Sosyal Medya

Ekonomi

EM Tahvil Piyasalarında En Büyük Getiriyi Hükümet Reformu Sağlıyor

Tahvil yatırımcıları, gelişmekte olan piyasalarda iyi yönetimin para politikasından daha önemli olduğu sinyalini veriyor. Nisan ayının başından bu yana yatırımcılar,…

EM Tahvil Piyasalarında En Büyük Getiriyi Hükümet Reformu Sağlıyor

Tahvil yatırımcıları, gelişmekte olan piyasalarda iyi yönetimin para politikasından daha önemli olduğu sinyalini veriyor. Nisan ayının başından bu yana yatırımcılar, hükümetlerin mali politikalarını gevşettikleri yüksek getirili ülkelerin tahvillerini daha agresif bir şekilde satmaya başladı. Ayrıca, ülkeler mali ihtiyatı zorladığı sürece, düşük hatta negatif getirili borçları satın almaya da istekliler. Bu durum ikinci çeyrek performans trendinde de kendini gösteriyor.

Arjantin, Türkiye ve Mısır gibi en iyi performans gösteren ülkelerin hepsi mali reformlar gerçekleştiriyor. Ölçeğin diğer ucunda ise Meksika ve Brezilya gibi büyüyen açıklara sahip ülkeler yer alıyor. AllianceBernstein’da gelişmekte olan piyasa kredi araştırmaları direktörü Adriaan du Toit, “Mali dinamikler yatırımcıların radarının merkezine yerleşiyor,” diyor. “Bu kısmen sürpriz seçim sonuçlarından ve siyaset ile mali dinamiklerin iç içe geçmiş olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca parasal genişlemenin daha uzun süre daha yüksek olması durumunda o kadar derin ya da yararlı olmayabileceği hissi de olabilir.”

Mart ayına kadar iki yıl boyunca, gelişmekte olan piyasa tahvil yatırımcıları yüksek getiri peşinde koştu ve en şahin merkez bankalarına sahip ülkeler en iyi getirileri sağladı. Meksika bu dönemde yerel tahvil yatırımcılarına %37 kazandırırken, Brezilya %22, Polonya ve Kolombiya ise %18 getiri sağladı. Türkiye, Arjantin ve Güney Afrika gibi en kötü performans gösteren ülkeler, para politikaları çok güvercin olarak değerlendirildiği için cezalandırıldı. O zamandan bu yana, para birimi oynaklığının yeniden ortaya çıkması para yöneticilerinin tutumunu değiştirmesine neden oldu. Risk primleri, carry stratejileri çözüldükçe bir kez daha önemli görüldü ve dolar cinsinden devlet borçlarının Hazine tahvillerine göre ekstra getirisi 2022’den bu yana en büyük çeyreklik sıçramayı kaydetti. Şimdi, zor mali politika seçimleri yapan hükümetler en çok ödüllendiriliyor.

Örneğin Arjantin, Başkan Javier Milei’nin ülkenin mali hedeflere ulaşmasına ve aşırı enflasyonu kontrol altına almasına yardımcı olacak vergi önlemlerine onay almak için aksiliklerin üstesinden gelmesinin ardından Haziran ayına kadar olan çeyrekte en iyi yerel para birimi tahvil performansı gösteren ülke oldu. Benzer şekilde Mısır tahvilleri de Başkan Abdel-Fattah El-Sisi’nin ekonomik revizyon hazırlıklarının faydasını görüyor. Yatırımcılar Türkiye’yi de mali ortodoksiye geri döndüğü için ödüllendiriyor.

William Blair Investment Management’ta portföy yöneticisi olan Yvette Babb, “Gelişmekte olan piyasalarda mali reformlara odaklanma kesinlikle mevcut,” dedi. “Piyasa katılımcılarının makro-ekonomik politikaların güvenilirliğine odaklanmaya devam edeceğini düşünüyoruz.” Brezilya, Maliye Bakanı Fernando Haddad’ın ülkenin mali durumunu desteklemek için harcama kesintilerini açıklamasının ardından bu hafta tahvil kayıplarını azalttı.

Ülke tahvilleri geçtiğimiz çeyrekte gelişmekte olan piyasalar arasında en kötü performans gösteren tahvil oldu. Endonezya tahvilleri de yeni yönetimin borç seviyelerini yükselteceğine dair haberlerin ardından ilk başta satıldı, ancak o zamandan beri bu konuda geri adım attı. Başka bir yerde, Nijerya tahvilleri, Başkan Bola Tinubu hükümetinin döviz kuru reformlarını mali cepheye genişletmemesinin ardından düştü.

Pinebridge Investments’ın gelişmekte olan piyasalar ülke analisti Joseph Cuthbertson, “Yatırımcılar hem mali kısıtlama hem de parasal sıkılaştırma görmeyi bekleyecektir” dedi. Yine de Kenya’da geçtiğimiz haftalarda yaşanan ayaklanmalar, mali reformların uygulanmasının ne kadar zor olabileceğini gösteriyor; Devlet Başkanı William Ruto yönetiminin önerdiği vergi artışlarına karşı düzenlenen protestolarda en az 41 kişi hayatını kaybetti. Hükümet o zamandan beri vergi planından vazgeçmesini telafi etmek için ek borçlanma ilan etti.

BAKMADAN GEÇME

  • ANALİZ: Borsa İstanbul Görünümü – Satışlar Devam Edebilir mi?

    Piyasalarda Belirsizlik ve Sert Satışlar Borsa İstanbul’da 16 Mayıs 2025 tarihinde yaşanan sert satış dalgası, özellikle kritik 9.500 puan seviyesinin…

  • İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Kapanış Raporu

    İş Yatırım global hisse senetleri, emtia ve tahvil pazarında haftayı değerlendirdii

  • CDS piyasası İmamoğlu’nu unuttu

    Merkez Bankası’nın rezerv birikimine yeniden başlaması ve PKK’nın kendini feshetmesi gibi gelişmelerin ardından Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), yaklaşık iki ay sonra ilk kez 300 baz puanın altına geriledi.

  • İmamoğlu’ndan AKP’ye korkunç suçlama: İstanbul’da 15 yılda 85 milyar dolar rant sağladınız

    Tutuklu Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Yeşil alanları, deprem toplanma alanlarını, askeri alanları imara açtınız, birilerine özel imar verdiniz, şehri katlettiniz, trafiği mahvettiniz. Sadece 15 yılda 130 projede kamu alanlarından ve imar hareketliliğinden birilerine sağladığınız rant tam 85 milyar dolar." dedi.

  • ŞOK: Moody’s ABD’nin Kredi Notunu Düşürdü

    ABD’nin 36 trilyon dolara ulaşan kamu borcu, Moody’s tarafından verilen en yüksek kredi notuna mal oldu. Moody’s, 1919’dan bu yana korunan “Aaa” notunu bir kademe indirerek “Aa1” seviyesine çekti ve ülkenin görünümünü “negatif”ten “durağan”a revize etti.

  • Gönül Tol’dan ABD’ye Uyarı: Trump, Erdoğan’ın Dopingli Benzeri

    Middle East Institute Türkiye Programı Direktörü Gonul Tol, Amerikan demokrasisinin tehdit altında olduğuna dair uyarısını açıkça dile getiriyor: Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de 20 yılda inşa ettiği otoriter rejimi, Donald Trump birkaç yıl içinde kurabilir—belki de sürece çoktan başladı.

  • BBVA: Türkiye Sert Bir Duruş mu Yaşayacak?

    BBVA'nın güncel analizine göre, 2025 yılının ilk çeyreği, özellikle iç talebin etkisiyle güçlü bir büyümeye sahne oldu. Ancak Mart ayına ait üretim verileri, tüm temel sektörlerde zayıflama işaretleri gösteriyor. Nisan ayında ise güven endekslerinde hızlı bir bozulma gözlendi. Bu durum, Mart ortasında yaşanan iç siyasi belirsizliklerin ve Nisan ayında başlayan tarife krizinin, ekonomik faaliyetlerde sert bir ayarlamayı tetikleyeceği sinyalini veriyor.

  • SGK bildirdi! Yemek kartları marketlerde geçecek mi?

    Danıştay, milyonlarca çalışanı ilgilendiren önemli bir karara imza attı. İşverenlerin çalışanlara sunduğu yemek kartlarının SGK primi dışında tutulmaya devam edileceği açıklandı. Bu karar, iş dünyasında uzun süredir uygulanan yemek yardımı sistemine yasal güvence kazandırdı.

  • Atilla Yeşilada video: BofA borsaya operasyon mu yaptı? & Ekonomik krizi Erdoğan’ın ahtapotu getirir mi?

    Semih Sakallı'yla söyleşimde BofA'nın hisse satışı ana gündem maddesi oldu.  CHP'ye operasyonların genişlemesinin  önce siyasi, sonra da döviz krizine neden olabileceği anlattım.  Türkiye yol ayrımında, ya tüm derdi olanlara çare bir anayasa yazılacak, ya da Erdoğan Bahçeli ikilisi iyice sertleşip ana muhalefeti tümden  devreden çıkartma yoluna sapacak. Ekonomi ve piyasalar hakkında  bu yol ayrımı aşılmadan gerçekçi tahminler yapılamaz.

  • Gençler işsizlik sarmalında: Kadınlar en büyük kaybeden! Türkiye Avrupa’da birinci sırada

    Gizli İşsizlik Patladı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), 2025’in ilk çeyreğine ait istihdam raporunu yayımladı. Türkiye'de çalışma çağındaki 66 milyon kişiden sadece 22,3 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı çalışıyor. Yani toplumun çoğunluğu çalışıyor gibi görünse de ya kayıt dışı ya da güvencesiz işlerde.

  • TİM Başkanı net konuştu! Yüzde 50 ile çarklar dönmez

    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, yüksek faiz oranlarının sanayiye darbe vurduğunu belirterek, "Yüzde 50 faizle üretim yapılmaz. Paranızı faize koyun, uğraşmadan kazanın. Ama biz üretimi, ihracatı seçiyoruz" dedi.

  • FÖŞ’ten Günün Analizi:  Gelişen Piyasalara para girecek mi?

    Bu ikinci tecrübemde Gelişen Piyasalara bu yıl para girecek mi sorusuna cevap aradım.  Çünkü, Türkiye açısından döviz kuru ve dış finansman bağlamında en kritik soru bu.  Doğal olarak, Türkiye’nin kendine özgü şartları, örneğin Erdoğan’ın Kürtlerin sorunlarını çözen bir anayasaya CHP’yi de dahil edip etmeyeceği sorusu ve enflasyonun seyri de sıcak para girişini etkileyecek. Ama, benim tecrübeme göre, para girişlerini öncelikle o varlık sınıfına gösterilen küresel ilgi belirler.

  • Türkiye’nin market devi gençliğe göz kırptı! İndirim mağazasının ismi değişiyor

    Türkiye’nin dört bir yanındaki 4 bin 500 satış noktasıyla hizmet veren Tarım Kredi Marketleri, sürpriz bir kararla ismini değiştiriyor. Yeni dönemde açılacak mağazalar "KOOP" adıyla faaliyet gösterecek. Bu hamleyle sadece tabelalar değil, hedef kitle de değişecek. Mağaza gençlere göz kırptı.

Benzer Haberler