Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye faiz oranıyla dünya sıralamasında dördüncü sıraya kadar yükseldi

Türkiye'de ekonomide 'Nas' politikası kısa ömürlü oldu.

Türkiye faiz oranıyla dünya sıralamasında dördüncü sıraya kadar yükseldi

Türkiye’de ekonomide ‘Nas’ politikası kısa ömürlü oldu.

 

 

Erdoğan’ın ‘Nas’ açıklamalarının ardından 2021’de faiz indirimine gidilmiş ve bu politika 2023 yılına kadar devam etmişti. Ancak, bu süre zarfında Türkiye’de enflasyon üst üste rekorlar kırdı.

KANITLANMIŞ SONUÇLAR%78.3 başarı · ort. %14.8
CCOLA4 Oca – 16 Şub+%38,16
GUBRF25 Oca – 11 Şub+%21,55
OYAKC4 Oca – 16 Şub+%20,56
TKFEN2 Mar – 11 Mar+%20,49
AFYON8 Mar – 16 Mar+%14,03
RAPORU İNCELE →

 

Mayıs 2023’teki genel seçimlerin ardından Mehmet Şimşek’in, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini devralmasıyla birlikte, enflasyonun patlamasına karşı rasyonel bir zemine dönüş çabaları hız kazandı. Bu dönemde Merkez Bankası Başkanlığı görevine Hafize Gaye Erkan getirildi.

Bu hafta potansiyeli en yüksek · 5 HİSSE
GARAN ▲ Long
GirişNONEEE
T/P HedefNONEEE
S/L StopNONEEE
+ THYAO, ISCTR, SISE, META ve toplam 5 hisse bu hafta analiz edildi
🔒 Tüm seviyeleri görmek için raporu edinin
ÖRNEK RAPORU GÖR →
Yatırım tavsiyesi değildir. Detaylar için raporu inceleyiniz.

 

Erkan başkanlığındaki Merkez Bankası, Haziran 2023’te faiz artırma kararı alarak, ardından seri ve düzenli faiz artışlarıyla birlikte Türkiye’nin faiz oranını yıl sonunda yüzde 42,5’e kadar yükseltti. Bu durum, Türkiye’yi dünya sıralamasında yüzde 30’la Gana ve yüzde 28,3’le Sudan’ı geride bırakarak dördüncü sıraya taşıdı.

 

Dünya genelinde faiz oranları listesinde Türkiye’yi geride bırakan ülkeler ise sırasıyla yüzde 130’la Zimbabve, yüzde 100’le Arjantin ve yüzde 56,27’yle Venezuela oldu.

 

Zimbabve’de ekonomik kriz ve Batı yaptırımlarının etkisiyle faiz oranlarının yüksek seyrettiği bilinirken, Arjantin’in uzun yıllardır IMF programlarına tabi olduğu ve dış borçlarla mücadele ettiği belirtildi.

 

Bu bağlamda, Türkiye’nin benzer bir sıralamada kendine yer bulması, ülkenin ekonomik politikalarındaki yeni yönelişin bir yansıması olarak görülüyor.

HAFTALIK RAPOR
Haftalık quant yatırım raporuna erişin
AI model tahminleri
Hisse giriş seviyeleri
Hedef fiyatlar
Makro piyasa analizi
Detaylı analizi gör
KANITLANMIŞ SONUÇLAR %78.3 başarı
CCOLA 4 Oca – 16 Şub +%38,16
GUBRF 25 Oca – 11 Şub +%21,55
OYAKC 4 Oca – 16 Şub +%20,56
TKFEN 2 Mar – 11 Mar +%20,49
AFYON 8 Mar – 16 Mar +%14,03
16 işlemde ort. %14.8 getiri
RAPORU İNCELE →

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler