Sosyal Medya

Borsa

TCMB rezervleri yıla kötü başladı! Gözler ABD enflasyon verisinde

Küresel mali piyasalar dün genel hatları ile günü iyimser bir şekilde tamamladı. ABD’de açıklanan yılın son çeyreğine ilişkin büyüme verisi…

TCMB rezervleri yıla kötü başladı! Gözler ABD enflasyon verisinde

Küresel mali piyasalar dün genel hatları ile günü iyimser bir şekilde tamamladı. ABD’de açıklanan yılın son çeyreğine ilişkin büyüme verisi tahminlerin oldukça üzerinde sonuçlanırken (%2 olan beklentiye karşılık %3,3) ABD ekonomisinde durgunluk endişelerinin pek de geçerli olmadığını adeta haykırdı. Güçlü büyüme verisine paralel ABD borsaları geceyi yükselişle tamamlerken, en büyük 500 şirketin işlem gördüğü S&P500 endeksi tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirdi.

İçeride ise dün yılın ilk olağan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında TCMB beklentilere paralel politika faizini 250 baz puan artırarak %45 seviyesine getirdi. Toplantı ardından yayınlanan politika metninde açık bir şekilde faiz artırım döngüsünün sona erdiği belirtilirken, faiz oranlarının ise uzunca bir süre mevcut düzeyde tutulacağına dikkat çekildi.

Bu bağlamda, henüz enflasyonun belinin bükülmediğini düşünürsek, TCMB’nin elini kolunu bağlamayıp biraz daha ‘politik’ davranmasını beklerdik. Faiz artırımlarının bittiğini ‘bağırmak’ yerine tıpkı FED’in yaptığı üzere “bundan sonra politika duruşumuz açıklanacak verilere göre şekillenecektir” denebilirdi.  Netice itibariyle, FED’in bir önceki başkanı Bernanke’nin de dediği üzere, para politikasının %98’i iletişim; %2’si ise aksiyon…

Elbette, TCMB toplantısı ardından para politikasının etkinliğini artırmak üzere, mevduat faizi oranlarının biraz daha yükselmesine izin verilerek, maliye politikası ve kredi kartına dair tedbirlerin (taksitlerin sınırlandırılması) de gündemde olacağını düşünüyoruz. Dün bültenimizde değindiğimiz üzere, BKM kart verileri ekonominin canlı olduğunu gösterirken, dün açıklanan imalat sanayi kapasite kullanım oranı (5 ayın en düşüğü) ve reel kesim güven endeksi (11 ayın en düşüğü) tüketimin canlı olmasına rağmen sanayinin zayıfladığını gösterdi!

Dün veri bombardımanı ve TCMB kararı sonrasında genel hatları ile Türk Mali piyasalarında havanın olumlu tarafta kaldığını gördük: BIST100 endeksi uzun aradan sonra ilk kez 8,150 seviyesinde var olan direncinin üzerinde bir kapanış yaparak son 3 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Dün bültenimizde belirttiğimiz üzere, NATO’nun genişlemesinin önündeki engelin kalkması, TCMB Başkanına yönelik güvenin telkin edilmesi ve en önemlisi Batı alemi ile olan ilişkilerin de düzeleceği beklentisinin tetikleyeceği sermaye girişlerine değinerek Borsa İstanbul için tonumuzu temkinliden olumluya çevirmiştik. Dün ana endeks günü %1 yükselişle tamamlarken, USDTRY kuru 30,27 seviyelerinde salındı; CDS risk primi ise 310 baz puana kaldı.

Öte yandan, her hafta Perşembe günü TCMB tarafından açıklanan veriler arasında TCMB’nin net döviz pozisyonunda yaşanan bozulma dikkatimizi çekti. Net pozisyon ne demek? TCMB’nin bankalarla yaptığı swap (değiş tokuş) işlemleri (yani emanet dövizler) ve Hazine’nin dövizleri çıkarıldıktan sonra  kalan net pozisyon yılın son 2 ayında belirgin bir artış kaydetmesi ardından yeni yıla pek de iyimser bir şekilde başlamadı. Sayıların dili ile konuşursak, TCMB’nin net döviz pozisyonu Kasım-Aralık döneminde 20 milyar dolar iyileşmesi ardından Ocak ayında 6,8 milyar dolar erozyona uğradı (bakınız grafik).

TCMB net döviz pozisyonunda yaşanan erimenin arkasında kamunun döviz piyasasında ana oyuncu olması (kuru baskılama) ve iç tarafta devam eden döviz talebinin de (KKM’den dönen paranın dövize yöneldiğini düşünüyoruz) etkili olduğunu not etmek gerekiyor. TL mevduat faizinin son verilerin ışığında bir miktar da olsa gerilemesi (3 aya kadar vadeli TL mevduat faizi ortalama olarak Aralık sonunda %52,60 seviyesinden %49,98 seviyesine geriledi) dövize ilgiyi yeniden canlandırmış olabileceğini de düşünüyoruz. 2023 yılın sonlarına doğru yabancı girişleri ve daha cazip TL faizler TL’ye yönelik ilgiyi canlandırırken, gelinen noktada yabancı ilgisinin de kuru tutmaya yetmediğini düşünüyoruz. 2024 sonu için USDTRY kurunu bilanço çalışmamızda 40 olarak belirlediğimiz yeri gelmişken bir kez daha not etmiş olalım.

Dün açıklanan Amerikan büyüme verisinin resesyon ihtimalini elinin tersiyle itmesi sonrasında doların kuvvetlendiğini görüyoruz. Sepet bazında doların piyasa kuru olan DXY 103,5 seviyesine gelirken, daha da yukarıda 104,2 seviyesini teknik bir bakış açısıyla takip edeceğiz. Avrupa Merkez Bankası (ECB) beklentiler paralelinde politika faizini %4,5 seviyesinde sabit tutarken, Başkan Lagarde’nin açıklamaları erken ve agresif faiz indirim beklentilerini törpüleme gayreti sergiledi: “Şu aşamada faiz indirimlerinin konuşulmasının çok prematüre olduğuna ilişkin mutabakat var.” denildi. ECB açıklamaları ve güçlü ABD verisi sonrası EURUSD paritesi 1,08 seviyesinin diplerine kadar geriledi.

EUR’nun teknik bir bakış açısıyla aşağıda 1,0765 seviyesine kadar gerilemesi bizleri şaşırtmayacaktır. 1,0940 seviyesi üzerinde kapanış yapamayan EUR’da ve benzer bir şekilde Çanakkale geçilmez misali 1,2725 seviyesinden haftalardır geri dönen GBPUSD paritesinde yönün aşağıya döndüğünü belirtmiştik. Güçlü veri sonrası ABD 10 yıllık faiz getirisi %4,10 seviyesine yatay kalırken, altının ons fiyatı yükseliş heyecanını kaybetmiş bir görüntü sergileyerek 2,020 dolar seviyesinde salınmaya devam ediyor. Bitcoin cephesinde ise 42,200 dolar seviyesinin altında tamamlanmaya aday görünen ikinci hafta da aşağı yönlü isteğinin ağrı basacağının habercisi olabilir.

Petrol fiyatları ise, ABD’deki pozitif ekonomik büyüme ve Çin’den gelen teşvik işaretlerinin talep güvenini artırmasıyla Ekim ayından bu yana en büyük haftalık yükselişini gerçekleştirerek 82 dolar seviyesinin üzerine yükseldi. Bültenimizi takip eden yatırımcılar, petrolde yükseliş beklediğimiz bildikleri için pek de şaşırmamışlardır. Teknik bir bakış açısıyla, haftanın 82 dolar seviyesinin üzerinde tamamlanması, bir sonraki teknik seviye olan 85 dolarında önünü de açacaktır.

Haftanın son iş gününün başlangıcında, hem ABD borsalarının vadeli işlemlerinde hem de Asya piyasalarında satıcılı bir havanın egemen olduğunu görüyoruz. Dünyanın en değerli otomobil üreticisi olan Tesla’nın CEO’su Elon Musk, zayıf talep ve Çin ile rekabet konusundaki endişelerinin gölgesinde  satış büyümesinin bu yıl yavaşlayacağı konusunda uyarıda bulunması ardından %12’nin üzerinde değer kaybetti (Tesla, Musk’un satış uyarısının ardından 80 milyar dolarlık değerlemeyi sildi.).

Japonya’da bu sabah açıklanan enflasyon verisi BoJ’un %2 olan hedefinin ve piyasa beklentilerinin oldukça altında kaldı: Geçen ay %2,4 olan TÜFE %1,6 seviyesine geriledi. Gösterge endeks Tokyo borsası %1,4 düşerken, bu haftanın da tam bir düşüş barı ile kapandığını görüyoruz. Okurlarımızı, 34 yılın zirvesinde olan Tokyo borsasında kâr satışları ve olası düzeltme için hafta başından bu yana sıkı sıkı uyarmıştık!

Bugün gözler ABD’de açıklanacak ve FED’in favori enflasyon göstergesi olan PCE enflasyonunda olacaktır. Verinin beklentilerin dışında gelmesi piyasa yansımasına neden olabilir!

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

  • Vergi cezasından kurtulmak için son fırsat! TTB montaj süresi uzatıldı

    Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), akaryakıt istasyonlarında taşıt plakalarının otomatik olarak tanınmasını sağlayan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında, Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montaj süresinin uzatıldığını duyurdu.

  • Trump Orta Doğu’da vites yükseltti! 200 milyar dolarlık dev paket

    ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan’dan sonra Orta Doğu turunun ikinci durağı Katar’da önemli anlaşmalara imza attı. Doha’da Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile buluşan Trump, ilişkileri stratejik düzeye taşıdı.

  • ABD’de konut kredisine beklenmedik ilgi! Faizler yükseldi başvurular arttı

    ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) faiz oranı geçen hafta yüzde 6,84’ten 6,86’ya yükseldi. Buna rağmen mortgage başvuruları yüzde 1,1 oranında artış gösterdi. Faiz oranları yukarıda seyretse de, alıcılar daha fazla seçenek bulmanın heyecanıyla harekete geçti. ABD’de konut piyasasında temkinli bir canlanma sinyali var.

  • Altın fiyatı neden düştü?

    Güvenli liman altın sarsıldı. Gram altın fiyatı, yatırımcıların güvenli liman talebinden uzaklaşmasıyla 4 bin TL’nin altına geriledi. ABD-Çin ticaret geriliminin geçici olarak yumuşaması ve borsalardaki iyimser hava, altına olan ilgiyi zayıflattı.

  • Son dakika: Suya zam geldi! İstanbullulara kötü haber

    İstanbul'da konutlarda ve iş yerlerinde kullanılan suya ortalama yüzde 10 oranında zam yapıldı. En çok kullanılan 0-15 metreküp arası suyun birim fiyatı 42.37 TL’den 46.62 TL’ye yükseldi. Bu kademe, İstanbulluların yüzde 85’ini doğrudan etkiliyor.

  • Merkez’den dezenflasyon mesajı! Cevdet Akçay: Başarısızlık algısı gerçekçi değil

    Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, son dönemde kamuoyunda dile getirilen "dezenflasyonda başarısızlık" yorumlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) toplantısında konuşan Akçay, dezenflasyon sürecinin doğru yönde ilerlediğini vurguladı.

  • HÜRJET Avrupa yolcusu! İspanya’da tarihi imza

    Türkiye-İspanya Anlaşması yeni bir çağı başlatacak. Türkiye'nin ilk yerli jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET için İspanya’da tarihi bir mutabakat anlaşması imzalandı. Anlaşma, uçağın İspanya’ya satışının önünü açarken, ortak üretim altyapısının da bu ülkede kurulmasını kapsıyor.

  • Trump’ın imzası Türkiye için pahalıya patlayacak! İlaç fiyatlarında fırtına kapıda

    ABD Başkanı Donald Trump, ülkedeki ilaç fiyatlarını yüzde 30 ila yüzde 80 oranında düşürecek kararnameyi imzaladı. Ancak bu adımın, küresel ilaç pazarında dengeleri bozacağı uyarısı geldi. Trump, ilaç şirketlerinin zarar etmemesi için diğer ülkelerdeki fiyatların artırılacağını belirtti. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, ABD’de alınan kararın Türkiye için de kritik olduğunu vurguladı.

  • AB’den Rusya’ya 17. darbe! Yaptırım paketi üzerinde uzlaşı sağlandı

    Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya karşı hazırladığı 17. yaptırım paketi üzerinde nihayet uzlaştı. AB büyükelçilerinin oluşturduğu Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER), özellikle Rusya’nın petrol taşımacılığında kullandığı gölge filoyu hedef alan yeni önlemleri onayladı. Paket, AB dışişleri bakanlarının 20 Mayıs’ta resmen onaylamasıyla yürürlüğe girecek.

  • Enflasyon yolu sisli! Fed’den belirsizlik uyarısı

    Fed'in gözü enflasyonun yönünde ve ticaret politikalarının etkisinde. ABD Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, son enflasyon verilerinin yüzde 2’lik hedefe giden yolda ilerleme sağlandığını gösterdiğini söyledi. Ancak ithalata getirilen yeni tarifelerin fiyatları yukarı çekme olasılığı nedeniyle ekonomik görünümün belirsizliğini koruduğunu vurguladı.

  • Rusya-Ukrayna Savaşı Küresel Ekonomik Dengeleri Altüst Etti

    Dördüncü yılına giren Rusya-Ukrayna savaşı, tarımdan turizme, enerjiden ulaştırma ve lojistiğe kadar pek çok sektörü derinden etkileyerek küresel ekonomik dengeleri sarsmış durumda. Yarın imzalanacak bir ateşkes, enerji ve tarımsal emtia fiyatlarında pozitif şok yaratabilir..

  • Fitch’ten Bankacılığa Uyarılar

    Fitch, Türk bankalarına yönelik yayınladığı raporda, "Piyasa oynaklığının devam etmesi veya politika yönündeki bir değişiklik bankaların refinansman risklerini artırabilir" şeklinde değerlendirdi.

  • TCMB güncesi: Altın Fiyatlarındaki Yükseliş Konut Talebini Tetikledi

    TCMB'nin yayımladığı son analiz, Eylül 2023'ten itibaren hızla yükselen altın fiyatlarının, konut ve otomobil piyasasında talebi artırdığını ortaya koyuyor. Rapora göre, jeopolitik belirsizliklerin ve merkez bankalarının yoğun altın alımlarının etkisiyle altının dolar bazında fiyatı yaklaşık %77 artış gösterdi. Bu yükselişin Türkiye’deki bireysel tasarruf sahipleri için ciddi bir servet artışı anlamına geldiği değerlendiriliyor.

Benzer Haberler