Dolar/TL47,90
0.08%
Euro/TL55,55
0.31%
Gram Altın6.860,77
0.48%
BIST 10014.082,10
0.64%
Brent Petrol$88,62
0.11%
Gümüş/Ons$65,86
1.16%
Gedik Yatırım
Borsa İstanbul

Borsa’da bir konkordato daha: Uşak Seramik mahkemeye başvurdu

54 yıllık Uşak Seramik konkordato başvurusunda bulundu. Mahkeme koruma kararı verirken USAK hisseleri Yakın İzleme Pazarı’na alındı.

30 Eylül 2026

Borsa’da bir konkordato daha: Uşak Seramik mahkemeye başvurdu

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerde konkordato listesine yeni bir isim eklendi. 54 yıllık Uşak Seramik, borçlarını yeniden yapılandırmak ve faaliyetlerini sürdürebilmek amacıyla konkordato talebinde bulundu. Mahkeme şirket için geçici koruma tedbirleri getirirken, Borsa İstanbul USAK hisselerini Yakın İzleme Pazarı’na aldı. Şirket, başvurudan yalnızca bir hafta önce tahvil itfa ve kupon ödemesini zamanında gerçekleştirememişti.

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler arasında konkordato sürecine girenlere Uşak Seramik Sanayi AŞ de eklendi.

Uşak’ın Banaz ilçesinde üretim yapan 54 yıllık şirket, finansal yapısını güçlendirmek, borçlarını yeniden yapılandırmak ve ticari faaliyetlerini sürdürebilmek amacıyla adi konkordato talebinde bulunduğunu açıkladı.

Banaz 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, Asliye Ticaret Mahkemesi sıfatıyla 29 Eylül 2026 tarihinde şirket lehine geçici koruma tedbirleri uygulanmasına karar verdi.

Mahkeme ayrıca Uşak Seramik’in mali durumunu ve konkordato sürecini takip etmek üzere üç kişilik geçici konkordato komiser heyeti görevlendirdi.

Şirketten KAP açıklaması

Uşak Seramik tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada konkordato başvurusunun gerekçesi şöyle ifade edildi:

Şirket, ticari faaliyetlerin aksamadan sürdürülebilmesi, finansal yapının güçlendirilerek borçların yeniden yapılandırılması ve tüm paydaşların haklarının korunması amacıyla konkordato talebinde bulunulduğunu bildirdi.

Şirket üretim ve ticari operasyonlarını konkordato sürecinde de sürdürmeyi planlıyor.

Mahkemeden geniş kapsamlı koruma

Mahkeme kararıyla şirket hakkında geniş kapsamlı ihtiyati tedbirler uygulanmaya başlandı.

Kanunda belirtilen imtiyazlı alacaklar dışında Uşak Seramik aleyhine yeni icra takibi başlatılamayacak. Daha önce başlatılmış takipler ise geçici mühlet boyunca durdurulacak.

Rehinle teminat altına alınmış alacaklar için takip yapılabilecek ancak rehinli malların satışı gerçekleştirilemeyecek ve muhafaza tedbiri uygulanamayacak.

Daha önce alacaklılar tarafından haczedilen veya muhafaza altına alınan araç, hammadde, makine, tesis, cihaz ve diğer malzemelerin de mevcut haciz durumları korunmak şartıyla şirkete yediemin sıfatıyla teslim edilmesine karar verildi.

Şirketin gayrimenkul ve menkul varlıklarının devri de dava sonuna kadar engellendi.

Bankalar bloke ve mahsup yapamayacak

Mahkemenin aldığı tedbirler finans kuruluşlarını da kapsıyor.

Bankalar geçici mühlet kararından sonra tahsil edilen alacaklar üzerinde bloke, takas veya mahsup işlemi gerçekleştiremeyecek ve hapis hakkını kullanamayacak.

Şirket tarafından konkordato başvurusundan önce düzenlenen ve süresi içinde ibraz edildiğinde karşılığı bulunmayan çeklere ise tedbir süresince “karşılıksızdır” şerhi yerine “konkordato tedbiri” şerhi işlenecek.

Tahvil ödemesinde sorun yaşanmıştı

Konkordato başvurusu şirketin borç ödemelerinde yaşadığı sıkıntının kısa süre önce kamuoyuna yansımasının ardından geldi.

Uşak Seramik tarafından ihraç edilen özel sektör borçlanma aracına ilişkin 22 Eylül’de yapılması gereken itfa ve kupon ödemesi zamanında gerçekleştirilememişti.

Şirket o tarihte yaptığı açıklamada gecikmenin ödeme ve fon aktarımı sırasında yaşanan “teknik ve operasyonel bir aksaklıktan” kaynaklandığını belirtmişti.

Ödemenin 23 Eylül’de gerçekleştirilmesi için gerekli işlemlerin sürdürüldüğü açıklanmıştı.

Aradan yaklaşık bir hafta geçmesinin ardından şirketin konkordato talebinde bulunması dikkat çekti.

USAK Yakın İzleme Pazarı’na alındı

Konkordato sürecinin başlamasının ardından Borsa İstanbul da USAK hisseleri hakkında karar aldı.

Uşak Seramik paylarının Yakın İzleme Pazarı’na (YİP) alınmasına karar verildi.

USAK hisselerinin işlem sırası 30 Eylül’de kapalı kalacak. Hisseler 1 Ekim’den itibaren Yakın İzleme Pazarı’nda yeniden işlem görmeye başlayacak.

Borsada konkordato listesi uzuyor

Uşak Seramik, son aylarda konkordato sürecine giren tek sermaye piyasası şirketi değil.

Türk İlaç ve Serum Sanayi AŞ (TRILC) için Ankara 3. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından 2 Haziran 2026’dan itibaren üç aylık geçici mühlet kararı verilmiş, şirket daha sonra Borsa İstanbul tarafından Yakın İzleme Pazarı’na alınmıştı.

Barem Ambalaj Sanayi ve Ticaret AŞ (BARMA) için ise İzmir 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 30 Temmuz’dan itibaren üç aylık geçici mühlet kararı vermişti. Şirketin mali sıkıntılarında yüksek yatırım maliyetleri ve finansman baskısı öne çıkmıştı.

Mega Polietilen Köpük Sanayi AŞ (MEGAP) de finansal sıkıntılar nedeniyle üç aylık konkordato sürecine girmiş, hisseleri geçici olarak işleme kapatılmıştı.

Halka arz sürecini bekleyen İnfinia Advanced Elektronik AŞ de 1 Temmuz’da Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nden üç aylık geçici mühlet almıştı.

Uşak Seramik’in de bu listeye eklenmesi, yüksek finansman maliyetlerinin şirket bilançoları üzerindeki baskısının sürdüğü bir dönemde Borsa İstanbul’da şirketlerin borç ödeme kapasitesine yönelik riskleri yeniden gündeme taşıdı.

ForeksHaber

Piyasalarda yalnız değilsiniz

Bu haberle ilgili detaylı rapor ve analizlere, uzman desteğiyle Akanak Insights'a ulaşın.

Uzman Desteğine Göz Atın
Paylaş