Sosyal Medya

Ekonomi

Kruvaziyer Turizminin Yıl Sonu Hedefi 1,5 Milyon Ziyaretçiye Ulaşmak!

Kabotaj Bayramı öncesinde önemli değerlendirmelerde bulunan Camelot Maritime Başkanı Kaptan Emrah Yılmaz Çavuşoğlu, “Kabotaj Bayramı ülkemiz için çok önemli, milli bir bayramdır. Biz denizciler için kabotajın anlamı çok özeldir ve apayrı bir noktada bulunmaktadır. Bağımsızlığımızın en önemli göstergelerinden olan Kabotaj Bayramı’mız aynı zamanda özgürlük demektir" dedi...

Kruvaziyer Turizminin Yıl Sonu Hedefi 1,5 Milyon Ziyaretçiye Ulaşmak!

Kabotaj Bayramı öncesinde önemli değerlendirmelerde bulunan Camelot Maritime Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Emrah Yılmaz Çavuşoğlu, “Kabotaj Bayramı ülkemiz için çok önemli, milli bir bayramdır. Biz denizciler için kabotajın anlamı çok özeldir ve apayrı bir noktada bulunmaktadır. Bağımsızlığımızın en önemli göstergelerinden olan Kabotaj Bayramı’mız aynı zamanda özgürlüğümüzün de en önemli göstergeleri arasında geliyor” dedi. 2023 yılının ilk 5 ayında ülkemiz limanlarına yanaşan kruvaziyer sayısının yüzde 43’lük artışla 279’a, karaya inen yolcu sayısının ise 300 bine ulaştığı bilgisini veren Kaptan Çavuşoğlu, yıl sonu hedefinin ise 1,5 milyon ziyaretçiye ulaşmak olduğunun özenle altını çizdi.

Her yıl 1 Temmuz tarihinde milli bir bayram olarak kutlanan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, hem ülkemiz hem de denizcilik sektörü açısından çok özel bir yerde bulunuyor. Kabotaj, bir ülkenin kendi karasularında ve kendi limanları arasında gemi işletme ve her türlü liman hizmetlerini kendi kontrolünde bulundurma hakkı olarak bağımsızlığı da simgeliyor.

KABOTAJ, BİR BAYRAMDAN ÇOK DAHA ÖTESİDİR

Türkiye’de yabancı sahipli bir cruise gemisini işleten ilk firma olan Camelot Maritime Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Emrah Yılmaz Çavuşoğlu, Kabotaj Bayramı öncesinde çok önemli değerlendirmelerde bulundu. Çavuşoğlu, “Kabotaj Bayramı ülkemiz için çok önemli, milli bir bayramdır. Biz denizciler için kabotajın anlamı apayrı bir noktada bulunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde imparatorluğun kabotaj hakkı yoktu. Çünkü batılı ülkelere verilmiş olan kapitülasyon hakları sebebiyle Osmanlı İmparatorluğu kıyılarında genellikle yabancı bandıralı tekneler hizmet görürlerdi. Ancak 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Antlaşması uyarınca kapitülasyonlar lağvedildi. Böylece Türkiye kabotaj hakkına kavuştu. Türkiye’nin bir yarımada ülkesi oluşu ve kıyı uzunluğunun 8333 kilometre olduğu dikkate alınırsa bu, Türk denizciliğine büyük bir imkân tanıyordu. Gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra 19 Nisan 1926 tarihinde çıkarılan 815 sayılı yasaya göre Türkiye limanları arasında sadece Türk teknelerinin hizmet görmesi zorunluluğu getirildi. Yasa aynı yıl 1 Temmuz’da yürürlüğe girdi. Bu tarih, 1935 yılından itibaren Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. 2007 tarihinde kabotaj kelimesine denizcilik kelimesi de eklenerek bayramın adı Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olmuştur. Bayramımızın hem ülkemize hem de sektörümüze hayırlı olmasını dilerim” dedi.

KRUVAZİYER SAYISI İLK 5 AYDA % 43 ARTTI, 300 BİN TURİST GELDİ

Ülkemizin Akdeniz Çanağı’nın en önemli deniz turizmi destinasyonlarından biri olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, Akdeniz haricinde Karadeniz gibi bir lokasyon ve Rusya, Ukrayna, BDT gibi ülkelerle komşu olduğumuza vurgu yaparak, “Türkiye limanları kruvaziyer turizminin yeniden odak noktası olmaya başladı. İlk 5 ayda ülkemiz limanlarına yanaşan kruvaziyer sayısı yüzde 43’lük artışla 279’a, karaya inen yolcu sayısı ise 300 bine ulaştı” dedi. Kaptan Çavuşoğlu yıl sonu hedefinin ise 1,5 milyon ziyaretçiye ulaşmak olduğunun özenle altını çizdi.

EKONOMİDE KRUVAZİYER BEREKETİ YAŞANACAK, YATIRIMLARIN ARTMASI GEREK

Türkiye’nin kruvaziyer turizminden çok fazla katma değer elde edebileceğine dikkati çeken Çavuşoğlu, “Pandemi ile beraber sekteye uğrayan kruvaziyer turizminden yine yeni yeniden pay almaya başladık. Başta Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olmak üzere özel sektörün de deniz turizmine yatırım yapması gerekiyor. Yatırımlarla birlikte ülkemizin rakiplerinden çok daha ön plana çıkacağını öngörüyoruz.

60 MİLYON TURİST VE 56 MİLYAR DOLAR GELİR HEDEFİNDE ASLAN PAYI KRUVAZİYER TURİZMİNDE OLACAK

2023 yılının ocak-mayıs döneminde Kuşadası’na 124, İstanbul’a 50, Çeşme’ye 20, Bodrum’a 19, Antalya’ya ise 8 kruvaziyer gemisi demirledi. Aynı dönemde ülkece 299 bin 377 kruvaziyer yolcusu ağırladık. En fazla konuğu ise 157 bin 940 ile Kuşadası ağırladı. Kuşadası’nı 71 bin 16 ile İstanbul, 14 bin 777 ile Antalya, 13 bin 886 ile Bodrum, 8 bin 418 ile Çeşme ve 7 bin 744 ile Çanakkale takip etti. İzmir ve Marmaris limanlarında da 5 binden fazla turist ağırlandı. 2023’te 60 milyon turist ve 56 milyar dolar gelir hedefine, kruvaziyer turizminden de katkı bekleniyor. Ben, burada aslan payının kruvaziyer turizmine ait olacağını öngörüyorum.” dedi.

CAMELOT MARITIME YATIRIMLARINI SÜRDÜRECEK

Camelot Maritime olarak yatırım odaklı olduklarını ifade eden Camelot Maritime Genel Müdürü Gürbüz Can, “Ülkemiz kruvaziyer turizminde kat edeceğimiz çok yol var. Sektörde ilkleri gerçekleştiren firma olan Camelot Maritime’ın yatırımlarına devam edeceğini ve ülkemiz kruvaziyer turizminin gelişmesine katkı sunacağını belirtmek isterim. Camelot Maritime olarak tüm dünya kruvaziyer turizmine know-how’ımızla hizmet vermeye hazırız. Hizmetteki kalitemize ile deniz turizminin kalite çıtasını artırıyoruz” ifadesini kullandı. Son olarak Can şunları söyledi: “Türk denizcilik firmalarının ve Türk gemi adamlarının en büyük sorunlarından birinin vize konusu olduğunun da altını çizmek isteriz. Bu sorun denizcilik firmalarımızı ve gemi adamlarımızı dünya denizcilik marketinde maalesef zor durumda bırakıyor. 1 Temmuz Kabotaj Bayramı vesilesi ile denizcilerimize yeşil pasaport hakkı tanınması konusunun bir kez daha buradan gündeme taşınmasının isabetli olacağına eminiz. Unutmayalım ki bizim olanı korumazsak başka kimse korumaz.”

BAKMADAN GEÇME

  • ANALİZ: Trump, Putin’e Karşı Neden Giderek Agresifleşiyor?

    Trump ve Putin Arasındaki Siyasi Yakınlaşma Neden Bozuldu? Son yıllarda Donald Trump ile Vladimir Putin arasında gelişen dostane ilişki, uluslararası…

  • Meclis Takvimi Yoğun: Gözler Zeytinlik Yasası ve PKK Komisyonunda

    PARA ANALİZ- Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin 8. yılında anma törenlerine ev sahipliği yapacak.…

  • Tuncay Turşucu: “Merak Etmeyin, İyi Piyasa Her Zaman Gelir”

    Tuncay Turşucu, piyasalardaki son gelişmeleri ve 24 Temmuz TCMB faiz kararı öncesi oluşan beklentileri değerlendirdi. Borsa İstanbul’da yaşanan son yükselişin siyasi gelişmeler ve faiz indirimi beklentileriyle şekillendiğini belirten Turşucu, yatırımcılar için önemli uyarılarda bulundu: “İyi piyasa her zaman gelir. Gelmiştir.”

  • Temmuz Anketleri: CHP Birinciliğini Sürdürüyor mu? Kamuoyu Yoklamalarında Liderlik Yarışı Kızışıyor

    Temmuz ayında yayımlanan güncel seçim anketleri, CHP’nin birinci parti konumunu büyük ölçüde koruduğunu gösteriyor. Ancak farklı araştırma şirketlerinden gelen çelişkili sonuçlar, kamuoyunda “kim birinci parti?” tartışmasını yeniden alevlendirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP’nin önde olduğu yönündeki iddiaları reddederken, hem parti tercihleri hem de cumhurbaşkanlığı senaryoları dikkat çekici veriler sunuyor.

  • Çin: Xi Jinping’in başı dertte mi? İddialar ve Gerçekler

    Son dönemde, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'e yönelik siyasi istikrarsızlık ve hatta darbe girişimi iddiaları uluslararası kamuoyunda zaman zaman gündeme gelmektedir. Ancak, bu tür iddiaların somut bir dayanağı olup olmadığını anlamak için, özellikle son bir hafta içinde yayımlanan güvenilir yazılı kaynakları dikkatle incelemek büyük önem taşımaktadır. Zira Çin'in kapalı siyasi yapısı, spekülasyonlara zemin hazırlarken, bu tür asılsız söylentilerin hızla yayılmasına da olanak tanımaktadır.

  • Zeynel Balcı: Faiz İndirimi Beklentisiyle Borsaya İlgi Artıyor

    Enflasyonda yaşanan düşüş ve yaklaşan TCMB toplantısı, yatırımcıların yönünü yeniden Borsa İstanbul’a çevirdi. Faiz indirimi beklentileri hem yerli hem yabancı yatırımcıları hisse senetlerine yönlendiriyor. Zeynel Balcı’nın analizine göre, mevcu

  • Piyasa Gündemi: Trump’ın Yeni Gümrük Tarifeleri Asya ve Küresel Piyasaları Baskılıyor

    Asya-Pasifik piyasaları haftaya karışık bir seyirle başladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın hafta sonu duyurduğu Avrupa Birliği ve Meksika’ya yönelik %30’luk yeni gümrük tarifeleri yatırımcılar üzerinde baskı yaratırken, temkinli bir fiyatlama eğilimi öne çıkıyor. Tarife kararları 1 Ağustos’tan itibaren uygulanacak. AB ve Meksika liderleri, tarife oranını düşürmek için bu ay ABD yönetimiyle müzakerelere devam edeceklerini açıkladı.

  • Borsa Strateji Raporu: Faiz İndirim Döngüsü ve Borsa İçin Yeni Fırsatlar

    Gedik Yatırım, 2025 ikinci yarısı için BIST stratejisini güncelledi. Rapora göre, faiz indirim döngüsünün başlaması ve enflasyonda baz etkili iyileşme beklentileri, kısa ve orta vadede Borsa İstanbul için destekleyici olabilir. 2025 yılının ikinci yarısında şirket kârlılıklarında toparlanma bekleniyor.

  • Birikimler yeniden TL’ye dönüyor, sıcak para girişi sürüyor

    Mevduat sahibi Ekrem İmamoğlu şokunu geride bıraktı. TL'nin cicim ayları başladı

  • Ali Bilge: ÖLÜMCÜL YAZDAN KİM SAĞ ÇIKACAK? *

    Bütün bunlara rağmen iktidar güç kaybediyor ve muhalefet yükseliyor, yapılacak ilk seçimlerde de iktidarı kaybedeceği anlaşılıyor, anlaşıldıkça da rejimi daha da sıkılaştırmaya başlıyor. Seçimleri işlevsiz kılan hegemonik bir düzene geçmek için de otokrasinin sıkılaştırılması gerekiyor. 

  • Erol Taşdelen yazdı:  2025: REEL SEKTÖRÜN TARİHİ ÇÖKÜŞÜ

    2025 yılı, Türkiye’de reel sektörün “tarihi çöküş” yılı olarak kayıtlara geçmeye aday. Makro göstergeler büyümeye işaret etse de, mikro düzeyde reel sektör firmaları iflasın eşiğinde. Kredi takip tutarları rekor seviyelere ulaşırken, icra daireleri dosya yığını altında eziliyor. Ekonomik sistem içinde birer “yaşayan ölü” haline gelen zombi şirketler çoğalıyor. Konkordato ilan eden büyük firmaların listesi her geçen gün uzuyor. İşte çöküşün ayak sesleri:

  • Can Selçuki video: Türkiye 19 Mart’ta büyük kırılma yaşadı! Refahı tükettik & Anketlerde kim önde?

    Türkiye 19 Mart’ta büyük kırılma yaşadı! Refahı tükettik & Anketlerde kim önde?   Araştırmacı ve ekonomist Can Selçuki, Türkiye’nin kalkınma…

  • Çetin Ünsalan: Çölleşmeye doğru giderken

    İklim Yasası hakkında her türlü spekülasyonu yapanlar, çıkan kanunla olmayan maddeleri sıralayanlar, bu ülkede üretimsizleşme, imtiyaz dağıtma gibi eylemler için sanki kanuna uyumun önemli görülüp görülmediği gerçeğini yok sayarak, asıl gelen sorunu tartışmıyorlar. Tersi olsa yanan ormanlar Anayasa’da açık hüküm olmasına rağmen, sonrasında otel değil, orman olurdu.

Benzer Haberler