Sosyal Medya

Ekonomi

Erdal Sağlam: Şimşek’in atanmasına sevinen piyasalar neden tedirgin?

Mehmet Şimşek’in ekonominin başına getirilmesine sevinen piyasalar, Şimşek’in istediğini yapamayacağı endişesiyle tedirginlik yaşıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomiye müdahil olmaya…

Erdal Sağlam: Şimşek’in atanmasına sevinen piyasalar neden tedirgin?

Mehmet Şimşek’in ekonominin başına getirilmesine sevinen piyasalar, Şimşek’in istediğini yapamayacağı endişesiyle tedirginlik yaşıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomiye müdahil olmaya devam edeceğine ilişkin artan işaretler piyasalardaki kur ve faiz beklentilerini yukarı doğru çekiyor. Bir başka deyişle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Şimşek’in işine karışması, ekonomideki maliyeti artırmaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkez Bankası Başkanlığı’ndan Şimşek’in isteği üzerine aldığı Şahap Kavcıoğlu’nu, Şimşek istemediği halde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanlığı’na atadı. Kendi istediği isimlerden hiçbiri kabul görmeyip, sürpriz biçimde Kavcıoğlu’nun atanmasına Şimşek’in moralinin bozulduğunu, bunu yakınlarına da söylediğini öğrendik.

Bu arada geçen hafta “Kadromuzu kurmaya ve politika saptamaya öncelik veriyoruz” diyen Bakan Şimşek’in ekonomi yönetiminde istediği kapsamlı değişiklikler de henüz yapılmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Kavcıoğlu’nun BDDK atamasında olduğu gibi, Şimşek’in istediği diğer atamalar konusunda da ayak dirediği konuşuluyor. Bu durum yeni rasyonel ekonomi politikalarına geçileceği umudunu taşıyan piyasalarda tedirginlik yaratıyor.

İstanbul borsası neden yükselişte?

Yaşanan bu tedirginliğe rağmen özellikle hisse senedi piyasalarında iyileşmenin devam ettiği, endeksteki artışın sürdüğü görülüyor. Kurlardaki artış ve buna bağlı altın fiyatlarındaki yükseliş devam ederken; bankacılık piyasasında ise eski yönetimin aldığı TL’ye dönüş zorunluluğu geçerliliğini koruduğu için, TL mevduat faizlerinin yüzde 50 sınırına kadar dayandığı gözleniyor.

Hisse senedi piyasalarında kur ve faiz artışına rağmen yaşanan tırmanışın en önemli gerekçesi olarak, ‘Borsaya yabancı sermaye girişleri tekrar başlayacak bu nedenle artış beklentisi arttı” deniliyor. Bu arada fazla yükseldiği için Borsa İstanbul endeksinde düzeltmenin gelebileceği de konuşulanlar arasında.

Dövizdeki yükseliş ne zamana kadar sürer?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bu hafta Bakanlar kurulu toplantısından sonra Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nun toplanacağını söyledi. Bu hafta Perşembe günü Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Bankalar Birliği Yönetim Kurulu ile önemli bir toplantı yapacak. Bu toplantılarda, uygulanacak yeni politikalar hakkında yeni ipuçlarının çıkması bekleniyor.

Geçen hafta bir günde yüzde 7 değer kaybeden TL’deki erime de sürüyor. TL’nin değerinde her gün yüzde 1 civarında bir düşüş izliyoruz. Kurlardaki bu yükselme ve TL’nin değerinin nereye kadar düşeceği, Merkez Bankası’nın politika faizinde yapacağı artış için de önemli bir sinyal olacak.

Seçimin ikinci turuna 20 TL sınırında giren dolar kuru bu hafta başında 23.65 TL civarındaydı. Merkez Bankası’nın 22 Haziran’da yapacağı toplantıya kadar dolar kurunun 24 TL’yi aşması hatta 25 TL’ye yakınlaşması bekleniyor. Kabaca seçim sonrası Merkez Bankası toplantısına kadar yüzde 20-25 arasında bir devalüasyon yaşanacağını söylemek  mümkün. Merkez Bankası’nın müdahalesine rağmen kurların yukarı çıkmaya devam etmesi, aslında faizlerde önemli bir yükseliş yaşanacağı beklentisini de yansıtıyor.

Politika faizi yüzde kaça çıkabilir?

Asgari ücret ve maaşlara zam ne olacak?

Yazının tamamı burada.

BAKMADAN GEÇME

  • ChatGPT Çağında Üniversitenin Hâlâ Bir Amacı Var mı?

    Yapay zekanın akademiye giriş yapmasıyla, birçok öğrenci ödevlerini bu teknolojilere havale etmeyi rutin hale getirmiş durumda. Hatta ironik biçimde, hâlâ emek vererek çalışan öğrenciler, AI kullananlara göre daha zayıf bir izlenim bırakabiliyor. Hocalar, gerçek ve yapay üretim arasındaki farkı tespit etmekte zorlanıyor — daha da ilginci, öğrencilerin işlerini değerlendirmek için kendileri de yapay zeka kullanmaya başlamış durumdalar.

  • Atilla Yeşilada ve Perihan Tantuğ video: Dolardan Kaçış Başladı, Nereye Kadar Gider?

    Dolar nereye gidiyor? Dolar mı güçsüz, euro mu güçlü? Dolar/TL'deki beklentiler neler? Merkez Bankası güçlü TL politikasından neden vazgeçilemez? Takas bağlantıları ne zaman açılmalı? Faiz düşerse para nereye gider? Sanayi sektörü nereye gidiyor? Petroldeki düşüş devam mı? Hepsi ve çok daha fazlası, Atilla Yeşilada ve Perihan Tantuğ'un izlediği Piyasanın Efendisi'nde...

  • Recep Erçin:  Maliyetler o kadar yüksek ki Çinliler bizim sektöre gelmez- İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz

    İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, sektörün genel durumunu “Keyif yok” şeklinde ifade etti. Sektörde ödeme vadelerinin 120 aya kadar çıktığını belirten Öksüz, son faiz kararı için “Artış kötü oldu. Yani biraz dövizi frenlemek için yaptılar ama döviz artmasa da işletmeler fiyatları artırmaya otomatiğe bağlamış. Gittiğimiz restoranda, kasapta, manavda bunun yansımalarını çok net görüyoruz” dedi.

  • Açlık sınırı 26 bin lirayı aştı

    Birleşik Kamu-İş’e bağlı KAMU-AR’ın araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı mayısta 81 bin 602 TL’ye ulaşırken, sadece gıda için gerekli harcama yani açlık sınırı 26 bin 452 TL’ye çıktı.

  • Avrupa’dan Washington’a ticaret resti: Ya sıfır vergi ya 95 milyarlık misilleme!

    Avrupa Birliği, ABD Başkanı Trump’ın %50 gümrük vergisi tehdidine karşı “sıfıra karşı sıfır” gümrük tarifesi önerisini sürdürüyor. Diplomatik temaslar devam ederken, 9 Temmuz’da kritik bir dönemeç yaşanacak.

  • Anne sütü satışı yasaklandı: İhlal edenlere 684 bin TL ceza ve şok yaptırımlar!

    Artan şikâyetler ve sağlık riskleri gerekçesiyle Ticaret Bakanlığı, anne sütü satışını perakende ve dijital platformlarda yasakladı. Yasak kapsamında, satışa devam eden kişi ve kurumlara 684 bin TL’ye kadar ceza uygulanacak.

  • Şimşek’ten KKTC’de ekonomi mesajı: Program sayesinde Türkiye önemli kazanımlar elde etti

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KKTC'de düzenlenen konferansta Türkiye'nin güçlü ekonomik adımları ve gelecek vizyonunu anlattı. Enflasyonda düşüş sürecek, rezervler artmaya devam edecek dedi.

  • Rusya ile barış trafiği: Fidan’dan Moskova’da kritik mesajlar

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Moskova temaslarında Rusya ile Karadeniz güvenliği, Suriye ve Gazze başta olmak üzere birçok bölgesel konuda iş birliği mesajı verdi. Fidan, “Türkiye, barış ve çözüm için her türlü desteği vermeye hazır” dedi.

  • HSBC’de analist depremi: Üst düzey isimlerle yollar ayrıldı

    Avrupa'nın en büyük kredi kuruluşu HSBC, yatırım bankacılığı birimindeki kapsamlı yeniden yapılanma kapsamında çoğu Avrupa'da olmak üzere iki düzineden fazla analisti işten çıkardı. Süreçte üst düzey isimler de görevden alındı.

  • Güldem Atabay yazdı:  Terörsüz Türkiye hem yakın, hem de uzak

    Erdoğan’ın İmamoğlu-CHP savaşında yeni dalga operasyonlar, İBB’yi çalıştırmamak üzerine kurulu görünüyor. İktidar basınına göre İBB’ye yönelik 4. Dalga ardından yeni bir dalga daha gelmeyecek. Finansal piyasalarda faiz artışı carry trade oyununu devam ettirmeye başlamış görülüyor. Ancak beklentilerdeki bozulma, güven sorunu eşliğinde reel ekonomide olumsuzlukları artırıyor.

  • Can İlker: Tahvilin Fısıltısı, Tarife’nin  Gölgesi

    Japonya’nın tahvil arzını azaltacağına dair sinyalleri, yalnızca yerel değil, küresel tahvil piyasalarında da rahatlama sağladı. ABD 10 yıllık tahvil faizindeki 4 baz puanlık düşüş bunu destekler nitelikte. Bu düşüş, küresel faiz baskısının gevşemesiyle birlikte özellikle ABD hisse senedi piyasalarında güçlü alımlara zemin hazırladı.

  • İSO 500 açıklandı: Devler listesi değişmedi

    İSO 500 araştırmasının 2024 yılı sonuçlarını açıklayan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, TÜPRAŞ’ın zirvedeki yerini koruduğunu söyledi. Ancak reel satışlar, kârlılık oranları ve finansman giderlerinde sanayi sektörü için "tarihi olumsuzlukların" yaşandığına dikkat çekti.

  • Almanlar geleceğe temkinli bakıyor: Tüketici güveninde sınırlı artış

    Almanya’da tüketici güveni Haziran ayında art arda üçüncü kez yükseliş gösterdi. Ancak toparlanmaya rağmen güven endeksi piyasa tahminlerinin gerisinde kaldı. Harcama isteği düşerken, tasarruf eğilimindeki artış belirsizlik ortamının sürdüğüne işaret ediyor.

Benzer Haberler