Sosyal Medya

Piyasa

Makro: Özel sektörün yurt dışı kredi borcu Temmuz ayında da azalış gösterdi…

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu (uzun+kısa) son iki aydır azalış gösteriyor. Haziran’da aylık 1,6 milyar $ azalış…

Makro: Özel sektörün yurt dışı kredi borcu Temmuz ayında da azalış gösterdi…

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu (uzun+kısa) son iki aydır azalış gösteriyor. Haziran’da aylık 1,6 milyar $ azalış göstermesinin ardından, Temmuz’da da aylık 0,6 milyar $ azaldı ve 173,3 milyar $ seviyesinde gerçekleşti. Temmuz’da borç azalışında bankaların toplam borcundaki azalış etkili oldu.
Özel sektörün toplam borcu, Şubat 2018’de 246,2 milyar $ ile rekor yüksek seviyeyi görmüştü; Temmuz 2021 itibarıyla bu seviyenin 72,9 milyar $ altında.

Sektörel bazda bakılıdığında;

Bankacılık Sektörü: Bankacılık sektörünün yurtdışından sağladığı toplam kredi borcu Temmuz ayında özellikle uzun vadeli borçlardaki azalışın etkisiyle, aylık 0,5 milyar $ azalarak 64,3 milyar $’a geriledi.

  • Uzun vadeli borçlar aylık 0,4 milyar $ azaldı; toplam uzun vadeli borç 57,9 milyar $.
  • Kısa vadeli borç sınırlı azaldı; 6,4 milyar $.

-Reel sektörün yurtdışından sağladığı toplam kredi borcu Temmuz ayında sınırlı azaldı; 98,7 milyar $.

  • Uzun vadeli borçlar aylık 0,1 milyar $ ile sınırlı azaldı; 97,1 milyar $.
  • Kısa vadeli borcu ise sınırlı arttı; 1,59 milyar $.

-Bankacılık dışı finansal kurumların yurtdışından sağladığı toplam kredi borcu Temmuz’da sınırlı azaldı;
10,3 milyar $ olarak gerçekleşti.

Özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcunun 1 yıla kadar olan vade dağılımına bakıldığında (Temmuz itibarıyla); Eylül 2021-Temmuz 2022 döneminde ödenecek toplam borç 37,3 milyar $. Bu tutarın 23,1 milyar $’ı bankalara, 11,2 milyar $’ı reel sektöre ve 3,0 milyar $’ı ise bankacılık dışı finansal kurumlara ait. Aylık bazda ise Kasım’daki 6,0 milyar $ (bankalar 4,1 milyar $, reel sektör 1,1 milyar $), Aralık’taki 4,7 milyar $ (bankalar 2,5 milyar $, reel sektör 1,9 milyar $) ve Haziran 2022’de 5,9 milyar $ (bankalar 3,9 milyar $, reel sektör 1,7 milyar $) ödemeler öne çıkıyor.

 

Kaynak: Akbank Ekonomik Araştırmalar

BAKMADAN GEÇME

  • Son dakika: İsrail Gazze’de büyük kara harekatını resmen başlattı

    İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde uzun zamandır beklenen büyük kara harekâtını resmen başlattı. Gazze’nin hem kuzey hem de güney bölgelerinde eş zamanlı olarak yürütülen bu kapsamlı operasyon, bölgede tansiyonu ciddi şekilde yükseltti.

  • Toplu taşıma kullananlar dikkat: Ulaşım alarmı! Seferler durabilir

    Grev tarihi belli oldu. 27 Mayıs'ta İstanbul'da hayat durma noktasına gelebilir. Metro İstanbul A.Ş. ile Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sonuçsuz kaldı. Arabuluculuk sürecinden de uzlaşma çıkmayınca sendika, 27 Mayıs 2025 için grev kararı aldı.

  • Ev kadınlarına emeklilik kapısı açıldı: Düzenleme netleşiyor! Evde geçen yıllar boşa gitmeyecek

    Ev kadınlarına emeklilik müjdesinin detayları netleşiyor. Devletten prim desteği ve erken emeklilik şansı yolda. Hükûmetin üzerinde çalıştığı modele göre, ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta priminin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Asgari ücret üzerinden aylık 8.321 TL olan primin yaklaşık 2.884 TL’si devlet tarafından ödenecek. Böylece kadınlar, aylık 5.547 TL ödeyerek emeklilik hakkı kazanabilecek.

  • Vekaletle vurgun! Didim’de 1.7 milyarlık emlak dolandırıcılığı

    Aydın’ın Didim ilçesi merkezli bir emlak çetesi, özellikle uzun süredir yurt dışında yaşayan kişilerin gayrimenkullerini hedef aldı. Çete, sahte vekaletnameler düzenleyerek tapuda işlem yaptı, milyonluk ev ve arsaları kendi aralarında devredip üçüncü kişilere sattı.

  • Deprem fırsatçıları sahaya indi! İstanbul’da kira fiyatları uçtu

    İstanbul'da 6.2’lik sarsıntının ardından kira fiyatları yüzde 10 arttı. Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, deprem sonrasında satılık ve kiralık konut fiyatlarında yüzde 8 ila 10 arasında artış görüldüğünü açıkladı.

  • İlaçta tehlike çanları! Trump’ın kararı Türkiye’yi de vurdu

    ABD’de kesilen fonlar, Türkiye’nin ilaç bağımlılığını gözler önüne serdi. ABD Başkanı Donald Trump’ın bilimsel araştırmalara yönelik milyar dolarlık hibeleri durdurması ve FDA'da küçülmeye gitmesi, yalnızca Amerikan sağlık sistemini değil, dışa bağımlı ülkeleri de etkileyecek. ABD merkezli bir portföy yönetim firmasının Yaşam ve Sağlık Bilimleri Direktörü Dr. Kemal Oğuz Kalafat, bu ülkelerin başında Türkiye’nin geldiği görüşünde.

  • Çelebi Havacılık Hindistan’a dava açtı! Şirketin yüzde kaçı Türk aileye ait?

    Türk havacılık firması Çelebi Hava Servisi A.Ş., Hindistan'daki iştiraki Celebi Airport Services India'ya verilen güvenlik izinlerinin iptali sonrası mahkeme yoluna başvurdu. Dava, pazartesi günü Hindistan'da görülecek.

  • Ceza rekoru gıdada! 132 firmaya yaptırım

    Rekabet Kurumu’nun radarında yine market rafları var. 132 firmaya ceza kesildi.

  • Fitch’ten Yunanistan’a pozitif sinyal! “Toparlanma gerçek, not artışı yolda”

    Fitch, Yunanistan'ın görünümünü güçlü toparlanma ve mali reformlara atıfta bulunarak yükseltti.  Fitch Ratings, Yunanistan’ın kredi notunu "BBB-" seviyesinde teyit etti ancak ülkenin görünümünü durağandan pozitife çevirdi. Bu gelişme, gelecekte not artışı beklentisini güçlendirdi.

  • Sahte finans masalı! 200 milyon euroluk vurgunda kırmızı bülten alarmı

    Denizli merkezli büyük bir dolandırıcılık davası Türkiye ve Avrupa’yı karıştırdı. Kendilerini Dubai merkezli bir finans şirketinin Türkiye temsilcisi olarak tanıtan dolandırıcılık çetesi, yüksek kâr vaadiyle Türkiye, Fransa, Belçika ve İsviçre'deki yüzlerce yatırımcıdan toplamda 200 milyon euro topladı.

  • Domatesle dünya ligine oynuyorlar! Sanayi devleri artık serada

    Tarım, enerjiyle yarışacak. Sırada Avrupa’nın en büyük serası var. Sanayi, enerji ve altyapı yatırımlarıyla tanınan 70 yıllık dev Alarko Holding, şimdi de tarımda devrim yaratmaya hazırlanıyor. İkinci kuşak patron Leyla Alaton’un liderliğinde kurulan Alsera, jeotermal seracılık alanında 1 milyar dolarlık yatırımla dikkat çekti.

  • Ofis fiyatlarında artış enflasyonun altında  kaldı

    Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz, yüksek enflasyonu beraberinde getiriyor. Yükselen enflasyonla beraber gıdadan barınmaya, barınmadan ulaşıma her kalem grubunun fiyatı her geçen gün artıyor. Özellikle son dönemlerde konut fiyatlarındaki artış, en çok yükselen kalem gruplarından olmuştu.  Konut fiyatlarındaki bu artışlar ticari gayrimenkuller açısından ise ofis pazarındaki fiyat artışları dikkat çekiyor.

  • Zeynel Balcı Yazdı: Altında Kâr Satışları, Piyasalarda Tepki Hareketi ve ABD-Çin Dengesi

    Altın fiyatlarında son dönemde yaşanan geri çekilme, büyük ölçüde kâr satışlarından ve küresel belirsizliklerin kısmen azalmasından kaynaklanıyor. ABD-Çin ticaret savaşlarında verilen aranın, bu düzeltmenin başlıca nedeni olduğu belirtiliyor. Ancak bu geri çekilme, orta ve uzun vadeli yükseliş trendini bozacak boyutta değil.

Benzer Haberler