Sosyal Medya

Ekonomi

Kredilerde yavaşlama resesyon sinyali veriyor

TCMB verilerine göre, 2 Temmuz’da biten haftada, bankacılık sisteminin verdiği krediler haftalık olarak TL3.902 milyarda sabit kaldı. Yılbaşından bu yana…

Kredilerde yavaşlama resesyon sinyali veriyor

TCMB verilerine göre, 2 Temmuz’da biten haftada, bankacılık sisteminin verdiği krediler haftalık olarak TL3.902 milyarda sabit kaldı. Yılbaşından bu yana toplam kredi büyümesi 9.1 olurken, aynı dönemde TÜFE %8.45 arttı. Yani reel olarak kredilerde artış olmadı. Kurumsal krediler sert fren dikkat çekerken, “kredi ivmesini” ölçtüğümüz 13 haftalık, kur etkisinden arındırılmış kredi büyüme hızı da %5.7’ye geriledi.

 

Kredi ivmesi GSYH’ın en güvenilir öncü göstergelerinden biri. Halihazırdaki ivme ekonominin 3-4 çeyrekte daralma yaşayabileceğini anımsatıyor. Reuters’in bilgisine dayanarak, hükümetin yeni bir ucuz kredi programı başlatmayı planladığını öğreniyoruz. Daha önce de Kredi Garanti Fonu vasıtasıyla yapılan bu tür kredi destek hamleleri ekonomiye biraz canlılık kazandırdı, fakat bedelini enflasyon ve yükselen cari açık olarak ödedik.

Kredi büyümesi organik, yani talep kaynaklı olmazsa, ekonomide verimli faaliyetlere gitmiyor. Şirketler borç ödüyor, ya da şirket adına alınan ucuz krediler dövize veya bireysel servete çevriliyor.

Kredi büyümesindeki yavaşlama resesyonist olabilir dedik. Fakat, bir ihtimal daha var. Şirketler yurtdışında borçlanmaya öncelik veriyorlar. Ek olarak, yılbaşında bu yana (Haziran verisi) şirketler hisse ihracı yoluyla TL11.1 milyar topladı.

 

 

FÖŞ anlattı:  Her yanımızdan borç fışkırıyor

 

 Borç dağlar boyu!

 

Bankaların sorunlu kredileri için yeni birim: “Çözümleme Birimi”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler