ANALİZ: Enflasyon yeniden düşecek mi, TCMB aralık ayında faiz indirecek mi?
Ekim enflasyonu %29,77 oldu. Üç kurum TCMB'den aralıkta 100 baz puan faiz indirimi bekliyor. Petrol ve kasım TÜFE verisi kritik.
3 Kasım 2026

Ekim ayında tüketici enflasyonu aylık yüzde 2,58 ile piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşirken, yıllık enflasyon yüzde 29,77'ye yükseldi. Ancak hizmet ve temel mal fiyatlarındaki yavaşlama, dezenflasyon sürecinin ana eğiliminin bozulmadığına ilişkin değerlendirmeleri destekledi. Gedik Yatırım, İnfo Yatırım ve Tacirler Yatırım, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 10 Aralık toplantısında politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 35'e çekmesini bekliyor. Ziraat Bankası ise enerji fiyatları ve jeopolitik risklerin enflasyon üzerindeki olası etkilerine dikkat çekiyor.
Ekim enflasyonu beklentileri aştı, yıllık TÜFE yüzde 29,77 oldu
Türkiye'de ekim ayı enflasyon verileri, manşet enflasyondaki sınırlı yükselişe rağmen bazı temel göstergelerde iyileşmenin devam ettiğini ortaya koydu.
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ekimde aylık yüzde 2,58 arttı. Böylece yıllık enflasyon, eylüldeki yüzde 29,73 seviyesinden yüzde 29,77'ye yükseldi.
Aylık gerçekleşme, Matriks Haber anketindeki yüzde 2,40'lık medyan beklentiyi aşarken Gedik Yatırım'ın yüzde 2,60'lık tahminine yakın gerçekleşti.
Yılbaşından bu yana tüketici fiyatlarındaki artış yüzde 27,5'e ulaşırken, kira artışlarında referans alınan 12 aylık ortalama TÜFE artışı yüzde 31,2 oldu.
Çekirdek enflasyon göstergelerinde ise daha olumlu bir tablo ortaya çıktı.
C grubu çekirdek TÜFE aylık yüzde 2,07 artarken, yıllık çekirdek enflasyon yüzde 30,1'den yüzde 28,7'ye geriledi.
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) aylık yüzde 1,65 artarken, yıllık üretici enflasyonu yüzde 27,4 seviyesinde yatay seyretti.
Gedik Yatırım: Gıda fiyatları yükseldi, hizmet enflasyonu dengeledi
Gedik Yatırım, ekim enflasyonunda gıda fiyatlarının beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini, buna karşılık hizmet enflasyonundaki yavaşlamanın bu etkiyi dengelediğini belirtti.
Kurumun analizine göre gıda fiyatları, özellikle önceki aydan sarkan sebze ve meyve fiyat artışlarının etkisiyle yükseldi.
Taze sebze ve meyve fiyatlarındaki artış yüzde 14,7'ye ulaşırken, toplam gıda enflasyonu aylık yüzde 3,5 oldu.
Bu oran, Gedik Yatırım'ın yüzde 2,9'luk tahmininin üzerinde gerçekleşti.
Kurum, gıda fiyatlarındaki beklenenden yüksek artışın manşet enflasyonda yaklaşık 0,15 puanlık yukarı yönlü sapmaya neden olduğunu hesaplıyor.
Ancak hizmet enflasyonundaki olumlu gerçekleşme, bu sapmayı telafi etti.
Hizmet fiyatları, yüzde 1,3'lük beklentiye karşılık aylık yalnızca yüzde 1,0 arttı.
Böylece yıllık hizmet enflasyonu:
Ağustosta yüzde 40,3,
Eylülde yüzde 37,7,
Ekimde yüzde 36,6 seviyesinde gerçekleşti.
Gedik Yatırım, hizmet enflasyonundaki yavaşlamanın iç talepteki soğumanın bir yansıması olabileceğini değerlendiriyor.
Kurum, bu gelişmenin hem enflasyonun ana eğilimi açısından olumlu olduğunu hem de TCMB'nin faiz indirimi için gerekçe oluşturabileceğini belirtiyor.
Çekirdek enflasyonda iyileşme dikkat çekti
Ekim ayında enerji fiyatları yüzde 4,9, giyim fiyatları ise yüzde 12,8 arttı.
Gedik Yatırım'ın bu kalemlerdeki beklentileri sırasıyla yüzde 4,5 ve yüzde 12,5 düzeyindeydi.
Buna karşılık diğer temel mallarda fiyat artışı, yüzde 1,2'lik tahminin oldukça altında kalarak yüzde 0,3 oldu.
Kurum, temel mal fiyatlarındaki ılımlı seyrin kur gelişmelerinin yanı sıra iç talepteki yavaşlamayla da bağlantılı olabileceğini belirtiyor.
Hizmet ve temel mal fiyatlarındaki yavaşlama sonucunda C grubu çekirdek enflasyon, yüzde 2,4'lük beklentinin altında, yüzde 2,07 seviyesinde gerçekleşti.
Gedik Yatırım: Aralıkta 100 baz puanlık faiz indirimi mümkün
Gedik Yatırım'a göre ekim enflasyonunun piyasa beklentilerini aşmasına rağmen hizmet ve temel mal fiyatlarındaki olumlu görünüm, TCMB'nin talepte soğuma değerlendirmesiyle uyumlu.
Bu nedenle kurum, piyasada aralık ayı için oluşan 100 baz puanlık faiz indirimi beklentisinin desteklendiğini düşünüyor.
Ancak aralık ayındaki faiz kararında kasım enflasyonunun daha belirleyici olabileceği vurgulanıyor.
Geçen yılın kasım ayında aylık enflasyonun yalnızca yüzde 0,87 olması nedeniyle yıllık TÜFE'nin bu yıl kasım ayında yeniden yüzde 30'un üzerine çıkması olası görülüyor.
Gedik Yatırım, kasım ayı enflasyonunun örneğin yüzde 1,5'in üzerinde gerçekleşmesi halinde TCMB'nin aralık ayında daha sınırlı bir faiz indirimine yönelebileceğini belirtiyor.
2027'de faiz indirimlerinin kaderini petrol belirleyebilir
Gedik Yatırım'ın 2027 yılının ilk yarısına ilişkin baz senaryosunda politika faizinin yaklaşık 500 baz puan daha düşmesi bekleniyor.
Ancak bu tahmin iki önemli varsayıma dayanıyor:
Petrol fiyatlarının varil başına 80-90 dolar bandında dengelenmesi.
Yıllık TÜFE enflasyonunun 2027'nin ilk yarısı sonunda yüzde 25'e gerilemesi.
Petrol fiyatlarının 2027'nin ilk yarısında da 100 doların üzerinde kalması durumunda ise faiz indirim alanının belirgin biçimde daralabileceği ifade ediliyor.
İnfo Yatırım: Fon soruşturması iç talebi zayıflatabilir
İnfo Yatırım, enflasyon görünümünü değerlendirirken enerji fiyatlarındaki yükseliş ile Fon Krizi'nin ekonomik faaliyet üzerindeki olası etkilerini birlikte ele aldı.
Kurum, ABD-İran savaşı nedeniyle enerji fiyatlarının yüksek seyretmesinin maliyet kanalı üzerinden enflasyonu yeniden tetikleyebilecek önemli bir risk olduğunu belirtti.
Bununla birlikte, fon soruşturması kapsamında artan belirsizliğin ekonomik aktörlerin tüketim ve yatırım kararlarını ertelemesine neden olabileceği değerlendirildi.
İnfo Yatırım'a göre belirsizlik ortamı, hanehalkının ve şirketlerin harcama iştahını zayıflatarak tüketim ve yatırım harcamalarında yavaşlamaya yol açabilir.
İç talepteki bu zayıflama, ekonomik faaliyeti sınırlarken talep kaynaklı enflasyonist baskıları da azaltabilir.
Kurum, böyle bir gelişmenin enerji fiyatlarındaki yükselişin enflasyon üzerindeki olası etkisini kısmen dengeleyebileceğini düşünüyor.
İnfo Yatırım da aralıkta yüzde 35 faiz bekliyor
İnfo Yatırım, iç talepteki yavaşlama beklentisi ve enflasyon tahminlerindeki aşağı yönlü revizyonların TCMB'ye faiz indirimi için alan oluşturduğunu değerlendiriyor.
Kurumun beklentisi, TCMB'nin aralık ayında politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 36'dan yüzde 35'e çekmesi yönünde.
Böylece İnfo Yatırım da Gedik Yatırım gibi aralık toplantısında faiz indirimlerinin devam edebileceği görüşünü paylaşıyor.
Tacirler Yatırım: Enflasyonun ana eğiliminde kalıcı bozulma yok
Tacirler Yatırım, ekim ayı enflasyon verilerini mevsimsellikten arındırılmış göstergeler üzerinden değerlendirdi.
Kurumun hesaplamalarına göre:
Mevsimsellikten arındırılmış aylık TÜFE artışı yüzde 2,32.
Mevsimsellikten arındırılmış TÜFE-B artışı yüzde 1,97.
Mevsimsellikten arındırılmış TÜFE-C artışı yüzde 1,91.
Tacirler Yatırım, açıklanacak resmî mevsimsellikten arındırılmış verilerin kendi hesaplamalarına yakın gerçekleşmesini bekliyor.
Kurum, ekim ayı enflasyonunun beklentileri aşmasına rağmen temel mal ve hizmet fiyatlarındaki iyileşmenin sürdüğünü belirtiyor.
Ayrıca ekim ayına özgü mevsimsel etkilerin belirgin olması nedeniyle dezenflasyonun ana eğiliminde kalıcı bir bozulma görülmediği ifade ediliyor.
Gözler 12 Kasım Enflasyon Raporu'nda
Tacirler Yatırım'a göre enflasyon verilerinin ardından piyasaların gündemindeki bir sonraki önemli gelişme, TCMB'nin 12 Kasım'da gerçekleştireceği 2026 yılı dördüncü Enflasyon Raporu sunumu olacak.
Ağustos ayındaki sunumda TCMB'nin 2026 yıl sonu enflasyon nokta tahmini yüzde 28'e yükseltilmişti.
2027 ve 2028 tahminleri ise sırasıyla yüzde 15 ve yüzde 9 seviyelerinde korunmuştu.
Tacirler Yatırım, kasım ayındaki sunumda nokta tahminlerde değişiklik beklemiyor.
Bununla birlikte kurum, enflasyonun ana eğilimine ve kısa vadeli fiyat dinamiklerine ilişkin değerlendirmelerin yakından izleneceğini belirtiyor.
Tacirler Yatırım: Aralıkta faiz yüzde 35'e düşebilir
Tacirler Yatırım da 10 Aralık'taki Para Politikası Kurulu toplantısında 100 baz puanlık faiz indirimi bekliyor.
Kurumun yıl sonu politika faizi tahmini yüzde 35.
Ancak 2027'nin ilk çeyreğinde faiz indirimlerine geçici olarak ara verilebileceği değerlendiriliyor.
Bunun gerekçeleri arasında yılbaşında yapılacak asgari ücret artışı ile yönetilen ve yönlendirilen fiyatlardaki olası ayarlamalar bulunuyor.
Bu gelişmelerin enflasyon üzerindeki etkilerinin TCMB'nin 2027 başındaki faiz kararlarında belirleyici olabileceği belirtiliyor.
Ziraat Bankası: Hizmet enflasyonunda son 10 ayın en düşük artışı
Ziraat Bankası, yıllık enflasyonun dört aylık düşüşün ardından ekimde sınırlı biçimde yükseldiğini, ancak üst üste ikinci ay yüzde 30'un altında kaldığını vurguladı.
Kurumun değerlendirmesine göre aylık TÜFE'deki hızlanmada üç temel unsur etkili oldu:
Taze meyve ve sebze fiyatlarındaki sert artış.
Enerji ürünlerindeki güçlü fiyat yükselişleri.
Giyim ve ayakkabı grubunda yeni sezon kaynaklı fiyat artışları.
Buna karşılık alkollü içecekler, tütün ve altın kalemlerindeki ılımlı fiyat düşüşleri, aylık manşet enflasyonu kısmen sınırladı.
Ziraat Bankası, hizmetler grubundaki aylık fiyat artışının son 10 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmesine özellikle dikkat çekti.
Kurum, bu gelişmenin hizmet enflasyonundaki katılığın önemli ölçüde azaldığına işaret ettiğini belirtti.
Mevsimsel etkiler çıkarıldığında daha olumlu tablo
Ziraat Bankası'nın analizinde ekim enflasyonunun önemli ölçüde mevsimsel fiyat hareketlerinden etkilendiği vurgulandı.
Mevsimlik ürünler hariç aylık TÜFE artışı, önceki aydaki yüzde 2,30 seviyesinden yüzde 1,42'ye geriledi.
Bu oran hem manşet enflasyonun hem de tarihsel ortalamanın hafif altında gerçekleşti.
Ziraat Bankası, bu gelişmeyi enflasyonun ana eğilimi açısından olumlu değerlendirdi.
Bununla birlikte çekirdek enflasyon göstergelerinin aylık bazda yavaşlamasına ve manşet TÜFE'nin altında kalmasına rağmen tarihsel ortalamaların üzerinde seyretmesi, enflasyona ilişkin risklerin devam ettiğine işaret ediyor.
Petrol fiyatları dezenflasyonun önündeki en önemli risklerden biri
Ziraat Bankası, önümüzdeki dönemde petrol fiyatlarının seyri ve enerji maliyetlerinin diğer fiyat kalemlerine yansımasının yakından izlenmesi gerektiğini belirtti.
Özellikle Orta Doğu kaynaklı gerilimlerin ve diplomatik müzakerelere ilişkin belirsizliklerin sürmesi halinde petrol fiyatlarının yüksek seviyelerini koruyabileceği ifade edildi.
Petrol fiyatlarında yeni yükselişler yaşanması durumunda enflasyonda yukarı yönlü risklerin güçlenebileceği değerlendiriliyor.
Kurum, 2026 yılının geri kalanında enflasyonu etkileyecek diğer faktörleri de sıraladı:
Küresel korumacılık eğilimleri ve ticaret gerilimleri.
Enerji ve emtia fiyatlarındaki gelişmeler.
Döviz kurlarının seyri.
Türkiye'deki iç talep koşulları.
Kamu harcamaları.
Gıda fiyatları.
Jeopolitik gelişmelerin enflasyon beklentilerine etkileri.
Öte yandan eğitim ve kira gibi geçmiş enflasyona bağlı fiyatlama davranışının güçlü olduğu hizmet kalemlerinde fiyat artış hızının yavaşlamaya devam etmesinin yıllık enflasyondaki düşüşü destekleyebileceği belirtiliyor.
Aracı kurumların ortak beklentisi: Aralıkta 100 baz puanlık indirim
Ekim enflasyonuna ilişkin dört kurumun değerlendirmelerinde, manşet enflasyonun beklentileri aşmasına rağmen hizmet ve temel mal fiyatlarındaki yavaşlamanın olumlu karşılandığı görülüyor.
Faiz tahmini açıklayan üç kurumun aralık ayı beklentileri aynı yönde:
Gedik Yatırım: Aralıkta 100 baz puanlık indirim olası. Ancak kasım enflasyonu kararın büyüklüğünü etkileyebilir.
İnfo Yatırım: İç talepteki zayıflama TCMB'ye alan açabilir. Aralık sonunda politika faizi yüzde 35'e gerileyebilir.
Tacirler Yatırım: 10 Aralık'ta 100 baz puanlık indirim ve yıl sonunda yüzde 35 politika faizi bekleniyor. 2027'nin ilk çeyreğinde indirimlere ara verilebilir.
Ziraat Bankası: Hizmet enflasyonundaki iyileşme olumlu olmakla birlikte enerji fiyatları, çekirdek enflasyon ve jeopolitik gelişmeler risk oluşturmaya devam ediyor.
Kurumların değerlendirmelerine göre faiz indirimlerinin önündeki başlıca belirsizlikler, kasım ayı enflasyonu ile petrol fiyatlarının seyri olacak.
Gedik Yatırım, petrol fiyatlarının 80-90 dolar bandında dengelenmesi halinde 2027'nin ilk yarısında yaklaşık 500 baz puanlık ek faiz indirimi öngörürken, Tacirler Yatırım yılın ilk çeyreğinde geçici bir duraklama olasılığına dikkat çekiyor.
Sonuç olarak aracı kurumların analizleri, ekim ayında manşet enflasyonun beklentileri aşmasına rağmen dezenflasyonun temel göstergelerinde iyileşmenin sürdüğü ve TCMB'nin aralık ayında faiz indirimine devam edebileceği yönünde birleşiyor. Bununla birlikte 2027'deki faiz indirimlerinin hızı, enerji fiyatları ve enflasyonun ana eğilimindeki gelişmelere bağlı olacak.
Güldem Atabay ve Atilla Yeşilada tarafından kaleme alınan GADT Raporlarına abone olmak ister misiniz?
Bize e-mail atın: istanbulanalytics@gmail com
Raporlar ücretlidir, yatırım önerisi içermez.
Piyasalarda yalnız değilsiniz
Bu haberle ilgili detaylı rapor ve analizlere, uzman desteğiyle Akanak Insights'a ulaşın.




