Sosyal Medya

Genel

Öğrenciler kiraları protesto için sokakta

Üniversite öğrencileri, yüksek kira ve yurt ücretlerine tepki olarak ‘Barınamıyoruz Hareketi’ni kurdu. Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda bir araya gelen öğrenciler, barınma sorunları…

Öğrenciler kiraları protesto için sokakta

Üniversite öğrencileri, yüksek kira ve yurt ücretlerine tepki olarak ‘Barınamıyoruz Hareketi’ni kurdu. Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda bir araya gelen öğrenciler, barınma sorunları çözülene kadar sokaklarda sabahlayacak. Öğrencilerin eylemine CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da destek veriyor.

Üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlamasına sayılı günler kala öğrenciler yüksek kira ve yurt ücretleri nedeniyle barınacak yer bulma sorunu yaşıyor. Bir grup üniversite öğrencisi de bu duruma tepki göstermek adına ‘Barınamıyoruz Hareketi’ni kurdu. “Barınma temel haktır, hakkımız olanı alacağız” diyen öğrenciler, sorunlarına çözüm bulana kadar sokaklarda sabahlama kararı aldı.

Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda bir araya gelen öğrenciler, burada bir basın açıklaması yaptı. Grup adına basın açıklamasını okuyan üniversite öğrencisi Yunus Emre Karaca, yurtsuz ve evsiz kaldıklarını belirterek şöyle konuştu:

“Biz iki yılın ardından kampüslerimize geri dönen üniversite öğrencileriyiz. KYK yurtlarının kapasite yetersizliği, özel yurtların fahiş ücretleri ikilemi arasında yurtsuz, yüz yüze eğitim kararının açıklanmasının ardından, Türkiye genelinde yüzde 70 ile yüzde 290 arasında değişen kira artışları nedeniyle evsiz kaldık. Bize, ‘Toplanın 5 bin TL’ye ev tutun’ şeklinde, 650 TL’lik KYK kredi bursu ile en az 8 kişi ev tutmamızı öngören dahiyane tavsiyeler, kiralamak üzerine gayrimenkul üretecek şirketlere ve vergi muafiyeti gibi yine biz öğrencilere değil patronlara yönelen maddi destekler dışında tek bir çözüm önerisi sunulmuyor. Oysa patronlara teşvik, şirketlere vergi affı yerine burs miktarlarının ve yurt kapasitelerinin artırılması, kira fiyatlarının denetlenmesi ve öğrenci evlerine maddi destek sağlanması ile bu sorunun büyük oranda çözüleceğini biliyoruz.”

“Elimizden alınan imkanları biz yaratacağız”

Karaca, basın açıklamasında milyonlarca öğrencinin ortak hikayesini anlattıklarını söyleyerek destek çağrısında bulundu. Karaca, açıklamaya şu sözlerle devam etti:

“Biz, burssuz, yurtsuz, evsiz bırakılan üniversite öğrencileriyiz. Eğer insani koşullarda yaşayabileceğimiz bir mekana sahip olabilme imkanlarımızın tamamı elimizden alındıysa bu imkanları biz yaratacağız. Bu yüzden bir araya geliyoruz. Sesimizi duyurabilmek için en ulaşılır seçeneğimiz olan banklarda buluşuyoruz, mahallelerinizin parklarında sabahlıyoruz. İyi ihtimalle binlerce liraya bulabildiğimiz penceresiz, karanlık, dar odalar yerine tercihimizi sorunun çözümü olabilmek için geniş gökyüzünün altındaki sokaklarda, sıra arkadaşlarımızla geçirmekten yana kullanıyoruz. Abartılı bir tepki vermiyoruz, komşunuz olmak yerine keyfimizden sokaklarda yatmıyoruz. Milyonlarca öğrencinin ortak hikayesini anlatıyoruz. Sen de dinle, destek ol, bize katıl. Barınma temel haktır, hakkımız olanı alacağız.”

“Büyümüş olan ülkenin öğrencileri banklarda uyumaz”

ANKA Haber Ajansı’na konuşan CHP’li Tanal, barınma hakkının ihlal edildiğini savunarak çözüm bulunana kadar eylemlere devam edileceğini aktardı. Tanal, şöyle konuştu:

“Öğrenciler şunu istiyor; ‘Biz barınma hakkımızı istiyoruz’. Yani yurt çıkmayan, yurtsuz kalan, ev tutamayan fakir fukaranın çocukları şu anda sokaklarda, banklarda; ben de onlara destek için buradayım. Yetkililerden istirhamımız şu; israfa, şatafat yaşama para buluyorlar, öğrencilerin barınma hakkı için para bulamıyorlar mı? Biz neden devletin çatısı altındayız? Şemsiyeyi tutuyoruz yağmur bizi ıslatmasın diye. Bu şemsiye devlettir. Yoksul çocukların hepsi bu şemsiyenin altındadır. Devlet bunu koruyup kollamak zorundadır. Barınma hakkı yerine getirilmezse eylemlerimize devam edeceğiz. Bu demokratik bir hak eylemidir. Barınma hakkı ihlal ediliyor, barınma hakkı bir insan hakkı ihlalidir. Bir an önce bir çözüm üretmeleri gerekmektedir.

Büyümüş olan ülkenin vatandaşları, öğrencileri banklarda yatıyor. Bu büyümüşlük müdür? Büyümüş olan ülkenin öğrencileri banklarda uyumaz. Bunu ne ahlak ne din ne anayasa ne uluslararası sözleşmeler kabul eder. Uluslararası sözleşmelerin hepsi barınma hakkının ihlal edildiğini gösteriyor.”

Kaynak: t24.com.tr

BAKMADAN GEÇME

  • İstanbul’da Vapur Seferleri Kar Yağışının Ardından Yeniden Normalleşti

    İstanbul’da etkili olan yoğun kar yağışı, şehir genelinde ulaşımı olumsuz etkiledi. Özellikle deniz ulaşımı, kötü hava koşullarından ciddi şekilde etkilendi; birçok vapur seferi güvenlik gerekçesiyle iptal edildi. Dün, İstanbul Boğazı ve çevresindeki hatlarda planlanan seferlerin büyük bir kısmı gerçekleştirilemedi, yolcular zor anlar yaşadı.

  • Zayıf Yen İş Dünyasını Endişelendiriyor: Japon İş Dünyası, Yükselen İthalat Maliyetleri Nedeniyle Uyarıda Bulundu

    Japonya’nın önde gelen iki büyük iş dünyası örgütü, hükümeti zayıf yenin yol açtığı ekonomik sorunlara karşı adım atmaya çağırdı. Dövizdeki değer kaybının ithalat maliyetlerini artırarak hem hane halkı hem de işletmeler üzerinde baskı oluşturduğunu belirten grup temsilcileri, yerel basına yaptıkları açıklamalarda kaygılarını paylaştı.

  • Akbank, Asya Kalkınma Bankası’ndan 100 Milyon Dolarlık Kredi Sağladı

    Akbank, Asya Kalkınma Bankası’ndan (ADB) 5 yıl vadeli 100 milyon ABD doları tutarında finansman sağladı. Bu kredi, Akbank’ın ADB ile gerçekleştirdiği ilk işlem olmasının yanı sıra, ADB Yönetim Kurulu tarafından Türkiye’de özel sektöre yönelik onaylanan ilk finansman olma özelliğini taşıyor.

  • ABD’den Mobilya ve Dolap Ürünlerinde Vergi Artışına Erteleme Kararı

    ABD Başkanı Donald Trump, döşemeli mobilyalar ile mutfak dolapları ve banyo ünitelerine yönelik planlanan gümrük vergisi artışlarını bir yıl süreyle erteleme kararı aldı. Beyaz Saray’ın yılbaşı gecesi yaptığı açıklamada, eylül ayında duyurulan ve 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe girmesi öngörülen vergi artışlarının, tüketici fiyatları üzerindeki olası etkiler nedeniyle askıya alındığı belirtildi.

  • İSO: Türkiye İmalat PMI Aralık’ta Yükseldi

    İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Aralık ayında bir önceki aya kıyasla artış göstermesine rağmen eşik değer olan 50’nin altında kalarak yılı daralma sinyaliyle tamamladı. Endeks, Aralık itibarıyla son bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

  • Kamu Konutlarının 2026 Yılı Kira Bedelleri Açıklandı

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan Milli Emlak Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak kamu konutlarının 2026 yılına ait aylık kira bedellerini belirledi.

  • Ticari İşletmelerde Geç Ödemelere Yeni Temerrüt Faizi Oranı Belli Oldu

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ticari işletmelerde geç ödemelere uygulanacak temerrüt faizi oranını yüzde 43 olarak belirledi. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, mal ve hizmet tedarikine ilişkin alacaklarda, sözleşmede temerrüt faizi oranının yer almaması ya da ilgili hükümlerin geçersiz olması durumunda bu oran uygulanacak.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Bu sene reform mu yapacağız?

    Zorlu bir 2025 senesini geride bırakarak, belki çok umutlarla değil, ama yeni bir yıla girdik. Bu sene ne senesi? Reform…

  • Meysu Gıda Halka Arz Oluyor!

    Türkiye’nin köklü içecek üreticilerinden Meysu Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin halka arzı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylandı...

  • Bloomberg’den Dikkat Çeken Türkiye Analizi: Vergi Artışları Neden Düşük Tutuldu?

    Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele politikalarına destek vermek amacıyla akaryakıt, tütün ve alkollü içeceklerde uygulanan maktu ÖTV artışları, üretici enflasyonunun altında tutuldu. Vergi düzenlemelerinin, fiyat artış hızını yavaşlatmayı hedefleyen dezenflasyon politikasıyla uyumlu biçimde belirlendiği ifade edildi. Bloomberg’in aktardığına göre, Türkiye’de dezenflasyon sürecini desteklemek amacıyla bazı vergi artışları sınırlı düzeyde gerçekleştirildi.

  • Yurt Genelinde Kar Yağışı Eğitimi Vurdu: Peki Hangi İllerde Okullar Tatil Edildi?

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile valiliklerin peş peşe yaptığı uyarıların ardından Türkiye genelinde etkili olan yoğun kar yağışı hayatı olumsuz etkilemeye başladı. Soğuk hava, kar ve buzlanma nedeniyle birçok ilde ulaşımda aksamalar yaşanırken, öğrenciler için beklenen “kar tatili” kararları da ardı ardına açıklandı. Olumsuz hava koşulları sebebiyle çok sayıda ilde eğitime geçici olarak ara verildi.

  • Para Transferlerinde Yeni Dönem Başladı: ATM’de Kartını Takan O Yazıyı Görecek

    Banka hesapları arasında gerçekleştirilen para transferlerine yönelik yeni yükümlülükler bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Buna göre, gün içinde mobil bankacılık, internet bankacılığı veya ATM aracılığıyla yapılan para transferlerinin toplam tutarı 200 bin TL’yi aşarsa, kullanıcılardan işlem detaylarına ilişkin açıklama istenecek.

  • Hazine, Ocak’ta 487,7 Milyar TL İç Borçlanma Hedefliyor

    Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2026 yılı Ocak-Mart dönemi iç borçlanma stratejisini açıkladı. Buna göre, Ocak ayında toplam 613,3 milyar TL’lik iç borç servisi öngörülürken, karşılanacak iç borçlanma miktarı 487,7 milyar TL olarak planlandı.

Benzer Haberler