Sosyal Medya

Ekonomi

Jolly: İç pazar ‘turizmi’ kurtarmaz

Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, sadece iç pazarın bir otelin açılması için yeterli olmadığına işaret ederek şirket olarak bin otelle çalıştıklarını, bu yıl bunların 700-800 tanesinin açılmasını beklediklerini söyledi...

Jolly: İç pazar ‘turizmi’ kurtarmaz

Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, sadece iç pazarın bir otelin açılması için yeterli olmadığına işaret ederek şirket olarak bin otelle çalıştıklarını, bu yıl bunların 700-800 tanesinin açılmasını beklediklerini söyledi. Basın mensuplarıyla bir araya gelen Vardar, 2021 sezonuna ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu;

Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, sadece iç pazarın bir otelin açılması için yeterli olmadığına işaret ederek şirket olarak bin otelle çalıştıklarını, bu yıl bunların 700-800 tanesinin açılmasını beklediklerini söyledi.

Basın mensuplarıyla bir araya gelen Vardar, 2021 sezonuna ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu;

YÜZDE 40 ZAM YOLDA

Geçen yıl resort otellerin yüzde 50’si açıldı ve bunlar iç pazarı ayakta tuttu. Resort bölgelerinde müşterinin sadece yüzde 25’i yerli turisttir. Dış pazar olmaksızın otellerin ayakta kalması zor.

Türkiye’nin en önemli pazarları Almanya, İngiltere ve Rusya. Buralarda siyasi görüşmeler sürüyor. Sadece Rusya pazarı için çalışanlar otelleri açmayacaklarını söylüyor. Tam ne olacağı 15 Haziran’da netleşir.

Herhangi bir kısıtlama gelmez normalleşme sürerse, iç pazarda 50 yılın en iyi sezonu yaşanabilir.

İç pazarda fiyatlar bu ay yüzde 40 artacak. 2022’de dış pazar açılacağı için iç pazarda fiyatlar tehlikeye girebilir.

Eskiden 3 ayda bir bütçe yapardık. Ama şimdi haftalık bütçeler yapıyoruz. Pandemi nedeniyle çok özel bir dönem yaşıyoruz. Sektörümüz şu an bir kurtuluş savaşı veriyor.

Her şeyimizi bankalara verdik, müşteriye olan borçlarımızı ödedik. Biz hükümete şunu anlatamadık turizm sektörüne hibe verilmesi gerekiyordu.

Ayrıca pandemi döneminde fırsatçılık yapan acenteler de var, krizdeymiş gibi davranıp misafirin parasını ödemeyenler var.

2020 sezonu için erken rezervasyonda 300 bin satış gerçekleştirmiştik. Pandemi ile bu rezervasyonların yüzde 97’si iptal veya tarih değişikliği istedi. Bu oranın yüzde 57’si ise tekrar rezervasyona döndü.

TATİLE İHTİYAÇ ÇOK

2021 erken rezervasyon döneminde iyi bir satış grafiğimiz vardı ama vaka sayıları artınca sayılar düştü. 17 günlük tam kapanma dönemi kararı çok geç açıklandı. Buna rağmen, kapanma döneminin ilk gününde 2 bin 800 rezervasyon aldık. Bu da insanların tatile ne kadar çok ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Şirket olarak 2021 hedefimiz ise 370 bin yolcu, 940 milyon TL ciro.

 

cumhuriyet.com

BAKMADAN GEÇME

  • GCM’den 2026 hisse strateji raporu: Çıkış potansiyeli yüksek

    Küresel ve yurt içi makroekonomik görünüm, para politikası beklentileri ve finansal koşulların seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’da önümüzdeki dönemde hem destekleyici hem de baskılayıcı faktörler aynı anda etkili olmaya devam edecek. Bu denge, orta vadeli stratejik beklentilere ek olarak dönemsel taktiksel işlem fırsatlarının da önünü açabilir.

  • JP Morgan’dan Gelişen Pazar Uyarısı: Riskler Artıyor, Tavsiye Düşürüldü

    JP Morgan stratejistleri, gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik tavsiyelerini “ağırlık artır” seviyesinden “piyasa ağırlığı”na indirdi. Banka, güçlü bir performansla…

  • Konut ve Arsa Satışlarında Dolandırıcılığa Son: Taşınmaz Satışlarında Blokeli Ödeme Sistemi Başlıyor

    Ticaret Bakanlığı, gayrimenkul alım-satım işlemlerinde uzun süredir tartışma konusu olan ödeme güvenliği sorununu ortadan kaldıracak önemli bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. Bakanlık tarafından yapılan değişiklikle, ikinci el araç satışlarında uygulanan Güvenli Ödeme Sistemi, 1 Mayıs 2026 itibarıyla konut, arsa ve tüm taşınmaz satışlarında zorunlu hale getirilecek.

  • İstanbul Valiliği Buzlanma ve Don Tehlikesine Karşı Uyardı: “Olumsuzluklara Karşı Dikkatli ve Tedbirli Olunması Gerekmektedir”

    İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, "İl genelinde buzlanma ve don olayı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir" ifadelerine yer verildi. Açıklamada, kent genelinde yağmur ile karla karışık yağışların etkisini sürdüreceği belirtilerek, özellikle buzlanma ve don riskine karşı vatandaşların uyarıldığı aktarıldı.

  • Tarım Sektörünün İhracattaki Payı Yüzde 15,3’e Ulaştı

    Tarım sektörü, 2025 yılında 36,4 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaştı. Bu rakamın içinde mobilya, kağıt ve orman ürünleri de yer aldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, sektörün ihracatı bir önceki yıla kıyasla yüzde 0,6 artış göstererek 36,4 milyar doların üzerine çıktı. Tarım sektörünün toplam ihracattaki payı ise yüzde 15,3 olarak kaydedildi.

  • Trump’ın Tarife Tehdidi Almanya Otomotiv Hisselerini Sarsıyor: Mercedes ve BMW Hisselerini Etkiledi

    ABD Başkanı Donald Trump’ın, Grönland konusundaki taleplerine karşı çıkan sekiz Avrupa ülkesine yönelik tarife tehditleri, Almanya’da özellikle otomotiv sektöründe ciddi bir dalgalanmaya yol açtı. Frankfurt Borsası’nda işlem gören önde gelen Alman otomobil üreticilerinin hisseleri, yatırımcıların artan endişeleriyle birlikte keskin değer kayıpları yaşadı. Buna göre, Mercedes-Benz hisseleri %2,7, BMW %3,35, Porsche %2,88 ve Volkswagen %3,64 oranında düştü.

  • Garanti BBVA Portföy’den Rekor Büyüklük: Yatırımcı Güveniyle 1 Trilyon Lira

    Garanti BBVA Portföy, yönettiği yatırım fonlarının toplam büyüklüğünün 1 trilyon lirayı geçtiğini açıkladı. Bankadan yapılan bilgilendirmeye göre, 15 Ocak tarihli TEFAS verilerine göre, şirketin portföy yönetimindeki yatırım fonlarının toplam değeri 1 trilyon lirayı aşarak sektörde önemli bir dönüm noktasına ulaştı.

  • Türkiye’nin Kısa Vadeli Dış Borç Stoku Kasım’da Azaldı

    Türkiye’nin kısa vadeli dış borç stoku, Kasım ayı itibarıyla bir önceki aya göre %1,3 azalarak 163,7 milyar dolar seviyesine geriledi.

  • Japonya’nın İlk Kadın Başbakanı Takaichi, Erken Seçime Gidiyor

    Ekim ayında Japonya’nın ilk kadın Başbakanı Sanae Takaichi’den dikkat çeken bir adım geldi. Japon Başbakan Takaichi, bugün yaptığı açıklamada erken seçim kararı aldığını duyurdu. Kendisinin Liberal Demokrat Parti’deki (LDP) lider değişikliği sonucunda başbakan olduğunu ve Japonya Inovasyon Partisi (JIP) ile yeni bir koalisyon hükümeti kurduğunu hatırlatan Takaichi, "Bu kapsamda uygulayacağımız politikaların çoğu, LDP’nin son Temsilciler Meclisi seçimlerindeki kampanya vaatleri arasında yer almamıştı" dedi.

  • Euro Bölgesi Enflasyonu Aralık’ta Hedefe Yaklaştı

    Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon Aralık ayında %1,9’a geriledi. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi’nin Aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı.

  • Javier Blas: İran Petrolü İçin Asıl Risk Bombalar Değil, Grevler

    İran denildiğinde enerji piyasalarının aklına ilk olarak askeri gerilimler ve Hürmüz Boğazı riski geliyor. Ancak Bloomberg Opinion yazarı Javier Blas’a göre, İran petrol arzı açısından asıl tehlike askeri çatışmalar değil, ülkenin derinleşen ekonomik kriziyle tetiklenebilecek işçi grevleri. Tarihsel deneyim, göz ardı edilen bu riskin petrol üretimi üzerinde çok daha yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini gösteriyor.

  • Grönland Krizi Derinleşiyor: Avrupa, ABD’ye Karşı “Ticaret Bazukası” Seçeneğini Masada Tutuyor

    ABD Başkanı Donald Trump’ın Grönland üzerinden Avrupa’ya yönelik yeni tarife tehdidi, transatlantik ilişkilerde gerilimi tırmandırdı. Brüksel’de olağanüstü diplomasi trafiği başlarken, Avrupa Birliği’nin daha önce hiç kullanmadığı “Anti-Zorlama Aracı” (ACI) dahil sert ekonomik karşılıkları değerlendirdiği bildiriliyor. Piyasalar ise bu belirsizliği sert satışlarla fiyatlıyor.

  • IMF’den Yeni Rapor: Türkiye’nin Büyüme Tahminini Nasıl Yorumladılar?

    Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl için büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti. IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun Ocak 2026 sayısını “Küresel Ekonomi: Ayrışan Güçler Arasında İstikrar” başlığıyla yayımladı. Raporda, Türkiye ekonomisinin büyüme öngörülerinde artışa gidildiği belirtildi.

Benzer Haberler