Politika
New York Times: “Modi ve Erdoğan gibi liderlerin kanatları kırpılmış durumda”
Dünyanın önde gelen gazetelerinden New York Times, son dönemde birçok ülkede yapılan seçimleri mercek altına alarak dikkat çekici bir analiz…

Dünyanın önde gelen gazetelerinden New York Times, son dönemde birçok ülkede yapılan seçimleri mercek altına alarak dikkat çekici bir analiz yayınladı.
New York Times gazetesinin Londra büro şefi Mark Landler imzalı makalede son dönemde dünya genelinde yapılan seçimlerin sonuçları mercek altına alındı…
“Küresel seçimlerde baskıcı liderler biraz aşağı çekiliyor” başlığının kullanıldığı makalede, “Bazılarının otoriter liderlerin iktidarı pekiştireceğinden korktuğu Türkiye, Hindistan ve başka yerlerde demokrasi şaşırtıcı bir şekilde dirençli olduğunu kanıtladı. 60’tan fazla ülkede bir milyardan fazla insanın sandık başına gitmesiyle birlikte bazı analistler 2024’ün demokrasi için kader niteliğinde bir sınav olacağından ve bu sınavda başarısız olacağından korkuyordu. Yıllardır popülist ve diktatör liderler demokratik kurumları yıpratarak seçimlerin meşruiyetine dair şüpheler uyandırırken, sosyal medya da seçmenleri dezenformasyon ve komplo teorilerine boğdu” denildi.
Makalede, “En büyük ve kırılgan demokrasilerin bazılarında, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gibi liderler, destekçilerini harekete geçirmek için milliyetçilik ya da mezhepçilik çağrılarını kullanarak ve kurumları kendi amaçları doğrultusunda eğip bükerek neredeyse yenilmez olarak görülüyordu. Ancak şimdi hem Sayın Modi hem de Sayın Erdoğan’ın kanatları kırpılmış durumda. Yükselen enflasyon, kronik işsizlik ve dengesiz ekonomik büyüme Hindistan, Türkiye ve diğer ülkelerdeki eşitsizliği artırdı ve düzeni desteklemeye hevesli seçmenleri hayal kırıklığına uğrattı” ifadesine yer verildi.
Modi’nin ve Erdoğan’ın iktidarda olduğuna ve her iki ismin de üçüncü dönemlerine devam ettikleri belirtilirken, “Ancak Modi’nin Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi (BJP) düzinelerce sandalye kaybetti ve iki laik partiyle koalisyon içinde hükümet etmek zorunda kalacak. Türkiye’de muhalefet Nisan ayında Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisi’ne darbe vurarak bir dizi yerel seçim kazandı ve İstanbul ve başkent Ankara gibi önemli şehirlerdeki kontrolünü sağlamlaştırdı” hatırlatması yapıldı.
Haberde, İngiltere’de yapılacak olan seçimlerde de bu örneklerdeki gibi bir sonuçla karşılaşılabileceği belirtildi.
sozcu.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Ekonomi
/ 18 Ekim 2025MÜSİAD Başkanı’ndan Reel Sektöre Sert Eleştiri: “Para Vardı Ama Fabrika Kurmadık”
“Finansmana erişimin zorlaştığı ve sanayicinin adım atacak yeri olmadığı söyleniyor ama para ucuzken de biz aldık ve yeni fabrikalar mı kurduk?” diye soran MÜSİAD Genel Başkanı Burhan Özdemir, “Para ucuz olsa da reel sektör yine aynı hataya düşecek” dedi. Özdemir, Türkiye’nin artık mutlaka ikinci nesil reformları hayata geçirmesi gerektiğini vurguladı.
Dünya Ekonomisi
/ 18 Ekim 2025Fed’in Faiz İndirimi Beklentisiyle Gelişen Piyasalar Nefesini Tutmuş Bekliyor
ABD Merkez Bankası (Fed), iş gücü piyasasındaki yavaşlama endişeleriyle Ekim toplantısında bir kez daha faiz indirimi sinyali verdi. Küresel yatırımcılar için bu karar sadece ABD ekonomisini değil, gelişen piyasaların kaderini de belirleyecek. Fed’in adımı, para birimleri, sermaye akımları ve emtia fiyatlarında yeni bir yön tayin edebilir.
Ekonomi
/ 18 Ekim 2025Fitch Türkiye Direktörü Kılınç: Faiz İndirimi Bankalara Olumlu Yansımaya Başladı
Fitch Ratings Türkiye Direktörü Ahmet Kılınç, TCMB’nin faiz indirim döngüsünün bankacılık sektörü üzerindeki etkilerini ve Fitch’in Türkiye’ye yönelik güncel beklentilerini Bloomberg HT’ye değerlendirdi.
Genel
/ 18 Ekim 2025Almanya’dan Türkiye’ye Eurofighter, Gümrük Birliği Desteği
Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, Türkiye’nin satın almayı planladığı 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağının teslimatının bu yıl içinde gerçekleşebileceğini, ancak sürecin başlaması için önce resmî bir anlaşmanın imzalanması gerektiğini açıkladı. Ankara–Berlin hattında savunma işbirliği ivme kazanırken, Almanya Türkiye’yi “güvenilir bir NATO müttefiki ve stratejik ortak” olarak tanımladı.
Genel
/ 18 Ekim 2025Gönül Tol: KAAN Motor Krizinde Gerçek Tıkanıklık Nerede?
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın “KAAN savaş uçağı motorlarına onay ABD Kongresi’nde takıldı” açıklaması, hem Ankara’da hem Washington’da yeni tartışmalara yol açtı. Ancak diplomatik kaynaklar sürecin henüz Kongre’ye bile ulaşmadığını, asıl gecikmenin ABD Dışişleri Bakanlığı aşamasında yaşandığını belirtiyor.
Ekonomi
/ 18 Ekim 2025Vergi Uzmanı Ozan Bingöl’den Asgari Ücret Tahmini: Milyonların Merak Ettiği O Rakamı Açıkladı
Milyonlarca asgari ücretlinin gözünün üzerinde olduğu asgari ücrete gelecek zamla ilgili, vergi uzmanı Ozan Bingöl'den çarpıcı bir açıklama geldi.
Dünya Ekonomisi
/ 18 Ekim 2025ABD’de Jüriden BNP Paribas’a Soykırım Suçlaması: Mahkeme 20,5 Milyon Dolar Tazminata Hükmetti
ABD’de bir jüri, Fransız bankası BNP Paribas’ın, Sudan hükümetine yönelik yaptırımları ihlal ederek soykırıma dolaylı şekilde destek verdiğine hükmetti. New York’taki federal mahkemede görülen davada jüri, bankanın Sudan’daki soykırım suçlarına dolaylı katkı sağladığına karar verdi. Mahkeme, BNP Paribas’ın, ABD yaptırımlarını çiğneyerek Sudan hükümetine finansal hizmet sunduğunu belirledi.
Ekonomi
/ 18 Ekim 2025Türkiye’nin Köklü İnşaat Firmasından İngiltere’de Sürpriz Hamle: Enerji Sektörüne Girdi
57 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren köklü inşaat firması Gülermak, İngiltere merkezli enerji şirketini milyonlarca liralık bedelle satın aldı. Türkiye’nin önde gelen inşaat firmalarından Gülermak, Birleşik Krallık’ta enerji sektörüne girerek uluslararası alandaki faaliyetlerini genişletti. Şirket, İngiltere merkezli Corshellach Energy Storage Ltd.’nin tamamını 3 milyon 494 bin sterlin (yaklaşık 197 milyon TL) karşılığında satın alarak enerji depolama alanındaki varlığını önemli ölçüde güçlendirdi.
Ekonomi
/ 18 Ekim 2025İlaç Şirketleri El Ele Verdi, Çalışanı Bile Paylaştılar! Rekabet Kurulu Affetmedi: İlaç Devlerine Ceza Yağdı
Rekabet Kurulu, büyük bölümü ilaç sektöründe faaliyet gösteren 17 firmaya toplam 237 milyon 126 bin lira tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verdi.
Ekonomi
/ 18 Ekim 2025Yeni Torba Yasa Teklifiyle Birçok Meslek Grubuna Yıllık Harç Zorunluluğu Geliyor: Peki Kim Ne Kadar Ödeyecek?
AKP tarafından hazırlanan ve TBMM’ye sunulan yeni torba yasa teklifiyle, birçok meslek grubuna yönelik yıllık harç uygulaması getiriliyor. Daha önce sadece ruhsat alımında bir defaya mahsus alınan bazı harçlar, artık her yıl düzenli olarak ödenecek. Büyükşehir belediyesi sınırları içinde yer alan ve nüfusu 30 bini aşan ilçelerde ise bu harçlar iki katı olarak uygulanacak.
Reel Sektör
/ 18 Ekim 2025İTÜ Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral: “Bu rezerv Türkiye’yi zengin edebilir”
ABD ile Çin arasındaki “nadir element” rekabetinin yeni bir ticaret savaşına dönüşmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Eskişehir Beylikova’daki dev rezervlerin keşfini müjdelemesinin ardından, Türkiye’nin yeraltı zenginlikleri yeniden gündemin merkezine oturdu. 694 milyon tonluk nadir element rezerviyle dünyada ikinci sıraya yükselen Türkiye, doğru strateji ve teknoloji ortaklıklarıyla küresel değer zincirinde yeni bir güç olabilir.
Piyasa
/ 18 Ekim 2025Altın ve Gümüşte Sert Gerileme
Altın fiyatları 4.300 rekor seviyeye vurduktan sona dün %2 düştü. Gümüş fiyatları daha da hızlı düşerek 54 dolardan 51 doların altına düştü daha sonra bir miktar toparlanarak 51.76 ya gelebildi.
Dünya Ekonomisi
/ 18 Ekim 2025IMF Başekonomisti Uyardı: ‘Çok Büyük Bir Çöküş Olası’
Eski IMF başekonomisti Gita Gopinath, küresel ekonominin ABD borsalarına aşırı bağımlı hale geldiği uyarısında bulundu. Gopinath’a göre, olası bir piyasa çöküşü dünya genelinde büyük çaplı bir servet erimesine neden olabilir.
Benzer Haberler