Sosyal Medya

Ekonomi

ANALİZ:  Dış dengede üçü bir arada iyileşme

2024 geneli için 24 milyar dolarlık (milli gelir öngörümüzün %1,9’u) cari açık tahminimizin söz konusu aşağı ve yukarı yönlü riskleri iyi yansıttığını düşünüyoruz.

ANALİZ:  Dış dengede üçü bir arada iyileşme

Ödemeler Dengesinde Genel Durum

Mayıs ayı ödemeler dengesi verileri; (i) çekirdekte rekor, manşette piyasa beklentilerden iyi gelen cari denge; (ii) tarihin en yüksek aylık finansman girişi ve (iii) yıl içinde ilk kez net hata noksandan anlamlı para girişiyle üçü bir arada bir iyileşme tablosu ortaya koyuyor. Sonuç olarak tarihin en güçlü aylık rezerv artışını görüyoruz.

 

Cari denge beklentimize yakın, piyasadan iyi geldi

2024 Mayıs ayında aylık cari denge -1,2 milyar dolar ile piyasa medyan tahmininin (-1,6) altında, İş Yatırım’ın (-1,1) tahminine yakın geldi. 2023 Mayıs ayında cari açık 7,8 milyar dolar ile rekor yüksek seviyedeydi. Geçen yılın rakamının seriden çıkmasıyla son 12 aylık toplam açık 6,5 milyar dolar gerilemeyle 25,2 milyar dolar seviyesine indi.

 

Altın ve enerji ithalatını hariç tutan çekirdek cari fazla 3,3 milyar dolar ile 2019’dan sonra tüm zamanların en yüksek Mayıs rakamını kaydediyor. Nisan ayında Ramazan Bayramı ve düşük kur etkisi ile oluşan 0,6 milyar dolarlık kayıp fazlası ile geri alındı.

Manşet cari dengenin detaylarına baktığımızda 4,7 milyar dolarlık hizmetler fazlasının karşısında 4,2 milyar dolar düzeltilmiş mal ticareti açığı ve 1,8 milyar dolar gelirler açığı görüyoruz. Hizmetler dengesinin büyük kalemlerinden brüt seyahat geliri 4,6 milyar dolar ile yıldan yıla %18, brüt yolcu taşımacılığı geliri 1,8 milyar dolar ile %9 artıyor. Vatandaşların yurtdışı turizm harcamalarının kaydedildiği kalemde yıllık büyüme Nisan ayındaki %37 seviyesinden %4’e geriliyor.

 

Rekor finansman girişinde devlet tahvili başrolde

Finans hesabında aylık 14,4 milyar dolarlık rekor yüksek sermaye girişi görüyoruz. Alt detayları aktör bazında incelediğimizde bankalara 9,6 milyar dolar, genel hükümete 6,0 milyar dolar giriş , TCMB ve şirketlerden sırasıyla 1,1 ve 0,4 milyar dolar çıkış olduğunu anlıyoruz.

 

Alt detayları kanal bazında incelediğimizde portföy yatırımlarından 5,6, efektif ve mevduat hareketlerinden 4,5, kredilerden 3,9, doğrudan yatırımlardan 0,4 milyar dolar giriş görüyoruz.

Portföy hareketinin detayında yabancı yatırımcının 6,1 milyar dolarlık rekor Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) alışı öne çıkıyor. Yerli şirketlerin uluslararası varlık alımları kaynaklı 0,7, yabancıların hisse senedi satışları kaynaklı 0,5 milyar dolar çıkış var.

 

İncelemeye değer bir diğer kalem olan efektif ve mevduat hareketlerinde girişin büyük oranda yerleşik bankaların yurtdışı hesaplarından getirdiği 4,3 milyar dolardan kaynaklandığını anlıyoruz. Yabancı bankaların Türkiye’deki hesaplarında tuttuğu yabancı mevduat 1,4 milyar dolar artarken TCMB’deki uluslararası mevduat 1,1 milyar dolar azalıyor.

 

Mayıs verisinde bankaların uzun vadeli dış borç çevirme oranını %169 (2023 Mayıs: %135), şirketlerinkini %133 (2023 Mayıs: %81) hesaplıyoruz. Yılın ilk beş ayı olarak baktığımızda bu oran bankalar için %160 (2023 Ocak-Mayıs: %96), şirketler için %123 (2023 Ocak-Mayıs: %73). Risk primindeki düşüş ile borçlanma kanalları açılıyor.

 

Alt kalemlerde eşanlı iyileşme rekor rezerv artışı getirdi

Mayıs ayında büyük resmi özetleyelim: 1,2 milyar dolar cari açık, 14,4 milyar dolarlık finansman girişi ve 4,5 milyar dolarlık kaynağı tespit edilemeyen giriş sonucu ülke rezervlerinde 17,6 milyar dolar artış. Cari denge, portföy girişi ve net hata noksanda eşanlı iyileşme az görülen bir durum. Aylık rezerv artışı ülke tarihinin en yüksek rakamı.

 

 

Haziran ayında yarım milyar dolar cari açık öngörüyoruz

Haziran ayında -6,4 milyar dolarlık ham dış ticaret açığı turizm gelirlerindeki mevsimsel artış ile dengelenecek. Sonuçta 0,5 milyar dolar civarı cari açık bekliyoruz. Hisse senedi, DİBS, ÖST ve eurobond gibi menkul kıymetlerde yabancıların giriş, çıkış, ihraç ve itfa hareketlerini birleştirdiğimizde 0,2 milyar dolarlık çıkış buluyoruz. Hisse senedinde 1,4 milyar dolarlık yabancı çıkışı, DİBS tarafındaki 1,4 milyar dolarlık yabancı girişini dengeliyor.

 

Yüksek frekanslı TCMB analitik bilanço verilerini incelediğimizde Haziran ayında altın fiyat hareketlerinden arındırılmış brüt rezerv kaybını 0,3 hesaplıyoruz. Yılın geri kalanında rezerv artışının ufak iniş çıkışlarla devam etmesini bekleriz.

 

2024 cari açık tahminimizi koruyoruz

Önümüzdeki dönemde ihracat pazarlarımızda talebin güçlenmesi ve içeride sıkılaşan finansal koşullar ile baskılanan iç talep dış dengeyi destekleyecektir. Diğer yandan Türk lirasında reel değerlenme ihracat üzerinde aşağı, petrol fiyatlarındaki yükseliş ithalat üzerinde yukarı yönlü risk oluşturuyor.

 

2024 geneli için 24 milyar dolarlık (milli gelir öngörümüzün %1,9’u) cari açık tahminimizin söz konusu aşağı ve yukarı yönlü riskleri iyi yansıttığını düşünüyoruz. Son anketlerde piyasanın ortalama tahmini bize yaklaşıyor.

 

Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü

Dağlar Özkan, Ekonomist, İş Yatırım Araştırma

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

  • Doğal gazda sert yükseliş! Tüketim de ithalat da zirvede

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, Türkiye’nin doğal gaz ithalatı Mart 2024’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35,9 artarak 5,99 milyar metreküpe ulaştı. İthalatın 3,39 milyar metreküpü boru hattı, 2,6 milyar metreküpü LNG yoluyla gerçekleşti.

  • Paralar mevduata ve krediye kaydı

    BDDK verilerine göre, 23 Mayıs haftasında Kur Korumalı Mevduat (KKM) bakiyesi 11,4 milyar TL azalarak 584,7 milyar TL’ye geriledi. KKM’deki düşüş eğilimi hız kesmeden devam ediyor.

  • Ruble rüzgarı! Dolar 2 yılın dibine çakıldı

    Dolar/ruble kuru, 31 Mayıs 2023’ten bu yana ilk kez 78 seviyesinin altına inerek 77,82’ye kadar geriledi. Ruble, dolara karşı yüzde 1,7’nin üzerinde değer kazandı.

  • 2 Haziran’da pompa başına akaryakıtta yeni zorunluluk başlıyor

    PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıt istasyonlarında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) üzerinden fiili satışların 2 Haziran 2025 itibarıyla başlayacağını açıkladı. Bu tarihe kadar tüm istasyonların TTO ve TİM donanımlarını kurup sistemle uyumlu hale getirmesi gerekiyor.

  • Vatandaş dövize döndü mü? 1 ay sonra ilk artış

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı, 23 Mayıs haftasında 1,48 milyar dolar artarak 193 milyar doları aştı. Bu, yaklaşık 1 aylık düşüş trendinin ardından gelen ilk artış oldu.

  • Hisse ve tahvilde alımlar sürüyor: Piyasalarda yabancı iyimserliği

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, yurt dışında yerleşik yatırımcılar 23 Mayıs haftasında net 13,2 milyon dolarlık hisse senedi ve 148,4 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) alımı yaptı. Ayrıca, 191,6 milyon dolarlık özel sektör tahvili (ÖST) alımı da gerçekleşti.

  • Elektrik krizi kriptoyu vurdu! Yeni yasaklar geliyor

    Rusya Enerji Bakanı Sergey Tsivilev, yüksek elektrik tüketimi nedeniyle ülkenin bazı bölgelerinde kripto para madenciliğinin yasaklanacağını açıkladı. Halihazırda yasak olan Irkutsk bölgesinde alınan sonuçların ardından, bu kısıtlamalar 2031'e kadar uzatıldı.

  • Adım adım infaz düzenlemesine! 30 maddelik teklif Meclis’e sunuldu

    AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, ceza infaz kanununa ilişkin 30 maddeden oluşan yeni kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduklarını duyurdu. Teklif, Adalet Komisyonu’na havale edilerek önümüzdeki günlerde görüşülmeye başlanacak.

  • ABD ekonomisinde fren! Büyüme durdu, işsizlik arttı

    ABD ekonomisi, 2025’in ilk çeyreğinde beklentilerin biraz altında kalarak yüzde 0,2 oranında daraldı. Bu, 2024’ün son çeyreğinde kaydedilen yüzde 2,4’lük büyümenin ardından dikkat çeken bir yavaşlama oldu. Aynı dönemde iş gücü piyasasında da zayıflama sinyalleri görüldü. 24 Mayıs haftasında ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 240 bine yükselerek beklentilerin üzerine çıktı ve devam eden başvurular 1 milyon 919 bin ile Kasım 2021’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

  • Sabancı Holding’den sürpriz 1 dolarlık satış! Stratejik odak değişiyor

    Türkiye’nin önde gelen gruplarından Sabancı Holding, Hollanda’daki bağlı ortaklığı DxBV aracılığıyla sahip olduğu siber güvenlik şirketi Radiflow’daki yüzde 69,84 oranındaki hisselerini sadece 1 dolar karşılığında devretti.

  • Yeni eylem planı yolda! 2025’e yatırım rotasını Cevdet Yılmaz açıkladı

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, YOİKK toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, küresel ekonomik zorluklara rağmen Türkiye’nin yatırımcılar için cazibesini koruduğunu vurguladı.

  • Küresel Ekonomide Belirsizlik Derinleşiyor: WEF Başekonomistler Görünümü Mayıs 2025

    Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Mayıs 2025 tarihli Başekonomistler Görünümü raporu, küresel ekonomi için yüksek belirsizlik ve kırılganlığın öne çıktığı bir dönemde yayımlandı. Rapora göre yıl başından bu yana küresel görünüm ciddi biçimde kötüleşti ve ankete katılan tüm başekonomistler, dünya ekonomisinin daha da zayıflayacağı konusunda hemfikir.

  • Merkez bankası rezervleri 7 haftanın zirvesinde: Altında rekor artış

    Kur korumalı hesaplarda gerileme sürerken, TCMB döviz ve altın rezervlerinde güçlü artış yaşandı. Döviz rezervleri 69 milyar doları aşarken, altın rezervleri tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Benzer Haberler