Sosyal Medya

Borsa

Atamalar Sonrası Piyasalarda Son Durum… Uzmanlar nasıl yorumladı?

TCMB Başkanlığına Erkan, BDDK Başkanlığına Kavcıoğlu getirilirken; atamaların piyasa tarafındaki fiyatlamaları takip ediliyor.

Atamalar Sonrası Piyasalarda Son Durum… Uzmanlar nasıl yorumladı?

TCMB Başkanlığına Erkan, BDDK Başkanlığına Kavcıoğlu getirilirken; atamaların piyasa tarafındaki fiyatlamaları takip ediliyor.

 

 

Haftanın son işlem gününde, dolar zirvesini 23,64 TL’ye; Euro 25,73 TL’ye taşıdı. Gram altın, 1500 TL’ye dayandı. Türkiye’nin CDS’i 500 baz puanın üzerinde kalmayı sürdürüyor. Borsa, 5 ayın zirve seviyesini yeniledi. Uzmanlar, beklentilerini ekonomim.com’a değerlendirdi.

 

 

Piyasaların sabırsızlıkla beklediği atama kararı, gece Resmi Gazete’de yayımlandı. Merkez Bankası Başkanlığına Dr. Hafize Gaye Erkan getirildi. Erkan, kurumun ilk kadın başkanı unvanını da aldı. Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığı’na atandı.

Erkan’ın TCMB başkanlığına getirilmesi piyasalarda önceden satın alınsa da, Şahap Kavcıoğlu’nun BDDK Başkanı olarak ataması sürpriz sayılabilir. Piyasalar bundan sonraki süreçte, ekonomi politikasındaki uygulamalarda neler yapılacağını ve TCMB’nin ilk toplantısındaki adımını yakından takip edecek. Ayrıca, bankacılık sistemine yönelik regülasyonların gevşetilip gevşetilmeyeceği de, hem piyasalar hem de reel sektör açısından önemli görülüyor.

Döviz kurlarında yukarı hareket sürüyor

Döviz kurları ve gram altın son günlerdeki geleneğini bozmayarak, güne yeni zirve seviyelerinden başladı.

Dolar/TL, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 23,37 TL seviyesinde hareket ederken, güne zirve seviyesini yenileyerek başladı. Kur, Türkiye piyasalarının kapalı olduğu saatte uluslararası piyasada tarihi rekorunu 23,6490 TL’ye taşıdı. Dolar, saat 13.01 itibarıyla yüzde 1,62 artışla 23,4833 TL’de bulundu.

 

Euro da rekor serisine devam ediyor. Euro, sığ piyasada 25,7300 TL’ye kadar tırmanırken; şu dakikalarda yüzde 0,95 oranında primle 25,3237 TL’de hareket ediyor.

 

 

 

Borsa 5 ayın zirvesini yeniledi

Borsa İstanbul, haftanın son işlem gününe primli başlarken, sonrasında 5616 puana kadar yükselerek 4 Ocak tarihinden bu yana en yüksek seviyesini gördü. BIST 100 endeksi gün içinde 5536 – 5616 bant aralığında hareket ederken, saat 13.02 itibarıyla yüzde 0,05 yükselişle 5556 puada işlem gördü.

Bankacılık endeksi güne pozitif başlarken, sonrasında negatif tarafa geçti. Endeks, şu dakikalarda yüzde 0,67 puanlık düşüşle 4990 puanda hareket ediyor.

En çok işlem gören hisse senetleri, Türk Hava Yolları, Kardemir, Ereğli Demir Çelik, Akbank ve Sasa oldu.

BIST 100 endeksi açılışta yüzde 0,89 oranında yükselişle 5603 puanda hareket ederken; bankacılık endeksi ise, yüzde 1,03 artışla 5077 puanda bulunmuştu.

 

 

Türkiye’nin CDS’inde sınırlı düşüş

Türkiye’nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren ve risk primi olarak adlandırılan beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS), 500 baz puanın üzerinde kalmayı sürdürürken, düne göre sınırlı bir düşüş gösterdi.

Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i saat 10.23 itibarıyla dünkü kapanışa kıyasla, yüzde 0,49 gerileyerek 521,77 baz puanda bulundu. CDS, dün en son işlemlerde 521,77 baz puan seviyesindeydi.

 

 

Gram altına dolar desteği

Altının gram fiyatı, dolarTL’deki yükselişin desteğiyle tarihi rekorunu 1494 TL’ye taşıdı. Ons altının ve dolar/TL’nin fiyatına göre hesaplanan gram altın, saat 13.02 itibarıyla yüzde 1,39 oranında artışla 1481 TL’de alıcı buldu.

Altının ons fiyatında kararsız bir seyir izlenirken; şu sıralarda yüzde 0,17 oranında düşüşle 1962 dolarda işlem görüyor.

 

 

 

 

Verilecek mesajlar önemli olacak
Serdar Pazı – Global Menkul Değerler Araştırma Grup Direktörü

PPK toplantısında, başlayan yeni dönemin nasıl aksiyon alınacağı görülmek istenecektir; dolayısıyla CDS tarafındaki sert düşüş sonrası kısmi toparlanma bunu düşündürüyor. Dolayısıyla endekste 5330-5620 bandını önemsiyorum.

Yeni zirve ve daha ötesine doğru bir hareket bunun peşi sıra yaşanır diye düşünüyorum ya da ortodoks politikalara net biçimde geçileceği, bankalar üzerinde uzun zamandır yaşanan mevzuat değişikliklerinin yarattığı operasyonel yükün hafifletileceği yönünde kuvvetli mesajlar verilmesi gerekiyor.

 

Politika faizinin yüzde 30’lara çekilmesi olası
Enver Erkan – Dinamik Menkul Başekonomisti

Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan, daha geleneksel para politikasına dönüş sinyali verebilecek bir hareketle Şahap Kavcıoğlu’nun yerine yeni merkez bankası başkanı olarak Hafize Gaye Erkan’ı atadı. Resmi Gazete’de KHK ile yapılan duyuru, Sn. Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasının ardından Erdoğan’ın en üst düzey ekonomi ekibinin yenilenmesini yansıtıyor.

Oldukça güçlü bir CV’ye sahip olması ve Batı piyasaları tarafından tanınması bakımından Erkan’ın atanması, piyasalar tarafından, enflasyonun yükselmesine neden olan aşırı düşük borçlanma maliyetleri uygulamasının para politikası nezdinde normalleşeceğinin işareti olarak alınabilir.

Merkez Bankası 22 Haziran’da önemli bir toplantı yapacak. Bunun öncesinde de yeni Başkan’ın açıklamaları önemle takip edilecektir. Bugüne kadar gelen mesaj ve oluşan beklentiler güçlü bir politika geçişi sinyaline işaret ediyor ve 22 Haziran PPK toplantısı bunun uygulamaya geçmesi açısından çok kritik bir konumdadır. En önemli mesele ise, politika faizinin hangi seviyeye çekileceği ve bunun tek seferlik agresif bir adımla mı, yoksa birkaç toplantıya yayılan kademeli bir geçişle mi olacağıdır. Birçok farklı geçiş senaryosu türetilebilir.

Bizim görüşümüz, Merkez Bankası’nın beklenen enflasyon analizinin politika faizinin nihai seviyesine temel oluşturacağı yönündedir. TCMB 22 Haziran’da bütün faiz artırımını tek seferde yapmazsa, Temmuz ayında yayınlanacak Enflasyon Raporu’ndaki güncellenecek beklentiler TCMB’nin politika faizini de nihai olarak nerede gördüğünü ortaya koyacaktır.

Bütün bu varsayımlar altında politika faizinin yüzde 30’lar seviyesine çekilmesi çok olası görünüyor. Politika faizi şu anda yüzde 8,5 olduğundan dolayı, tek seferde böyle bir adım ekstrem olabilir. Her ne kadar, politika faizi artırımı pratikte Merkez Bankası’nın aktarım mekanizmasının merkezine koymak gibi pratik olacak olsa da, döviz pozisyonlanmaları, kredi faizleri ve değişken faizler halen etkilenebilecek bir durumda. Bu nedenle faiz adımı bölünebilir veya belli bir dönem faiz koridoru uygulamasına da geçilebilir. Her durumda, 22 Haziran’daki toplantıda atılacak ilk adımın en büyük adım olacağını değerlendiriyoruz. Eğer Merkez Bankası birden fazla faiz artışı yapacaksa, en büyük dilimi ilk toplantıda gerçekleştirecektir.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

  • Moody’s’in Not İndirimi Piyasaları Sarstı: Wall Street Stratejistlerinden İlk Tepkiler

    Bloomberg: ABD’nin kredi notunun Moody’s tarafından düşürülmesi sonrası Wall Street’te hisse senetleri gerilerken, tahvil getirileri yükseldi. Moody’s, artan borç yükü ve faiz maliyetlerini gerekçe göstererek ABD’nin notunu “Aaa”dan “Aa1”e düşürdü.

  • CHP/Karatepe: Düşen İşsizlik Değil, Umut!

    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hazine ve Maliye Politikalarından Sorumlu Yalçın Karatepe, TÜİK’in açıkladığı işsizlik verilerini ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamalarını sert bir dille eleştirdi. Karatepe, geniş tanımlı işsizliğin yüzde 28,5 seviyesinde olduğuna dikkat çekerek, “Sessizliğe başarı süsü vermek, yoksulluğa istihdam demek, halkla alay etmektir” dedi.

  • İŞ YATIRIM: Para Nereye Gidiyor?

    Yabancı Sermaye Girişi Artarken Yerli Yatırımcı Dövizden Uzaklaşıyor 9 Mayıs haftası itibarıyla finansal piyasalarda sermaye akımlarına ilişkin olumlu işaretler değerlendirilmektedir.…

  • Yabancı alacaklılara  yapılan ödemeler rekor kırıyor

    Yeterli döviz girişi sağlanamadığında ya da herhangi bir nedenden ötürü dış sermaye ülkeden çıkmaya başladığında TL değer kaybeder, çıkışın boyutuna göre ekonomi krize sürüklenebilir.

  • ANALİZ: Borsa İstanbul Görünümü – Satışlar Devam Edebilir mi?

    Piyasalarda Belirsizlik ve Sert Satışlar Borsa İstanbul’da 16 Mayıs 2025 tarihinde yaşanan sert satış dalgası, özellikle kritik 9.500 puan seviyesinin…

  • İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Kapanış Raporu

    İş Yatırım global hisse senetleri, emtia ve tahvil pazarında haftayı değerlendirdii

  • CDS piyasası İmamoğlu’nu unuttu

    Merkez Bankası’nın rezerv birikimine yeniden başlaması ve PKK’nın kendini feshetmesi gibi gelişmelerin ardından Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), yaklaşık iki ay sonra ilk kez 300 baz puanın altına geriledi.

  • İmamoğlu’ndan AKP’ye korkunç suçlama: İstanbul’da 15 yılda 85 milyar dolar rant sağladınız

    Tutuklu Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Yeşil alanları, deprem toplanma alanlarını, askeri alanları imara açtınız, birilerine özel imar verdiniz, şehri katlettiniz, trafiği mahvettiniz. Sadece 15 yılda 130 projede kamu alanlarından ve imar hareketliliğinden birilerine sağladığınız rant tam 85 milyar dolar." dedi.

  • ŞOK: Moody’s ABD’nin Kredi Notunu Düşürdü

    ABD’nin 36 trilyon dolara ulaşan kamu borcu, Moody’s tarafından verilen en yüksek kredi notuna mal oldu. Moody’s, 1919’dan bu yana korunan “Aaa” notunu bir kademe indirerek “Aa1” seviyesine çekti ve ülkenin görünümünü “negatif”ten “durağan”a revize etti.

  • Gönül Tol’dan ABD’ye Uyarı: Trump, Erdoğan’ın Dopingli Benzeri

    Middle East Institute Türkiye Programı Direktörü Gonul Tol, Amerikan demokrasisinin tehdit altında olduğuna dair uyarısını açıkça dile getiriyor: Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de 20 yılda inşa ettiği otoriter rejimi, Donald Trump birkaç yıl içinde kurabilir—belki de sürece çoktan başladı.

  • BBVA: Türkiye Sert Bir Duruş mu Yaşayacak?

    BBVA'nın güncel analizine göre, 2025 yılının ilk çeyreği, özellikle iç talebin etkisiyle güçlü bir büyümeye sahne oldu. Ancak Mart ayına ait üretim verileri, tüm temel sektörlerde zayıflama işaretleri gösteriyor. Nisan ayında ise güven endekslerinde hızlı bir bozulma gözlendi. Bu durum, Mart ortasında yaşanan iç siyasi belirsizliklerin ve Nisan ayında başlayan tarife krizinin, ekonomik faaliyetlerde sert bir ayarlamayı tetikleyeceği sinyalini veriyor.

  • SGK bildirdi! Yemek kartları marketlerde geçecek mi?

    Danıştay, milyonlarca çalışanı ilgilendiren önemli bir karara imza attı. İşverenlerin çalışanlara sunduğu yemek kartlarının SGK primi dışında tutulmaya devam edileceği açıklandı. Bu karar, iş dünyasında uzun süredir uygulanan yemek yardımı sistemine yasal güvence kazandırdı.

  • Atilla Yeşilada video: BofA borsaya operasyon mu yaptı? & Ekonomik krizi Erdoğan’ın ahtapotu getirir mi?

    Semih Sakallı'yla söyleşimde BofA'nın hisse satışı ana gündem maddesi oldu.  CHP'ye operasyonların genişlemesinin  önce siyasi, sonra da döviz krizine neden olabileceği anlattım.  Türkiye yol ayrımında, ya tüm derdi olanlara çare bir anayasa yazılacak, ya da Erdoğan Bahçeli ikilisi iyice sertleşip ana muhalefeti tümden  devreden çıkartma yoluna sapacak. Ekonomi ve piyasalar hakkında  bu yol ayrımı aşılmadan gerçekçi tahminler yapılamaz.

Benzer Haberler