Ekonomi
Mahfi Eğilmez’den çarpıcı analiz: 50 milyar dolar gelirse ekonomi düzelir mi?
Ekonomist Mahfi Eğilmez, körfezden geleceği söylenen 50 milyar doların Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu krizden çıkıp çıkmayacağı hakkında çarpıcı analizde bulundu.…

Ekonomist Mahfi Eğilmez, körfezden geleceği söylenen 50 milyar doların Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu krizden çıkıp çıkmayacağı hakkında çarpıcı analizde bulundu. Eğilmez ayrıca paradan yine sıfır atsak paramız değer kazanmaz mı?’ sorusuna yanıt verdi.
Türkiye, 2001 krizine girdiğinde IMF ile bir stand by programı uygulaması içindeydi. 2000 ile 2008 arasında Türkiye, IMF’den yaklaşık 45 milyar dolarlık fon kullandı. Türkiye’nin 2001 krizinden çıkışında IMF’den kullandığı bu fonun önemli etkisi oldu. İnsanlar bu paraya bakarak körfezden geleceği söylenen 50 milyar doların aynı etkiyi yaratarak Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu krizden çıkıp çıkmayacağı merak konusu.
Ünlü ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez kendi bloğunda konuyla ilgili “Güncel Sorular ve Yanıtlar” başlıklı bir yazı yayımladı.
Bu tür krizlerden çıkışta elbette ki para çok önemli ama tek başına krizden çıkışı sağlayamaz, sağlasa bile kısa süre sonra tekrar krize girilmesini engelleyemez diyen Eğilmez, “Tıpkı paradan sıfır atılması konusunda değindiğim gibi IMF’nin bu maddi desteğine ek olarak o dönemde bazı gerekli yapısal reformlar yapılmıştı. Ayrıca IMF’nin bu parasal desteğine ek olarak ciddi miktarda doğrudan yabancı sermaye girişi de olmuştu. O yabancı sermayenin geliş nedeni IMF programı ve Türkiye’nin Avrupa Birliğiyle tam üyelik müzakerelerine başlamış olmasıydı.
Parasal destekle birlikte o reformların yarattığı olumlu beklentiler ekonominin hızla iyiye gitmesini sağladı. Önümüzdeki dönemde körfezden geleceği söylenen 50 milyar doların hangi formda ve hangi sürede geleceğini bilmiyoruz ama medyada yazılanlardan anlaşıldığı kadarıyla bunun bir kısmı yapılan dış ticaret anlaşmalarından sağlanacak ihracat tahmini, bir kısmı Eximbank’a verilecek krediden ve karşılıklı yatırım miktarlarından oluşuyor” ifadelerini kullandı.
Bir programa dayanmayan ve beraberinde yapısal reformları getirmeyen bu tür parasal desteklerin 2001’deki gibi bir çıkış ve hatta olumlu beklenti yaratması mümkün görünmediğinin altını çizen Eğilmez, “Zaten piyasa da bu gelişmeye göre şekillenmedi” dedi.
“PARADAN YINE SIFIR ATSAK PARAMIZ DEĞER KAZANMAZ MI?”
Eğilmez’in söz konusu yazısının ilgili kısmı şu şekilde:
“Paradan sıfır atmakla para değer kazanmaz yalnızca psikolojik etkisi olabilir. Psikolojik etki olması için de bu işlemin sağlam bir ekonomi programının bir parçası olması gerekir.
2005 yılında paradan sıfır atıldığında Türkiye ciddi bir IMF programı uyguluyordu. Bankacılık reformu yapılmış, zayıf bankalar TMSF’ye devredilmiş, bütün bankaların sermayeleri güçlendirilmiş, çeşitli kurallar getirilmişti. Kamu mali disiplininin güçlendirilmesi yolunda önemli adımlar atılmış, bütçe açıkları düşürülmüş, kamu kesimi borçlanması buna göre azalmıştı. Kamu harcamaları da disipline edilmiş, enflasyonda gerileme başlamıştı. Bunlara paralel olarak faizler de düşüyordu. Türkiye, Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakerelerine başlamanın eşiğindeydi ve ülkeye doğrudan yabancı sermaye girişinde artış başlamıştı. Özetle söylemek gerekirse tam olarak olmasa da gerekli alanların çoğunu kapsamasa da bir yapısal reform paketi yürütülüyordu.
‘İYİLEŞMEYE BAŞLAYAN EKONOMİYE PSİKOLOJİK DESTEK SAĞLADI’
Bütün bu girişimler TL’nin yabancı paralara karşı konumunu güçlendirmiş, sermaye hareketlerine bir kısıtlama ya da denetim getirmeye gerek kalmadan kur istikrar kazanmıştı. Böyle bir ortamda paradan sıfır atılması, fiziksel olarak iyileşmeye başlayan ekonomiye psikolojik destek sağlamış, beklentilerin olumlu yöne çevrilmesine katkı sağlamıştı. Bugün bu saydığımız reformların hiçbiri ortada yok. Üstelik yapılması gereken yapısal reformlar yalnızca ekonomiyle ilgili olmaktan sosyal ve siyasal alanlara da yayıldı. Dolayısıyla bu tür fiziksel istikrar sağlayıcı adımlar atılmadan paradan sıfır atılması insanların kafasını karıştırmaktan başka bir işe yaramaz.”
cumhuriyet.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Dünya Ekonomisi
/ 19 Temmuz 2025Volvo İç Kamera Sistemi Gizlilik Endişelerini Tetikledi
Volvo EX90’ın İç Kamera Sistemi Gizlilik Endişelerini Tetikledi 2025 Volvo EX90’ın piyasaya sürülmesiyle birlikte, aracın güvenlik teknolojileri kadar yarattığı gizlilik…
Borsa
/ 19 Temmuz 2025Turizm devi halka arz için kolları sıvadı: Yeni yatırımlar için geri sayım
Turizm sektörünün önde gelen şirketlerinden Jolly, 40’ıncı kuruluş yıl dönümünü kutlamaya hazırlanırken, halka arz süreciyle daha büyük yatırımlara kapı açmayı hedefliyor.
Dünya Ekonomisi
/ 19 Temmuz 2025ANALİZ: Elektrikli Araç Sektörünü Tehdit Eden Gelişme
ABD’nin elektrikli araçlara karşı tutumunun dip noktasına ulaştığı düşünülürken, yeni bir gelişme sektörde soğuk duş etkisi yarattı. Ticaret Bakanlığı, Çin’den…
Dünya Ekonomisi
/ 19 Temmuz 2025Volvo ABD’den Çekiliyor mu?
Volvo, Amerika Birleşik Devletleri pazarından tamamen çekildiği yönündeki iddialara net bir dille karşılık verdi: “Gitmiyoruz.” Ancak bu mesaj, bazı önemli…
Dünya Ekonomisi
/ 19 Temmuz 2025Elektrikli Araç Satışları 2025’e Karışık Bir Başlangıç Yaptı
2025 yılının ilk yarısında Amerika’daki elektrikli araç (EV) pazarı, hem olumlu hem de olumsuz sinyallerle dikkat çekiyor. Genel anlamda satışlarda…
Dünya Ekonomisi
/ 19 Temmuz 2025New York Times Analizi: ABD Artık Gelişen Piyasalardan Daha Riskli mi?
New York Times, 2025’in ilk yarısında ABD piyasalarının yaşadığı çalkantının küresel yatırımcılar için büyük bir kırılma anı olduğunu yazdı. Doların değer kaybı, borsadaki düşüşler ve tahvil faizlerindeki artışın aynı anda gerçekleşmesi, ABD’yi birçok açıdan gelişen piyasalardan bile daha riskli hale getirdi.
Gündem
/ 19 Temmuz 2025İş dünyası AB’nin Schengen vize kolaylığı adımından memnun
Avrupa Birliği Komisyonu’nun Türkiye vatandaşlarının Schengen vizesi süreçlerini kolaylaştırma ve hızlandırma yönündeki adımı, iş dünyası temsilcileri tarafından olumlu karşılandı.
Reel Sektör
/ 19 Temmuz 2025Tesla Anahtar Kartlarının Artıları, Eksileri ve Karşılaştırmalı Maliyetleri
Tesla kullanıcılarının çoğunluğu araçlarına giriş yapmak için cep telefonlarını tercih etse de, şirket her yeni araç alımında iki adet anahtar…
Ekonomi
/ 19 Temmuz 2025Merkez Bankası faiz kararı açıklanacak: 25 ekonomist beklentisini duyurdu
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), 24 Temmuz Perşembe günü faiz kararını açıklayacak. ForInvest Haber’in yaptığı anket, 25 ekonomistin görüşlerini ortaya koydu.
Borsa
/ 19 Temmuz 2025Piyasalar Trump’ın Sözlerine Dirençli: Rasyonellik ve Çeşitlilik Geri Döndü
Son yıllarda bir başkanın attığı tek bir mesaj, küresel finansal piyasaları sarsmaya yeterliydi. Ancak bugünlerde, Donald Trump gibi etkili bir…
Genel
/ 19 Temmuz 2025Suriye’de İç Savaş Yeniden Tırmanıyor: Dürzi-Bedavi Çatışması Kürt Barış Sürecini Tehlikeye Atıyor
Ahmed el-Şaraa’nın liderliğindeki yeni yönetim, güneydeki Süveyda vilayetinde tırmanan mezhepsel çatışmaları kontrol altına almaya çalışırken, Suriye'de iç savaşın yeniden alevlenme riski ortaya çıktı. İsrail’in askeri müdahaleleri, ABD’nin arabuluculuk çabaları ve Kürtlerle yürütülen barış süreci ciddi biçimde sarsılmış durumda.
Reel Sektör
/ 19 Temmuz 2025BYD Yatırımı Meclis Gündeminde: Manisa’daki Fabrika Nerede Kaldı?
BYD'nin yatırımı gecikirken, satışları patladı. Konu TBMM'ne taşındı.
Reel Sektör
/ 19 Temmuz 2025Konkordato ve İflaslarda Alarm Zilleri: Kriz Tüm Sektörleri Sardı
Et, gıda, tekstil ve inşaat sektörlerinde konkordato başvuruları art arda gelirken, Türkiye ekonomisindeki sıkışıklık giderek derinleşiyor.
Benzer Haberler