Sosyal Medya

Döviz

Fed/Powell: Eylül faiz artışı verilere bağlı, erken gevşeme konusunda uyardı

Fed Başkanı Powell, ABD merkez bankasının faiz oranlarını yükseltmeye devam edeceğinin ve enflasyonu ortadan kaldırmak için bir süre daha yüksek…

Fed/Powell: Eylül faiz artışı verilere bağlı, erken gevşeme konusunda uyardı

Fed Başkanı Powell, ABD merkez bankasının faiz oranlarını yükseltmeye devam edeceğinin ve enflasyonu ortadan kaldırmak için bir süre daha yüksek bırakacağının sinyalini verdi. Açıklamalardan netleşen Fed’in 2023 ortalarından sonra faiz rotasını piyasalarda beklendiği gibi tersine çevirmeyeceği.

Açıklamaların ardından Dolar Endeksi yatay kaldı, 2 ve 10 yıllık tahviller yükseldi.

Powell, Cuma günü Kansas City Fed’in Jackson Hole, Wyoming’deki yıllık politika forumu için hazırlanan açıklamalarda “Fiyat istikrarını yeniden tesis etmek muhtemelen bir süre kısıtlayıcı bir politika duruşunu sürdürmeyi gerektirecektir. Tarihsel kayıtlar, politikayı erken gevşetmeye karşı güçlü bir şekilde uyarıyor” dedi.

Enflasyonu %2 hedefine geri döndürürken tüketicilerin ve işletmelerin ekonomik acı hissedecek olmasına rağmen, merkez bankasının “şu anda kapsayıcı odağında enflasyon” olduğunu söyledi. Gösterge borç verme oranındaki bir başka “alışılmadık derecede büyük” artışın, yetkililer gelecek ay toplandığında uygun olabileceğini yineledi, ancak belli bir seviye taahhüt etmekten kaçındı.

“Eylül toplantısındaki kararımız, gelen verilerin toplamına ve gelişen görünüme bağlı olacak” dedi.

Yatırımcılar konuşmaya kısa vadeli Hazine getirilerindeki artışı uzatarak tepki gösterdi. 2 yıllık not %3,44’e kadar yükselirken, 2 ve 10 yıllık getiri eğrisi düzleşmesine devam etti. Hisse senetleri biraz daha düştü.

Powell’ın konuşmasından önce, yatırımcılar Fed’in 20-21 Eylül toplantısında yarım puanlık veya başka bir 75 baz puanlık artış ihtimalini kabaca eşit olarak görmekteydiler. Konuşmasından sonra bu denge değişmedi, ancak 2023 için fiyatlanan fed oranlarındaki indirim miktarı azaldı.

Öngörülü Eylem

Powell, “Fiyat istikrarını yeniden sağlamak biraz zaman alacak. Talep ve arzı daha iyi bir dengeye getirmek için araçlarımızı güçlü bir şekilde kullanmayı gerektiriyor” dedi.

Son günlerde diğer Fed konuşmacıları da Fed’in hızla kısıtlayıcı bir politika duruşuna geçeceği ve ardından rahatlamaya başlayacağı beklentilerine karşı mesajlar vermekteler.

Powell, fiyat istikrarının yeniden sağlanmasının, trendin altında büyümenin “sürekli” bir dönemini ve daha zayıf bir işgücü piyasasını gerektireceğini söyledi. “Daha yüksek faiz oranları, daha yavaş büyüme ve daha yumuşak işgücü piyasası koşulları enflasyonu düşürürken, hanehalklarına ve işletmelere de biraz acı getirecek” dedi.

Fed başkanı, “Temmuz ayı için düşük enflasyon okumaları memnuniyetle karşılanırken, tek bir aylık iyileşme, enflasyonun aşağı doğru hareket ettiğinden emin olmadan önce komitenin görmesi gerekenlerin çok altında kalıyor” dedi ve pandemi nedeniyle konferansı sanal olarak iki yıl boyunca düzenledikten sonra şahsen toplanan dinleyicilere söyledi.

“Politika duruşumuzu kasıtlı olarak, enflasyonu yüzde 2’ye döndürmek için yeterince kısıtlayıcı olacak bir seviyeye taşıyoruz.”

Haziran ayında Fed yetkilileri, medyan tahminlerine göre faiz oranlarının bu yılın sonuna kadar %3,4’e ve 2023 sonuna kadar %3,8’e yükseleceğini öngördüler. Bu tahminleri Eylül ayında güncelleyecekler. Yatırımcılar 2023’ün ikinci yarısında indirim olasılığını fiyatladılar, ancak Fed yetkilileri bu görüşe karşı.

Mevcut faiz artırım döngüsünün ötesine bakıldığında, politika yapıcılar uzun vadeli enflasyon baskılarının kalıcı olup olmayacağını değerlendirmeye çalışıyorlar. Tedarik zinciri maliyetleri yüksekte kalabilir ve ABD işgücünün arzı, yaşlanan nüfus ve sınırlı göç nedeniyle önümüzdeki yıllarda sıkı kalabilir.

Powell, işgücü piyasasının, işçilere olan talebin “önemli ölçüde” arzı aşmasıyla “açıkça dengesiz” olduğunu söyledi.

ABD işsizlik oranı, Temmuz ayında yüzde 3,5 ile beş yılın en düşük seviyesine ulaştı ve bordrolar pandemi öncesi seviyelere tamamen toparlandı.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler