Ekonomi
TÜİK: İşsizlik oranı eylülde yüzde 8,6 oldu
Türkiye’de istihdam edilenlerin sayısı, eylülde aylık bazda 95 bin kişi artarak 32 milyon 823 bin oldu. İşsizlik oranı eylülde değişim…
Türkiye’de istihdam edilenlerin sayısı, eylülde aylık bazda 95 bin kişi artarak 32 milyon 823 bin oldu. İşsizlik oranı eylülde değişim göstermeyerek yüzde 8,6 seviyesinde sabit kaldı. Geniş tanımlı işsizlik olarak nitelenen atıl işgücü oranı bir önceki aya göre 1,7 puan azalarak yüzde 25,6 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı.
Buna göre, mevsim etkisinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısı, eylülde bir önceki aya göre 95 bin kişilik artışla 32 milyon 823 bine yükseldi. İstihdam oranı ise 0,1 puanlık artışla yüzde 49,7 olarak gerçekleşti. Bu oran erkeklerde yüzde 67,3 iken kadınlarda yüzde 32,5 olarak kayıtlara geçti.
Mevsim etkisinden arındırılmış iş gücü, eylülde bir önceki aya kıyasla 131 bin kişi artarak 35 milyon 923 bin kişi oldu. İş gücüne katılma oranı ise 0,2 puan artışla yüzde 54,4 olarak gerçekleşti. İş gücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 72,1 iken kadınlarda yüzde 37 olarak hesaplandı.
İstihdam edilenlerden referans döneminde iş başında olanların mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi, eylülde aynı seviyede kalarak 42,7 saat oldu.
Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel iş gücü ve işsizlerden oluşan atıl iş gücü oranı, eylülde aylık bazda 1,7 puan azalarak yüzde 25,6 olarak belirlendi. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 17,3 iken işsiz ve potansiyel iş gücünün bütünleşik oranı yüzde 17,9 olarak tahmin edildi.
BAKMADAN GEÇME
-
Genel
/ 29 Ocak 2026Goldman Sachs: Küresel Piyasalarda Risk İştahı 2021’den Bu Yana En Yüksek Seviyede
Goldman Sachs’a göre yatırımcıların risk alma isteği son beş yılın zirvesine çıktı. Küresel büyümeye yönelik iyimserlik, jeopolitik belirsizliklere rağmen piyasalarda “risk-on” havasını güçlendiriyor. Bankanın risk iştahı göstergesi, tarihsel olarak son derece nadir görülen seviyelere ulaşmış durumda.
Genel
/ 29 Ocak 2026Nipah Virüsü Alarmı: Hindistan’daki Vakalar Sonrası Asya’da Havalimanlarında Önlemler Artırıldı
Hindistan’da doğrulanan iki Nipah virüsü vakasının ardından Asya genelinde alarm seviyeleri yükseltildi. Tayland, Singapur, Hong Kong ve Malezya başta olmak üzere birçok ülke, virüsün yayılmasını önlemek amacıyla havalimanlarında sağlık kontrollerini sıkılaştırdı. Uzmanlar, mevcut durumda genel nüfus için riskin düşük olduğunu belirtirken, yetkililer “ihtiyatlı teyakkuz” politikasını devreye aldı.
Amerikan Merkez Bankası
/ 29 Ocak 2026Volkan Korkmazer: Bej Kitap ve Fed 2026 Stratejisi: Faizden Çok Likiditeyi Okumak
Volkan Korkmazer anlattı: Fed ne yapmaya çalışıyor?
Borsa
/ 29 Ocak 2026ABD Vadeli Endeksleri Gerilerken Altın 5.500 Doları Aştı: Piyasalar Fed ve Teknoloji Bilançolarını Tartıyor
ABD hisse senedi vadeli işlemleri Çarşamba akşamı hafif gerilerken, altın fiyatları güvenli liman talebiyle yeni rekorlara yöneldi. Yatırımcılar bir yandan Fed’in faiz kararını sindirmeye çalışırken, diğer yandan büyük teknoloji şirketlerinin bilançolarını ve doların sert değer kaybını yakından izliyor.
Amerikan Merkez Bankası
/ 29 Ocak 2026Fed’den Net Mesaj: ABD Ekonomisi Güçlüyken Faiz İndirimi İçin Acele Yok
ABD Merkez Bankası (Fed), Temmuz’dan bu yana ilk kez faizlerde değişikliğe gitmeyerek politika faizini yüzde 3,5–3,75 aralığında sabit tuttu. Fed Başkanı Jerome Powell, güçlü büyüme ve istikrar kazanan işgücü piyasası nedeniyle faiz indirimi için acil bir ihtiyaç görmediklerini söyledi. Karar, Başkan Donald Trump’ın yoğun faiz indirimi baskısına rağmen alındı.
Genel
/ 28 Ocak 2026Emekliye “Rekor” Ödeme Müjdesi! Bankalar Arasında Savaş Çıktı: Hesaplara Tam 30.000 TL Yatacak…
Emekli maaş promosyonlarında beklenen "büyük kapışma" başladı! Bankalar müşteri kapmak için kesenin ağzını sonuna kadar açtı. Rakamlar 30.000 TL seviyesini görürken Yapı Kredi, ING ve TEB'in açıkladığı yeni tarifeler emeklinin yüzünü güldürecek. İşte en yüksek promosyonu veren bankalar ve başvuru detayları..
Ekonomi
/ 28 Ocak 2026KRİTİK VİRAJ | Ocak Enflasyonunda “Korkutan” Senaryo: JP Morgan Çıtayı Yükseltti, Vatandaş %52’de Israrcı!
3 Şubat Pazartesi günü açıklanacak kritik veri öncesi piyasa nefesini tuttu. AA Finans anketine göre %4,29 artış beklenirken, ABD’li dev…
Ekonomi
/ 28 Ocak 2026NAKİT ARAYANLARA MÜJDE | En Uygun İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları Ocak 2026: Hangi Banka Daha Ucuz? İşte “Sıfır Faizli” Liste!
Yüksek enflasyon ve sıkı para politikasına rağmen bazı bankalar kredi musluklarını açtı! Ocak 2026 itibarıyla ihtiyaç kredisi faizlerinde %3'ün altı görüldü. Yeni müşterilere özel 90.000 TL'ye varan %0 faiz fırsatları ise dikkat çekiyor. İşte Paraanaliz.com'un banka banka güncellediği "En ucuz ihtiyaç kredisi" rehberi.
Dünya Ekonomisi
/ 28 Ocak 2026Fed Faiz Kararını Açıkladı
ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 3,50–3,75 aralığında sabit tuttu. ABD Merkez Bankası (Fed), yılın ilk…
Ekonomi
/ 28 Ocak 2026Altın Fiyatları: Tarihi Zirve ve Gelecek Tahminleri
2026 Küresel Finansal Paradigma Değişimi: Jeopolitik Stagflasyon, Altın Piyasasında Yapısal Kırılma ve Türkiye Ekonomisi Üzerindeki 'Ödeme Gücü Düğümü' Etkileri
Amerikan Merkez Bankası
/ 28 Ocak 2026Wall Street Kaygılı: Yeni Fed Başkanı Trump’a Rağmen Bağımsız Kalacak mı?
ABD Başkanı Donald Trump’ın Fed üzerindeki baskısı artarken, Wall Street yeni atanacak Fed başkanının göreve geldikten sonra siyasi değil veriye dayalı hareket edeceği beklentisine tutunuyor. Bankacılar, kısa vadede daha güvercin bir para politikası riskini kabul ederken, Fed’in kurumsal bağımsızlığının korunmasının piyasa istikrarı için hayati olduğunu vurguluyor.
Genel
/ 28 Ocak 2026Türkiye “Vatandaşlık Maaşı” Dönemine Geçiyor: Gelir Tamamlayıcı Destek Sistemi Hakkında Her Şey Burada
Kamuoyunda "Vatandaşlık Maaşı" olarak bilinen Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi (GETAD) için geri sayım başladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın 2026 yılını işaret ettiği bu devrim niteliğindeki sosyal yardım reformu, hanelerin gelirini belirli bir eşiğe tamamlayacak. Peki, sistem nasıl işleyecek, bütçeye maliyeti ne olacak? İşte merak edilen tüm detaylar.
Ekonomi
/ 28 Ocak 2026İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: “Sistemin Yenilenmesi Daha Fazla Ertelenmemelidir”
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin Ocak 2026 toplantısında kürsüye çıkan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayi dünyasının karşı karşıya olduğu temel sorunlara dikkat çekti. Bahçıvan, sanayicinin omuzlarındaki en ağır yüklerden birinin Gümrük Birliği olduğunu ifade ederek mevcut yapının rekabet gücünü zayıflattığını dile getirdi. Küresel ölçekte kalıcı hale gelen "yeni normal" belirsizlik ortamına karşı kapsamlı yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Benzer Haberler



