Ekonomi
SSK Bağ-Kur prim eşitlemesinin ayrıntıları netleşti
SSK Bağ-Kur prim eşitleme ile 1800 gün yani 5 yıl erken emeklilik fırsatı geliyor.

SSK Bağ-Kur prim eşitleme ile 1800 gün yani 5 yıl erken emeklilik fırsatı geliyor.
Milyonlarca küçük esnafın beklediği düzenlemede prim gün sayısı 9.000’den 7.200’e düşecek. Kısmi emeklilik içinde 4.500 prim günü yeterli olacak. Esnafın gelirini de artıracak prim düzenlemesiyle emekliliği belirleyen son 1261 gün kuralı da değişecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bağ-Kur prim gün sayısının 9000’den 7200’e düşürülerek SSK’lılarla eşitleneceğini açıklarken, düzenleme 1 milyon esnaf ve tüccarı kapsayacak. Yasal düzenlemeyle 10 ve altında personel çalıştıran işletmelerde bin 800 gün daha az primle 5 yıl erken emekli olmak mümkün olacak. emekli aylıkları yüzde 20 artacak.
Prim reformuyla emekli aylığı da yüzde 20 artacak. Meclis’in 1 Ekim’de açılmasıyla birlikte çalışma hayatı ve sosyal güvenlik alanında reform adımları devreye girecek. 4A olarak tanımlanan işçi, 4C olarak tanımlanan memurlar için prim ödeme gün sayısı 7 bin 200, 4B olarak tanımlanan yani işverenler için ise bu süre 9 bin gün olarak uygulanıyor.
ESNAFIN BAĞ-KUR PRİMİ SSK’YA EŞİTLENİYOR
Yasal düzenlemeyle 4B kapsamına giren işverenlere yönelik istihdam sayısına göre kriterler belirlenecek. Bakanlık küçük esnafı, tüccarı daha az primle emekli edecek model üzerinde çalışıyor.
Yapılacak çalışmayla esnafın, emeklilik için gerekli prim gün sayısının SGK’lılarla eşitlenmesi öngörülüyor.
Sosyal güvenlik reformuyla 2008 yılında işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısı 7 bin 200 (20 yıl) olarak belirlendi.
Ancak Bağ-Kur’lular için bu süre 9 bin gün (25 yıl) olarak tespit edildi. Bu nedenle Bağ-Kur’lular daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda kalıyor.
SSK’da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur’da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9000 prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor. Bağ- Kur’da emeklilik tarihi prim ödenen güne göre belirleniyor.
1261 KURALI DEĞİŞECEK
Esnafın gelirini de artıracak prim düzenlemesiyle emekliliği belirleyen son 1261 gün kuralı da değişecek. Emekli aylığı hesaplamasında, sigortalıların emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen 7 yıllık fiili hizmet (360×7= 2520 gün) süresi esas alınıyor.
Bu kural sadece SSK’lıları değil bütün çalışanları ilgilendiriyor. Son 7 yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde geçtiyse o şartlarda emekli olunuyor. Bu süre eşitse en son tabi olunan statüye göre aylık bağlanıyor.
Örneğin sigortalının hem Bağ- Kur hem de SSK ödemesi varsa bu 7 yıllık dönemde en fazla primin yatırıldığı sigorta kolundan aylık bağlanıyor.
KISMİ EMEKLİLİK PRİM GÜNÜ ŞARTI 4.500’E İNECEK
Primler eşitse de son sigortalılığı hangi statüdense oradan emekli aylığı bağlanıyor. Esnafın prim yükünün düşmesiyle birlikte bu kural da ortadan kalkmış olacak. Hangi sigorta kolundan olursa olsun 7 bin 200 günü tamamlayan emekli olabilecek.
Ayrıca Bağ- Kur’da 5 bin 400 gün olan kısmi emeklilik de SSK’lı çalışanlar için olduğu gibi 4 bin 500 güne inecek.
EMEKLİ AYLIKLARI YÜZDE 20 ARTACAK
Emeklilik için 25 yıl, 9 bin gün şartını yerine getirmesine 3.5 yıl kalan Bağ-Kur’lu kalan 3.5 yıl (1261 günü) prim ödemelerini SSK’lı olarak tamamlarsa emeklilik statüsünü SGK’ya çevirmiş oluyor.
Böylece daha az prim ödeme ve daha yüksek emekli aylığı alma avantajı elde ediliyor. 2000 yılı öncesi Bağ-Kur’luların SSK’ya geçmesi durumunda emekli aylığı yüzde 15-20 civarında artıyor.
Emeklilik şartları ve hak kazanma koşulları standart hale gelecek. Yapılacak düzenlemeyle hem farklı mesleklerde çalışanlar arasında bir eşitleme sağlanmış olacak hem de SSK, Bağ-Kur arasındaki prim gün farkı son bulacak.
Prim eşitleme işlemleri giriş tarihine göre değişecek.
BAKMADAN GEÇME
-
Borsa
/ 3 Temmuz 2025Borsada motor duraksadı: Otomotivde sadece 2 şirket yatırımcısına kazandırdı
2025’in ilk altı ayında Borsa İstanbul’da işlem gören 8 otomotiv şirketinden yalnızca Tofaş ve Doğuş Otomotiv yatırımcısına kazandırdı.
Ekonomi
/ 3 Temmuz 2025Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın yeni görevi açıklandı
ürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, sosyal medya hesabından yaptığı dikkat çekici açıklamayla yeni görevini duyurdu.
Dünya Ekonomisi
/ 3 Temmuz 2025ABD’de ‘Büyük Vergi Reformu’ onaylandı: Trump’ın ekonomi vizyonunda yeni sayfa
ABD’de, eski Başkan Donald Trump’ın seçim vaatleri arasında yer alan kapsamlı vergi indirimi tasarısı, Senato’nun ardından Temsilciler Meclisi’nden de onay aldı. Düzenleme, Trump yönetiminin ekonomi politikasında kritik bir dönüm noktası olarak görülüyor.
Ekonomi
/ 3 Temmuz 2025Kıdem tazminatı, bedelli askerlik, yaşlılık ve engelli aylıklarına yüzde 15,56 zam! İşte yeni ücretler
Memur maaş katsayısındaki artış, sosyal yardım kalemlerini ve çeşitli ödeme tavanlarını doğrudan etkiledi. Yeni düzenlemeler, milyonlarca vatandaşın gelirinde hissedilir artış…
Dünya Ekonomisi
/ 3 Temmuz 2025ABD’de işsizlik başvuruları beklentilerin altında kaldı
ABD’de 28 Haziran ile sona eren haftada ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 233 bine gerileyerek piyasa beklentisi olan 240 binin altında gerçekleşti. Bir önceki haftaya kıyasla başvuru sayısında 4 bin kişilik düşüş yaşandı.
Ekonomi
/ 3 Temmuz 2025Şehit yakınları ve gazilere doğal gazda yüzde 50 indirim uygulaması ne zaman başlıyor?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile BOTAŞ işbirliğiyle, şehit yakınları ve gazilere yönelik doğalgaz tarifesinde yüzde 50 indirim uygulaması başlatıldı. Düzenleme, bu gruba özel olarak ilk kez hayata geçiriliyor.
Piyasa
/ 3 Temmuz 2025ECB’den temkinli adım: Ticaret gerilimleri gevşemeyi zorunlu kıldı
Avrupa Merkez Bankası (ECB) 3–5 Haziran 2025 tarihli para politikası toplantısının tutanaklarında, faiz indiriminin gerekçeleri detaylı biçimde paylaşıldı.
Dünya Ekonomisi
/ 3 Temmuz 2025ABD dış ticaret açığında sert sıçrama
ABD Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, ülkenin dış ticaret açığı Mayıs ayında yüzde 18,7 artarak 71,5 milyar dolara yükseldi. Nisan ayında 60,3 milyar dolar olan açık, beklentilerin (69,9 milyar dolar) de üzerine çıktı.
Dünya Ekonomisi
/ 3 Temmuz 2025Avrupa sanayisinden Brüksel’e çağrı: 50 dev şirketten ortak mektup
Avrupa’nın önde gelen 50 şirketinin üst düzey yöneticileri, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e hitaben "Saati durdurun" başlıklı ortak bir mektup göndererek, AB Yapay Zeka Yasası’nın bazı hükümlerinin ertelenmesini talep etti.
Borsa
/ 3 Temmuz 2025Yabancıdan Türkiye piyasalarına güçlü giriş: Sadece 1 haftada 663 milyon dolarlık alım
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yayımladığı Haftalık Menkul Kıymet İstatistiklerine göre, yurt dışında yerleşik yatırımcılar 27 Haziran haftasında 247,7 milyon dolarlık hisse senedi alımı gerçekleştirdi.
Ekonomi
/ 3 Temmuz 2025Zamlı en düşük emekli maaşı ne zaman yatacak?
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli aylığına yüzde 16,67 oranında zam yapılacağını açıkladı. Buna göre en düşük emekli maaşı netleşti.
Dünya Ekonomisi
/ 3 Temmuz 2025ABD’de İstihdam Yavaşladı: İşsizlik Sabit, Ücret Artışı Zayıf
Haziran ayında tarım dışı istihdam yalnızca 147 bin kişi arttı, beklentilerin altında kalan bu veri piyasada durgunluk sinyali olarak yorumlandı.
Ekonomi
/ 3 Temmuz 2025Ümit Akçay: Muhalefetin sorunu, ekonomik ve hukuki mücadeleyi birleştirememesi
Bi Ekonomi’ye konuşan Doç. Dr. Ümit Akçay, TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinden asgari ücrete, kiralardaki artıştan muhalefetin tutumuna kadar geniş bir yelpazede Türkiye ekonomisinin gerçek tablosunu değerlendirdi.
Benzer Haberler