Sosyal Medya

Ekonomi

BBVA Stratejisti Tufan Cömert:  Matematik enflasyonda en kötüsü geride kaldı diyor,  şimdi zor kısım geliyor

Enflasyonla mucadele sadece faiz artirmakla, sıkı para politikasi ile, harcama kesintileri ile olmuyor, olamiyor. Tum aktorlerin enflasyon beklentilerinin cipalanmasi lazim. Bu da sureklilik, kararlilik ve maalesef biraz da sans gerektiriyor.

BBVA Stratejisti Tufan Cömert:  Matematik enflasyonda en kötüsü geride kaldı diyor,  şimdi zor kısım geliyor

BBVA Yatırım Bankası Londra MENA + Türkiye   stratejisti Tufan Cömert X’te yaptığı paylaşımında, enflasyonla mücadelede yılın ikinci yarısını değerlendirdi.

 

“Matematik enflasyon için en kötüsunün geride kaldığını söylüyor, ancak asil şimdi zor kısım geliyor” uyarısını yapan Cömert’în analizi şu şekilde:

 

*Sene sonuna dek sadece baz etkisi ile enflasyon %40-45 araligina duser diye goruyoruz, ve fakat bazi bilinmeyenler var: Enerji fiyatlarinda “ayarlama” olacak mi, gida fiyatlari nasil seyredecek ve asgari ucret/emekli maslarina zam olacak mi/ne kadar olacak?

(Burada bir parantez acayim, asgari ucret/emekli maaslarina yapilacak bir ara zam enflasyonist degil kendi basina, ama zam oraninin beklentiler kanali uzerinden enflasyonu etkilemesi soz konusu olabilir)

*Varsayalim ki hersey plana uygun gidiyor, enflasyon %40’lara dustu, peki sonra? Kuru sonsuza dek reel degerlenme patikasinda tutamayacagimiza gore bir noktadan itibaren yukari salmamiz gerekecek. O zaman 2025’te enflasyonun TCMB tahmininde oldugu gibi %25’lere dusmesi icin ic talebin bayagi bir sıkılması gerekecek, yani buyume cok zayif seyredecek (dis talebin katkisi ile buyume guzel bir dusunce, ama pratikte oyle olmuyor, zira ithalatin kompozisyonuna baktigimizda goruyoruz ki cok onemli bir kismi aramalı ve sermaye malindan mutesekkil. Kuru biraktigimizda bunlarin enflasyona etkisi ve uretim maliyetini yukari cekmesi ihracati olumsuz etkileyecek).

*Hadi ic talep makul gitti, dis talep de bizi uzmedi, zaten bugun de 6 gezegen hizalanmis, o zaman ne olacak? TL’de acik secik ve uzun sureli bir degerlenme sureci gormedigimiz taktirde (reel degil, nominal) enflasyonun 2-3 yil sonra en iyi olasilikla %20’li rakamlarda kalacagini tahmin ediyorum.

 

*Butun bunlar kotu mu? Nereden baktiginiza gore degisir. Son 5 yilin ardindan makul, anlasilir, seffaf (olabildigince) bir ekonomi politikasi izliyoruz. Boyle olunca tahmin yapmak, hesap kitap ile birseyler anlatabilmek mumkun. Tahmin yapabiliyorsaniz, butcenizi, korunmanizi ona gore ayarlarsiniz. Ama tek haneli, kalici enflasyon oyle kolay degil.

 

*Enflasyonla mucadele sadece faiz artirmakla, sıkı para politikasi ile, harcama kesintileri ile olmuyor, olamiyor. Tum aktorlerin enflasyon beklentilerinin cipalanmasi lazim. Bu da sureklilik, kararlilik ve maalesef biraz da sans gerektiriyor. Dunyada bir sey oldu, enerji fiyatlari cildirdi diyelim, sen faiz artirsan ne olur artirmasan ne olur.

*Zamaninda oy vermisligim yoktur, ama eski nesil siyasetcilerimizin dunyayi ve toplumu okuma konusundaki muazzam yeteneklerinin nefis bir ornegi rahmetli Suleyman Demirel’in asagidaki enflasyon taniminda bulunabilir. Her cumlesine katiliyorum. Enflasyon ile mucadeleden taviz vermememiz gerek.

 

“Türkiye’nin birinci sorunudur enflasyon. Hakikaten bugün, enflasyon dediğiniz halk günlük yaşar, halkın birinci sorunu geçim sıkıntısıdır. Esas enflasyon devletleri yıkan bir olaydır. Milletleri içinden bozan bir olaydır. Enflasyon sadece pahalılık olayı da değildir. Ahlakı bozar, borcu olan borcunu ödemez, alacağı olan alacağını alamaz. Hırsızlıktan, soygundan, fuhuşa kadar hemen hemen bütün yolları açar. Toplumun içini bozan bir olaydır. Onun için batılılar, enflasyona bir numaralı halk düşmanı derler. Tek kollu canavar derler. Batı enflasyondan fevkalade çekinir”.

BAKMADAN GEÇME

  • Vergi cezasından kurtulmak için son fırsat! TTB montaj süresi uzatıldı

    Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), akaryakıt istasyonlarında taşıt plakalarının otomatik olarak tanınmasını sağlayan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında, Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montaj süresinin uzatıldığını duyurdu.

  • Trump Orta Doğu’da vites yükseltti! 200 milyar dolarlık dev paket

    ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan’dan sonra Orta Doğu turunun ikinci durağı Katar’da önemli anlaşmalara imza attı. Doha’da Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile buluşan Trump, ilişkileri stratejik düzeye taşıdı.

  • ABD’de konut kredisine beklenmedik ilgi! Faizler yükseldi başvurular arttı

    ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) faiz oranı geçen hafta yüzde 6,84’ten 6,86’ya yükseldi. Buna rağmen mortgage başvuruları yüzde 1,1 oranında artış gösterdi. Faiz oranları yukarıda seyretse de, alıcılar daha fazla seçenek bulmanın heyecanıyla harekete geçti. ABD’de konut piyasasında temkinli bir canlanma sinyali var.

  • Altın fiyatı neden düştü?

    Güvenli liman altın sarsıldı. Gram altın fiyatı, yatırımcıların güvenli liman talebinden uzaklaşmasıyla 4 bin TL’nin altına geriledi. ABD-Çin ticaret geriliminin geçici olarak yumuşaması ve borsalardaki iyimser hava, altına olan ilgiyi zayıflattı.

  • Son dakika: Suya zam geldi! İstanbullulara kötü haber

    İstanbul'da konutlarda ve iş yerlerinde kullanılan suya ortalama yüzde 10 oranında zam yapıldı. En çok kullanılan 0-15 metreküp arası suyun birim fiyatı 42.37 TL’den 46.62 TL’ye yükseldi. Bu kademe, İstanbulluların yüzde 85’ini doğrudan etkiliyor.

  • Merkez’den dezenflasyon mesajı! Cevdet Akçay: Başarısızlık algısı gerçekçi değil

    Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, son dönemde kamuoyunda dile getirilen "dezenflasyonda başarısızlık" yorumlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) toplantısında konuşan Akçay, dezenflasyon sürecinin doğru yönde ilerlediğini vurguladı.

  • HÜRJET Avrupa yolcusu! İspanya’da tarihi imza

    Türkiye-İspanya Anlaşması yeni bir çağı başlatacak. Türkiye'nin ilk yerli jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET için İspanya’da tarihi bir mutabakat anlaşması imzalandı. Anlaşma, uçağın İspanya’ya satışının önünü açarken, ortak üretim altyapısının da bu ülkede kurulmasını kapsıyor.

  • Trump’ın imzası Türkiye için pahalıya patlayacak! İlaç fiyatlarında fırtına kapıda

    ABD Başkanı Donald Trump, ülkedeki ilaç fiyatlarını yüzde 30 ila yüzde 80 oranında düşürecek kararnameyi imzaladı. Ancak bu adımın, küresel ilaç pazarında dengeleri bozacağı uyarısı geldi. Trump, ilaç şirketlerinin zarar etmemesi için diğer ülkelerdeki fiyatların artırılacağını belirtti. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, ABD’de alınan kararın Türkiye için de kritik olduğunu vurguladı.

  • AB’den Rusya’ya 17. darbe! Yaptırım paketi üzerinde uzlaşı sağlandı

    Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya karşı hazırladığı 17. yaptırım paketi üzerinde nihayet uzlaştı. AB büyükelçilerinin oluşturduğu Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER), özellikle Rusya’nın petrol taşımacılığında kullandığı gölge filoyu hedef alan yeni önlemleri onayladı. Paket, AB dışişleri bakanlarının 20 Mayıs’ta resmen onaylamasıyla yürürlüğe girecek.

  • Enflasyon yolu sisli! Fed’den belirsizlik uyarısı

    Fed'in gözü enflasyonun yönünde ve ticaret politikalarının etkisinde. ABD Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, son enflasyon verilerinin yüzde 2’lik hedefe giden yolda ilerleme sağlandığını gösterdiğini söyledi. Ancak ithalata getirilen yeni tarifelerin fiyatları yukarı çekme olasılığı nedeniyle ekonomik görünümün belirsizliğini koruduğunu vurguladı.

  • Rusya-Ukrayna Savaşı Küresel Ekonomik Dengeleri Altüst Etti

    Dördüncü yılına giren Rusya-Ukrayna savaşı, tarımdan turizme, enerjiden ulaştırma ve lojistiğe kadar pek çok sektörü derinden etkileyerek küresel ekonomik dengeleri sarsmış durumda. Yarın imzalanacak bir ateşkes, enerji ve tarımsal emtia fiyatlarında pozitif şok yaratabilir..

  • Fitch’ten Bankacılığa Uyarılar

    Fitch, Türk bankalarına yönelik yayınladığı raporda, "Piyasa oynaklığının devam etmesi veya politika yönündeki bir değişiklik bankaların refinansman risklerini artırabilir" şeklinde değerlendirdi.

  • TCMB güncesi: Altın Fiyatlarındaki Yükseliş Konut Talebini Tetikledi

    TCMB'nin yayımladığı son analiz, Eylül 2023'ten itibaren hızla yükselen altın fiyatlarının, konut ve otomobil piyasasında talebi artırdığını ortaya koyuyor. Rapora göre, jeopolitik belirsizliklerin ve merkez bankalarının yoğun altın alımlarının etkisiyle altının dolar bazında fiyatı yaklaşık %77 artış gösterdi. Bu yükselişin Türkiye’deki bireysel tasarruf sahipleri için ciddi bir servet artışı anlamına geldiği değerlendiriliyor.

Benzer Haberler