Dolar/TL47,90
0.08%
Euro/TL55,55
0.31%
Gram Altın6.860,77
0.48%
BIST 10014.082,10
0.64%
Brent Petrol$88,62
0.11%
Gümüş/Ons$65,86
1.16%
Gedik Yatırım
Dünya Ekonomisi

Britanya'dan Türkiye'ye yeni serbest ticaret anlaşması önerisi

İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Nigel Huddleston, Britanya ile Türkiye arasında yeni ve modernize edilmiş serbest ticaret anlaşması imzalanmasını önerdi.

11 Kasım 2023

Britanya'dan Türkiye'ye yeni serbest ticaret anlaşması önerisi

İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Nigel Huddleston, Britanya ile Türkiye arasında yeni ve modernize edilmiş serbest ticaret anlaşması imzalanmasını önerdi.

Britanya ve Türkiye arasında devam eden serbest ticaret anlaşması, Britanya'nın AB üyeliği dönemine dayanan ve sadece ticari malları kapsayan bir düzen içeriyor. Ancak Britanya, 21. yüzyıl gereksinimlerine uygun, hizmetler, dijital ve teknoloji gibi geniş bir yelpazeyi içeren modernize edilmiş bir serbest ticaret anlaşması için müzakerelerde bulunma talebinde bulunuyor.

İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Nigel Huddleston, Türkiye'deki en büyük yatırımcılardan biri olan Vodafone Grubu'nun merkezini ziyaret ederek, yeni ticaret anlaşması hakkında konuştu. Huddleston, ticaret anlaşmalarının işletmelere fırsatlar sunmayı amaçladığını ve Türkiye ile olan ticari ilişkilerin geçen yıl yüzde 30'dan fazla büyüdüğünü belirtti. Yeni anlaşmanın büyüme fırsatlarını artırarak İngiliz işletmelerinin Türkiye'nin 85 milyonluk pazarına daha etkin bir şekilde erişmelerini sağlayacağını ifade etti.

Vodafone Grubu Avrupa Bölge CEO'su ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Britanya Ülke Temsilcisi Serpil Timuray da yeni ticaret anlaşmasının Vodafone ve diğer Türkiye'ye yatırım yapan şirketler için daha büyük fırsatlar yaratacağını ve iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine katkı sağlayacağını belirtti.

2022'de 23.5 milyar sterline ulaşan ticaret hacmiyle Türkiye, Birleşik Krallık'ın en büyük 20 ticaret ortağı arasında yer alıyor. Bu ticaretin içinde Vodafone gibi önde gelen markaların yer aldığı, Birleşik Krallık'ta KDV ödeyen yaklaşık 7,500 işletmenin Türkiye'ye mal ihracatı yaptığı belirtiliyor.

Piyasalarda yalnız değilsiniz

Bu haberle ilgili detaylı rapor ve analizlere, uzman desteğiyle Akanak Insights'a ulaşın.

Uzman Desteğine Göz Atın
Paylaş

İlgili Haberler

Türkiye’de Fiyat Artışları Hız Kesmiyor: OECD Ortalamasını 7’ye Katladı
Dünya Ekonomisi

Türkiye’de Fiyat Artışları Hız Kesmiyor: OECD Ortalamasını 7’ye Katladı

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Ağustos 2026 dönemine ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) raporunu yayımladı. Veriler, Türkiye’deki enflasyon oranlarının üye ülke ortalamalarının oldukça üzerinde seyretmeye devam ettiğini net bir şekilde ortaya koydu.

6 Ekim 2026
İngiltere Ekonomisinde Çifte Sinyal: Tahvil Getirileri Geri Çekildi, İnşaatta Daralma Sürüyor
Dünya Ekonomisi

İngiltere Ekonomisinde Çifte Sinyal: Tahvil Getirileri Geri Çekildi, İnşaatta Daralma Sürüyor

İngiltere’de 10 yıllık tahvil getirileri, Temmuz 2007 sonrası en yüksek seviyeyi test etmesinin ardından geri çekilmeye başladı. Sert satış dalgasının duraklaması ve petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle getiri oranı %5,35 seviyesine geriledi. Ancak geri çekilmeye rağmen getirilerin yüksek seyretmesi, piyasalardaki sıkı para politikası endişelerinin sürdüğünü gösteriyor.

6 Ekim 2026
Çin Gemileri ve ABD Doları: Ticaretin Anahtarları Kimin Elinde?
Dünya Ekonomisi

Çin Gemileri ve ABD Doları: Ticaretin Anahtarları Kimin Elinde?

Bir gemi Çin'de inşa edilmiş, Yunan bir şirkete ait, Liberya bayrağı altında çalışıyor ve Dolar üzerinden fiyatlandırılıp finanse edilen malları taşıyor olabilir. Yazar Rana Foroohar'ın Financial Times gazetesinde yayımlanan makalesinde belirttiği bu varsayımsal örnek, küresel ticaret üzerindeki kontrolü tek bir ülkeye indirgemenin neden zor olduğunu açıklıyor. Çünkü güç; taşıma araçlarını inşa edenler, limanları yönetenler, para birimi ve kredi sağlayanlar arasında bölünmüştür.

6 Ekim 2026