Sosyal Medya

Gündem

İTO Başkanı Avdagiç: Türkiye göçmen işçisiz yapamaz

Türkiye’de sığınmacı sorunu gündemden düşmezken İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ise durumdan memnun olduğunu “Türkiye’de göçmene ihtiyacımız var mı…

İTO Başkanı Avdagiç: Türkiye göçmen işçisiz yapamaz

Türkiye’de sığınmacı sorunu gündemden düşmezken İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ise durumdan memnun olduğunu “Türkiye’de göçmene ihtiyacımız var mı deme lüksümüz olamaz” sözleri ile açıkladı.

Türkiye’de hayat pahalılığı ile mücadele eden halk iş bulmada yaşadığı sorunlar veya çalışmaların ardından alınan düşük maaşlardan şikâyetçi. Bunun en önemli nedenlerinden biri 10 milyonun üzerinde sığınmacının Türkiye’de ikame işgücü yaratması olarak gösteriliyor.

Halkın büyük kesimi bu durumdan mustaripken milyonlarca sığınmacının Türkiye’ye gelmesinden memnun olanlar da var.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç konu ile ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye’de göçmene ihtiyacımız var mı deme lüksümüz olamaz” ifadelerini kullandı.

KANITLANMIŞ SONUÇLAR%78.3 başarı · ort. %14.8
CCOLA4 Oca – 16 Şub+%38,16
GUBRF25 Oca – 11 Şub+%21,55
OYAKC4 Oca – 16 Şub+%20,56
TKFEN2 Mar – 11 Mar+%20,49
AFYON8 Mar – 16 Mar+%14,03
RAPORU İNCELE →

Avdagiç, “Biz şu anda yüzde 1,79 doğurganlık hızına sahip Fransa’nın altına düştük. 1,75 olan İngiltere’nin gerisindeyiz. Bunu çok hızlı bir şekilde konuşmamız lazım” yorumunu yaptı.

Memleketinde daha iyi koşullarda yaşamak için sığınmacı istemeyen dar gelirlinin bu isteği de lüks oldu.

Bu hafta potansiyeli en yüksek · 5 HİSSE
GARAN ▲ Long
GirişNONEEE
T/P HedefNONEEE
S/L StopNONEEE
+ THYAO, ISCTR, SISE, META ve toplam 5 hisse bu hafta analiz edildi
🔒 Tüm seviyeleri görmek için raporu edinin
ÖRNEK RAPORU GÖR →
Yatırım tavsiyesi değildir. Detaylar için raporu inceleyiniz.

Doğurganlık oranının en yüksek olduğu ülkeler son olarak 2023 yılında Nijer, Çad ve Somali olarak açıklandı.

Avdagiç’in doğurganlık oranı ile ilgili şu ifadeleri de dikkat çekti:

“Eğer bizim ülke olarak doğurganlık hızımız 1,51 ile Fransa’nın altına indiyse, İstanbul-Ankara-İzmir’de 1,2 ise yabancı çalışan alacak mıyız almayacak mıyız, göçmene ihtiyacımız var mı deme lüksümüz olamaz. Biz şu anda yüzde 1,79 doğurganlık hızına sahip Fransa’nın altına düştük. 1,75 olan İngiltere’nin gerisindeyiz. Bunu çok hızlı bir şekilde konuşmamız lazım.”

Avdagiç, ülke içindeki genç nüfustan ise memnun olmadığını “Şu anda sadece tüketen taraftalar” ifadelerini kullanarak vurgularken “Gençliğimizin üreten tarafa evrilmesi için hızla politika geliştirmeliyiz” dedi. Avdagiç’in gençler için kullandığı  “Bizim nesil zor bir gençlik geçirdi. Çocuklarımızı ise biraz akvaryumda yetiştirdik. Güneşe çevirdik, yemlerini verdik, oksijen verdik, sularını değiştirdik. Ve onlar fazla çabalamadan, üretmeden bizim verdiğimiz harçlıklarla pasif bir hayat yaşamaya devam ediyorlar” ifadeleri de dikkat çekti.

Şekib Avdagiç, “Türkiye’de OECD’ye göre 18 ve 24 yaş arasındaki 100 gençten 31’i ne bir okulda eğitim alıyor ne de bir işte çalışıyor. Bu oran Fransa’da yüzde 16, Almanya’da yüzde 9, İtalya’da yüzde 18, İngiltere ve ABD’de yüzde 14” bilgisini aktardı.

Şekib Avdagiç, “Sertifika ve eğitim programlarıyla bu gençleri iş dünyasına katacak birtakım çalışmalar yapmamız lazım” dedi.

Türkiye nüfusu 85 milyon civarında olarak ifade edilirken Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Şubat 2024 verilerine göre toplam 25 milyon 96 bin 600 aktif sigortalı çalışan bulunuyor.

 

 

 

 

 

cumhuriyet.com.tr

HAFTALIK RAPOR
Haftalık quant yatırım raporuna erişin
AI model tahminleri
Hisse giriş seviyeleri
Hedef fiyatlar
Makro piyasa analizi
Detaylı analizi gör
KANITLANMIŞ SONUÇLAR %78.3 başarı
CCOLA 4 Oca – 16 Şub +%38,16
GUBRF 25 Oca – 11 Şub +%21,55
OYAKC 4 Oca – 16 Şub +%20,56
TKFEN 2 Mar – 11 Mar +%20,49
AFYON 8 Mar – 16 Mar +%14,03
16 işlemde ort. %14.8 getiri
RAPORU İNCELE →

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler