Piyasa
Küresel Piyasalarda Büyüme Korkusu: S&P 500 İçin “Bitiş” Senaryosu mu Devrede?
Dünyanın önde gelen yatırım bankalarından Morgan Stanley, S&P 500 endeksinde yaşanan geri çekilmenin son evresine girildiğini öngörüyor. Bankanın stratejistlerine göre,…
Dünyanın önde gelen yatırım bankalarından Morgan Stanley, S&P 500 endeksinde yaşanan geri çekilmenin son evresine girildiğini öngörüyor. Bankanın stratejistlerine göre, piyasalar büyüme risklerini büyük oranda fiyatlamış durumda.
Küresel piyasalar Ortadoğu’daki gerilimin ve artan tahvil faizlerinin gölgesinde yön arayışını sürdürürken, Morgan Stanley stratejistlerinden yatırımcıları yakından ilgilendiren bir analiz geldi. Mike Wilson liderliğindeki analiz ekibi tarafından yayımlanan raporda, S&P 500 endeksindeki düzeltme hareketinin “bitiş aşamasına” yaklaştığı ifade edildi.
“Büyüme Korkusu” Senaryosu Tekerrür Ediyor
Stratejistler, endeksin ileriye dönük fiyat-kazanç oranında yaşanan %17’lik daralmaya dikkat çekerek, mevcut tablonun geçmişteki benzer dönemlerle paralellik gösterdiğini vurguladı. Raporda, bu durumun doğrudan bir resesyon veya agresif faiz artırımıyla sonuçlanmayan, ancak piyasada “büyüme endişelerinin” hakim olduğu diğer dönemlere benzediği belirtildi.
Petrol ve Geniş Çaplı Satışlar Fiyatlandı
Analizde, piyasanın petrol fiyatlarındaki yükselişi önemli ölçüde hazmettiği kaydedildi. Russell 3000 endeksindeki hisselerin yarısından fazlasının zirve noktalarından %20’den fazla değer kaybetmiş olması, düzeltme sürecinin derinleştiğinin ve doygunluğa ulaştığının bir işareti olarak yorumlandı. Uzmanlar, “Bu veriler, düzeltmenin başlangıcından ziyade sonuna çok daha yakın olduğumuzu teyit ediyor,” değerlendirmesinde bulundu.
Kritik Risk: %4,5 Tahvil Eşiği
Morgan Stanley ekibi, iyimser beklentilere rağmen yükselen tahvil faizlerinin hala en büyük risk unsuru olduğunu hatırlattı. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizlerinin, hisse senedi değerlemeleri üzerinde tarihsel bir baskı noktası olan %4,5 seviyesine yaklaşması, piyasaların önündeki en kritik engel olarak görülüyor.
Yatırımcılar, endeksin bu eşiği aşıp aşamayacağını ve jeopolitik risklerin seyrini takip ederek yeni pozisyonlarını belirlemeye çalışıyor.
