Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Analiz:  Trump’ın  popülist vaatleri ekonomiyi öldürebilir

Trump, Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde Beyaz Saray'da ikinci dört yıllık görev süresini kazanması halinde milyonlarca göçmeni sınır dışı etmeyi, ek gümrük vergileriyle küresel ticareti yeniden şekillendirmeyi ve bürokrasiyi kendine sadık  memurlarla doldurmayı planlıyor.

Analiz:  Trump’ın  popülist vaatleri ekonomiyi öldürebilir

 

27 Haziran’da ilki yapılacak Biden-Trump TV tartışmasıyla ABD başkanlık seçimleri iş dünyası ve fon yöneticilerinin radarına girecek.  Halihazırda iki lider anketlerde başabaş koşarken, başkanı belirleyecek 5 kritik eyalette Trump önde.  TV tartışmalarında Biden’ın en büyük handikapı yaşlılıktan kaynaklanan dil sürçmeleri ve unutkanlığı.  Tartışma esnasında sergileyeceği zafiyet, özellikle genç seçmenin onun 4 yıl ülkeyi dirayetle yöneteceğine inancını düşürür.

Trump’ın dezavantajı ise ekonomistlerin çoğu tarafından “çılgın” olarak nitelenen ekonomik vaatleri. İşte Trump’ın  tepki yaratan ekonomik gündemi:

Reuters’e göre Donald Trump, Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde Beyaz Saray’da ikinci dört yıllık görev süresini kazanması halinde milyonlarca göçmeni sınır dışı etmeyi, ek gümrük vergileriyle küresel ticareti yeniden şekillendirmeyi ve bürokrasiyi kendine sadık  memurlarla doldurmayı planlıyor.

Cumhuriyetçi Trump, ABD’ye ithal edilen tüm mallara yüzde 10 veya daha fazla gümrük vergisi getirilmesi fikrini öne sürdü; bu hamlenin ticaret açığını ortadan kaldıracağını söylüyor, ancak eleştirmenler Amerikalı tüketiciler için daha yüksek fiyatlara ve küresel ekonomik istikrarsızlığa yol açacağını söylüyor.

 

Kendisi aynı zamanda Amerikan ithalatına gümrük vergisi koyan ülkelere daha yüksek gümrük vergisi koyma yetkisine sahip olması gerektiğini de söyledi. Bazı ithal arabalara %200 gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulundu.

 

Bir numaralı hedef Çin

Trump özellikle Çin’i hedef alıyor. Çin’in elektronik, çelik ve ilaç sektörlerinde ülkeye ithalatının dört yıl içinde aşamalı olarak durdurulmasını öneriyor. Çinli şirketlerin enerji ve teknoloji sektörlerinde ABD altyapısına sahip olmasını yasaklamayı amaçlıyor.

Gelir vergisini kaldıracak mı?

 

Cumhuriyetçi başkan adayıyla  kapalı kapılar arkasında yapılan bir toplantıdan sonra CNBC’ye konuşan kaynaklar, Donald Trump’ın Perşembe günü ABD’nin gelir vergisinden kurtulmasını sağlayacak bir “ithalat vergisi rejimi” uygulama fikrini gündeme getirdiğini söyledi.

Toplantıda hazır bulunan bir başka bir kaynağa göre Trump, Washington D.C.’deki Capitol Hill Club’da GOP milletvekilleriyle yaptığı toplantıda, ABD’ye hısım  devletler üzerinde müzakere gücünü artırmak için de gümrük tarifelerin kullanılmasını tasarlıyor.

Trump’ın gelir vergilerini gümrük vergileriyle ikame etmeye ilişkin sözleri yüksek sesli eleştirilere yol açtı. New York Üniversitesi Hukuk Fakültesi profesörü David Kamin, X’te şunları yazdı: “Gelir vergisinin yerine gümrük vergilerini kullanmak, düşük ve orta gelirli Amerikalıları sert bir şekilde cezalandırıp, zenginleri ödüllendirmenin en garantili  yoludur.”  “Hiç federal gelir vergisi ödemeyen milyonlarca Amerikalı muhtemelen Trump’ın tarife planı kapsamına girecek, “bu, alt/orta gelir sınıfları için büyük bir vergi artışına benziyor.”

Trump, yasadışı sınır geçişlerini hedef alan ilk dönem politikalarını yeniden uygulamaya koyacağına, Biden’ın göçmen yanlısı önlemlerini geri alacağına ve kapsamlı yeni  göç kısıtlamalarına devam edeceğine söz verdi.

Trump, ABD-Meksika sınırında sığınmacı erişimini sınırlandırma ve Amerikan tarihindeki en büyük sınır dışı etme çabasına girişme sözü verdi.  Bu vaat muhtemelen Kongre’deki Demokratların  engellemelerine takılacak.

Trump ne kadar ciddi?

Financial Times’a göre Trump ve danışmanları, birçoğu -eğer ciddiye alınırsa- ABD ekonomisinin temel işlevlerini baltalama potansiyeli içeren bir dizi muğlak politika beyan etti.

Trump, sürekli Jay Powell’ı hedef alırken, Fed’in bağımsızlığını tehlikeye atabilecek bir hareketle onu görevden alabileceğini söyledi. Aynı zamanda bağımsız kurumları Beyaz Saray’ın kontrolü altına alarak “derin devlet”le mücadele etme sözü verdi. Bu girişim kritik sektörlerde düzenleyici ve denetleyici görevi yapan  kurumların felç olması ihtimalini artırdı.

Hazine bakanı atanması beklenen Robert Lighthizer’ın, ihrcatta rekabet avantajı sağlmaka için dolar devalüasyonunun çığırtkanlığını yaptığı söyleniyor.

 

Trump’ın ticaret politikaları da felakete yol açabilir. Tüm ithalatlara yüzde 10, Çin mallarına ise yüzde 60 vergi getirilmesini önerdi. Bu tür geniş tabanlı tarifeler enflasyonu yeniden alevlendirebilir ve ABD’yi Çin ile açık çatışmaya daha da yaklaştırabilir. Gümrük vergileri, eğer yurt içi yatırımlar artmazsa, Amerikan ekonomisine misliyle zarar verebilir.  Başkan Joe Biden’ın Enflasyon Azaltma Yasasına karşı çıkan Trump’ın kazanması halinde özel sektörün yatırımlarını azaltması zaten muhtemel bir senaryo.

Biden döenminde Amerika’nın kamu borcu hızla arttı. Trump’ın planladığı vergi indirimleri bütçe yükünü artıracak. Analistler, bütçe harcamalarının daha yüksek faiz  ortamında ekonomik aktiviteyi  teşvik etkisi sağlayamayacağından endişe ediyor. Milyonlarca belgesiz işçiyi sınır dışı etme vaadi, ucuzu işgücünü azaltacağı için hem neflsyonu hem de üretimi olumsuz etkileyebilir.

 

Nihayetinde, Trump’ın fikirlerinin çoğu muğlak. Politikaları ayrıntıdan yoksun ve ilk döneminde olduğu gibi bunlardan kolaylıkla vazgeçebilir. Bazıları Trump’ın geçmişteki yalpamalarını örnek gösterek, gündeminin radikal kısımlarının seçmene yaranma girişimi olduğunu iddia ediyor. Dikkatli olmalılar. Trump’ın ikinci döneminde, onun çılgın dürtülerini dizginleyen “odadaki yetişkinler”, yani tecrübeli devlet insanları  hükümet dışı olabilir. Trump’ın ikinci dönemi, düşmanlarına ve demokratik sisteme karşı “intikam”la yönlendirilecek gibi görünüyor.

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

  • Moody’s’in Not İndirimi Piyasaları Sarstı: Wall Street Stratejistlerinden İlk Tepkiler

    Bloomberg: ABD’nin kredi notunun Moody’s tarafından düşürülmesi sonrası Wall Street’te hisse senetleri gerilerken, tahvil getirileri yükseldi. Moody’s, artan borç yükü ve faiz maliyetlerini gerekçe göstererek ABD’nin notunu “Aaa”dan “Aa1”e düşürdü.

  • CHP/Karatepe: Düşen İşsizlik Değil, Umut!

    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hazine ve Maliye Politikalarından Sorumlu Yalçın Karatepe, TÜİK’in açıkladığı işsizlik verilerini ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamalarını sert bir dille eleştirdi. Karatepe, geniş tanımlı işsizliğin yüzde 28,5 seviyesinde olduğuna dikkat çekerek, “Sessizliğe başarı süsü vermek, yoksulluğa istihdam demek, halkla alay etmektir” dedi.

  • İŞ YATIRIM: Para Nereye Gidiyor?

    Yabancı Sermaye Girişi Artarken Yerli Yatırımcı Dövizden Uzaklaşıyor 9 Mayıs haftası itibarıyla finansal piyasalarda sermaye akımlarına ilişkin olumlu işaretler değerlendirilmektedir.…

  • Yabancı alacaklılara  yapılan ödemeler rekor kırıyor

    Yeterli döviz girişi sağlanamadığında ya da herhangi bir nedenden ötürü dış sermaye ülkeden çıkmaya başladığında TL değer kaybeder, çıkışın boyutuna göre ekonomi krize sürüklenebilir.

  • ANALİZ: Borsa İstanbul Görünümü – Satışlar Devam Edebilir mi?

    Piyasalarda Belirsizlik ve Sert Satışlar Borsa İstanbul’da 16 Mayıs 2025 tarihinde yaşanan sert satış dalgası, özellikle kritik 9.500 puan seviyesinin…

  • İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Kapanış Raporu

    İş Yatırım global hisse senetleri, emtia ve tahvil pazarında haftayı değerlendirdii

  • CDS piyasası İmamoğlu’nu unuttu

    Merkez Bankası’nın rezerv birikimine yeniden başlaması ve PKK’nın kendini feshetmesi gibi gelişmelerin ardından Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), yaklaşık iki ay sonra ilk kez 300 baz puanın altına geriledi.

  • İmamoğlu’ndan AKP’ye korkunç suçlama: İstanbul’da 15 yılda 85 milyar dolar rant sağladınız

    Tutuklu Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Yeşil alanları, deprem toplanma alanlarını, askeri alanları imara açtınız, birilerine özel imar verdiniz, şehri katlettiniz, trafiği mahvettiniz. Sadece 15 yılda 130 projede kamu alanlarından ve imar hareketliliğinden birilerine sağladığınız rant tam 85 milyar dolar." dedi.

  • ŞOK: Moody’s ABD’nin Kredi Notunu Düşürdü

    ABD’nin 36 trilyon dolara ulaşan kamu borcu, Moody’s tarafından verilen en yüksek kredi notuna mal oldu. Moody’s, 1919’dan bu yana korunan “Aaa” notunu bir kademe indirerek “Aa1” seviyesine çekti ve ülkenin görünümünü “negatif”ten “durağan”a revize etti.

  • Gönül Tol’dan ABD’ye Uyarı: Trump, Erdoğan’ın Dopingli Benzeri

    Middle East Institute Türkiye Programı Direktörü Gonul Tol, Amerikan demokrasisinin tehdit altında olduğuna dair uyarısını açıkça dile getiriyor: Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de 20 yılda inşa ettiği otoriter rejimi, Donald Trump birkaç yıl içinde kurabilir—belki de sürece çoktan başladı.

  • BBVA: Türkiye Sert Bir Duruş mu Yaşayacak?

    BBVA'nın güncel analizine göre, 2025 yılının ilk çeyreği, özellikle iç talebin etkisiyle güçlü bir büyümeye sahne oldu. Ancak Mart ayına ait üretim verileri, tüm temel sektörlerde zayıflama işaretleri gösteriyor. Nisan ayında ise güven endekslerinde hızlı bir bozulma gözlendi. Bu durum, Mart ortasında yaşanan iç siyasi belirsizliklerin ve Nisan ayında başlayan tarife krizinin, ekonomik faaliyetlerde sert bir ayarlamayı tetikleyeceği sinyalini veriyor.

  • SGK bildirdi! Yemek kartları marketlerde geçecek mi?

    Danıştay, milyonlarca çalışanı ilgilendiren önemli bir karara imza attı. İşverenlerin çalışanlara sunduğu yemek kartlarının SGK primi dışında tutulmaya devam edileceği açıklandı. Bu karar, iş dünyasında uzun süredir uygulanan yemek yardımı sistemine yasal güvence kazandırdı.

  • Atilla Yeşilada video: BofA borsaya operasyon mu yaptı? & Ekonomik krizi Erdoğan’ın ahtapotu getirir mi?

    Semih Sakallı'yla söyleşimde BofA'nın hisse satışı ana gündem maddesi oldu.  CHP'ye operasyonların genişlemesinin  önce siyasi, sonra da döviz krizine neden olabileceği anlattım.  Türkiye yol ayrımında, ya tüm derdi olanlara çare bir anayasa yazılacak, ya da Erdoğan Bahçeli ikilisi iyice sertleşip ana muhalefeti tümden  devreden çıkartma yoluna sapacak. Ekonomi ve piyasalar hakkında  bu yol ayrımı aşılmadan gerçekçi tahminler yapılamaz.

Benzer Haberler