Ekonomi
Ekonomistlerden TCMB faiz kararı yorumu
Merkez Bankası’nın bugün piyasa beklentilerine paralel olarak faizi sabit tutmasının ardından ekonomistlerden ve yabancı basından ilk değerlendirmeler geldi. Merkez…
Merkez Bankası’nın bugün piyasa beklentilerine paralel olarak faizi sabit tutmasının ardından ekonomistlerden ve yabancı basından ilk değerlendirmeler geldi.
Merkez Bankası’nın (TCMB) bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini piyasa beklentilerine paralel olarak sabit tuttu.
Faiz kararının ardından ekonomistlerden ve yabancı basın kuruluşların faiz kararına ilişkin ilk değerlendirmeler gelmeye başladı.
Haziran 2023-Mart 2024 döneminde politika faizini toplamda 4 bin 150 baz puan yükselten TCMB, geçen ay gerçekleştirilen toplantıda da oranı sabit tutmuştu.
ABD’li finans ajansı Bloomberg, Beril Akman imzasıyla yayımlanan “Türkiye, enflasyonun tersine dönmesini beklerken faizleri sabit tuttu” başlıklı haberinde Merkez Bankası’nın politikaları hakkında çeşitli analizlere yer verdi.
Haberde, “Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmedi. Bu, enflasyonun yüzde 75 seviyelerine ulaşmasından önce bile politikanın yeterince sıkı olduğunu düşündüğünün bir işareti” ifadeleri yer aldı.
Haberde, “Yatırımcılar Türkiye’nin enflasyonu düşürme ve geleneksel ekonomi politikalarına dönme çabalarına güvenirken, Merkez Bankası’nın daha uzun süre bu oranlarda kalması, yerel varlıklara yabancı girişini sürdürmenin anahtarı olacak” ifadelerine yer verildi.
Türkiye’deki faizlerin G20 ülkeleri arasındaki en yüksek seviye olduğu hatırlatılan haberde, reel faizin negatif seviyelerde olduğu belirtilirken “Öngörülebilir gelecekte politika faizlerinin sabit kalması halinde, odak noktası alternatif sıkılaştırma araçlarına kayacaktır” denildi.
Bloomberg ekonomisti Selva Bahar Baziki, “Şu anda yılsonu enflasyonunu yüzde 43 olarak tahmin ediyoruz. Bu görünüme yönelik riskler (Ortadoğu’daki savaşın tırmanması ve hükümetin vergi ve harç programında yıl ortasında yapılacak büyük bir güncelleme dahil) yukarı yönlü. Bu riskler gerçekleşirse, merkez bankasının daha uzun süre sıkı kalacağını ve indirimleri geciktireceğini düşünüyoruz” dedi.
Reuters haberinde ise kurumun anketine katılan 16 katılımcının tamamının görüşü ile uyumlu olduğu belirtilirken “Yıl sonuna veya gelecek yılın ilk çeyreğine kadar bir faiz indirimi beklenmiyor” ifadeleri kullanıldı.
Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara ise X’ten yaptığı paylaşımda faiz kararını paylaşarak “Likidite düzenlemeleri gelebilir” dedi.
Kara paylaşımında şunları kaydetti:
“Merkez Bankası enflasyona dair riskleri vurgulayarak gerekirse daha da sıkılaşırım diyor. İsabetli bir iletişim. Bunu söyleyerek son günlerde yüzde 47’de gerçekleşen gecelik piyasa faizini, resmi faizi olan yüzde 50’nin altına düşürmeme sinyali de veriyor. Likidite düzenlemeleri gelebilir.”
sozcu.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Ekonomi
/ 27 Nisan 2026Vergi Müfettişlerine Rüşvet Baskını: Çok Sayıda Gözaltı Var
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen "Vergi Denetim Kurulu Suç Örgütü" soruşturmasında yeni bir safhaya geçti. Daha önceki operasyonlarda ele geçirilen dijital verileri inceleyen Mali Suçlarla Mücadele ekipleri, bazı vergi müfettişlerinin yetkilerini kötüye kullanarak rüşvet çarkı kurduğunu saptadı.
Dünya Ekonomisi
/ 27 Nisan 2026Elon Musk’tan ABD Kehaneti: ABD İflas mı Edecek?
ABD ulusal borcu 38 trilyon dolar sınırını aşarken, Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk’tan korkutan bir analiz geldi. Musk, "Yapay zeka ve robotlar olmazsa ABD kesinlikle iflas edecek" dedi.
Dünya Ekonomisi
/ 27 Nisan 20262025 Küresel Askeri Harcamalar Raporu: 2,9 Trilyon Dolarla 16 Yılın Rekoru Kırıldı
Dünya genelinde jeopolitik gerilimlerin tırmanması, askeri bütçelere doğrudan yansıdı. 2025 yılı küresel askeri harcamalar raporuna göre, savunma giderleri üst üste 11. yılında da artış göstererek 2 trilyon 887 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu rakam, dünya ekonomisinin savunma yükü altında son 16 yılın en yüksek seviyesine çıktığını kanıtlıyor.
Döviz
/ 27 Nisan 2026SABAH Raporu: TCMB Kur Politikasında Hızlanmaya Gidebilir
USD/TRY’de yıl sonu beklentisi 51–52 bandı Kur artış hızının mevcut %1 seviyesinden yukarı çıkabileceği öngörülüyor TCMB’nin “bebek adımlarıyla” yürüttüğü kur politikasını hızlandırabileceği değerlendiriliyor.
Borsa
/ 27 Nisan 2026Üç Uzmandan Borsa Yorumu: Ekonomik sıkıntıya selam, ralliye devam
Bu hafta Zeynel Balcı, Tuncay Turşucu ve Ömer Faruk Bingöl'ün Borsa analizlerini harmanlayıp bir harita çizdik
Ekonomi
/ 27 Nisan 2026Şimşek Programına Eleştiriler Artıyor: İş Dünyası “İnce Ayar” İstiyor
İTO da ekonomi programında revizyon isteyenler kervanına katıldı
Gündem
/ 27 Nisan 2026SICAK HABER: İran’dan yeni barış teklifi, Beyaz Saray bugün cevap verecek
Güne satıcılı başlayan Asya hisseleri ve S&P500 vadelileri hemen toparladı
Çetin ünsalan
/ 27 Nisan 2026Çetin Ünsalan: Bir talep, zihniyet ve yaşananlar
Çetin Ünsalan'da politika ve sporun kesiştiği nokta analizi
Genel
/ 27 Nisan 2026Petrol 100 Doların Üzerine Demir Attı
Barış görüşmesi yok, Hürmüz kilitli, Asya ve Avrupa'da yakıt sıkıntısı başlıyor
Gündem
/ 27 Nisan 2026Avrupa Parlamentosunda Türkiye’ye İşbirliği Vetosu
AB'li siyasetçilerin bizimkilerden daha miyop olduğunu görmek psikolojik olarak rahatlatıcı olmalı
Dünya Ekonomisi
/ 26 Nisan 2026Fed ve G-7 Merkez Bankaları Faizleri Sabit Tutmaya Hazırlanıyor: Gözler Enerji Şokunda
İran Savaşı'nın yarattığı enflasyon belirsizliği sürerken, Merkez Bankaları faizlerle oynamaya cesaret edemiyor
Ekonomi
/ 26 Nisan 2026Planlar çöp oldu! Faiz artışı kaçınılmaz | Atilla Yeşilada video
Artık faiz indirimi dönemi kapandı, faiz artırımı ne zaman?
Genel
/ 26 Nisan 2026“Yapay Zekâ İş Kıyımı” Kaygısı Neyi Gözden Kaçırıyor?
Geçmiş deneyimler, istihdamın yalnızca teknolojinin neyi yapabildiğine değil; talep, düzenleme, sektör dinamikleri ve ikinci dereceden etkiler gibi birçok faktöre bağlı olduğunu gösteriyor.
Benzer Haberler
