Sosyal Medya

Ekonomi

ANALİZ:  Enflasyonda tehlike geride kalmadı, hizmet enflasyonu aşırı katı

Özellikle hizmet sektöründeki bu yüksek seviyelerdeki yapışkanlık iç talebin hala çok ivme kaybetmediğine dair bir işaret ve dezenflasyon için başlıca risklerden biri gibi duruyor.

ANALİZ:  Enflasyonda tehlike geride kalmadı, hizmet enflasyonu aşırı katı

TUİK’in açıkladığı verilere göre TÜFE 2024 Haziran ayında bir önceki aya göre %1,64 artış gösterdi. Bloomberg anketine göre ortalama beklenti manşet TÜFE’nin aylık bazda %2,2 artış göstermesi yönündeydi. Yıllık TÜFE artışı ise Mayıs’taki %75,45’ten Haziran ayında %71,60’a geriledi. TÜFE yılbaşına göre %24,73 ve on iki aylık ortalamalara göre %65,07 olarak gerçekleşti.

Çekirdek endekslere baktığımızda piyasalarda en fazla izlenen özel kapsamlı TÜFE C endeksi aylık bazda %1,73 artış gösterirken (Mayıs: %+3,76) TÜFE C endeksindeki yıllık artış beklentilerden düşük yönde %71,41’e geriledi (beklenti: %73,17).

Ayrıca Mayıs ayında yurtiçi üretici fiyat endeksi aylık bazda aylık %1,38 artış gösterirken (Mayıs: %+1,96) Y-ÜFE’deki yıllık artış %50,09 oldu.

TÜFE endeksinde detaylara baktığımızda Haziran ayında aylık bazda ana harcama grupları itibarıyla en çok azalan ana grup %-0,58 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %3,79 ile konut oldu. TÜFE endeksinde ağırlığı %24,98 ile en yüksek olan gıda ve alkolsüz içecekler grubunda aylık bazda %1,78 artış (Mayıs: %1,7), ağırlığı %14,2 olan konut grubunda %3,79 artış (Mayıs: %+7), ağırlığı %17,35 olan ulaştırmada ise -%0.13 artış gerçekleşti (Mayıs: %+1,2).

 

Ayrıca mal grubunda aylık bazda %0,91 artış (Mayıs: %+3,1) görülürken hizmet grubunda ise %3,31 artış (Mayıs: %+4,03) gerçekleşti.

 

Hizmet grubundaki yıllık artış ise %95,27 oldu ve %90’ların üstündeki seviyesini sürdürmeye devam etti.

 

Özellikle hizmet sektöründeki bu yüksek seviyelerdeki yapışkanlık iç talebin hala çok ivme kaybetmediğine dair bir işaret ve dezenflasyon için başlıca risklerden biri gibi duruyor.

Haziran ayında manşet TÜFE’ye konut %0,55 ile en fazla katkı yaparken onu %0,44 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve %0,28 ile lokantalar izledi. Azaltıcı yönde katkı yapan kalemler ise -%0,04 giyim ve ayakkabı ve -%0,02 ile ulaştırma oldu.

 

Özel kapsamlı (çekirdek diye tabir edilen) TÜFE göstergelerine baktığımızda ise önceki birkaç aya nazaran daha olumlu bir tablo var.

Piyasalarda en fazla izlenen özel kapsamlı TÜFE C endeksi aylık bazda beklentilerden iyi %1,73 artış gösterirken (Mayıs: %+3,76) TÜFE C endeksindeki yıllık artış ise %74,9’dan %71,41’e geriledi. Diğer çekirdek göstergelerden A endeksi (mevsimlik ürünler hariç), B endeksi (işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç), D endeksi (işlenmemiş gıda, alkollü içecekler ve tütün ürünleri hariç) ve E endeksi (alkollü içecekler ve tütün ürünleri hariç) Haziran ayında bir önceki aya göre sırasıyla %1,59, %1,90, %1,83 ve %1,73 artış gösterdi (Mayıs: %3,3, %3,7, %3,9 ve %3,3). F ise aylık %1,53 artış gösterdi.

Yıllık bazda ise TÜFE A, TÜFE B, TÜFE D ve TÜFE E endeksi sırasıyla %72,98, %70,4, %71,98 ve %71,74’e yükseldi (Mayıs: %76,9, %72,9, %74,9 ve %75,1). F endeksi ise yıllık bazda %70,79 arttı.

 

Sonuç itibariyle açıklanan verileri olumlu buluyoruz. Fakat özellikle hizmet sektöründeki bu yüksek seviyelerdeki yapışkanlık iç talebin hala çok ivme kaybetmediğine dair bir işaret ve dezenflasyon için başlıca risklerden biri gibi duruyor.

 

Yapı Kredi Yatırım analizidir.

 

Yazarlar:  Murat Berk, Yeşim Sarışen

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

  • Trump’ın imzası Türkiye için pahalıya patlayacak! İlaç fiyatlarında fırtına kapıda

    ABD Başkanı Donald Trump, ülkedeki ilaç fiyatlarını yüzde 30 ila yüzde 80 oranında düşürecek kararnameyi imzaladı. Ancak bu adımın, küresel ilaç pazarında dengeleri bozacağı uyarısı geldi. Trump, ilaç şirketlerinin zarar etmemesi için diğer ülkelerdeki fiyatların artırılacağını belirtti. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, ABD’de alınan kararın Türkiye için de kritik olduğunu vurguladı.

  • AB’den Rusya’ya 17. darbe! Yaptırım paketi üzerinde uzlaşı sağlandı

    Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya karşı hazırladığı 17. yaptırım paketi üzerinde nihayet uzlaştı. AB büyükelçilerinin oluşturduğu Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER), özellikle Rusya’nın petrol taşımacılığında kullandığı gölge filoyu hedef alan yeni önlemleri onayladı. Paket, AB dışişleri bakanlarının 20 Mayıs’ta resmen onaylamasıyla yürürlüğe girecek.

  • Enflasyon yolu sisli! Fed’den belirsizlik uyarısı

    Fed'in gözü enflasyonun yönünde ve ticaret politikalarının etkisinde. ABD Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, son enflasyon verilerinin yüzde 2’lik hedefe giden yolda ilerleme sağlandığını gösterdiğini söyledi. Ancak ithalata getirilen yeni tarifelerin fiyatları yukarı çekme olasılığı nedeniyle ekonomik görünümün belirsizliğini koruduğunu vurguladı.

  • Rusya-Ukrayna Savaşı Küresel Ekonomik Dengeleri Altüst Etti

    Dördüncü yılına giren Rusya-Ukrayna savaşı, tarımdan turizme, enerjiden ulaştırma ve lojistiğe kadar pek çok sektörü derinden etkileyerek küresel ekonomik dengeleri sarsmış durumda. Yarın imzalanacak bir ateşkes, enerji ve tarımsal emtia fiyatlarında pozitif şok yaratabilir..

  • Fitch’ten Bankacılığa Uyarılar

    Fitch, Türk bankalarına yönelik yayınladığı raporda, "Piyasa oynaklığının devam etmesi veya politika yönündeki bir değişiklik bankaların refinansman risklerini artırabilir" şeklinde değerlendirdi.

  • TCMB güncesi: Altın Fiyatlarındaki Yükseliş Konut Talebini Tetikledi

    TCMB'nin yayımladığı son analiz, Eylül 2023'ten itibaren hızla yükselen altın fiyatlarının, konut ve otomobil piyasasında talebi artırdığını ortaya koyuyor. Rapora göre, jeopolitik belirsizliklerin ve merkez bankalarının yoğun altın alımlarının etkisiyle altının dolar bazında fiyatı yaklaşık %77 artış gösterdi. Bu yükselişin Türkiye’deki bireysel tasarruf sahipleri için ciddi bir servet artışı anlamına geldiği değerlendiriliyor.

  • Fitch: Tarife Savaşı bitmedi, dünya durgunluk eşiğinde

    Fitch Ratings’e göre, 12 Mayıs’ta yayımlanan ABD-Çin Ekonomik ve Ticaret Görüşmesi Ortak Açıklaması, iki ülke arasındaki ticaret savaşında önemli bir yumuşama sinyali veriyor. Ancak kalıcı bir anlaşma olmadığı sürece, gümrük tarifelerinin nihai seviyesinin ne olacağı ve mevcut tarifelerin etkisi, küresel ekonomik öngörülerde belirleyici olmaya devam edecek. Fitch, küresel büyüme tahminini de  resesyon kabul edilen %1.9'a aşağı revize etti.

  • E-Ticarette eğlence patlaması: Oyunlar, yayın platformlarını solladı

    Ticaret Bakanlığı’nın e-Ticaret raporuna göre, dijital eğlence ve içerik tüketimi alanında 2024’te yaklaşık 19,6 milyar liralık işlem gerçekleşti. En yüksek harcama oyunlara yapılırken, sepet ortalaması 377 lirayı buldu.

  • 5 Milyar dolarlık zeka: Amazon’dan Ortadoğu’ya teknoloji çıkarması

    Amazon Web Services (AWS) ve Humain, Suudi Arabistan’da küresel ölçekte yapay zeka projelerini hızlandıracak “AI Zone” için dev bir yatırım planlıyor. Proje, krallığın teknoloji alanında küresel liderlik hedefini destekliyor.

  • Bakan Şimşek’ten Londra’da kritik mesajlar: “PKK’nın silah bırakması kredi notu için olumlu”

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, EBRD toplantısında yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin siyasi ve ekonomik gündemine dair önemli mesajlar verdi. “PKK’nın dağılması ve silah bırakması, ekonomik büyüme ve reformların önünü açacaktır” dedi.

  • Arçelik’in fabrikaları 1.100 futbol sahasına ancak sığıyor

    Avrupa’nın en büyük beyaz eşya üreticilerinden Arçelik 70. yaşını özel bir toplantıyla kutladı. Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer toplantıda yaptığı konuşmada 70 yıllık yolculuğun sadece şirketin değil, Türkiye'nin de başarı hikayesi olduğunu belirtti.

  • Asgari ücrette yeni gelişme: Bakan Işıkhan’dan net mesaj!

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TBMM’de yaptığı açıklamada asgari ücrete ara zam beklentilerine ilişkin konuştu. Işıkhan, “Asgari ücrete ara zammı konuşmak için çok erken” dedi.

  • Tarihi zirve: Erdoğan, Trump ve Selman Suriye lideriyle bir araya geldi!

    Trump’ın Orta Doğu turu sürerken Riyad’da tarihi bir diplomasi trafiği yaşandı. Erdoğan, Trump ve Veliaht Prens Bin Selman, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile ilk kez aynı masaya oturdu. ABD, Suriye yaptırımlarını kaldırma kararı aldı.

Benzer Haberler