Ekonomi
SSK Bağ-Kur prim eşitlemesinin ayrıntıları netleşti
SSK Bağ-Kur prim eşitleme ile 1800 gün yani 5 yıl erken emeklilik fırsatı geliyor.

SSK Bağ-Kur prim eşitleme ile 1800 gün yani 5 yıl erken emeklilik fırsatı geliyor.
Milyonlarca küçük esnafın beklediği düzenlemede prim gün sayısı 9.000’den 7.200’e düşecek. Kısmi emeklilik içinde 4.500 prim günü yeterli olacak. Esnafın gelirini de artıracak prim düzenlemesiyle emekliliği belirleyen son 1261 gün kuralı da değişecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bağ-Kur prim gün sayısının 9000’den 7200’e düşürülerek SSK’lılarla eşitleneceğini açıklarken, düzenleme 1 milyon esnaf ve tüccarı kapsayacak. Yasal düzenlemeyle 10 ve altında personel çalıştıran işletmelerde bin 800 gün daha az primle 5 yıl erken emekli olmak mümkün olacak. emekli aylıkları yüzde 20 artacak.
Prim reformuyla emekli aylığı da yüzde 20 artacak. Meclis’in 1 Ekim’de açılmasıyla birlikte çalışma hayatı ve sosyal güvenlik alanında reform adımları devreye girecek. 4A olarak tanımlanan işçi, 4C olarak tanımlanan memurlar için prim ödeme gün sayısı 7 bin 200, 4B olarak tanımlanan yani işverenler için ise bu süre 9 bin gün olarak uygulanıyor.
ESNAFIN BAĞ-KUR PRİMİ SSK’YA EŞİTLENİYOR
Yasal düzenlemeyle 4B kapsamına giren işverenlere yönelik istihdam sayısına göre kriterler belirlenecek. Bakanlık küçük esnafı, tüccarı daha az primle emekli edecek model üzerinde çalışıyor.
Yapılacak çalışmayla esnafın, emeklilik için gerekli prim gün sayısının SGK’lılarla eşitlenmesi öngörülüyor.
Sosyal güvenlik reformuyla 2008 yılında işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısı 7 bin 200 (20 yıl) olarak belirlendi.
Ancak Bağ-Kur’lular için bu süre 9 bin gün (25 yıl) olarak tespit edildi. Bu nedenle Bağ-Kur’lular daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda kalıyor.
SSK’da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur’da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9000 prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor. Bağ- Kur’da emeklilik tarihi prim ödenen güne göre belirleniyor.
1261 KURALI DEĞİŞECEK
Esnafın gelirini de artıracak prim düzenlemesiyle emekliliği belirleyen son 1261 gün kuralı da değişecek. Emekli aylığı hesaplamasında, sigortalıların emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen 7 yıllık fiili hizmet (360×7= 2520 gün) süresi esas alınıyor.
Bu kural sadece SSK’lıları değil bütün çalışanları ilgilendiriyor. Son 7 yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde geçtiyse o şartlarda emekli olunuyor. Bu süre eşitse en son tabi olunan statüye göre aylık bağlanıyor.
Örneğin sigortalının hem Bağ- Kur hem de SSK ödemesi varsa bu 7 yıllık dönemde en fazla primin yatırıldığı sigorta kolundan aylık bağlanıyor.
KISMİ EMEKLİLİK PRİM GÜNÜ ŞARTI 4.500’E İNECEK
Primler eşitse de son sigortalılığı hangi statüdense oradan emekli aylığı bağlanıyor. Esnafın prim yükünün düşmesiyle birlikte bu kural da ortadan kalkmış olacak. Hangi sigorta kolundan olursa olsun 7 bin 200 günü tamamlayan emekli olabilecek.
Ayrıca Bağ- Kur’da 5 bin 400 gün olan kısmi emeklilik de SSK’lı çalışanlar için olduğu gibi 4 bin 500 güne inecek.
EMEKLİ AYLIKLARI YÜZDE 20 ARTACAK
Emeklilik için 25 yıl, 9 bin gün şartını yerine getirmesine 3.5 yıl kalan Bağ-Kur’lu kalan 3.5 yıl (1261 günü) prim ödemelerini SSK’lı olarak tamamlarsa emeklilik statüsünü SGK’ya çevirmiş oluyor.
Böylece daha az prim ödeme ve daha yüksek emekli aylığı alma avantajı elde ediliyor. 2000 yılı öncesi Bağ-Kur’luların SSK’ya geçmesi durumunda emekli aylığı yüzde 15-20 civarında artıyor.
Emeklilik şartları ve hak kazanma koşulları standart hale gelecek. Yapılacak düzenlemeyle hem farklı mesleklerde çalışanlar arasında bir eşitleme sağlanmış olacak hem de SSK, Bağ-Kur arasındaki prim gün farkı son bulacak.
Prim eşitleme işlemleri giriş tarihine göre değişecek.
BAKMADAN GEÇME
-
Gündem
/ 12 Mayıs 2025Türkiye’de banka hesabında 1 milyon TL veya daha fazla parası olan kişi sayısı kaç?
Türkiye’de ekonomik uçurum her geçen gün daha da belirginleşiyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yayımladığı son veriler, servetin kimde biriktiğini ve kimlerin sistemde yalnızca isim olarak kaldığını çarpıcı bir şekilde gözler önüne serdi.
Döviz
/ 12 Mayıs 2025Atilla Yeşilada video: Yüksek faizden en çok kazanan kim? & Fed faiz indiremez!
Pazar günü yayınlanan bu söyleşimin zamanlaması cuk oturdu. ABD-Çin arasında tarife savaşının biteceğine inanmıyorum. Piyasanın Fed faiz indirim beklentileri çok abartılı. Yatırımcılar kuytuda yatan ABD bütçe pazarlıklarını ve sonucunun dolar ve tahvil getirileri üzerindeki yıkıcı etkisini fiyatlamıyor. Ekonomik İstikrar Programı'ndan geriye bir tek güçlü TL politikası kaldı. Ne Erdoğan, ne de ekonomi yönetimi bu politikadan vazgeçemez. Ben yaz aylarını TL'de geçireceğim.
Borsa
/ 12 Mayıs 2025Gelişen Piyasa hisseleri coştu, ancak belirsizlik sürüyor
ABD ve Çin arasında gerçekleşen son ticaret anlaşması, küresel piyasalarda olumlu bir hava estirdi. İki ülke, karşılıklı olarak uyguladıkları yüksek gümrük vergilerini 90 gün süreyle önemli ölçüde azaltma kararı aldı. Bu gelişme, özellikle gelişmekte olan piyasalarda yatırımcı güvenini artırarak, hisse senedi ve döviz piyasalarında yükselişe neden oldu.
Borsa
/ 12 Mayıs 2025ABD-Çin Ateşkesiyle Borsalar Uçuşa Geçti, Dolar, Tahvil getirileri yükseliyor
ABD ile Çin arasında tarifeler konusunda varılan üç aylık ateşkesin küresel ticaret savaşının sona ereceği umudunu doğurması, dünya genelinde borsalarda güçlü bir yükselişe neden oldu. Riske karşı koruma sağlayan yatırım alanlarından çıkış yaşanırken, yatırımcılar hisse senetlerine yöneldi. Altın satış yerken, dolar ve ABD tahvil faizleri yükseliyor.
Dünya Ekonomisi
/ 12 Mayıs 2025Nissan 20 bin çalışanı ile yollarını ayıracak
Yapısal krizdeki Japon otomotiv devi Nissan, küresel daralma ve zayıf satışlar nedeniyle daha önce açıkladığından iki kat fazla çalışanını işten çıkaracak.
Ekonomi
/ 12 Mayıs 2025Fitch uyardı: Borçlanma büyüyor, yabancı yatırımcı payı düşüyor
Fitch Ratings, Türkiye’nin iç siyasi baskılar ve küresel ekonomik belirsizliklere rağmen borçlanma piyasasında istikrarlı büyümesini sürdürdüğünü açıkladı. 2025-2026 döneminde piyasanın büyüklüğünün 500 milyar doları aşması bekleniyor.
Ekonomi
/ 12 Mayıs 2025Bankacılıkta faiz riski alarmı: BDDK sınırı %15’e çekti
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bankacılık hesaplarından kaynaklanan faiz oranı riskine ilişkin yeni yönetmeliğini yayımladı. Konsolide ve konsolide olmayan faiz riski standart rasyosu yüzde 20’den yüzde 15’e indirildi.
Genel
/ 12 Mayıs 2025Otomobilde büyük yarış: 1,5 Milyon TL’ye varan faizsiz kredi fırsatları!
BMW, Fiat, MG, Chery ve daha birçok marka faizsiz ya da düşük faizli kredi kampanyalarıyla araç alımını kolaylaştırıyor. Bazı modellerde 1,5 milyon TL’ye kadar sıfır faizli kredi imkânı sunuluyor.
Ekonomi
/ 12 Mayıs 2025Ciro endeksinde güçlü artış: Ticaret ve hizmet sektörleri öne çıktı
TÜİK verilerine göre Mart 2025’te toplam ciro endeksi yıllık %33,4 artış gösterdi. En yüksek artış ticaret ve hizmet sektörlerinden geldi.
Ekonomi
/ 12 Mayıs 2025İnşaat sektöründe maliyet enflasyonu sürüyor
Mart 2025’te inşaat maliyet endeksi hem aylık hem yıllık bazda artış gösterdi. En yüksek artış işçilik kaleminde kaydedildi.
Borsa
/ 12 Mayıs 2025Rafineri devi zayıfladı: Tüpraş 1. çeyrek kârı tarihi dipte!
Tüpraş, 2025 yılı ilk çeyrekte 97 milyon TL net dönem kârı açıkladı. Piyasa beklentisi 170 milyon TL seviyesindeydi. Şirket, geçen yılın aynı dönemine göre ciddi kâr kaybı yaşadı.
Dünya Ekonomisi
/ 12 Mayıs 2025Ticaret savaşına ara: ABD ve Çin’den karşılıklı tarife indirimi
İsviçre'deki görüşmeler sonrası ABD ve Çin, 90 gün boyunca karşılıklı olarak gümrük tarifelerini önemli ölçüde düşürme kararı aldı. Taraflar, ticaret ilişkilerinde yeni bir müzakere mekanizması kurmaya hazırlanıyor.
Ekonomi
/ 12 Mayıs 2025Mart’ta tüketim frenledi: Perakende satışlarda aylık gerileme
Mart ayında perakende satış hacmi yıllık bazda yükselirken, aylık bazda geriledi. Tüketim eğiliminde ivme kaybı dikkat çekti.
Benzer Haberler