Sosyal Medya

Döviz

Tahvil piyasasında toparlanma ABD ekonomisi için kötü haber

İyi haber, ABD Hazine tahvillerindeki getiriler zirveye yakın olabilir. Kötü haber, bu durum durgunluğu daha olası hale getiriyor. Federal Rezerv’in…

Tahvil piyasasında toparlanma ABD ekonomisi için kötü haber

İyi haber, ABD Hazine tahvillerindeki getiriler zirveye yakın olabilir. Kötü haber, bu durum durgunluğu daha olası hale getiriyor.

Federal Rezerv’in hızlanan enflasyona yanıt olarak ana politika faiz oranını – gecelik federal fon oranını – yükseltmek için yürüttüğü mevcut politika normalde ekonomik aktiviteyi yavaşlatır. Merkez bankasının 1954’te bu önlemi kabul etmesinden bu yana, 11 durgunluk ve sadece 1966, 1984 ve 1996’da üç istisna veya yumuşak iniş oldu. Merkez bankası, durgunluk yaşanmayan bir dizi artıştan sonra fon oranını düşürdüğü için yumuşak bir iniş meydana gelir. Fed faiz oranlarını düşürene kadar, kredi sıkılaştırma kampanyasının bitip bitmediği veya sadece durakladığı konusu belirsiz kalır.

I. Dünya Savaşı sonrası, fon oranındaki 100 baz puanlık bir artışın, 10 yıllık Hazine notu verimindeki 36 baz puanlık bir artışa ve 30 yıllık Hazine tahvili getirisindeki 24 baz puanlık artışa bağlı olduğunu ortaya koyuyor. Getiri eğrisinde ne kadar ileri giderse, merkez bankası politikasının etkisi o kadar az olur.

10 yıllık tahvil getirisi 14 Haziran’da %3,48 ile zirveye ve 2011’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. O zamandan beri %3,22 civarına geriledi. Fed’in referans oranını ilk kez sıfırdan %0,25’e çıkardığı 16 Mart’ta getirisi %2,18’di. (Fed faizi şu anda %1,5 ila %1,75 aralığında). 10 yıllık verimdeki yüzde 1,30’luk sıçrama, fon oranında yüzde 3,5’lik bir artış anlamına geliyor ve bu da onu %4’e yaklaştıracak. Bu, hazır ve ucuz kredi denizinde yüzen ekonomik genişlemeyi öldürecek kadar yüksek.

2008 mali krizine yanıt olarak, Fed, varlıklarını 900 milyar dolardan 4,5 trilyon dolara çıkaran parasal genişlemeyi başlattı. Ardından pandemiyle birlikte, merkez bankasının varlıkları neredeyse iki katına çıkarak 8,9 trilyon dolara ulaştı. Tüm bu paranın büyük kısmı konut sektörüne, hisse senetlerine ve birçok spekülatif finansal varlığa aktı. Pandemiye yanıt olarak hükümet tarafından sağlanan 3,75 trilyon dolardı. Merkez bankası parası tsunamisinden, Fed’in parasal sıkılaştırma yoluyla büyük mali teşviklerin sona ermesine geçiş, ekonomi için büyük bir şok. Durgunluk, kredi talebini frenleyecek ve güvenli limanlar için coşkuyu artıracak, hepsi de Hazine’nin yararına aslında. Ayrıca, sağlam dolar, ABD devlet tahvillerini yabancılar için cazip kılmakta; 10 yıllık Hazine notunun 18 gelişmiş ülkenin 13’ünde devlet borcundan daha yüksek bir getiriye sahip olması gibi. Son iş döngülerinde, 10 yıllık Hazine notunun getirisi, durgunluk başlamadan önce zirveye ulaştı.  2001 durgunluğundan önce, Haziran 2000’de %6,7 ile zirveye ulaştı. Benzer şekilde, Haziran 2006’da, 2007-2009 durgunluğunun başlamasından 18 ay önce %5,1 ile zirvedeydi.

Benzer bir durum bu yıl da ortaya çıkabilir. Perakendeciler, 2021’in sonunda zaten mallara doymuş olan Amerikalı tüketicilere büyük tatil satışlarını yanlış bir şekilde öngördükten sonra aşırı stoklara yanıt olarak siparişleri kesiyorlar. Tüketiciler o zamandan beri dışarıda yemek yemek ve seyahat gibi hizmetlere para harcamaya başladılar. İlk çeyrekte reel gayri safi yurtiçi hasıladaki %1,4’lük düşüşün yaklaşık yüzde 0,8’lik bir kısmı stok kesintilerinden kaynaklandı ve Batı Kıyısı limanlarında boşaltılan Asya’dan gelen mallar iç bölgelere taşınırken daha fazlası takip edecek. Los Angeles ve Long Beach limanlarındaki gemilerin birikmesi ocak ayında 109’dan mayıs ayında 30’a düştü.

Tüketiciler muhtemelen mal satın almaktan kaçınmaya devam edecekler. Enflasyondan arındırılmış perakende satışlar mayıs ayında üst üste 14. ay boyunca düştü. Nominal satışlar bile mayıs ayında düştü. Reel saatlik ücretler bir yıldan fazla bir süredir ilk kez azaldı ve Michigan Üniversitesi’nin tüketici duyarlılığı endeksi, 1970’lerin sonlarına kadar uzanan verilerde Haziran ayında tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi. Ulusal Emlakçılar Birliği’ne göre, mevcut konut satışları mayıs ayında üst üste dördüncü ay boyunca düştü ve ipotek oranları artıp da evler Temmuz 2007’den bu yana en az uygun fiyatlı hale geldikçe bir yıl öncesine göre %8,6 geriledi.

Enflasyon da zirveye ulaşmış olabilir. Tüketici Fiyat Endeksi, mart ayında bir ay öncesine göre %1,2 yükseldi. Artışlar nisan ayında %0,3 ve mayıs ayında %1’e geriledi. Benzer şekilde, Üretici Fiyat Endeksi mayıs ayında Mart ayındaki %1,6’lık artıştan %0,8 yükseldi. Fed, resesyonist eylemi yaptığını gördükten sonra genellikle kredi sıkılaştırmadan gevşemeye geçer. Bu, 1960-1961, 1969-1970, 1981-1982, 1990-1991 ve 2001’deki durgunluklar için geçerliydi.

Bununla birlikte, 1970’lerin başındaki ciddi enflasyonla mücadele ederken, merkez bankası, iş döngüsünün zirvesi Kasım 1973’te olmasına rağmen, Temmuz 1974’e kadar kredi kısıtlamasından daha gevşek koşullara geçmedi.  Fed şimdi umutsuzca enflasyon döngüsünün önüne geçmeye çalışırken, durgunluk iyice devam edene kadar vites küçültmeyebilir.

Tabii ki, bir çöküşü başladığında kimse zil çalarak haber vermez. Verilerin ve revizyonların geç raporlanmasıyla, durgunluk belirlemenin tanınmış hakemi olan Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu’nun iş zirvesini belirlemesi iş döngüsünün aşağıya dönmesinden aylar veya çeyrekler sonradır. Enflasyon oranları düştükçe Hazine tahvili getirilerinin düşeceği konusunda haklıysam, Hazine tahvili fiyatları yükselecektir.

Wahington Post /Bloomberg Opinion – Gary Shilling

BAKMADAN GEÇME

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

  • Türkiye’nin dev çay firması satılıyor!

    Türkiye'nin en büyük çay üreticilerinden Of Çay, 6 yıl aranın ardından yeniden satılıyor. Şirketi 2019 yılında satın alan Jacobs kahvelerinin sahibi ABD merkezli Jde Peet’s, Türkiye'deki çay operasyonlarını elden çıkaracağını açıkladı...

  • Hububat ihracatı ilk dört ayda 4,2 milyar dolar oldu

    Buğday unu, makarna, bitkisel yağlar, bisküvi ile şekerli ve kakaolu ürünler başta olmak üzere temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat,…

  • Turkcell, BOTAŞ Fiber Altyapı İhalesini Kazandı! 15 Yıllık Stratejik Anlaşma…

    Türkiye’nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell’den, Türkiye’nin sabit internet bağlantısı için dev adım…

  • Bitcoin 6 haneli kulüpte! Ticaret umudu kriptoyu uçurdu

    ABD-Çin görüşmeleri piyasalara moral verdi. Uzun süredir beklenen ABD-Çin ticaret görüşmeleri nihayet masada. Taraflardan gelen olumlu mesajlar, yatırımcıların güvenini tazeledi.

  • Kerevitaş’ın sürdürülebilir ve karlı büyümesi 2025’in ilk çeyreğinde de devam etti

    Türkiye’de dondurulmuş gıda ve margarin pazarının lideri Kerevitaş’ın 2025’in ilk üç ayındaki konsolide cirosu 6,9 milyar TL olarak gerçekleşti...

  • VakıfBank’tan 2025 Yılına Güçlü Başlangıç…

    Türkiye ekonomisinin istikrarlı büyümesine liderlik eden VakıfBank, 2025 yılının ilk çeyreğini güçlü bir performansla tamamladı...

  • Mevduatta getiri patlaması! Bankada parası olanlar dikkat: Yüzde 60’ı geçti

    Faiz maratonu başladı. Bankalar yarışta. Merkez Bankası'nın faiz artışı sonrası bankalar, vadeli mevduat faizlerini %50’nin üzerine taşıdı. Bazı kurumlar, hoş geldin faizi ile yüzde 52’yi gördü.

Benzer Haberler