Sosyal Medya

Genel

Rusya Kalkışmasına Dair Bilinmeyenler: Moskova’ya 200 Km Yaklaşan iİsyancıların Asıl Hedefi Neydi?

Rusya Federasyonu, 24 Haziran'da son yılların en uzun yirmi dört saatini yaşadı.

Rusya Kalkışmasına Dair Bilinmeyenler: Moskova’ya 200 Km Yaklaşan iİsyancıların Asıl Hedefi Neydi?

Rusya Federasyonu, 24 Haziran’da son yılların en uzun yirmi dört saatini yaşadı.

 

 

Son yıllarda dünya çapında şöhret sahibi olan Wagner grubunun lideri Yevgeni Prigojin bir isyan provası yaptı ve ardından Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko’nun aracılığında uzlaşı sağlandı. Konu, kaba taslak bu şekilde olsa da olaya dair bilinmeyen pek çok şey var. İşte, onlardan bazıları…

 

Prigojin, kamuoyuna duyurusunda, “24 saat içinde Moskova’nın 200 km yakınına ulaştık. Bu süre içinde savaşçılarımızın kanından tek bir damla bile dökülmedi” dedi.

 

Konu kaba hatlarıyla bundan ibaret olsa da Rusya’nın en uzun yirmi dört saatine ilişkin bilinmeyen çok şey var.

İşte, onlardan bazıları:

 

DARBE Mİ PLANLIYORLARDI?

Prigojin, önderlik ettiği hareketin bir darbe değil, “adalet yürüyüşü” olduğunu söyledi.

Rus isyancıların lideri ve komuta ettiği birlikler Ukrayna savaşında hayati bir rol oynamıştı. Bu süreçte hapishanelerdeki binlerce mahkum, paralı asker olarak Wagner grubuna katılmıştı.

 

Prigojin, uzun bir süredir savaşı yöneten Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile çekişme içindeydi. Ancak Şoygu-Gerasimov ekibinin, Wagner grubunu komuta altına almaya dönük hamlesi bardağı taşıran son damla oldu.

 

Wagner savaşçıları önce, konuşlandıkları doğru Ukrayna’dan Rusya’nın Rostov kentine hareket etti. Ardından Voronej üzerinden Moskova‘ya doğru ilerlemeye başladılar. isyancılar, Moskova’ya 200 km yaklaşmışlardı ki Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko‘nun aracılığında bir tür “uzlaşı” sağlandı.

 

 

 

 

 

Kremlin, mevcut durumda, Prigojin’in Belarus’a gideceğini ve “herhangi bir ceza almayacağını” söylüyor. Sadece bu da değil, “İsyana katılan Wagner milisleri için de af sözü” veriyor.

 

OLAYLAR NASIL BU NOKTAYA GELDİ?

 

Prigojin aylardır, “askerlerine yeterli teçhizat ve mühimmat sağlamadıkları için” Şoygu ve Gerasimov’a öfke kusuyor. Putin, “Ukrayna’da savaşan tüm paralı asker gruplarının savunma bakanlığına bağlanmasına yönelik kararı” desteklediğinde, bunu kendisine karşı bir meydan okuma olarak gördü ve şiddetle reddetti.

 

Putin 23 Haziran’da yaptığı uzun konuşmada Wagner milislerini “küçük bir grup pislik” olarak tanımlayınca anlaşmazlık tırmandı.

Prigojin devamında, Rus ordusunu kendilerine saldırmakla suçladı. Ordu iddiaları reddetti ve isyancıların lideri de cuma günü geç saatlerde “adalet yürüyüşünün başladığını” duyurdu.

Prigojin, Rus kamuoyuna yaptığı duyuruda, “25 bin kişiyiz, isteyen herkes bize katılsın” dedi.

 

 

 

 

 

 

İsyancı lider, güçlerini gece boyunca sınırın ötesindeki Rostov-on-Don‘a taşıyarak savaşın yürütüldüğü askeri karargahın kontrolünü ele geçirdi ve şehrin merkezinde direniş bir yana, alkışlar ve sloganlarla karşılandığını gösteren videolar yayınlandı.

Prigojin, cumartesi sabahı yaptığı son konuşmada “Karargahın içindeyiz, kenti tek bir kurşun atmadan ele geçirildik” dedi.

 

 

 

KONUYA İLİŞKİN DİĞER AYRINTILAR

  • FSB güvenlik servisi (eski KGB) bir ceza davası açtı. Moskova bölgesi alarma geçirildi.
  • Putin, devlet televizyonunda beş dakikalık bir konuşma yaptı ve birlik çağrısında bulundu. “Karşı karşıya olduğumuz şey tam anlamıyla bir ihanettir” dedi ve sorumlulardan hesap soracağını söyledi.
  • Bu güne dek hiçbir zaman doğrudan Putin’i hedef almayan Prigojin daha önce, “mutlu dede” olarak işaret ettiği Rus lider için “tam bir pislik” ifadesini kullanmıştı.
  • Voronej‘de bir hava saldırısıyla bir yakıt deposu ateşe verildi, ancak bunun nedeni henüz belli değil.

 

 

 

cumhuriyet.com.tr

 

 

BAKMADAN GEÇME

  • Vergi cezasından kurtulmak için son fırsat! TTB montaj süresi uzatıldı

    Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), akaryakıt istasyonlarında taşıt plakalarının otomatik olarak tanınmasını sağlayan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında, Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montaj süresinin uzatıldığını duyurdu.

  • Trump Orta Doğu’da vites yükseltti! 200 milyar dolarlık dev paket

    ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan’dan sonra Orta Doğu turunun ikinci durağı Katar’da önemli anlaşmalara imza attı. Doha’da Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile buluşan Trump, ilişkileri stratejik düzeye taşıdı.

  • ABD’de konut kredisine beklenmedik ilgi! Faizler yükseldi başvurular arttı

    ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) faiz oranı geçen hafta yüzde 6,84’ten 6,86’ya yükseldi. Buna rağmen mortgage başvuruları yüzde 1,1 oranında artış gösterdi. Faiz oranları yukarıda seyretse de, alıcılar daha fazla seçenek bulmanın heyecanıyla harekete geçti. ABD’de konut piyasasında temkinli bir canlanma sinyali var.

  • Altın fiyatı neden düştü?

    Güvenli liman altın sarsıldı. Gram altın fiyatı, yatırımcıların güvenli liman talebinden uzaklaşmasıyla 4 bin TL’nin altına geriledi. ABD-Çin ticaret geriliminin geçici olarak yumuşaması ve borsalardaki iyimser hava, altına olan ilgiyi zayıflattı.

  • Son dakika: Suya zam geldi! İstanbullulara kötü haber

    İstanbul'da konutlarda ve iş yerlerinde kullanılan suya ortalama yüzde 10 oranında zam yapıldı. En çok kullanılan 0-15 metreküp arası suyun birim fiyatı 42.37 TL’den 46.62 TL’ye yükseldi. Bu kademe, İstanbulluların yüzde 85’ini doğrudan etkiliyor.

  • Merkez’den dezenflasyon mesajı! Cevdet Akçay: Başarısızlık algısı gerçekçi değil

    Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, son dönemde kamuoyunda dile getirilen "dezenflasyonda başarısızlık" yorumlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) toplantısında konuşan Akçay, dezenflasyon sürecinin doğru yönde ilerlediğini vurguladı.

  • HÜRJET Avrupa yolcusu! İspanya’da tarihi imza

    Türkiye-İspanya Anlaşması yeni bir çağı başlatacak. Türkiye'nin ilk yerli jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET için İspanya’da tarihi bir mutabakat anlaşması imzalandı. Anlaşma, uçağın İspanya’ya satışının önünü açarken, ortak üretim altyapısının da bu ülkede kurulmasını kapsıyor.

  • Trump’ın imzası Türkiye için pahalıya patlayacak! İlaç fiyatlarında fırtına kapıda

    ABD Başkanı Donald Trump, ülkedeki ilaç fiyatlarını yüzde 30 ila yüzde 80 oranında düşürecek kararnameyi imzaladı. Ancak bu adımın, küresel ilaç pazarında dengeleri bozacağı uyarısı geldi. Trump, ilaç şirketlerinin zarar etmemesi için diğer ülkelerdeki fiyatların artırılacağını belirtti. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, ABD’de alınan kararın Türkiye için de kritik olduğunu vurguladı.

  • AB’den Rusya’ya 17. darbe! Yaptırım paketi üzerinde uzlaşı sağlandı

    Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya karşı hazırladığı 17. yaptırım paketi üzerinde nihayet uzlaştı. AB büyükelçilerinin oluşturduğu Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER), özellikle Rusya’nın petrol taşımacılığında kullandığı gölge filoyu hedef alan yeni önlemleri onayladı. Paket, AB dışişleri bakanlarının 20 Mayıs’ta resmen onaylamasıyla yürürlüğe girecek.

  • Enflasyon yolu sisli! Fed’den belirsizlik uyarısı

    Fed'in gözü enflasyonun yönünde ve ticaret politikalarının etkisinde. ABD Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, son enflasyon verilerinin yüzde 2’lik hedefe giden yolda ilerleme sağlandığını gösterdiğini söyledi. Ancak ithalata getirilen yeni tarifelerin fiyatları yukarı çekme olasılığı nedeniyle ekonomik görünümün belirsizliğini koruduğunu vurguladı.

  • Rusya-Ukrayna Savaşı Küresel Ekonomik Dengeleri Altüst Etti

    Dördüncü yılına giren Rusya-Ukrayna savaşı, tarımdan turizme, enerjiden ulaştırma ve lojistiğe kadar pek çok sektörü derinden etkileyerek küresel ekonomik dengeleri sarsmış durumda. Yarın imzalanacak bir ateşkes, enerji ve tarımsal emtia fiyatlarında pozitif şok yaratabilir..

  • Fitch’ten Bankacılığa Uyarılar

    Fitch, Türk bankalarına yönelik yayınladığı raporda, "Piyasa oynaklığının devam etmesi veya politika yönündeki bir değişiklik bankaların refinansman risklerini artırabilir" şeklinde değerlendirdi.

  • TCMB güncesi: Altın Fiyatlarındaki Yükseliş Konut Talebini Tetikledi

    TCMB'nin yayımladığı son analiz, Eylül 2023'ten itibaren hızla yükselen altın fiyatlarının, konut ve otomobil piyasasında talebi artırdığını ortaya koyuyor. Rapora göre, jeopolitik belirsizliklerin ve merkez bankalarının yoğun altın alımlarının etkisiyle altının dolar bazında fiyatı yaklaşık %77 artış gösterdi. Bu yükselişin Türkiye’deki bireysel tasarruf sahipleri için ciddi bir servet artışı anlamına geldiği değerlendiriliyor.

Benzer Haberler