Gündem
İslamabad’da Tarihi Zirve: ABD ve İran Heyetleri Müzakere Masasında
Orta Doğu’da tansiyonu düşürmesi beklenen tarihi diplomatik temaslar resmen başladı. ABD Başkan Yardımcısı JD Vance liderliğindeki üst düzey heyet, İran ile ateşkes sonrası kalıcı barış yollarını aramak üzere Pakistan’ın başkenti İslamabad’a ulaştı. Pakistan’ın kolaylaştırıcılığında yürütülen görüşmeler, bölgedeki dengeleri değiştirebilir.
Orta Doğu’da tansiyonu düşürmesi beklenen tarihi diplomatik temaslar resmen başladı. ABD Başkan Yardımcısı JD Vance liderliğindeki üst düzey heyet, İran ile ateşkes sonrası kalıcı barış yollarını aramak üzere Pakistan’ın başkenti İslamabad’a ulaştı. Pakistan’ın kolaylaştırıcılığında yürütülen görüşmeler, bölgedeki dengeleri değiştirebilir.
JD Vance ve Dev Heyet Nur Han Hava Üssü’ne İndi
ABD heyetini taşıyan üç uçak, İslamabad yakınlarındaki Nur Han Hava Üssü‘ne iniş yaptı. Heyette sadece Başkan Yardımcısı Vance değil, Beyaz Saray’ın kilit isimleri de yer alıyor. ABD Başkanı Donald Trump‘ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve damadı Jared Kushner, müzakerelerin ciddiyetini kanıtlar nitelikte heyetteki yerlerini aldı.

Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar tarafından karşılanan Vance, Pakistan’ın ara buluculuk çabalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bakan Dar, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Tarafların yapıcı bir diyalog kurmasını umuyoruz. Pakistan, çatışmaya kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm bulunması için kolaylaştırıcı rolünü sürdürmeye kararlıdır.”
Müzakerelerin Detayları: Saat 13.00’te Başladı
İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf başkanlığındaki İran heyetiyle yürütülecek görüşmeler, bugün TSİ 13.00 itibarıyla start aldı. Müzakereler, Pakistanlı aracıların mekik diplomasisiyle yürütülüyor.
-
Görüşme Mekanı: Başbakan Şahbaz Şerif’in konutu dahil olmak üzere önceden belirlenen güvenli noktalar.
-
Ayrı Ayrı Temaslar: Vance ve Kalibaf’ın, ortak masaya oturmadan önce Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile ayrı ayrı bir araya geleceği öğrenildi.
-
Tarihi Önem: Bu ziyaret, 2011 yılından bu yana bir ABD başkan yardımcısının Pakistan’a gerçekleştirdiği ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor.
28 Şubat’tan Ateşkese: Süreç Nasıl İşledi?
Hatırlanacağı üzere ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a yönelik operasyonları, bölgeyi topyekün bir savaşın eşiğine getirmişti. Ancak 8 Nisan’da Donald Trump’ın sürpriz açıklamasıyla süreç yeni bir evreye girdi.
-
Şartlı Ateşkes: Trump, Hürmüz Boğazı’nın trafiğe açılması şartıyla 2 haftalık geçici ateşkesi kabul ettiğini duyurmuştu.
-
İran’ın 10 Maddelik Teklifi: Tahran yönetimi, müzakereler için uygulanabilir bir temel oluşturan 10 maddelik bir teklif paketini Washington’a sundu.
-
Ara Bulucu Ülkeler: Türkiye, Pakistan ve Mısır, bu zorlu süreçte mesaj trafiğini yöneterek tarafları masaya oturtmayı başardı.
İsrail’in Lübnan Şerhi ve Gelecek Belirsizliği
Geçici ateşkesi desteklediğini belirten İsrail yönetimi, Lübnan cephesinde geri adım atmıyor. Tel Aviv, mevcut uzlaşmanın Lübnan’ı kapsamadığını savunarak bu bölgedeki saldırılarına devam edeceğini açıkladı. Bu durum, İslamabad’daki görüşmelerin ne kadar “kalıcı” bir çözüm sunacağı konusunda soru işaretleri yaratıyor.
İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi, nihai müzakerelerin en fazla 15 gün içinde sonuçlanmasını hedeflediklerini bildirdi. Şimdi tüm dünyanın gözü, İslamabad’dan gelecek resmi açıklamalara kilitlenmiş durumda.
