Sosyal Medya

Şevin Ekinci

Şevin Ekinci Yazdı: Her Şey Enflasyon Raporuna mı Bağlı?

TCMB, her yıl, yılda dört defa, bir toplantıyla enflasyon raporunu kamuoyuna sunar. Normalde, Ocak ayı sonunda yapılan yılın ilk enflasyon raporu toplantısı, bu sene başında TCMB Başkanlığı’nda yaşanan arbede yüzünden, 8 Şubat 2024 tarihinde Hafize Gaye Erkan’dan Fatih Karahan’a geçen başkanlık eşliğinde gerçekleşti...

Şevin Ekinci Yazdı: Her Şey Enflasyon Raporuna mı Bağlı?

İnsan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son açıklanan enflasyon raporu bilgilendirme toplantısının konuşma metnini okurken, her şey enflasyon raporuna mı bağlı demekten kendini alıkoyamıyor; zira iki açıdan “değil” diye cevap vereceğim.

  • Rapor –normal olarak- oldukça iyimser
  • Para politikası dışında diğer konularda bir hata her şeyi hiç eder.

TCMB, her yıl, yılda dört defa, bir toplantıyla enflasyon raporunu kamuoyuna sunar. Normalde, Ocak ayı sonunda yapılan yılın ilk enflasyon raporu toplantısı, bu sene başında TCMB Başkanlığı’nda yaşanan arbede yüzünden, 8 Şubat 2024 tarihinde Hafize Gaye Erkan’dan Fatih Karahan’a geçen başkanlık eşliğinde gerçekleşti.

Son açıklanan enflasyon raporu da yine Fatih Karahan sunumuyla gerçekleşti. Karahan, ilk enflasyon raporu sunumunda da başarılı bulunmuştu ama hem görevde kalma süresinin kendisine tanıdığı alan hem de son üç ayda atılan adımların getirdiği başarı sebebiyle 9 Mayıs 2024 tarihinde yaptığı ikinci enflasyon raporu sunumunda daha berrak ve net bir para politikası konuşması ile karşımıza çıktı.

Son açıklanan enflasyon raporu ile TCMB’nin yılsonu enflasyon tahmini yüzde 38’e yükseldi; ilk raporda yılsonu enflasyon tahmini yüzde 36 idi. TCMB yılsonu enflasyon tahminini belli bir bant içerisinde sunuyor, bu bant aralığında bu yıl için alt sınır enflasyon tahmini yüzde 34’te üst sınır enflasyon tahmini yüzde 42’de bulunuyor.

Nisan sonu itibariyle enflasyonumuz yüzde 69,8; bunun sekiz ayda yüzde 38’e düşmesini bekliyor Merkez Bankası. Sezonsal olarak ölçtüğünüzde, önümüzde enflasyon açısından sezonsallık etkisi olumsuz aylar var. Mayıs ayında da yıllık enflasyon, olumsuz baz etkisi sebebiyle yılın zirvesini yapacak. Mayıs ayı enflasyonu aylık bazda yüzde 2 olarak bile açıklansa bile yıllık bazda yüzde 73,1 gibi bir enflasyona tekabül edecek. Yılın geri kalanında aylık ortalama enflasyon yüzde 2’nin altında bile olsa TCMB’nin son açıkladığı yüzde 38 enflasyon tahmini gerçekleşmeyecek.

Gelelim, TCMB Başkanı Karahan’ın diğer açıklamalarına ve bu yıl için enflasyon beklentilerinin yüzde 38 olmasının gerekçelerine.. Burada döviz kuru beklentilerinde, yönetilen yönlendirilen fiyat beklentilerinde ve çıktı açığı tahminlerinde yoğun bir iyimserlik içindeler. Bu yıl, dolar kuru geçişkenliği ve üretimi artırma kapasitesi yılın kalanında enflasyona TCMB’nin beklentisinden daha fazla olumsuz etki yapacaktır. ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimlerinin ötelendiği bir ortamda kur geçişkenliği enflasyonun (Türkiye’deki) lehine olmayacak. Zira buna, TCMB enflasyon raporu bilgilendirme toplantı konuşmasında yer alan “hizmet enflasyonunda gözlenen katılık ve jeopolitik gelişmeler, küresel enflasyondaki düşüşü yavaşlatmaktadır” ve “Gelişmiş ülke merkez bankalarının daha geç ve daha yavaş faiz indirimine gideceklerine yönelik beklentiler güçlenmiştir” sözleri de paralel açıklamalar olarak yer alıyor.

TCMB, üretim tarafında da, enflasyona olumlu katkısı açısından iyimser, çıktı açığından etkiyi sadece yüzde 0,4 arttırdı. Rapor bilgilendirme konuşmasında Karahan her ne kadar ‘büyümede daha ılımlı seyir görülmeye başlandı’ diye vurgulasa da, Nisan ayı için açıklanan kapasite kullanım verileri bunu desteklemiyor, önümüzdeki aylarda hem sezonsal etkenler, hem seçim belirsizliğinin ortadan kalkmış olması hem de küresel büyüme görünümü Türkiye’de de üretim açığının enflasyona olumlu etkisini sınırlayacaktır. Enflasyon raporu bilgilendirme konuşmasında belirtilen “negatif düzeylere düşecek çıktı açığı, dezenflasyon sürecinin önemli bir bileşeni olacaktır” söylemi her ne kadar teorik olarak doğru olsa da bu sene için gerçekleşmesinde temeli sağlam olmayan fazla iddialı bir söylem olarak duruyor.

Hizmet enflasyonunda yavaşlama bekleyen Merkez Bankası’nın, bunu yönetilen kalemlerde kira fiyat artışlarında azalma beklentisine bağlaması da, daha önce Para Politikası Kurulu toplantılarında bahsettiği yüzde 25 kira sınırının kaldırılmasının etkileriyle çelişiyor. Yönetilen/yönlendirilen fiyatlardan kira ve eğitim fiyatlarında yüzde 0.2 aşağı yönlü revizyon (düşüş beklentisi) oldukça iyimser bir tahmin olarak son raporda bulunuyor.

Yılın kalanında önümüzde iki enflasyon raporu toplantısı daha olacak. Bu zamanlarda TCMB enflasyon tahminlerinde yine yukarı yönlü revizyona gidebilir zira eğer enflasyon şimdiki üst bant seviyesi olan yüzde 42’yi aşarsa hükümete mektup yazmak zorunda kalacaktır.

Özetle, fazla iyimser ama beklentileri yönetme adına başarılı bir enflasyon raporu toplantısı gerçekleşmiştir. TCMB Başkanı’nın özellikle enflasyonun alt endeks kalemleri hakkında yorum vermesi hem yurtdışı finans oyuncularının ilgisini çekmesi bakımından hem de teknik yorumlamak isteyenler açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirilir. Fatih Karahan, konuşmasında, Hafize Gaye Erkan’dan daha fazla para politikasına hâkim bir görünüm verdi. Hafize Gaye Erkan makroekonomiye hâkimiyeti açısından öne çıkmıştı.

Para politikası üzerine düşen görevleri yapıyor, ama ülke politikası üzerine düşen görevi yapıyor mu konu orada, çözüm orada hatta gözlerimiz orada. Zira orada yapılacak hatalar para politikası ne kadar kuru baskılamaya çalışsa da kuru zıplatacak, TCMB’deki tüm hedefleri, beklentileri hatta emekleri hiçe sayacaktır.

Örnek vermem gerekirse, tarihsel olarak ne kadar çok TCMB Başkanı’nın değiştirildiğine değinebilirim. Normalde dört yılda bir atanan Merkez Bankası Başkanları 2016 yılından beri neredeyse yılda bir defa değiştirilmeye başlandı. Bu kadar sık yapılan TCMB Başkan değişimleriyle, tabirimi maruz görün ama tüm dünyanın gözünün önünde “komik” duruma düşmeye gerek var mıydı? Bunun yorumunu okuyuculara bırakıyorum.

Karahan’ın açıklamalarıyla yapılan enflasyon raporu sunumuna gelince, Merkez Bankası’na yönelik kredibilitenin artmış olması olumlu ama aşağıdaki TCMB’nin verdiği grafiğe yansıyan bu görünüm sadece para politikası değil tüm ülke politikasında yapılan bir hatayla tersine çevrilir.

Şevin EKİNCİ

BAKMADAN GEÇME

  • Faiz Kararı Öncesi Bir Kritik ‘Yeni Şafak Manşeti’ Daha: “Dayanma Gücümüz Kalmadı”

    Yeni Şafak faiz politikaları konusunda oldukça müdahaleci ve etkili manşetleriyle biliniyor. Gazete daima faizlerin düşürülmesi yönünde tavır koyuyor. Daha önce 19 Mart 2021 tarihli sayısında dönemin TCMB Başkanı Naci Ağbal'ı hedef alarak TCMB'nin politika faizini artırmasını "Bu Operasyonu Kime Çektiniz? manşetiyle duyurmuş, bu manşetten 2 gün sonra Naci Ağbal görevinden alınmıştı.

  • Kira Geliri Düzenlemesi Geliyor: Yeni Sistemde Ev Sahipleri Ne Kadar Vergi Ödeyecek?

    Yeni vergi paketinde yer alan kira geliriyle ilgili düzenleme kapsamında, yıllık 47 bin TL’ye kadar olan istisnanın kaldırılması, ev sahiplerinin vergi yükünü iki katına çıkaracak. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan etki analizine göre, bu düzenleme 2027 yılından itibaren yaklaşık 1,5 milyon ev sahibini etkileyecek ve her biri ortalama 15 bin TL ek vergi ödeyecek. Mevcut istisna yalnızca emekli, dul ve yetim aylığı alanlar için geçerli olmaya devam ederken, işsizler ve tek geçim kaynağı kira geliri olan vatandaşlar kapsam dışı bırakıldı.

  • Emeklilik Hayali Zora Girdi: Esnaf Zamlı Primlere İtiraz Ediyor

    Eksik prim nedeniyle sigortalılığı dondurulan BAĞ-KUR üyesi esnaf, Meclis gündemindeki torba yasa teklifine tepki gösterdi. Teklifin yasalaşması durumunda, bu kapsamda olanların ödeyecekleri günlük prim tutarı 301,23 TL'den 390,08 TL'ye yükselecek. Konuya tepki gösteren esnaf, “Zaten ekonomik krizle uğraşırken bir de prim borcunun zamlanması bizim emeklilik hayalimizi iyice suya düşürür. Primler yükselmesin” dedi.

  • Dünya Bankası hesapladı: Suriye’nin yeniden inşası ne kadara mal olacak?

    Suriye iç savaşı, 2011 yılında dönemin Devlet Başkanı Beşşar Esad yönetimine karşı düzenlenen kitlesel protestoların acımasız bir şekilde bastırılmasıyla başlamış…

  • CHP’li Deniz Yavuzyılmaz’dan Dikkat Çeken “Elektrik Zammı” Paylaşımı: ’45 Milyon Yurttaş Etkilenecek’

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, iktidarın 45 milyon yurttaşı ilgilendiren gizli bir elektrik zammı hazırlığında olduğunu açıkladı. Sosyal medya…

  • AB ile Çin Arasında Kritik Görüşme Planı: Nadir Toprak Elementleri ve Nexperia Gündemde

    AB Ticaret Komiseri Maros Sefcovic, Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao'nun Brüksel’e yapılan “acil” daveti kabul ettiğini duyurdu.

  • ABD Tarifeleri Fiyatları Uçurdu: Enflasyon ve Tüketici Baskısı Artıyor

    Ekonomistler, uygulanan gümrük tarifelerinin hem tüketiciler hem de işletmeler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ve özellikle ithal ürünlerde enflasyonu tetiklediğini belirtiyor.

  • Altın Büyük Düşüş Sonrası Henüz Toparlanamadı

    Altın salı günü son 12 yılın en büyük düşüşünü yaşadı. Bir günde yaklaşık %6 değer kaybetti ve 4.091 dolar/onsa kadar geriledi. Bunun ardından bugün ilk açılan Asya borsalarında da o hızla olmasa da küçük düşüşlere devam. Etti. Sabah saatleri altın 4.005 dolara indi. Sabah saatleri Türkiye'de gram altın da 5.414 liraya kadar düştü. Uluslararası borsalarda ve Türkiye'de altın dip noktalardan kendini toparlamaya çalışsa da henüz eski çıkış performansından şimdilik uzak.

  • İngiltere’de Enflasyon Eylülde Yatay Seyirde

    İngiltere İstatistik Ofisi'nin (ONS) yayımladığı verilere göre, Eylül ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre sabit kaldı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi ise aylık bazda yüzde 0,1 oranında artış yönündeydi. Ocak ayından bu yana her ay yükselen fiyatlar, Eylül'de ilk kez değişim göstermedi.

  • Trump, Xi İle Görüşme Olmayabilir Dedi: Piyasalar Eksiye Döndü

    ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Xi ile iyi bir anlaşma beklediğini ifade etse de, iki lider arasında planlanan görüşmenin gerçekleşmeyebileceğine dair bir ihtimalin de altını çizdi. Trump, ayrıca son açıklamalarında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın zamanda bir görüşme planının da gündeminde olmadığını ima etti.

  • FT/Katie Martin: Piyasalar “Balon” Söylemine Kulak Vermiyor

    Bir süre öncesine kadar küresel piyasalarda “balon” uyarısı yapmak tuhafların işi sayılıyordu. Ancak 2025’e gelindiğinde bu kelime artık her yerde duyuluyor. IMF’den Bank of England’a, JPMorgan CEO’sundan yatırım fonlarına kadar herkes aynı konuda uyarıyor: Piyasalar, gerçeklerden fazla kopmuş durumda.

  • Reuters: Erdoğan, Trump’ın Gazze Anlaşmasını Türkiye’nin Oyun Kuruculuğuna Dönüştürdü

    Hamas üzerindeki nüfuzunu kullanarak Gazze anlaşmasını kabul ettiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ortadoğu satrancında Türkiye’yi yeniden kilit bir oyuncu haline getirdi. Washington’da bir zamanlar “yük” olarak görülen Hamas bağlantısı, Ankara için artık stratejik bir avantaja dönüştü.

  • Trump’tan Çin’e 155% Gümrük Resti

    ABD Başkanı Donald Trump, Çin mallarına 1 Kasım’dan itibaren yüzde 155’e kadar ek gümrük vergisi uygulayabileceğini açıklayarak küresel ticaret gerilimini yeniden alevlendirdi. Açıklama, Avustralya ile imzalanan kritik maden anlaşmasının hemen ardından geldi.

Benzer Haberler