Sosyal Medya

Döviz

Daralan Fed Bilançosu Yokuş Yukarı Bir Görev: Jackson Hole Sunumu

Jackson Hole’da toplanan Federal Rezerv yetkilileri, niceliksel gevşemenin yararları ve Fed’in şişirilmiş bilançosunu sorunsuz bir şekilde azaltma yetenekleri hakkında kötümser…

Daralan Fed Bilançosu Yokuş Yukarı Bir Görev: Jackson Hole Sunumu

Jackson Hole’da toplanan Federal Rezerv yetkilileri, niceliksel gevşemenin yararları ve Fed’in şişirilmiş bilançosunu sorunsuz bir şekilde azaltma yetenekleri hakkında kötümser bir değerlendirme çalışması açıkladılar.

New York Üniversitesi profesörü Viral Acharya ve ortak yazarları, Jackson Hole, Wyoming’deki yıllık toplantı sırasında Cumartesi günü sunulan bir makalede “Merkez bankası bilançosunun küçültülmesinin tamamen iyi huylu bir süreç olması olası değil. Çalışmamız, niceliksel genişlemenin esasının dikkatli bir şekilde yeniden gözden geçirilmesini önermekte” dedi.

Parasal genişleme veya QE, 2008 mali krizi sırasında Fed tarafından başlatılan ve 2020’de pandeminin yayılmasıyla tekrar başlatılan büyük tahvil alım kampanyaları yoluyla piyasa verilen dolar arzını ifade eder.

Ortak yazarları arasında Chicago Üniversitesi’nden Raghuram Rajan’ın da bulunduğu makale, yüksek enflasyonu frenlemek için faiz oranlarını yükseltirken bilançolarını küçültmeye başlayan -nicel sıkılaştırma olarak bilinen bir süreç- ABD’li politika yapıcılar için bir uyarı niteliğinde.

Makale, QE sırasında ticari bankalardaki likidite taleplerine ne olduğunu ve bilanço küçüldüğünde bu taleplerin düşüp düşmediğini analiz etti. Çalışma, likidite talebinin çok büyüdüğünü ve miktarsal sıkılaştırma (QT) sırasında çok fazla düşmediğini tespit etti. Bu, sistemde rezerv seviyesinin önerdiğinden daha az likidite olduğu ve gelecekteki gerginlik dönemlerinde finansal istikrar için etkileri olacağı anlamına geliyor.

Fed’in tahvil alımı, uzun vadeli borçlanma maliyetlerini düşürürken borç vermeyi artırarak ekonomiyi desteklemek için tasarlandı. Ancak çalışma, bankaların bu fırsattan yararlanmadığını da tespit etti.

Sönümleme Etkisi

“Bunun yerine, QE dönemi boyunca yükümlülüklerinin vadesini, mevduat içinde bile kısaltıyorlar. Bu davranış, QE’nin çalışabileceği en azından bu kanalın etkinliğini azaltıyor” diye yazdılar.

Makale, pandemi sırasında neler olduğunu, ayrıca Fed’in daha önceki QE kampanyasını ve 2017’den 2019’a kadar bilançoyu küçültme deneyimini analiz etti.

Fed’in bilançosu, pandeminin 2020’de Hazine ve ipotek destekli menkul kıymetler satın alarak büyümesiyle finansal sistemi nakit ile doldurduğu için iki katından fazla artarak 8,9 trilyon dolara ulaştı.

Varlıkları satın aldığı kurumların hesaplarını kredilendirerek alımları finanse etti ve böylece trilyonlarca dolarlık ek rezerv yarattı. Yazarlar, bunların ticari bankalara park edildiğini, bunun da vadesiz mevduatları ve kredi limitlerini genişleterek ekstra ücretler üretmek için kullanıldığını yazdı.

Ancak bankalar, Fed’in 2017’de QT’ye geçtiğinde likiditeleri üzerindeki bu limitleri azaltmadılar.

Fed, varlıkların bilançodan yavaşça azalmasına izin vererek o zamanlar kademeli bir yaklaşım benimsedi. Yine de, rezervlerin çok kıtlaşması nedeniyle gecelik piyasa oranları 2019’un sonlarında keskin bir şekilde arttığında, yetkilileri süreci durdurmaya ve bilanço boyutunu biraz daha yukarı itmeye zorladığında sorunlarla karşılaştı.

Bu sefer bilanço çok daha hızlı küçülüyor. Haziran ayında başlayan proje, önümüzdeki aydan itibaren yılda 1 trilyon dolarlık bir hıza ulaşacak.

Acharya ve Chicago Üniversitesi’nden ortak yazarlar Rajan ve Rahul Chauhan ve Frankfurt Finans ve Yönetim Okulu’ndan Sascha Steffen “Bu asimetrik davranışın, likidite koşullarının sıkılaştırılmasını ve nicel sıkılaştırma devam ederken ara sıra piyasalarda stres yaratacağını savunuyoruz” diye yazdı. “Bu tür davranışlar, bankacılık sistemini stres sırasında daha büyük likidite infüzyonları için merkez bankasına bağımlı hale getirebilir” dediler.

Fed, mali genişleme kaynaklı enflasyonu düzeltemez: Jackson Hole sunumu

ABD merkez bankasının Cumartesi günü yıllık Jackson Hole konferansında sunulan bir başka makaleye göre, Federal Rezerv, genişlemeci maliye politikasına dayanan enflasyonist baskıları frenleyemeyecek.

Makalenin yazarları, Johns Hopkins Üniversitesi’nden Francesco Bianchi ve Chicago Fed’den Leonardo Melosi “Enflasyondaki son artışın yaklaşık yarısının mali kökleri olduğu gerçeği, bugün politika yapıcılar için bazı özel zorluklar ortaya koymakta. Mali genişleme kaynaklı enflasyon sadece son derece ısrarcı olma eğiliminde değil, aynı zamanda farklı bir politika tepkisi de gerektiriyor, “diye yazdı.

ABD merkez bankası mart ayında faiz oranlarını yükseltmeye başladı ve o zamandan beri birçok yetkili bunu yapmaya başlamak için çok yavaş olduklarını söyledi. Ancak Bianchi ve Melosi, daha erken sıkılaştırmaya başlamanın enflasyon için fazla bir fark yaratmayacağını savunuyor.

“Enflasyon mali genişleme kaynaklı bir yapıya sahip olduğunda, para politikası tek başına etkili bir yanıt vermeyebilir. Bunu göstermek için, para politikasını daha önce sıkılaştırmanın ABD enflasyonundaki pandemi sonrası artışı önleyip önleyemeyeceğini soruyoruz” diye yazdılar.

“Faiz oranlardaki artış, enflasyonda sadece mütevazı bir düşüşle sonuçlanacak, bu da üretimde büyük bir düşüş pahasına gerçekleşecek. Burada büyük bir fedakârlık oranı ortaya çıkıyor, çünkü enflasyon mali bir yapıya sahip olduğunda, merkez bankası düşüşünden tek başına sorumlu değil.”

Bloomberg, Forbes, Jackson Hole

BAKMADAN GEÇME

  • ChatGPT Çağında Üniversitenin Hâlâ Bir Amacı Var mı?

    Yapay zekanın akademiye giriş yapmasıyla, birçok öğrenci ödevlerini bu teknolojilere havale etmeyi rutin hale getirmiş durumda. Hatta ironik biçimde, hâlâ emek vererek çalışan öğrenciler, AI kullananlara göre daha zayıf bir izlenim bırakabiliyor. Hocalar, gerçek ve yapay üretim arasındaki farkı tespit etmekte zorlanıyor — daha da ilginci, öğrencilerin işlerini değerlendirmek için kendileri de yapay zeka kullanmaya başlamış durumdalar.

  • Atilla Yeşilada ve Perihan Tantuğ video: Dolardan Kaçış Başladı, Nereye Kadar Gider?

    Dolar nereye gidiyor? Dolar mı güçsüz, euro mu güçlü? Dolar/TL'deki beklentiler neler? Merkez Bankası güçlü TL politikasından neden vazgeçilemez? Takas bağlantıları ne zaman açılmalı? Faiz düşerse para nereye gider? Sanayi sektörü nereye gidiyor? Petroldeki düşüş devam mı? Hepsi ve çok daha fazlası, Atilla Yeşilada ve Perihan Tantuğ'un izlediği Piyasanın Efendisi'nde...

  • Recep Erçin:  Maliyetler o kadar yüksek ki Çinliler bizim sektöre gelmez- İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz

    İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, sektörün genel durumunu “Keyif yok” şeklinde ifade etti. Sektörde ödeme vadelerinin 120 aya kadar çıktığını belirten Öksüz, son faiz kararı için “Artış kötü oldu. Yani biraz dövizi frenlemek için yaptılar ama döviz artmasa da işletmeler fiyatları artırmaya otomatiğe bağlamış. Gittiğimiz restoranda, kasapta, manavda bunun yansımalarını çok net görüyoruz” dedi.

  • Açlık sınırı 26 bin lirayı aştı

    Birleşik Kamu-İş’e bağlı KAMU-AR’ın araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı mayısta 81 bin 602 TL’ye ulaşırken, sadece gıda için gerekli harcama yani açlık sınırı 26 bin 452 TL’ye çıktı.

  • Avrupa’dan Washington’a ticaret resti: Ya sıfır vergi ya 95 milyarlık misilleme!

    Avrupa Birliği, ABD Başkanı Trump’ın %50 gümrük vergisi tehdidine karşı “sıfıra karşı sıfır” gümrük tarifesi önerisini sürdürüyor. Diplomatik temaslar devam ederken, 9 Temmuz’da kritik bir dönemeç yaşanacak.

  • Anne sütü satışı yasaklandı: İhlal edenlere 684 bin TL ceza ve şok yaptırımlar!

    Artan şikâyetler ve sağlık riskleri gerekçesiyle Ticaret Bakanlığı, anne sütü satışını perakende ve dijital platformlarda yasakladı. Yasak kapsamında, satışa devam eden kişi ve kurumlara 684 bin TL’ye kadar ceza uygulanacak.

  • Şimşek’ten KKTC’de ekonomi mesajı: Program sayesinde Türkiye önemli kazanımlar elde etti

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KKTC'de düzenlenen konferansta Türkiye'nin güçlü ekonomik adımları ve gelecek vizyonunu anlattı. Enflasyonda düşüş sürecek, rezervler artmaya devam edecek dedi.

  • Rusya ile barış trafiği: Fidan’dan Moskova’da kritik mesajlar

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Moskova temaslarında Rusya ile Karadeniz güvenliği, Suriye ve Gazze başta olmak üzere birçok bölgesel konuda iş birliği mesajı verdi. Fidan, “Türkiye, barış ve çözüm için her türlü desteği vermeye hazır” dedi.

  • HSBC’de analist depremi: Üst düzey isimlerle yollar ayrıldı

    Avrupa'nın en büyük kredi kuruluşu HSBC, yatırım bankacılığı birimindeki kapsamlı yeniden yapılanma kapsamında çoğu Avrupa'da olmak üzere iki düzineden fazla analisti işten çıkardı. Süreçte üst düzey isimler de görevden alındı.

  • Güldem Atabay yazdı:  Terörsüz Türkiye hem yakın, hem de uzak

    Erdoğan’ın İmamoğlu-CHP savaşında yeni dalga operasyonlar, İBB’yi çalıştırmamak üzerine kurulu görünüyor. İktidar basınına göre İBB’ye yönelik 4. Dalga ardından yeni bir dalga daha gelmeyecek. Finansal piyasalarda faiz artışı carry trade oyununu devam ettirmeye başlamış görülüyor. Ancak beklentilerdeki bozulma, güven sorunu eşliğinde reel ekonomide olumsuzlukları artırıyor.

  • Can İlker: Tahvilin Fısıltısı, Tarife’nin  Gölgesi

    Japonya’nın tahvil arzını azaltacağına dair sinyalleri, yalnızca yerel değil, küresel tahvil piyasalarında da rahatlama sağladı. ABD 10 yıllık tahvil faizindeki 4 baz puanlık düşüş bunu destekler nitelikte. Bu düşüş, küresel faiz baskısının gevşemesiyle birlikte özellikle ABD hisse senedi piyasalarında güçlü alımlara zemin hazırladı.

  • İSO 500 açıklandı: Devler listesi değişmedi

    İSO 500 araştırmasının 2024 yılı sonuçlarını açıklayan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, TÜPRAŞ’ın zirvedeki yerini koruduğunu söyledi. Ancak reel satışlar, kârlılık oranları ve finansman giderlerinde sanayi sektörü için "tarihi olumsuzlukların" yaşandığına dikkat çekti.

  • Almanlar geleceğe temkinli bakıyor: Tüketici güveninde sınırlı artış

    Almanya’da tüketici güveni Haziran ayında art arda üçüncü kez yükseliş gösterdi. Ancak toparlanmaya rağmen güven endeksi piyasa tahminlerinin gerisinde kaldı. Harcama isteği düşerken, tasarruf eğilimindeki artış belirsizlik ortamının sürdüğüne işaret ediyor.

Benzer Haberler