Piyasa
Piyasalarda Gözler Sanayi Üretimi ve ABD Perakende Satışlarında
Küresel ve yerel piyasalarda bugün yoğun veri gündemi izleniyor. Yurt içinde sanayi üretimi, yurt dışında ise ABD perakende satışları öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor.
Küresel ve yerel piyasalarda bugün yoğun veri gündemi izleniyor. Yurt içinde sanayi üretimi, yurt dışında ise ABD perakende satışları öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor.
Yurt İçi Veri ve İhaleler
TÜİK, saat 10.00’da sanayi üretimi ile inşaat maliyet endeksini açıklayacak. Günün devamında Hazine, 11 ay vadeli bono ihalesi düzenlerken, 5 yıl vadeli kira sertifikası satışı gerçekleştirecek.
Yurt Dışı Gündem
ABD’de NFIB küçük işletme güven endeksi, ADP istihdam verisi ve perakende satışlar piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Ayrıca ithal fiyatlar, istihdam maliyeti endeksi, işletme stokları verileri ile 3 yıllık tahvil ihalesi ve Fed Üyesi Logan’ın konuşması izlenecek.
Küresel Gelişmeler
Morgan Stanley, yapay zekâ beklentilerinin ABD teknoloji hisselerinde yeni bir yükseliş dalgasını destekleyebileceğini değerlendirdi. Çin hükümetinin ise bankalardan ABD tahvilleri kaynaklı risklerini azaltmalarını istediği belirtildi.
ECB Başkanı Christine Lagarde, para politikasında veriye dayalı yaklaşımın sürdürüleceğini vurgularken, enflasyonun orta vadede %2 hedefinde istikrar kazanmasını beklediklerini söyledi. ECB Yönetim Konseyi Üyesi François Villeroy, görevinden süresi dolmadan bir yıl önce ayrılacağını açıkladı.
Euro Bölgesi Şubat ayı Sentix Yatırımcı Güven Endeksi beklentilerin üzerinde gelirken, EUR/USD paritesi 1,19 seviyesinin üzerine çıktı. Dolar/yen paritesi 156 seviyesinin altına gerilerken, ons altın 5.060 doların üzerini test etti.
Japonya Başbakanı Takaiçi, ülkenin sıkı mali politikalardan çıkması gerektiğini belirtirken, önümüzdeki ay ABD’yi ziyaret ederek Trump ile görüşmeyi planladığını açıkladı.
ABD Hazine Bakanı Bessent, Fed’in bilanço küçültme sürecinde aceleci davranmasını beklemediğini ifade etti.
Yurt İçinde Öne Çıkanlar
BIST 100 endeksi günü %2,34 yükselişle 13.838 puandan tamamladı. İşlem hacmi 194,7 milyar TL oldu. Hazine, düzenlenen iki ihale ile toplam 105,87 milyar TL borçlandı.
TÜİK verilerine göre Ocak ayında en yüksek aylık reel getiri külçe altında gerçekleşti. Türkiye nüfusu 2025 yılı sonunda 86,1 milyona yükseldi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hizmet ihracatının güçlü seyrini koruduğunu ve Türkiye ekonomisinin görece daha dengeli bir görünüm sunduğunu belirtti.
KAP Haberleri
Koç Holding, RMK Marine’deki payını %83,73’e yükseltti. Burçelik dolaylı ortaklığına 5 milyon dolar kaynak sağlayacağını duyurdu. Meta Mobilite Enerji’de TEHOL’ün payı %20’ye çıktı.
SANEL paylarına emir paketi tedbiri uygulanırken, ZGYO paylarında brüt takas kararı alındı. MMC Sanayi birleşme görüşmelerini sonlandırdı. Mia Teknoloji, OKİ ve Tripy Mobility projelerine ilişkin süreçleri tamamladı. Best Brands Grup payları Ana Pazar’da işlem görmeye başlayacak. CW Enerji iş anlaşmasını güncelledi. Büyük Şefler Gıda, finansal sonuçlarını 26 Şubat’ta açıklayacak
