Sosyal Medya

Döviz

ANALİZ:  TL’yi kim savunacak?

Haftayı 8.886 ve yeni bir tarihi rekorla kapatan dolar/TL’de yeni zirve nerede olabilir?  Temmuz’un Gelişmekte Olan Piyasalar FX içinde en…

ANALİZ:  TL’yi kim savunacak?

Haftayı 8.886 ve yeni bir tarihi rekorla kapatan dolar/TL’de yeni zirve nerede olabilir?  Temmuz’un Gelişmekte Olan Piyasalar FX içinde en gözde para birimi olan TL, bir kez daha Erdoğan’ın öngörülemez siyaset tarzına kurban edildi. Ancak, TL’yi daha da zayıflatacak unsurlar sadece içsel değil. Global düzlemde Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) ekonomileri baskı altında.

Fed başta, bir çok rezerv para merkez bankasının sıkılaştırmaya yönelmesi de tüm GOÜ varlık sınıfı için risk teşkil ediyor. TUIK’nin ustaca manevralarına karşın zıvanadan çıktığı gizlenemeyen enflasyon artık yıllık %20’yi taban etti kendine. Yerleşikler hıza dövize kaçıyor.

 

Global düzlem:  Bol  para  dönemi bitiyor

Fed Kasım ya da en geç Ocak 2022’de varlık alımlarını azaltmaya başlayacak. Fed’in 2022 ortasında “tapering”i sonlandırıp, 2022 sonunda ilk faiz artımını ilan etmesi beklentisi yüksek.

Bu kararın yankıları önce ABD 10 yıl vadeli devlet tahvillerinde gözlendi. Getiri bir hafta içinde %1.29’dan Cuma gecesi %1.456’ya fırladı. Görüşümüz, tahvil faizlerinde trendin yukarı yönde kırıldığı.  Reuters’in “BUZZ-COMMENT-Dollar should rise to pre-pandemic levels if COVID retreat persists” başlıklı kur analizine göre, Dolar Endeksi’nin halihazırda dinlendiği 93.5 düzeyinden 96.49’ya yükselmesi olasılık dahilinde.

 

Gelişen Piyasalar’da satışlar sürebilir

 

Doların %3.5 prim yapması GOP FX’i kötü vuracak. GOÜ FX Endeksi 3cü haftayı da kayıpla kapatırken, bu hafta dolara karşı %0.2 değer yitirdi.

Son olarak, Brent petrol’un $78.01/varille nerdeyse 3 yıllık zirve yapması da enerji ithalatçısı Türkiye için ciddi bir sorun teşkil edebilir. Goldman Sachs’a göre 4Ç2021’de Brent ortalama    $80/varilde seyredecek.

Yılsonu yaklaştıkça FX borç itfa yükü yükselecek olan özel sektörün global kredi maliyetlerinde artışın etkisiyle, net itfaları yeniden yükseltmesi (borç geri ödemesi yapması) bekleniyor. Özetle, son çeyrekte finansal sistemden döviz çıkışı hızlanacak.

 

İhracatçılar daha zayıf TL istiyor

Diken.com.tr’ye göre İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe’ye göre Türkiye’nin ihracatta rekabetçi olabilmesi için TL’deki değer kaybı sürmeli. Gültepe’nin dolar kuru için işaret ettiği nokta ise 9 TL.  Hükümetin bu isteğe uyarak dövizin yükselmesine göz yumması mümkün.

 

QNB Finansbank Araştırma TL cinsinden toplam fon hareketini (hisse, bono, carry trade) şöyle hesapladı: “Geçen hafta  TL varlıklardan 0.9 milyar dolarlık çıkış gözlenmiştir. Ancak Haziran ortası ile karşılaştırıldığında hala nette 2.7 milyar dolarlık giriş vardır ki bunun da  risk iştahının bozulması durumunda ilk etapta çıkması muhtemel fon tutarı olduğunu düşünüyoruz.

Yurtiçi yerleşikler tarafında ise, altın ve parite etkisinden arındırdıktan sonra gerçek kişilerin döviz mevduatında 17 Eylül haftasında 0.3 milyar dolarlık sınırlı artış olmuştur.

Bu artış, şirketlerin döviz mevduatındaki 0.4 milyar dolar artışla ilgili gözükmektedir.

Nisan ayındaki sert düşüşün ardından toplam DTH 15 milyar dolar artmıştır. Ancak bu artışın en azından bir kısmının, yaz aylarında artan efektif girişleri ile ilgili olduğunu düşünüyoruz.

 

Enflasyonun kış aylarında baz etkisiyle düşmesi bekleniyor, ama vatandaş açısından TÜFE çoktan %20’yi geçti bile. Yani, TL mevduat tutmak için neden yok. TCMB’nin ise önümüzdeki aylarda parasal gevşemeyi sürdürmesi en olası senaryo. Bu durumda, yerleşikler dövize kaçmaya devam ederek, sürekli ek talep yaratacak.

 

Dolar/TL’de yeni hedef nedir?

Commerzbank FX analisti Tatha Ghose’a göre, TL’de riskler yukarı yönlü.  Ghose “Formalite olarak dolar/TL’de 10.00 hedefini koyduk, ama bu sadece yatırımcılarımızı risklere uyarmak için” ifadesini kullandı.

 

TD Securities, dolar/TL için yıl sonu beklentisini 9,15 olarak korudu. Kuruluş tarafından hazırlanan raporda TCMB’nin bugünkü sürpriz faiz indirimi kararının ani reaksiyonlara neden olmasının beklenmediğini kaydetti.

Raporda Türk lirasının beklenenden bir miktar daha fazla ve hızlı değer kaybı gösterebileceğini öngörürken, TD Securities üçüncü çeyrek sonu dolar/TL kuru beklentisini 8,85, yıl sonu beklentisini 9,15 olarak koruduğunu vurguladı.

Değerlendirmede TL’de 9,00 seviyesine doğru istikrarlı bir hareket beklendiğinin altı çizildi. 2022 ilk çeyrek sonu için ise tahminin 9,75 olduğu ifade edildi.

 

Bizce de dolar/TL’nin 9.25 düzeyine yükselmesi halinde, TCMB ve belki de kamu bankaları kura müdahale etmek zorunda kalacaklar. TL’nin sert değer kaybı döviz-enflasyon spirali yaratır. Andığımız müdahale swap veya doğrudan satış yoluyla piyasadan döviz emmek şeklinde olabilir. Fakat, Berat Albayrak döneminde gözlendiği gibi, bankalara baskı yapılarak, ya da yeni makro-ihtiyati tedbirlerle TL’nin açığa satışının yasaklanması da söz konusu. Eğer Erdoğan ve Bahçeli 2022 başında erken seçim planlamıyorsa, TCMB’nin yıl sonuna doğru yön değiştirerek, en az 300-400 baz puan parasal sıkılaştırma yapması da göz ardı edilemez bir olasılık.

 

Yazan:  FÖŞ

 

Türkiye’yi bekleyen acı kış

 

Atilla Yeşilada  TL için zor kış: Gıda enflasyonu patlayacak mı?

 

YORUM:  TL üstünde baskı her saniye artıyor

BAKMADAN GEÇME

  • Moody’s’in Not İndirimi Piyasaları Sarstı: Wall Street Stratejistlerinden İlk Tepkiler

    Bloomberg: ABD’nin kredi notunun Moody’s tarafından düşürülmesi sonrası Wall Street’te hisse senetleri gerilerken, tahvil getirileri yükseldi. Moody’s, artan borç yükü ve faiz maliyetlerini gerekçe göstererek ABD’nin notunu “Aaa”dan “Aa1”e düşürdü.

  • CHP/Karatepe: Düşen İşsizlik Değil, Umut!

    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hazine ve Maliye Politikalarından Sorumlu Yalçın Karatepe, TÜİK’in açıkladığı işsizlik verilerini ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamalarını sert bir dille eleştirdi. Karatepe, geniş tanımlı işsizliğin yüzde 28,5 seviyesinde olduğuna dikkat çekerek, “Sessizliğe başarı süsü vermek, yoksulluğa istihdam demek, halkla alay etmektir” dedi.

  • İŞ YATIRIM: Para Nereye Gidiyor?

    Yabancı Sermaye Girişi Artarken Yerli Yatırımcı Dövizden Uzaklaşıyor 9 Mayıs haftası itibarıyla finansal piyasalarda sermaye akımlarına ilişkin olumlu işaretler değerlendirilmektedir.…

  • Yabancı alacaklılara  yapılan ödemeler rekor kırıyor

    Yeterli döviz girişi sağlanamadığında ya da herhangi bir nedenden ötürü dış sermaye ülkeden çıkmaya başladığında TL değer kaybeder, çıkışın boyutuna göre ekonomi krize sürüklenebilir.

  • ANALİZ: Borsa İstanbul Görünümü – Satışlar Devam Edebilir mi?

    Piyasalarda Belirsizlik ve Sert Satışlar Borsa İstanbul’da 16 Mayıs 2025 tarihinde yaşanan sert satış dalgası, özellikle kritik 9.500 puan seviyesinin…

  • İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Kapanış Raporu

    İş Yatırım global hisse senetleri, emtia ve tahvil pazarında haftayı değerlendirdii

  • CDS piyasası İmamoğlu’nu unuttu

    Merkez Bankası’nın rezerv birikimine yeniden başlaması ve PKK’nın kendini feshetmesi gibi gelişmelerin ardından Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), yaklaşık iki ay sonra ilk kez 300 baz puanın altına geriledi.

  • İmamoğlu’ndan AKP’ye korkunç suçlama: İstanbul’da 15 yılda 85 milyar dolar rant sağladınız

    Tutuklu Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Yeşil alanları, deprem toplanma alanlarını, askeri alanları imara açtınız, birilerine özel imar verdiniz, şehri katlettiniz, trafiği mahvettiniz. Sadece 15 yılda 130 projede kamu alanlarından ve imar hareketliliğinden birilerine sağladığınız rant tam 85 milyar dolar." dedi.

  • ŞOK: Moody’s ABD’nin Kredi Notunu Düşürdü

    ABD’nin 36 trilyon dolara ulaşan kamu borcu, Moody’s tarafından verilen en yüksek kredi notuna mal oldu. Moody’s, 1919’dan bu yana korunan “Aaa” notunu bir kademe indirerek “Aa1” seviyesine çekti ve ülkenin görünümünü “negatif”ten “durağan”a revize etti.

  • Gönül Tol’dan ABD’ye Uyarı: Trump, Erdoğan’ın Dopingli Benzeri

    Middle East Institute Türkiye Programı Direktörü Gonul Tol, Amerikan demokrasisinin tehdit altında olduğuna dair uyarısını açıkça dile getiriyor: Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de 20 yılda inşa ettiği otoriter rejimi, Donald Trump birkaç yıl içinde kurabilir—belki de sürece çoktan başladı.

  • BBVA: Türkiye Sert Bir Duruş mu Yaşayacak?

    BBVA'nın güncel analizine göre, 2025 yılının ilk çeyreği, özellikle iç talebin etkisiyle güçlü bir büyümeye sahne oldu. Ancak Mart ayına ait üretim verileri, tüm temel sektörlerde zayıflama işaretleri gösteriyor. Nisan ayında ise güven endekslerinde hızlı bir bozulma gözlendi. Bu durum, Mart ortasında yaşanan iç siyasi belirsizliklerin ve Nisan ayında başlayan tarife krizinin, ekonomik faaliyetlerde sert bir ayarlamayı tetikleyeceği sinyalini veriyor.

  • SGK bildirdi! Yemek kartları marketlerde geçecek mi?

    Danıştay, milyonlarca çalışanı ilgilendiren önemli bir karara imza attı. İşverenlerin çalışanlara sunduğu yemek kartlarının SGK primi dışında tutulmaya devam edileceği açıklandı. Bu karar, iş dünyasında uzun süredir uygulanan yemek yardımı sistemine yasal güvence kazandırdı.

  • Atilla Yeşilada video: BofA borsaya operasyon mu yaptı? & Ekonomik krizi Erdoğan’ın ahtapotu getirir mi?

    Semih Sakallı'yla söyleşimde BofA'nın hisse satışı ana gündem maddesi oldu.  CHP'ye operasyonların genişlemesinin  önce siyasi, sonra da döviz krizine neden olabileceği anlattım.  Türkiye yol ayrımında, ya tüm derdi olanlara çare bir anayasa yazılacak, ya da Erdoğan Bahçeli ikilisi iyice sertleşip ana muhalefeti tümden  devreden çıkartma yoluna sapacak. Ekonomi ve piyasalar hakkında  bu yol ayrımı aşılmadan gerçekçi tahminler yapılamaz.

Benzer Haberler