonomisi

Çin Gemileri ve ABD Doları: Ticaretin Anahtarları Kimin Elinde?

Bir gemi Çin'de inşa edilmiş, Yunan bir şirkete ait, Liberya bayrağı altında çalışıyor ve Dolar üzerinden fiyatlandırılıp finanse edilen malları taşıyor olabilir. Yazar Rana Foroohar'ın Financial Times gazetesinde yayımlanan makalesinde belirttiği bu varsayımsal örnek, küresel ticaret üzerindeki kontrolü tek bir ülkeye indirgemenin neden zor olduğunu açıklıyor. Çünkü güç; taşıma araçlarını inşa edenler, limanları yönetenler, para birimi ve kredi sağlayanlar arasında bölünmüştür.

6 Ekim 2026
Pezeşkiyan savaş ekonomisini yönetmek için yeni kabine oluşturdu
Dünya Ekonomisi

Pezeşkiyan savaş ekonomisini yönetmek için yeni kabine oluşturdu

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, hükümetinin ülkenin içinden geçtiği "özel koşulları yönetmek için yeni bir kadro oluşturduğunu" açıkladı. X platformunda yaptığı paylaşımda "düşmanın planlarının ülkenin can damarlarını kesmeyi hedeflediğini" vurgulayan Pezeşkiyan, hükümetin sözünü ettiği "ekonomik savaşla" mücadele edecek bu yeni yapılanmanın görevine ve sürecin kilit isimlerine dair soruları gündeme getirdi.

6 Ekim 2026