Ekonomi
HSBC: Seçimden sonra devaluasyon olmayacak
HSBC, yerel seçimlerin ardından TL’nin dolar karşısında yeni bir zayıflık dönemi yaşayacağına dair büyük bir değişiklik beklemediklerini belirtti. HSBC, 31…

HSBC, yerel seçimlerin ardından TL’nin dolar karşısında yeni bir zayıflık dönemi yaşayacağına dair büyük bir değişiklik beklemediklerini belirtti.
HSBC, 31 Mart yerel seçimlerinden sonra büyük bir politika değişikliği beklemediklerini bildirdi. Ekonomide yumuşak inişin öncelikli olmaya devam edeceğini öngören HSBC, bunun da dengesizliklerin düzeltilmesinin yavaş olacağı anlamına geldiğini vurguladı.
Ekonomim’in aktardığına göre, HSBC, “Daha fazla sıkılaştırma ekonominin daha hızlı bir şekilde soğutulmasına yardımcı olacaktır, ancak daha kademeli bir yaklaşım beklemeye devam ediyoruz” dedi.
HSBC’nin dün yayınladığı raporda yer alan değerlendirmeler şöyle:
“Türkiye 31 Mart’ta yerel seçimlere gidiyor. Bize sıkça yöneltilen sorulardan biri, yerel seçimlerde AKP’nin güçlü çıkmasının politika yapıcılara yüksek enflasyon ve büyük iç ve dış açıklarla mücadele etmek için daha iddialı bir ekonomik istikrar programı uygulama alanı sağlayıp sağlamayacağıdır.
Daha fazla faiz artırımı ve daha sıkı bir mali duruş ihtiyacına katılmakla birlikte, Türk politika yapıcıların son yorumları, makro dengesizliklerin bir süre daha devam etmesi anlamına gelse bile, bir numaralı önceliklerinin ekonomiyi yumuşak bir zemine oturtmak olduğunu gösteriyor.
Büyümenin iyi bir şekilde desteklenmesinin seçimler bittikten sonra da önemli bir husus olmaya devam edeceğini düşünüyoruz.
Döviz kuru hakkında da çok sayıda soru aldık. Mayıs 2023 sonunda yapılan genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından lira Haziran ayında ABD doları karşısında yüzde 20 değer kaybetmiştir. Bu deneyim ve Mısır’da son dönemde alınan politika kararları, liranın yerel seçimlerin ardından yeni bir zayıflık dönemi yaşayıp yaşamayacağına dair sorulara yol açtı. Biz bunun olası olmadığını düşünüyoruz çünkü politika yapıcıların öncelikleri değişmiş görünüyor.
Yeni ekonomi yönetimi ekibi Haziran 2023’te görevi devraldığında, ekonomiyi soğutmayı amaçlayan parasal sıkılaştırma ve REER’in değer kaybının bir kombinasyonu yoluyla ödemeler dengesini istikrara kavuşturmaya öncelik verdiklerine inanıyoruz. Bu arada, merkez bankasından gelen en son iletişim, politika önceliklerinin bir miktar yeniden sıralandığını gösteriyor.
Şubat ayı PPK toplantısının sonuç bildirgesinde, mevcut “sıkı” politika duruşunun “enflasyonla mücadelenin temel unsurlarından biri olan Türk Lirası’nın reel olarak değer kazanması sürecine katkı sağlamaya devam edeceği” yönünde bir yönlendirme yer almıştır.
Banka ilk kez reel değerlenmeye bu kadar açık bir şekilde atıfta bulunmuştur. TCMB geçen yılın ikinci yarısında para politikasını beklediğimizden daha fazla sıkılaştırdı ve mart ayında sürpriz bir artış yaparak faiz oranını yüzde 50’ye yükseltti. Ancak enflasyon dinamikleri zorlayıcı olmaya devam ediyor. Bunun iki nedeni olduğuna inanıyoruz.
Birincisi, reel faiz oranları (Türkiye için daha uygun olduğuna inandığımız gerçekleşmiş enflasyon kullanılarak hesaplanan) negatif kalmaya devam etmektedir. İkincisi, parasal sıkılaştırmaya mali sıkılaştırma veya daha kısıtlayıcı bir gelirler politikası eşlik etmemiştir. Birlikte ele alındığında, bu politika zemini yurtiçi faaliyette bir miktar yavaşlamaya yol açmıştır, ancak istisnai olarak güçlü bir başlangıç pozisyonundan. Sonuç olarak, enflasyon ve dış dinamiklerdeki iyileşme şu ana kadar sınırlı kalmıştır.
Enflasyonun TCMB’nin 24 yıl sonu ve 2025 yıl sonu tahminleri olan yüzde 36 ve yüzde 14’ü büyük ölçüde aşma eğiliminde olduğunu düşünüyoruz. Bizim tahminlerimiz ise, sırasıyla yüzde 49 ve yüzde 29’dur.
Cari işlemler açığı geçen yıl 45 milyar dolara veya GSYH’nin yüzde 4,1’ine ulaşmıştır. TCMB, Haziran ayında sıkılaştırma döngüsüne başlamadan önce 12 aylık açık, Mayıs 2023’te 60 milyar dolara (GSYH’nin yüzde 6,1’i) ulaşmıştı. 2022’ye kıyasla ticaret açığı, hafif bir iyileşmeyle 87 milyar dolar olurken, hizmetler fazlası yüzde 5 artarak 52 milyar dolara ulaştı.
cumhuriyet.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Piyasa
/ 1 Temmuz 2025İstanbul’un enflasyonu belli oldu
PARA ANALİZ- İTO, İstanbul’un enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, haziranda İstanbul’da enflasyon aylık bazda yüzde 1,77 artış gösterdi. Enflasyon yıllık…
Genel
/ 1 Temmuz 2025Eski Ehliyetler İçin Son 30 Gün: 31 Temmuz’dan Sonra Cezası Ağır!
PARA ANALİZ- Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, eski tip sürücü belgelerinin değiştirilmesi için verilen sürenin 31 Temmuz 2025 tarihinde…
Dünya Ekonomisi
/ 1 Temmuz 2025Citi’den Altın Uyarısı: 2026’da 800 Dolarlık Düşüş Bekleniyor
Citi tarafından yayımlanan analiz notunda, "Altın fiyatlarının, piyasadaki arz-talep dengesinin zirveye ulaşmasıyla birlikte konsolidasyon sürecine devam etmesini bekliyoruz. Nisan sonunda görülen 3.500 dolar seviyesi, bu döngünün zirvesi olabilir." ifadeleri yer aldı.
Ekonomi
/ 1 Temmuz 2025TMSF’den 33 Milyar TL’lik Satış: Akfel Gaz ve İstikbal Mobilya
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Akfel Gaz Grubu Hisseleri Ticari ve İktisadi Bütünlüğü ile İstikbal Mobilya Sanayi ve Ticaret AŞ paylarını satışa çıkardı. İhale ilanları Resmi Gazete’de yayımlandı.
Gündem
/ 1 Temmuz 2025İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne Operasyon: Soyer ve CHP’li İsimler Gözaltında
PARAN ANALİZ- İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında bu sabah İzmir merkezli düzenlenen operasyonda, aralarında eski İzmir Büyükşehir Belediye…
Çetin ünsalan
/ 30 Haziran 2025Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Ağlamakla inlemekle…’
Ne kadar güzel bir Türk Sanat Müziği eseridir değil mi? Bestesi ve güftesi Sadi Hoşses’e ait, benim de çok sevdiğim bir parçadır. Ne der şarkı?
Genel
/ 30 Haziran 2025CHP’liler Özgür Özel AKP-MHP’liler Kılıçdaroğlu dedi! Bu anket çok konuşulacak!
CHP seçmeninin yüzde 80'i, "Hayır Özgür Özel devam etmeli" dedi. Yüzde 13 'Geri dönsün' derken yüzde 7 de kararsız çıktı...
Ekonomi
/ 30 Haziran 2025BBVA Research, Türkiye için aşağı yönlü risklerin varlığını kabul etti…
BBVA Research'ın değerlendirme notunda, "GSYH büyümesi, sıkılaşan finansal koşullar ve zayıf dış talep arasında devam eden iç talepteki düzeltmenin etkisiyle 2Ç25'te yavaşlıyor...
Borsa
/ 30 Haziran 2025Logo Yazılım Şirket Güncelleme Raporu: ‘Tekrarlayan Gelir Artışı ve Yapısal Verimlilik…’
Logo Yazılım, küçük ölçekli segmentte tek seferlik lisans satışlarından yıllık abonelik modeline tamamen geçiş yaptı...
Dünya Ekonomisi
/ 30 Haziran 2025Tahvil ve Hisse Piyasalarında Yeni Strateji: Volatiliteyi Satmak
2025 yılının ilk yarısına dair finansal değerlendirmelerde, faiz oranlarındaki geniş dalgalanma aralığı ve yapay zekâ gibi yapısal dönüşümler ön plana…
Borsa
/ 30 Haziran 2025Piyasalarda Yeni Döneme Girilirken Temkinli İyimserlik Hakim
Küresel ve yerel piyasalarda yılın ikinci yarısına girilirken önemli ekonomik ve siyasi gelişmeler yatırımcı kararlarını etkilemeye devam ediyor. Küresel ölçekte,…
Borsa
/ 30 Haziran 2025Tom Lee: SP500 Rallisi Hâlâ Yanlış Anlaşılıyor
Fundstrat’ın kurucu ortağı ve piyasa stratejisti Tom Lee, teknoloji hisselerinin başını çektiği güçlü yükselişin piyasa tarafından hâlâ yeterince anlaşılmadığını belirtti.…
Dünya Ekonomisi
/ 30 Haziran 2025ABD Hazine Bakanı Bessent’den Kritik Açıklamalar
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Senato’da oylanmaya başlanan kapsamlı vergi reformu tasarısı ve ABD’nin mali politikalarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.…
Benzer Haberler