Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

AMB tutanakları, herhangi bir ön taahhüt olmaksızın Eylül ayı kesintisi için kapıyı açık tutuyor

Temmuz toplantısında ECB Başkanı Christine Lagarde merkez bankasının atacağı adımlar konusunda daha temkinli konuşmuş ve para politikası konusunda ileriye dönük…

AMB tutanakları, herhangi bir ön taahhüt olmaksızın Eylül ayı kesintisi için kapıyı açık tutuyor

Temmuz toplantısında ECB Başkanı Christine Lagarde merkez bankasının atacağı adımlar konusunda daha temkinli konuşmuş ve para politikası konusunda ileriye dönük herhangi bir yönlendirme yapmaktan kaçınmıştı. Yeni yayınlanan toplantı tutanakları da tam olarak bunu yansıtıyor: büyüme ve enflasyon görünümü konusunda daha temkinli hale gelen ve Eylül toplantısı için tüm seçenekleri açık tutmak isteyen bir AMB.

İşte tutanaklardan en önemli ifadeler:

– Büyüme ve enflasyon görünümü konusunda açıkça daha temkinli. “Üyeler büyüme için kısa vadeli görünümün kötüleştiğini kabul etti… işgücü piyasasının gözlemlenen durumunun iki yorumu olduğuna dair bir ihtiyat notu ifade edildi. Bir yandan, işgücü piyasasının süregelen dayanıklılığı, ekonomide yumuşak inişin gerçekten de başarılabilir olduğu öngörüsünü güçlendiriyordu. Diğer yandan, sürdürülebilir büyüme dinamiklerinin eksikliği, Euro bölgesi tarihindeki en kapsayıcı ve canlı işgücü piyasası olarak görünen yapının dayanıklılığına ilişkin endişeleri artırmıştır.”

– Enflasyonun yapışkanlığı esas olarak hizmet enflasyonundadır. ECB tutanaklarında “hizmet enflasyonundaki kalıcılığın enflasyon görünümünü şekillendiren ana unsur olmaya devam ettiği” belirtilmiştir. Ayrıca, bu enflasyon yapışkanlığı daha endişeli bir tona katkıda bulunmaktadır: “Dezenflasyonun son kilometresinin daha zorlu olduğu ve kaydedilen önemli ilerlemeye rağmen enflasyonu sürdürülebilir bir şekilde %2 hedefine düşürme görevinin henüz güvence altına alınmadığı.”

– Ücret artışının yavaşlamasına ilişkin olumlu beklentiler konusunda bazı şüpheler. “En son projeksiyonlarda yer alan ücret artışı profili 2025 ve 2026 yılları için aşağı yönlüdür ve bu beklenti bir dizi anketten elde edilen sonuçlarla desteklenmiştir. Ücret artışındaki düşüşe ilişkin anket göstergeleri enflasyon görünümü açısından olumlu olsa da, bu düşüşün şimdiye kadar tarihsel standartlara göre son derece yüksek seyreden verilerde görülmesi gerektiğine dikkat çekildi.”

– Eylül toplantısında her şey mümkün. “Bu toplantıya açık fikirli bir şekilde yaklaşılmalı, bu da veri bağımlılığının belirli, tekil veri noktalarına aşırı odaklanmakla eşdeğer olmadığı anlamına geliyor.”

Bugünkü tutanaklardan ECB’nin faiz indirimlerine devam etmek istediği ve ne yapacağından Haziran toplantısına kıyasla daha emin olduğu anlaşılıyor.

Eylül toplantısından ne beklemeliyiz?

Aslında bu haftanın Avro Bölgesi verileri iki önemli mesaj verdi: büyüme ve enflasyon verileri hala tek seferlik faktörler nedeniyle oldukça bulanık, ancak bunun altında artan bir stagflasyon riski var.

Bugün manşet ücret artışındaki düşüş daha fazla faiz indirimi çağrısını açıkça desteklerken, Almanya’da temel ücret artışı (tek seferlik enflasyon telafi programlarından kaynaklanan baz etkileri olmadan) aslında arttı. Almanya’da müzakere edilen ücretlerdeki bu hızlanma, enflasyonist baskının altında yatan nedenler için manşet rakamlardan daha iyi bir gösterge gibi görünüyor.

Aynı zamanda, bugünkü PMI’daki iyileşme, Olimpiyatlar nedeniyle daha güçlü Fransız hizmetlerinden kaynaklanıyor. PMI’lardaki daha yüksek satış fiyatı beklentileri enflasyonun yapışkanlığını gösteriyor.

Tüm bu gelişmeler bir arada değerlendirildiğinde, ECB’nin Eylül ayında makro projeksiyonlarını yeniden gözden geçirmek zorunda kalma ihtimali oldukça yüksek. Merkez bankasının büyüme tahminini düşürmek zorunda kalacağı açık bir risk olsa da, ECB ücret artış profilini de değiştirmek zorunda kalabilir. Haziran ayında, ücret artışının kademeli olarak yavaşlayarak 2026 yılı sonuna kadar yıllık %3’e düşmesi bekleniyordu. En azından Almanya’daki sendikaların yüksek ücret taleplerinin devam etmesi nedeniyle, bu ücret artışı profili şu anda biraz fazla iyimser görünüyor.

Son dönemde açıklanan verilerdeki bu çok karışık tablo ve küçük bir stagflasyonist baskı riski, önümüzdeki hafta ECB’deki tartışmaları yoğunlaştıracak. Aslında, merkez bankası daha temel bir soruda kesinlikle yalnız değil: enflasyonu son damlasına kadar sıkıştırmaya devam etmeli mi yoksa merkez bankacılarının zayıflayan ekonomileri kurtarmak için devreye girdiği başka bir dönüm noktası mı göreceğiz? Stagflasyon riskleri arttıkça bu önceliklerin belirlenmesinin daha karmaşık hale geldiğini söylemeye gerek yok. Yine de yeni stagflasyonist risk henüz ECB’nin Eylül ayında faizleri tekrar düşürmesini engelleyecek kadar büyük değil. Ancak bu, piyasaların şu anda fiyatladığından daha karmaşık bir karar gibi görünüyor.

BAKMADAN GEÇME

  • Moody’s’in Not İndirimi Piyasaları Sarstı: Wall Street Stratejistlerinden İlk Tepkiler

    Bloomberg: ABD’nin kredi notunun Moody’s tarafından düşürülmesi sonrası Wall Street’te hisse senetleri gerilerken, tahvil getirileri yükseldi. Moody’s, artan borç yükü ve faiz maliyetlerini gerekçe göstererek ABD’nin notunu “Aaa”dan “Aa1”e düşürdü.

  • CHP/Karatepe: Düşen İşsizlik Değil, Umut!

    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hazine ve Maliye Politikalarından Sorumlu Yalçın Karatepe, TÜİK’in açıkladığı işsizlik verilerini ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamalarını sert bir dille eleştirdi. Karatepe, geniş tanımlı işsizliğin yüzde 28,5 seviyesinde olduğuna dikkat çekerek, “Sessizliğe başarı süsü vermek, yoksulluğa istihdam demek, halkla alay etmektir” dedi.

  • İŞ YATIRIM: Para Nereye Gidiyor?

    Yabancı Sermaye Girişi Artarken Yerli Yatırımcı Dövizden Uzaklaşıyor 9 Mayıs haftası itibarıyla finansal piyasalarda sermaye akımlarına ilişkin olumlu işaretler değerlendirilmektedir.…

  • Yabancı alacaklılara  yapılan ödemeler rekor kırıyor

    Yeterli döviz girişi sağlanamadığında ya da herhangi bir nedenden ötürü dış sermaye ülkeden çıkmaya başladığında TL değer kaybeder, çıkışın boyutuna göre ekonomi krize sürüklenebilir.

  • ANALİZ: Borsa İstanbul Görünümü – Satışlar Devam Edebilir mi?

    Piyasalarda Belirsizlik ve Sert Satışlar Borsa İstanbul’da 16 Mayıs 2025 tarihinde yaşanan sert satış dalgası, özellikle kritik 9.500 puan seviyesinin…

  • İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Kapanış Raporu

    İş Yatırım global hisse senetleri, emtia ve tahvil pazarında haftayı değerlendirdii

  • CDS piyasası İmamoğlu’nu unuttu

    Merkez Bankası’nın rezerv birikimine yeniden başlaması ve PKK’nın kendini feshetmesi gibi gelişmelerin ardından Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), yaklaşık iki ay sonra ilk kez 300 baz puanın altına geriledi.

  • İmamoğlu’ndan AKP’ye korkunç suçlama: İstanbul’da 15 yılda 85 milyar dolar rant sağladınız

    Tutuklu Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Yeşil alanları, deprem toplanma alanlarını, askeri alanları imara açtınız, birilerine özel imar verdiniz, şehri katlettiniz, trafiği mahvettiniz. Sadece 15 yılda 130 projede kamu alanlarından ve imar hareketliliğinden birilerine sağladığınız rant tam 85 milyar dolar." dedi.

  • ŞOK: Moody’s ABD’nin Kredi Notunu Düşürdü

    ABD’nin 36 trilyon dolara ulaşan kamu borcu, Moody’s tarafından verilen en yüksek kredi notuna mal oldu. Moody’s, 1919’dan bu yana korunan “Aaa” notunu bir kademe indirerek “Aa1” seviyesine çekti ve ülkenin görünümünü “negatif”ten “durağan”a revize etti.

  • Gönül Tol’dan ABD’ye Uyarı: Trump, Erdoğan’ın Dopingli Benzeri

    Middle East Institute Türkiye Programı Direktörü Gonul Tol, Amerikan demokrasisinin tehdit altında olduğuna dair uyarısını açıkça dile getiriyor: Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de 20 yılda inşa ettiği otoriter rejimi, Donald Trump birkaç yıl içinde kurabilir—belki de sürece çoktan başladı.

  • BBVA: Türkiye Sert Bir Duruş mu Yaşayacak?

    BBVA'nın güncel analizine göre, 2025 yılının ilk çeyreği, özellikle iç talebin etkisiyle güçlü bir büyümeye sahne oldu. Ancak Mart ayına ait üretim verileri, tüm temel sektörlerde zayıflama işaretleri gösteriyor. Nisan ayında ise güven endekslerinde hızlı bir bozulma gözlendi. Bu durum, Mart ortasında yaşanan iç siyasi belirsizliklerin ve Nisan ayında başlayan tarife krizinin, ekonomik faaliyetlerde sert bir ayarlamayı tetikleyeceği sinyalini veriyor.

  • SGK bildirdi! Yemek kartları marketlerde geçecek mi?

    Danıştay, milyonlarca çalışanı ilgilendiren önemli bir karara imza attı. İşverenlerin çalışanlara sunduğu yemek kartlarının SGK primi dışında tutulmaya devam edileceği açıklandı. Bu karar, iş dünyasında uzun süredir uygulanan yemek yardımı sistemine yasal güvence kazandırdı.

  • Atilla Yeşilada video: BofA borsaya operasyon mu yaptı? & Ekonomik krizi Erdoğan’ın ahtapotu getirir mi?

    Semih Sakallı'yla söyleşimde BofA'nın hisse satışı ana gündem maddesi oldu.  CHP'ye operasyonların genişlemesinin  önce siyasi, sonra da döviz krizine neden olabileceği anlattım.  Türkiye yol ayrımında, ya tüm derdi olanlara çare bir anayasa yazılacak, ya da Erdoğan Bahçeli ikilisi iyice sertleşip ana muhalefeti tümden  devreden çıkartma yoluna sapacak. Ekonomi ve piyasalar hakkında  bu yol ayrımı aşılmadan gerçekçi tahminler yapılamaz.

Benzer Haberler