Sosyal Medya

Ekonomi

Vega Portföy Haftalık Makro Gündem 4–8 Mart 2024

Vega Portföy Haftalık Makro Gündem

Vega Portföy Haftalık Makro Gündem 4–8 Mart 2024

Finansal ve Makro-Ekonomik Gelişmeler (26 Şubat –1 Mart 2024)

26 Şubat–1 Mart haftasında öncü Asya, Avrupa ve ABD borsaları karışık seyretti, Borsa İstanbul haftalık %3 düştü. Türkiye 2-yıl vadeli tahvil faizi %45,26’ya, 5 yıl vadeli CDS primi hafif artışla 288 baz puana, Dolar/TL kuru haftalık %1,5 artışla 31,37’ye yükseldi. ABD dolar endeksi DXY 103,9’a hafif geriledi, EURUSD haftalık %0,1 artışla 1,083 oldu. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizi %4,18’e geriledi, spot ons altın haftalık %2,4 artışla 2083 dolar, Brent petrol %2,4 artışla 83,55 dolar oldu.

Türkiye ekonomisi yavaşlıyor, açlık ve yoksulluk sınırı enflasyonun üzerinde artmaya devam ediyor, uluslararası rezervler geriliyor…

Türkiye’de GSYH 2023’te %4,5’e yavaşladı, kişi başına GSYH 13.110 dolara yükseldi. GSYH 4Ç2023’te bir önceki çeyreğe göre %1,0; yıllık %4,0 büyüdü. Şubatta ekonomik güven endeksi 99 seviyesine (eşik 100) hafif geriledi, SAMEKS sanayi ve hizmet sektörleri daraldı. Şubatta aylık %8, yıllık %72,5 artışla TÜRK-İŞ açlık sınırı 16.257 TL, yoksulluk sınırı 52.955 TL oldu. Ocakta ihracat 20 milyar dolara, ithalat 26,2 milyar dolara geriledi. Ocakta Hizmet-ÜFE aylık %15,3, yıllık %80,7 arttı. Brüt rezervler 23 Şubat haftasında 131,7 milyar dolara geriledi. Tüketici kredi hacmi hafif arttı, kredi kart kullanımında yavaşlama sürdü. Yılbaşından bu yana yurtdışı yerleşikler hisse senetlerinde net 115 milyon dolarlık, DİBS’te net 453 milyon dolarlık alım yaptı.

ABD ekonomisi yavaşlıyor, talepte yavaşlama sinyalleri, aylık enflasyonda hızlanma…

ABD’de 3Ç2023’te çeyreksel yıllık %4,9 büyüyen GSYH, 4Ç2023’te %3,2’ye yavaşladı. Şubatta CB tüketici güven endeksi aylık %3,8 düşüşle 106,7 oldu (eşik 100). Ocakta yeni konut satışları aylık

%1,5 arttı, inşaat izinleri aylık %0,3 düştü, dayanıklı tüketim malları siparişleri beklentilerin üzerinde aylık %6,1 düştü, çekirdek PCE aylık artışı %0,4’e hızlandı, yıllıkta %2,8’e hafif geriledi. S&P/Case-Shiller konut fiyat endeksi Aralıkta %0,3 düşüşle yıllık artış %6,1’e hızlandı (beklenti yıllık %6 artış).

Avrupa’da güven ve talep zayıflamaya devam ediyor, aylık fiyat artışları hızlanıyor…

Euro Bölgesinde ekonomik güven endeksi Şubatta aylık %0,7 düşüşle 95,4’e (eşik 100) geriledi. Bunda yüksek enflasyon ve borçlanma maliyetleri ile zayıf talebin etkisi oldu. Almanya’da GfK tüketici güven endeksi Martta ‘-29’ (eşik 0) (Şubat -29,7) oldu. Şubatta TÜFE aylık %0,4 artışa hızlandı, yıllık artış %2,5’e yavaşladı; işsizlik oranı %5,9’a yükseldi. Perakende satışlar Ocakta aylık %0,4, yıllık %1,4 düştü.

Yeni Haftada Veriler Ne Söyleyecek?

4–8 Mart 2024 haftasında;

Küresel bazda Şubat ayı S&P Global hizmet ve kompozit PMI verileri takip edilecek. Geçen hafta açıklanan imalat PMI verilerinde küresel imalatın önceki aya göre büyüme kaydettiğini görmüştük.

Çin’de Ulusal Halk Kongresi Salı günü başlayacak. Finansal olarak zorluklar yaşayan gayrimenkul sektörünün etkisiyle temkinli büyüme stratejisini uygulayan hükumetin olası teşvik, tedbir ve stratejilerine odaklanacağız.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Perşembe günü politika faiz kararını açıklayacak. Beklenti %4,5 olan faizin sabit kalacağı yönünde.

Türkiye’de Şubat ayı enflasyon, reel faiz, reel efektif döviz kuru, finansal yatırım araçları reel getiri oranları ve Hazine nakit bütçe dengesi verileri ile haftalık para ve banka verileri takip edilecek. Fitch, Türkiye kredi notu değerlendirmesi 8 Mart Cuma günü yapılması bekleniyor.

ABD’de FED Başkanı Powell’in Kongre’ye vereceği ifade, Mart ayı RCM/TIPP ekonomik iyimserlik endeksi (eşik 50), Şubat ayı tarım dışı işsizlik oranı, saat başına ortalama kazanç, ISM hizmet endeksi (eşik 50); Ocak ayı dış ticaret dengesi, fabrika siparişleri, yeni iş fırsatları ve 9 Ocak sonrası ekonomik görünümü kapsayacak olan yılın ikinci Bej Kitap raporu izlenecek.

Euro Bölgesi’nde 4Ç2024 GSYH üçüncü tahmini, Ocak ayı perakende satışlar takip edilecek.

Almanya’da Şubat ayı dış ticaret dengesi, Ocak ayı fabrika siparişleri ve sanayi üretimi açıklanacak.

Dr.Fulya Gürbüz; www.vegaportfoy.com

BAKMADAN GEÇME

  • ANALİZ: İstanbul Barış Görüşmeleri, Ukrayna ve Rusya Arasındaki Derin Uçurumu Ortaya Koydu

    2022’de Moskova’nın Ukrayna’yı tam ölçekli işgalinden bu yana taraflar arasında yapılan ilk üst düzey yüz yüze görüşmeler, bir ateşkese giden yolda hâlâ ne kadar uzakta olduklarını gözler önüne serdi. Her ne kadar bin savaş esirinin karşılıklı olarak takas edilmesi konusunda prensipte anlaşma sağlanmış olsa da, temel meselelerdeki görüş ayrılıkları derinliğini koruyor.

  • FÖŞ’den Günün Yorumu: BM’den Küresel Ekonomiye Uyarı: Tehlikeli Bir Eşikten Geçiyoruz

    Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı, 2025 yılı için küresel ekonomiye dair oldukça karamsar bir tablo çizdi. Artan ticaret gerilimleri ve politika belirsizliklerinin dünya genelindeki ekonomik beklentileri önemli ölçüde zayıflattığı vurgulanırken, özellikle ABD’de yükselen tarifelerin küresel tedarik zincirlerini bozması, üretim maliyetlerini artırması ve yatırımları geciktirmesi bekleniyor.

  • Moody’s’in Not İndirimi Piyasaları Sarstı: Wall Street Stratejistlerinden İlk Tepkiler

    Bloomberg: ABD’nin kredi notunun Moody’s tarafından düşürülmesi sonrası Wall Street’te hisse senetleri gerilerken, tahvil getirileri yükseldi. Moody’s, artan borç yükü ve faiz maliyetlerini gerekçe göstererek ABD’nin notunu “Aaa”dan “Aa1”e düşürdü.

  • CHP/Karatepe: Düşen İşsizlik Değil, Umut!

    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hazine ve Maliye Politikalarından Sorumlu Yalçın Karatepe, TÜİK’in açıkladığı işsizlik verilerini ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamalarını sert bir dille eleştirdi. Karatepe, geniş tanımlı işsizliğin yüzde 28,5 seviyesinde olduğuna dikkat çekerek, “Sessizliğe başarı süsü vermek, yoksulluğa istihdam demek, halkla alay etmektir” dedi.

  • İŞ YATIRIM: Para Nereye Gidiyor?

    Yabancı Sermaye Girişi Artarken Yerli Yatırımcı Dövizden Uzaklaşıyor 9 Mayıs haftası itibarıyla finansal piyasalarda sermaye akımlarına ilişkin olumlu işaretler değerlendirilmektedir.…

  • Yabancı alacaklılara  yapılan ödemeler rekor kırıyor

    Yeterli döviz girişi sağlanamadığında ya da herhangi bir nedenden ötürü dış sermaye ülkeden çıkmaya başladığında TL değer kaybeder, çıkışın boyutuna göre ekonomi krize sürüklenebilir.

  • ANALİZ: Borsa İstanbul Görünümü – Satışlar Devam Edebilir mi?

    Piyasalarda Belirsizlik ve Sert Satışlar Borsa İstanbul’da 16 Mayıs 2025 tarihinde yaşanan sert satış dalgası, özellikle kritik 9.500 puan seviyesinin…

  • İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Kapanış Raporu

    İş Yatırım global hisse senetleri, emtia ve tahvil pazarında haftayı değerlendirdii

  • CDS piyasası İmamoğlu’nu unuttu

    Merkez Bankası’nın rezerv birikimine yeniden başlaması ve PKK’nın kendini feshetmesi gibi gelişmelerin ardından Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), yaklaşık iki ay sonra ilk kez 300 baz puanın altına geriledi.

  • İmamoğlu’ndan AKP’ye korkunç suçlama: İstanbul’da 15 yılda 85 milyar dolar rant sağladınız

    Tutuklu Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Yeşil alanları, deprem toplanma alanlarını, askeri alanları imara açtınız, birilerine özel imar verdiniz, şehri katlettiniz, trafiği mahvettiniz. Sadece 15 yılda 130 projede kamu alanlarından ve imar hareketliliğinden birilerine sağladığınız rant tam 85 milyar dolar." dedi.

  • ŞOK: Moody’s ABD’nin Kredi Notunu Düşürdü

    ABD’nin 36 trilyon dolara ulaşan kamu borcu, Moody’s tarafından verilen en yüksek kredi notuna mal oldu. Moody’s, 1919’dan bu yana korunan “Aaa” notunu bir kademe indirerek “Aa1” seviyesine çekti ve ülkenin görünümünü “negatif”ten “durağan”a revize etti.

  • Gönül Tol’dan ABD’ye Uyarı: Trump, Erdoğan’ın Dopingli Benzeri

    Middle East Institute Türkiye Programı Direktörü Gonul Tol, Amerikan demokrasisinin tehdit altında olduğuna dair uyarısını açıkça dile getiriyor: Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de 20 yılda inşa ettiği otoriter rejimi, Donald Trump birkaç yıl içinde kurabilir—belki de sürece çoktan başladı.

  • BBVA: Türkiye Sert Bir Duruş mu Yaşayacak?

    BBVA'nın güncel analizine göre, 2025 yılının ilk çeyreği, özellikle iç talebin etkisiyle güçlü bir büyümeye sahne oldu. Ancak Mart ayına ait üretim verileri, tüm temel sektörlerde zayıflama işaretleri gösteriyor. Nisan ayında ise güven endekslerinde hızlı bir bozulma gözlendi. Bu durum, Mart ortasında yaşanan iç siyasi belirsizliklerin ve Nisan ayında başlayan tarife krizinin, ekonomik faaliyetlerde sert bir ayarlamayı tetikleyeceği sinyalini veriyor.

Benzer Haberler