Sosyal Medya

Ekonomi

Osman Ulagay: Milli parayı pul eden milli ekonomi modeli

Türkiye’nin 19 yıldır Recep Tayyip Erdoğan’a ciddi rakip olacak bir siyasi lider çıkartamamış olması Sayın Erdoğan’a sınırsız bir oyun alanı…

Osman Ulagay: Milli parayı pul eden milli ekonomi modeli

Türkiye’nin 19 yıldır Recep Tayyip Erdoğan’a ciddi rakip olacak bir siyasi lider çıkartamamış olması Sayın Erdoğan’a sınırsız bir oyun alanı açtı. Bu sayede gerçeklerle çelişen iddiaları büyük bir rahatlıkla ileri sürebiliyor ve kendi bildiğinin tek doğru olduğunu iddia edebiliyor Sayın Erdoğan. Şimdi de Merkez Bankası’nı (TCMB) faizleri düşürmeye zorlayarak Türk lirasını savunmasız bırakıp milli paramızı dünyada en çok değer kaybeden para haline getirmeyi başardıktan sonra bunu “milli ekonomiye dönüş programı” diye yutturmaya çalışıyor.

Öğretilmiş cehaletin yaygın olduğu ülkemizde buna kanarak ya da Cumhurbaşkanı’na yaranmanın işe yarayacağını düşünerek bu sözde “yeni” modelin reklamını yapanlar da hemen ortaya çıktı. Bunun çarpıcı bir örneği, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son Türkmenistan gezisi dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladığı sırada yaşanmış. Her halde gazeteci sıfatını taşıyan biri Sayın Erdoğan’a soru sormak için söz alıp şunları söylemiş: “Efendim üretim, istihdam ve ihracatı güçlendirmeye yönelik yeni bir ekonomi modelini hayata geçirdiniz. Yerleşik ekonomi düzenini, parayı yöneten sivil fakat dışa bağlı vesayet odaklarını derinden sarsan uygulamaları görmekteyiz. 19 yıllık iktidarınızda hangi şartların olgunlaşmasıyla bu modeli hayata geçirdiniz? Yeni modelin artıları yakın vadede ortaya çıkar mı? Bu süreçte dar gelirlileri rahatlatacak yeni adımlar olacak mı?” (T24/29 Kasım 2021)

Türkiye neden çıkmazda?

Buna “çanak soru” bile denmez, oldu olacak bir deyim de ben uydurayım, “tencere soru” diyeyim buna. Tencerenin içine, Sayın Erdoğan’ın kökü derinlerde olan faiz-enflasyon teorisini, dünyada paraya hükmedenlerin Türkiye düşmanlığını, Türkiye’deki mandacı ekonomi yazarlarını koyun, iyice kaynatın, faizler ve altta kalan milli paranız iyice eriyince sanayiniz otomatikman rekabet gücü kazanacak ve cari açığınız kapanacak. İşte size tadından yenmez bir “milli ekonomi” çorbası.

Bu konuyu biraz uzattım ama Türkiye’de medyanın içine sürüklenmiş olduğu acınası durumla Türkiye ekonomisinin içine sürüklenmiş olduğu derin çıkmaz arasında yakın bir ilişki var. Medya, sivil toplum kuruluşları ve hatta TBMM, çeşitli kısıtlamalar nedeniyle görevini yapamayınca, Sayın Erdoğan her konuda son sözü söyleme şansını elde ediyor. Bundan aldığı cesaretle ortaya attığı dayanaksız iddiaların Türkiye dışında da kabul göreceğini düşünerek bu iddiaları uluslararası alanda da tekrarlayınca ünü Türkiye sınırlarını da aşıyor. Böylece reklamın iyisi kötüsü olmaz diye düşünenlerin gıpta edeceği bir şöhret elde etmiş oluyor. Sayın Erdoğan şu anda dünyada kendisinden söz ettiren liderler arasında ilk 10’a girer belki ama bunun Türkiye’ye yarar mı zarar mı sağladığını bilmiyorum doğrusu.

Bardağı taşıran damla

Sayın Erdoğan’ın 2018 yılının Mayıs ayında Londra’da uluslararası finans çevrelerinin düzenlediği bir toplantıda kendi faiz teorisini anlatarak yarattığı şaşkınlığın olumsuz izleri 2021 yılında hala canlıyken ve Türkiye faiz politikası nedeniyle uluslararası kredi piyasalarının yanına bile yaklaşamazken, Sayın Erdoğan’ın dünyada 40 dolayında bankanın faiz artırma gereğini duyduğu bir ortamda TCMB’yi faiz düşürmeye zorlaması bardağı taşıran damla oldu. TCMB’nin itibarı yerle bir olurken tamamen savunmasız kalan Türk lirası kontrolsüz şekilde değer kaybetmeye başladı. Putin’in katı bir ‘Tek Adam’ rejimiyle yönettiği Rusya’da bile merkez bankasının saygınlığına özen gösteriliyor ve keyfi kararlar alınamıyor çünkü bunun neye yol açacağı biliniyor.

Yazının tamamı burada.

BAKMADAN GEÇME

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

  • Türkiye’nin dev çay firması satılıyor!

    Türkiye'nin en büyük çay üreticilerinden Of Çay, 6 yıl aranın ardından yeniden satılıyor. Şirketi 2019 yılında satın alan Jacobs kahvelerinin sahibi ABD merkezli Jde Peet’s, Türkiye'deki çay operasyonlarını elden çıkaracağını açıkladı...

  • Hububat ihracatı ilk dört ayda 4,2 milyar dolar oldu

    Buğday unu, makarna, bitkisel yağlar, bisküvi ile şekerli ve kakaolu ürünler başta olmak üzere temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat,…

  • Turkcell, BOTAŞ Fiber Altyapı İhalesini Kazandı! 15 Yıllık Stratejik Anlaşma…

    Türkiye’nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell’den, Türkiye’nin sabit internet bağlantısı için dev adım…

  • Bitcoin 6 haneli kulüpte! Ticaret umudu kriptoyu uçurdu

    ABD-Çin görüşmeleri piyasalara moral verdi. Uzun süredir beklenen ABD-Çin ticaret görüşmeleri nihayet masada. Taraflardan gelen olumlu mesajlar, yatırımcıların güvenini tazeledi.

  • Kerevitaş’ın sürdürülebilir ve karlı büyümesi 2025’in ilk çeyreğinde de devam etti

    Türkiye’de dondurulmuş gıda ve margarin pazarının lideri Kerevitaş’ın 2025’in ilk üç ayındaki konsolide cirosu 6,9 milyar TL olarak gerçekleşti...

  • VakıfBank’tan 2025 Yılına Güçlü Başlangıç…

    Türkiye ekonomisinin istikrarlı büyümesine liderlik eden VakıfBank, 2025 yılının ilk çeyreğini güçlü bir performansla tamamladı...

  • Mevduatta getiri patlaması! Bankada parası olanlar dikkat: Yüzde 60’ı geçti

    Faiz maratonu başladı. Bankalar yarışta. Merkez Bankası'nın faiz artışı sonrası bankalar, vadeli mevduat faizlerini %50’nin üzerine taşıdı. Bazı kurumlar, hoş geldin faizi ile yüzde 52’yi gördü.

Benzer Haberler