Sosyal Medya

Genel

Turizmde ‘sürdürülebilirlik’ yarışı

Türkiye’nin turizmde en büyük rakiplerini geride bıraktığını ve artık ‘süper lig’de olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,…

Turizmde ‘sürdürülebilirlik’ yarışı

Türkiye’nin turizmde en büyük rakiplerini geride bıraktığını ve artık ‘süper lig’de olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizmde sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekti. Ersoy, “Artık finans veren kuruluşlar bunlara dikkat edecek. Rezervasyonlarda bu sertifikalara sahip tesisler öncelikli olacak. Hatta sürdürülebilirlik konularına dikkat etmeyen tesislerde kalan turistlerden dönüşte ekstra vergi alınacak. Tüm tesislerin bu kriterlere tam uyumla hareket etmesi gerekiyor”

Hürriyet gazetesinden Emre Eser’in haberine göre; Türkiye turizminin oyuncuları dün Antalya’da ‘Geleceğin Turizmi Turizmin Geleceği’ ana teması ile başlayan 12’nci Resort Turizm Kongresi’nde bir araya geldi. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (AKTOB) tarafından düzenlenen ve turizm sektörünün önemli finansman sağlayıcılarından biri olan DenizBank’ın ana sponsorluğunda gerçekleşen kongrede en önemli gündem maddelerinden biri de sürdürülebilir turizm uygulamaları oldu. Kongrenin açılış konuşmasında Türkiye’nin son aylarda yükselen ivme ile turizmdeki hedeflerini sürekli revize ettiğini söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Son revizemizi 50 milyon turist, 44 milyar dolar turizm geliri olarak yaptık. Yıl bittiğinde bunları aştığımızı göreceğiz. Böylece turizmde rekorlar yılı olan 2019’u kişi sayısında yakalayacağız ve turizm gelirinde de geçmiş olacağız. Biz artık turizmde süper ligdeyiz. Hedefimize uygun doğrultuda ilerliyoruz” dedi.

2022 ortalaması 90 dolar

Turizmde en önemli verilerden birinin kişi başı gecelik gelirler olduğuna değinen Bakan Ersoy, “2022 ortalaması 90 dolarlara geldi. 2022 ile 2019’un 7 aylık verilerine baktığımızda en büyük rakiplerimizden İspanya turist sayısında yüzde 18 geride, İtalya yüzde 29 geride, Yunanistan yüzde 12 geride. Türkiye ise sadece yüzde 7 geride. Gelirlerde de İspanya yüzde 6, İtalya yüzde 13, Yunanistan yüzde 4 geride. Türkiye ise gelirlerde aynı dönemde yüzde 12 artıda. Yıl sonu beklentimiz yüzde 18” diye konuştu. Ersoy, Türkiye turizmcisi için turizmde çeşitliliğin arttırılmasının ve turizmin 12 aya yayılmasının önemine vurgu yaptıktan sonra sürdürülebilirlik konusunda yeni bir yarışın da altını çizdi.

“Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) ile Uluslararası Sürdürülebilirlik Turizm Programı geliştirmek için anlaştık” diyen Bakan Ersoy, “Dünyada hükümet nezdinde bunu yapan ilk ülke olduk. Toplamda 42 kriterden oluşan 3 aşamalı bu programın 2030’a kadar tamamlanması gerekiyor. 1 Ocak 2023 itibarıyla işletme belgesi almak isteyenlerin 14 kriterlik 1’inci aşamayı yerine getirmesi gerekecek. Bugüne kadar 80 tesis ön denetimden geçti. 27 tesis sertifika almaya hak kazandı. Bu neden önemli çünkü artık finans veren kuruluşlar bunlara dikkat edecek. Rezervasyonlarda bu sertifikalara sahip tesisler öncelikli olacak. Hatta sürdürülebilirlik konularına dikkat etmeyen tesislerde kalan turistlerden dönüşte ekstra vergi alınacak” şeklinde konuştu. Bakan Ersoy, tüm tesislerin bu kriterlere tam uyumla hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Kongrede ‘Dünya ve Türkiye Ekonomisine Bakış’ isimli bir sunum yapan DenizBank Finansal Hizmetler Grubu CEO’su Hakan Ateş de konuşmasının önemli bir bölümünü ‘sürdürülebilirlik’ başlığına ayırdı. Dünyada sürdürülebilir turizme talep artışı olduğunu anlatan Ateş, “Türkiye’de ise çevreye duyarlı konaklama tesislerinin oranı sadece yüzde 9.4. Oysa yapılan araştırmalarda turistlerin yüzde 81’i sürdürülebilir seyahatin kendileri için önemli olduğunu söylüyor. Yüzde 78’i ise sürdürülebilir bir tesiste kalmak istiyor. Ben bunu artık bir zorunluluk olarak görüyorum” dedi. Global ekonomide yeni bir düzene girildiğini, bunun Türkiye için fırsatlar sunduğu kadar riskler de barındırdığını belirten Ateş, dünyada büyümenin yavaşladığı bir ortamda daha dikkatli adımlar atmanın önemine vurgu yaptı.

 

 

 

 

bigpara.hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME

  • BBVA: Türkiye Sert Bir Duruş mu Yaşayacak?

    BBVA'nın güncel analizine göre, 2025 yılının ilk çeyreği, özellikle iç talebin etkisiyle güçlü bir büyümeye sahne oldu. Ancak Mart ayına ait üretim verileri, tüm temel sektörlerde zayıflama işaretleri gösteriyor. Nisan ayında ise güven endekslerinde hızlı bir bozulma gözlendi. Bu durum, Mart ortasında yaşanan iç siyasi belirsizliklerin ve Nisan ayında başlayan tarife krizinin, ekonomik faaliyetlerde sert bir ayarlamayı tetikleyeceği sinyalini veriyor.

  • SGK bildirdi! Yemek kartları marketlerde geçecek mi?

    Danıştay, milyonlarca çalışanı ilgilendiren önemli bir karara imza attı. İşverenlerin çalışanlara sunduğu yemek kartlarının SGK primi dışında tutulmaya devam edileceği açıklandı. Bu karar, iş dünyasında uzun süredir uygulanan yemek yardımı sistemine yasal güvence kazandırdı.

  • Atilla Yeşilada video: BofA borsaya operasyon mu yaptı? & Ekonomik krizi Erdoğan’ın ahtapotu getirir mi?

    Semih Sakallı'yla söyleşimde BofA'nın hisse satışı ana gündem maddesi oldu.  CHP'ye operasyonların genişlemesinin  önce siyasi, sonra da döviz krizine neden olabileceği anlattım.  Türkiye yol ayrımında, ya tüm derdi olanlara çare bir anayasa yazılacak, ya da Erdoğan Bahçeli ikilisi iyice sertleşip ana muhalefeti tümden  devreden çıkartma yoluna sapacak. Ekonomi ve piyasalar hakkında  bu yol ayrımı aşılmadan gerçekçi tahminler yapılamaz.

  • Gençler işsizlik sarmalında: Kadınlar en büyük kaybeden! Türkiye Avrupa’da birinci sırada

    Gizli İşsizlik Patladı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), 2025’in ilk çeyreğine ait istihdam raporunu yayımladı. Türkiye'de çalışma çağındaki 66 milyon kişiden sadece 22,3 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı çalışıyor. Yani toplumun çoğunluğu çalışıyor gibi görünse de ya kayıt dışı ya da güvencesiz işlerde.

  • TİM Başkanı net konuştu! Yüzde 50 ile çarklar dönmez

    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, yüksek faiz oranlarının sanayiye darbe vurduğunu belirterek, "Yüzde 50 faizle üretim yapılmaz. Paranızı faize koyun, uğraşmadan kazanın. Ama biz üretimi, ihracatı seçiyoruz" dedi.

  • FÖŞ’ten Günün Analizi:  Gelişen Piyasalara para girecek mi?

    Bu ikinci tecrübemde Gelişen Piyasalara bu yıl para girecek mi sorusuna cevap aradım.  Çünkü, Türkiye açısından döviz kuru ve dış finansman bağlamında en kritik soru bu.  Doğal olarak, Türkiye’nin kendine özgü şartları, örneğin Erdoğan’ın Kürtlerin sorunlarını çözen bir anayasaya CHP’yi de dahil edip etmeyeceği sorusu ve enflasyonun seyri de sıcak para girişini etkileyecek. Ama, benim tecrübeme göre, para girişlerini öncelikle o varlık sınıfına gösterilen küresel ilgi belirler.

  • Türkiye’nin market devi gençliğe göz kırptı! İndirim mağazasının ismi değişiyor

    Türkiye’nin dört bir yanındaki 4 bin 500 satış noktasıyla hizmet veren Tarım Kredi Marketleri, sürpriz bir kararla ismini değiştiriyor. Yeni dönemde açılacak mağazalar "KOOP" adıyla faaliyet gösterecek. Bu hamleyle sadece tabelalar değil, hedef kitle de değişecek. Mağaza gençlere göz kırptı.

  • İstanbul’dan sonra ilk! Şehire metrobüs geliyor

    Sakarya, İstanbul’dan sonra metrobüse kavuşan ikinci şehir olmaya hazırlanıyor. Şehir hastanesi ile gar meydanı arasında hizmet verecek 19,5 kilometrelik ve 13 duraktan oluşan metrobüs hattında çalışmalar hız kesmeden sürüyor.

  • Gözler o günde! Kritik rapor 22 Mayıs’ta açıklanacak

    Merkez Bankası yeni enflasyon tahminlerini açıklıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025’in ikinci Enflasyon Raporunu 22 Mayıs Perşembe günü kamuoyuna sunacak. Toplantı, İstanbul Finans Merkezi’nde saat 10.30’da başlayacak.

  • Masadan barış sinyalleri geldi! Rusya ve Ukrayna bin esiri takas edecek

    İstanbul Dolmabahçe’de gerçekleşen ve yaklaşık 1,5 saat süren kritik Rusya-Ukrayna görüşmesi sona erdi. Taraflar, bin kişiye karşılık bin kişi esir değişimi konusunda anlaşmaya vardı.

  • Büyük yatırım göçü başlıyor mu? Altın kan kaybetti bitcoin tahtı zorluyor

    Altın fiyatları, Kasım 2024'ten bu yana en kötü haftasını geçirirken; yatırımcı gözünü yeniden Bitcoin'e çevirdi. Altında son 6 ayın en sert düşüşü piyasaları sarstı.

  • Yatırımcı çıkmazda! Konut mu mevduat mı? Tek tek cevap verdiler

    Konut fiyatları dalgalı seyrini sürdürüyor. Merkez Bankası’nın faiz artışları sektörde yeniden durgunluğa neden oldu. Mevduat faizlerinin yüzde 50 seviyelerine çıkması, konuta olan talebi düşürdü. 7 milyon TL’lik bir konutu kiraya vermek yerine aynı parayı mevduata koymak, yaklaşık 3.5 milyon TL getiri sağlayabiliyor. Bu tablo yatırımcıları mevduata yönlendirdi. Peki, mevduat mı konut mu? Uzmanlar yanıtladı.

  • Fed de kemer sıkacak! Görev odaklı bütçeleme dönemi başlıyor

    ABD Merkez Bankası (Fed), kamu kaynaklarının daha verimli kullanılmasını hedefleyen kapsamlı bir yeniden yapılanma planını devreye alacak. Financial Times'ın ortaya çıkardığı iç yazışmalara göre, Fed Başkanı Jay Powell, önümüzdeki birkaç yıl içinde sistem genelinde iş gücünün yüzde 10 oranında azaltılacağını açıkladı. 

Benzer Haberler