Sosyal Medya

Borsa

QNB Finansbank EBRD ile deprem bölgesi için 110 milyon dolarlık kredi anlaşması imzaladı

QNB Finansbank ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) depremden etkilenen kişi ve kurumlara kullandırılmak üzere 110 milyon dolarlık kredi anlaşması imzaladı...

QNB Finansbank EBRD ile deprem bölgesi için 110 milyon dolarlık kredi anlaşması imzaladı

QNB Finansbank ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) depremden etkilenen kişi ve kurumlara kullandırılmak üzere 110 milyon dolarlık kredi anlaşması imzaladı. QNB Finansbank Hazine Satış ve Uluslararası Bankacılık Direktörü Yeliz Ataay Arıkök  EBRD’den elde edilen bu kredi ile deprem bölgesindeki ihtiyaç sahibi olan şirket ve kişilerin acil finansman ihtiyaçlarını karşılayacaklarını belirtti.

EBRD tarafından yapılan açıklamada, 50 binin üzerinde can kaybına ve ülke ekonomisine 100 milyar dolarının üzerinde zarara neden olan deprem felaketi için Türkiye Afet Müdahale Çerçevesi hazırlandığını belirterek, QNB Finansbank’a kullandırılan kredinin bu kapsama dahil olduğunu belirtti.

110 milyon dolarlık kredi, bölge ekonomisinde meydana gelen hasarların kısmen giderilmesi ve afetten etkilenen şehirlerin geçim kaynaklarının ve beşeri sermayelerinin korunması için kullanılacak.

Kredi ile işletmelere ve bireylere finansal destek sağlanarak, etkilenen şehirlerdeki yerel nüfusun en acil finansman ihtiyaçlarını karşılanması ve borçluların mevcut kredilerini yeniden yapılandırmaları, ayrıca gerektiğinde ek finansman elde etmelerinin sağlanması amaçlanıyor.

EBRD, felaketin ekonomik etkilerini azaltmak amacıyla önümüzdeki iki yıl içinde bölgeye yönelik 1.5 milyar Avroluk bir yatırım planını daha önce açıklamıştı.

QNB Finansbank Hazine Satış ve Uluslararası Bankacılık Direktörü Yeliz Ataay Arıkök; “QNB Finansbank olarak, her zaman maddi ve manevi müşterilerimizin yanlarında olduk. EBRD ile imzaladığımız yeni kredi anlaşması bunun devamlılığı niteliğinde.  Afetin etkilediği bölgelerimizdeki bireylere ve işletmelere yapılacak finansman desteğiyle depremden ötürü zarar gören hayatların yeniden toparlanmasına destek olmak bizim için çok önemli. Bu finansman ile bölgedeki işletme ve bireylerin yaralarını daha hızlı sarmalarına yardımcı olmayı, acil finansman ihtiyaçlarını karşılamayı ve bölgedeki sürdürülebilir refaha katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

EBRD Türkiye Finansal Kurumlar Başkan Yardımcısı Arthur Poghosyan konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: “Banka olarak misyonumuzhayatları değiştirmek için yatırım yapmak, ancak bu kez hayatları yeniden inşa etmek için yatırım yaptığımızı söylemekten gurur duyuyorum. EBRD olarak sadece başarı günlerinde değil, kriz zamanlarında da Türkiye’deki özel sektörün yanında olmaya devam ediyoruz. Kalbimiz büyük kayıplar yaşayan bölge halkıyla birlikte ve QNB Finansbank’ın ortaklığıyla bu fonun, herkesin hak ettiği ekonomik refahı geri kazanma amacına hizmet edeceğinden eminiz.”

BAKMADAN GEÇME

  • Dünya Bankası Türkiye’nin Büyüme Tahminlerini Güncelledi

    Dünya Bankası, bugün yayımladığı yarı yıl "Küresel Ekonomik Görünüm" raporunda Türkiye için büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti.

  • Barry Eichengreen: FED’e Açılan Hukuk Savaşı Doları Tehdit Ediyor

    Ünlü iktisatçı Barry Eichengreen’e göre Trump yönetiminin FED Başkanı Jerome Powell’a yönelik son hamleleri, yalnızca ABD para politikasını değil, doların küresel rezerv para statüsünü de riske atıyor. FED’in bağımsızlığının aşındırılması, uluslararası yatırımcı güvenini sarsarak sermaye çıkışlarını, doların sert değer kaybını ve küresel finansal istikrarsızlığı tetikleyebilir. Eichengreen, bu sürecin tarihsel olarak 1930’ların karanlık dönemini hatırlattığı uyarısında bulunuyor.

  • Dünya Bankası 2026 Raporu: Küresel Ekonomi Dirençli Ancak “Dinamizm” Kayboluyor

    Dünya Bankası, Salı günü yayınladığı "Küresel Ekonomik Görünüm" raporunda, küresel ekonominin gümrük tarifeleri ve ticaret savaşlarına rağmen beklenenden daha dayanıklı olduğunu açıkladı. Ancak Banka, büyümenin gelişmiş ülkelerde yoğunlaşması ve aşırı yoksulluğu azaltmak için yetersiz kalması konusunda ciddi uyarılarda bulundu.

  • Emekliler ve Dar Gelirliler İçin Yeni Destek Sistemi: Vatandaşlık Maaşı Geliyor! Vatandaşlık Maaşı Ödemesi Ne Zaman Yapılacak?

    Kamuoyunda “vatandaşlık maaşı” olarak adlandırılan yeni sosyal destek sistemiyle ilgili çalışmalar sürüyor. Emeklilerin de dahil edileceği bu yeni yardım modelinin uygulama süreci netleşmeye başladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla hazırlanan sistem, mevcut sosyal yardımların tek bir çatı altında toplanmasını hedefliyor. Bu kapsamda, yoksul ve dar gelirli hanelere düzenli gelir desteği sağlanması amaçlanıyor.

  • ABD’de Çekirdek Enflasyon Aralık’ta Yavaşladı,  Ama Fed’e  Rahat  Yok

    ABD’de Aralık ayı çekirdek tüketici enflasyonu beklentilerin hafif altında gelerek fiyat baskılarında sınırlı bir yavaşlamaya işaret etti. Ancak kira ve hizmet kalemlerindeki katılık, Fed’in yakın vadede faiz indirimine gitmesi beklentilerini canlı tutmaya yetmedi. Piyasalar veriye kayıtsız kalırken, tarife riskleri ve iklim kaynaklı gıda fiyatları küresel enflasyon görünümü açısından yeni belirsizlikler yaratıyor.

  • CHP’nin 38. Olağan Kurultayı Davası 23 Şubat 2026’ya Ertelendi

    CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’na ilişkin “şaibe” iddiasıyla Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava, 23 Şubat 2026 tarihine ertelendi.

  • Almanya’da Tarım ÜFE’de Sert Düşüş: Patates Fiyatları Yüzde 45 Geriledi

    Almanya’da Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE), Kasım 2025’te hem aylık hem de yıllık bazda düşüş kaydetti. Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis) açıkladığı verilere göre, endeks kasım ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 2,6, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 5,7 geriledi.

  • Meysu Gıda Halka Arzında Güçlü Başlangıç: İlk İşlem Gününde Yüzde 10 Artış Sağlandı

    5–7 Temmuz tarihleri arasında Alnus Yatırım liderliğinde gerçekleştirilen talep toplama sürecinin ardından halka arzı tamamlanan Meysu Gıda payları, borsadaki ilk işlem gününde yatırımcılardan yoğun ilgi gördü. 7,50 TL sabit fiyatla halka arz edilen şirket payları, işlem görmeye başladığı ilk seansta yüzde 10’luk artışla tavan fiyat olan 8,25 TL’ye yükseldi.

  • Wall Street’te Temkinli Seyir: Enflasyon ve Banka Kazançları Bekleniyor

    ABD hisse senedi vadeli endeksleri geriledi. Yatırımcılar, Fed’in faiz politikasına ilişkin ipuçları elde etmek için kritik enflasyon verileri ile bilanço sezonunun başlangıcına işaret eden JPMorgan Chase’in dördüncü çeyrek finansal sonuçlarını bekliyor.

  • Kasım Ayında Perakende Satışlar Yıllık Bazda %14,2 Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Kasım ayına ilişkin ticaret satış hacmi verilerini açıkladı. Buna göre, Kasım ayında perakende satış hacmi geçen yılın aynı dönemine göre %14,2 artarken, aylık bazda ise ivmelenerek %1,5 yükseldi.

  • Ünlülere Yönelik Uyuşturucu Operasyonu: Oktay Kaynarca da Dahil Çok Sayıda Ünlü İsim Gözaltında

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen uyuşturucu soruşturması çerçevesinde ünlülere yönelik operasyonlar sürüyor. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Oktay Kaynarca, “Alnım açık,…

  • Merter’de 30 Milyon Dolarlık Dolandırıcılık İddiası: Döviz Bürosu Sahibi Kapıyoldaş Hakkında Suç Duyuruları Artıyor

    Tekstil sektörünün merkezi konumundaki Merter, 30 milyon dolarlık bir vurgun iddiasıyla çalkalanıyor. Döviz bürosu sahibi Yasin Kapıyoldaş, çok sayıda esnaftan altın, gümüş ve dolar aldı. Alacaklılara “Parayı batırdım” dediği öne sürülen Kapıyoldaş’ın, zırhlı araçlarla paraları kaçırdığı ve başkaları adına da çok sayıda mülk edindiği iddia ediliyor. Bu süreçte Kapıyoldaş’ın çakar tertibatı olan bir araç kullandığı da öne sürüldü.

  • İFÖD Raporu: Sosyal Ağlar “Kullanıcı Hakları” Yerine “Ticari Çıkar” Peşinde

    İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), hazırladığı ‘Dijital İtaat Rejimi’ raporunda, sosyal medya devlerinin Türkiye’de ‘kullanıcı hakları’nı değil, ‘ticari çıkar’larını korumak amacıyla devletin ‘sansür talepleri’ne nasıl boyun eğdiğini gözler önüne serdi. Raporu Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve araştırmacı Ozan Güven kaleme aldı. Çalışmada, internet ortamını düzenleyen 5651 sayılı Kanun’daki değişikliklerin ardından Türkiye’de ofis açan sosyal ağ sağlayıcılarının performansı incelendi. Elde edilen verilere göre, Facebook, X, TikTok ve YouTube gibi platformlar Türkiye’deki yasal sürece şeklen uyum sağlasa da, uygulamada şeffaflıktan uzaklaşarak birer ‘dijital itaat mekanizması’na dönüştü.

Benzer Haberler